Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MASAL Bu slayt 10.sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinin 1.dönem 2.yazılı sınavına hazırlık olması amacıyla oluşturulmuştur. Slaytta yer alan konulardaki.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MASAL Bu slayt 10.sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinin 1.dönem 2.yazılı sınavına hazırlık olması amacıyla oluşturulmuştur. Slaytta yer alan konulardaki."— Sunum transkripti:

1 MASAL Bu slayt 10.sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinin 1.dönem 2.yazılı sınavına hazırlık olması amacıyla oluşturulmuştur. Slaytta yer alan konulardaki mavi bağlantılara tıklayarak ilgili konu hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu çalışma “Deniz Hoca” ve “ tarafından hazırlanmıştır. 1. Deniz Hoca Youtube Kanalı ⇒ 2. Konu Linki ⇒

2 MASAL Genellikle halk tarafından oluşturulan, sözlü olarak kuşaktan kuşağa anlatılan ve olağanüstü olaylarla süslenmiş, gerçek dışı olayların anlatıldığı anlatı türüne masal denir. Masallarda her insanı ilgilendiren iyilik, güzellik, doğruluk, yardımseverlik gibi evrensel konular işlenir. Dinî ve millî ögelere yer verilmez. Kahramanlar genellikle devler, periler, cinler, cadılar gibi hayali kişilerden oluşur. Ancak insanlar da masalların kişi kadrosunu oluşturabilir.

3 MASAL Masallarda olağanüstü özellikler taşıyan hayali olaylar bulunmaktadır. İmkansız şeyler gerçekleşebilir. Yer kavramı kesinlikle belli değildir. Hayali olarak oluşturulan mekanlar “Kaf Dağının arkasında bir ülke, yerin altı, periler padişahının ülkesi” gibi yerlerdir. Masallarda zaman kavramı da belirsizdir. Olaylar geçmiş bir zamanda gerçekleşmiştir ve anlatımda “-miş” kipi kullanılır. Masallarda yalın, duru bir dil ve anlatım söz konusudur.

4 MASAL Masallar iyi ile kötünün mücadelesini anlatır, masalın sonunda iyilik üstün gelir. Masalların söyleyeni belli değildir. Masallar, halkın ortak edebî ürünleri arasında yer alır. Masallarda eğiticilik esastır. Amaç insanlara ders vermektir.

5 MASALIN BÖLÜMLERİ 1) Döşeme:  Dinleyicinin ilgisini çekme amacı taşıyan tekerleme bö- lümüdür. “2) Serim: Anlatılacak olan olay ve kişiler hakkında bilgi verildiği bölümdür. 3) Düğüm: Olayların gerçekleştiği bölümdür. 4) Çözüm: Düğümlenen olayın çözüldüğü ve bir sonuca vardığı bölümdür. 5) Dilek: Anlatılan olayların sonunda iyi dileklerin belirtildiği bölümdür.

6 DÜNYA EDEBİYATINDA MASAL
Eski Yunan’daki Ezop Masalları, bilinen en eski masal / fabl ör- nekleridir. Hint edebiyatında Beydeba’nın yazdığı Kelile ve Dimne, Doğu’daki ilk masal / fabl örnekleridir. Arap ve İran kaynaklı Binbir Gece Masalları, Doğu toplumlarının hayal dünyasının ürünüdür. Grimm Kardeşlerin ve Danimarkalı yazar Andersen, Batı masallarının örneklerini vermiştir.

7 TÜRK EDEBİYATINDA MASAL
Masal kelimesi Türkçeye Arapça "Mesel" sözcüğünden geçmiştir. Türk edebiyatında Uygur Dönemi eseri olan Kalyanamkara ve Papamkara masal özelliği gösteren ilk eserlerdendir. Türk edebiyatında ‘Keloğlan” en tanınmış masal kahramanıdır. Halkın dilinde yaşayan masallarımızı Pertev Naili Boratav, Eflatun Cem Güney, Naki Tezel isimler derlemiştir.


"MASAL Bu slayt 10.sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinin 1.dönem 2.yazılı sınavına hazırlık olması amacıyla oluşturulmuştur. Slaytta yer alan konulardaki." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları