FABL TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ HAZIRLAYAN: Özgür AKKAYA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
Advertisements

1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
HİKÂYE (ÖYKÜ) Sevcan ÖZDEN Sultanahmet Anadolu
DÜZYAZI TÜRLERİ MAKALE DENEME SOHBET FIKRA
HAZIRLAYAN: TDE ÖĞRETMENİ BURCU ARICAN
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE YAZMA ETKİNLİKLERİ.
1) Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Öykü-Roman)
PARÇADA ANLAM.
FABL.
NECMİ HAMAMCİOĞLU AKÇAABAT ANADOLU LİSESİ
TÜRK EDEBİYATINDA HİKAYE
PARAGRAF.
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
PARÇADA ANLAM Paragrafın Yapı Yönü
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
Öykü ( Hikaye ).
IX. BÖLÜM YAZILI ANLATIM TÜRLERİ SANAT DEĞERİ OLAN YAZILAR II
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
FABL (ÖYKÜNCE).
GARİP AKIMI (BİRİNCİ YENİ AKIMI)
MASAL.
Hazırlayan: Ali Akpınar
MASAL MASAL.
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları ( Röportaj - Mülakat )
TÜRKÇE / Parçada Anlam PARÇADA ANLAM Ana Düşünce Yardımcı Düşünce.
GARİP AKIMI (I. YENİ).
9. Sınıf Türk Edebiyatı MART Manzum Hikaye.
AYŞENUR BAŞTÜRK Türkçe Öğretmenliği
Kaynak Bilgisi Çizer belirtilmemiş Çeviren bilgisi yok Gönül Yayıncılık Yayın tarihi belirtilmiş.
HAZIRLAYAN:AYSEL BAŞKURT 9/B 255
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
Masal Masalar bir yazar tarafından sonradan yazıya geçirilir.
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro)
ANLATIM TEKNİKLERİ Dört tane anlatım tekniği vardır!!! AÇIKLAMA
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
MASALLAR DÜNYASI.
HATİCE TUNCER Eğitsel İçerikli Siteler.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
SÖZ SANATLARI Abartma (Mübalağa)
Bu Sunum; İlköğretim Okulları Türkçe Dersinde “Anlatım Biçimleri ve Paragraf Yapısı “ Konuları Hakkında Bilgi Vermek İçin Hazırlanmıştır.
MEŞE İLE SAZ.
PARÇADA ANLAM Parçada anlam şiir ve paragraftan oluşur.
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
LA FONTEN ORMAN MAHKEMESİNDE
Garip Akımı Birinci Yeniciler
ANLATIMA HAZIRLIK.
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
YAZI TÜRLERİ.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
Hikaye.
Düşünceyi Geliştirme Yolları
TÜRKÇE DERSİ TÜRKÇE DERSİ ANLATIM BİÇİMLERİ PARAGRAFTA 6.Neden-sonuç ilişkisi kurma... 5.Nesnel verilerden yararlanma 4.Karşılaştırma 4.Betimleme 3.Örnekleme3.Öyküleme.
FABL NECMİ HAMAMCİOĞLU AKÇAABAT ANADOLU LİSESİ
Makale ve Deneme Makale nedir? Deneme nedir? Makale ve deneme arasındaki farklar nelerdir?
 1. Kişileri genellikle hayvan, bitki ve cansız varlıklar olan, ders verir nitelikli, kısa masalımsı öykülere fabl denir.öyküler  2. "Fabl" sözcüğünün.
İBRAHİM ŞİNASİ.
Ad-Münevver Soy Ad-Topaloğlu No-3412 Sınıf-9/M Ders-Türk Dil Ve Edebiyatı Konu-Makale Öğretmen-Okşan Kaynak-İnternet.
MAKALE. Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan ve temel öğesi.
FABL NEDİR ?. FABL NEDİR  Bir tür küçük öyküdür.  Olaya dayalı bir anlatımı vardır.  Hayattan alınan küçücük kesitler, hayvanlar ya da bitkiler arasında.
Masal Olağanüstü kahramanların başlarından geçen olağanüstü olayların yer ve zaman belirtilmeden anlatıldığı edebiyat türüne “masal” denir. Halk dilinde.
Fabl metinleri.
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
OTİZM NEDIR HAZIRLAYAN BÜŞRA ÖZLER. OTİZM VE OTİZMLİ ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ Otizm: Erken çocukluk döneminde görülmeye başlayan, sosyal etkileşim ve iletişim.
MASAL Bu slayt 10.sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinin 1.dönem 2.yazılı sınavına hazırlık olması amacıyla oluşturulmuştur. Slaytta yer alan konulardaki.
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

FABL TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ HAZIRLAYAN: Özgür AKKAYA Türkçe Öğretmeni

FABL Fabl, bir tür küçük öyküdür. Olaya dayalı bir anlatımı vardır. Kurgulanmış bir olay anlatılır. İnsan hayatından alınan küçük olaylar, durumlar hayvanlar ya da bitkiler arasında geçmiş gibi anlatılır.

Fablların, toplumu eğitici; örneklendirme ile kötü davranışlardan caydırıcı özelliği vardır. Asıl verilmek istenen ahlak ya da hayat dersidir. Kahramanları insan dışı canlılardır. (Hayvanlar, bitkiler) Fablın da diğer olay yazıları gibi “serim, düğüm ve çözüm” bölümleri vardır. Diğer olay yazılarında farklı olarak fabllarda bir de “ÖĞÜT” bölümü yer alır.

Serim: Olayın türüne, çıkarılacak derse göre kişileştirilmiş hayvanlar ve çevre tanıtımının yapıldığı bölümdür. Düğüm: Olay o çevrede verilmek istenen derse göre gelişir. Kısa ve sık konuşmalar vardır. Hemen birkaç konuşma ile olay düğümlenir Çözüm: Olay beklenmedik bir sonuçla biter. Fablın en kısa bölümüdür. Öğüt: Ana fikir bu bölümde öğüt niteliğinde verilir. Bu bölüm kimi zaman başta, kimi zaman sondadır. Kimi zaman da sonuç okuyucuya bırakılır.

Olaylar bizi güldürürken eğitir Olaylar bizi güldürürken eğitir. İnsanlar arasında geçen iyi-kötü, cesur-korkak, dürüst-ikiyüzlü, gözü tok-aç gözlü... vb. çatışmalar; bu niteliklerin yakıştırıldığı hayvan kahramanlar arasında geçmiş gibi gösterilir

Fabllar manzum(şiir) veya nesir(düz yazı) biçiminde yazılabilirler. Fabllarda kişileştirme ve konuşturma sanatı kullanılır. Bilinen en önemli fabl yazarları Beydeba, Ezop ve La Fontaine’dir.

Dünya edebiyatı’nda ilk ve önemli fabllar Hint yazarı Beydeba'ya aittir. Beydeba'nın fablları Kelile ve Dimne adlı bir eserde toplanmıştır. Türkçe'deki ilk fabl örneği 'Harname' adlı eseriyle Şeyhi’ye aittir. Ünlü şairimiz Orhan Veli KANIK, La Fontaine’in birçok fablını Türkçe’ye çevirmiştir.

KURALLARA UYGUN BİR FABL YAZ! Özgür AKKAYA – Türkçe Öğretmeni SEN DE, Verilmek istenen ahlak ya da hayat dersini belirle Kahramanlarını belirle Bir olay kurgula “Serim, düğüm, çözüm bölümlerinde anlatacaklarını belirle Olayın geçeceği yeri belirle Kahramanların özelliklerini, duygu ve düşüncelerini belirt. Kahramanların konuşmalarında benzetmeler yap, atasözü ve deyimler kullan Yazıya uygun bir başlık bul. KURALLARA UYGUN BİR FABL YAZ! Özgür AKKAYA – Türkçe Öğretmeni