UNUTULAN ZAFER KUTÜL AMARE ZAFERİ 100.YIL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çanakkale zaferi Çanakkale Savaşı
Advertisements

Çanakkale Zaferi 1- 1-) yıllarında Osmanlı Devleti son Afrika toprakları olan Trablusgarp ve Bingazi’yi İtalya’ya bırakmış, Balkan.
Çanakkale zaferi.
ÇANAKKALE ZAFERİ SAVAŞIN NEDENLERİ.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 Mart Ocak 1916 (95 nci Yıldönümü)
ÇANAKKALE.
DOĞU CEPHESİ.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ÇANAKKALE SAVAŞI OKAN KAZAKLAR 9-C 548.
Milli Mücadelede Kilis
ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ
-) yıllarında Osmanlı Devleti son Afrika toprakları olan Trablusgarp ve Bingazi yi İtalyaya bırakmış, Balkan hezimeti ise, 500 yıldır.
-  TBMM Hükümeti, Mustafa Kemal’in başkanlığında iç ve dış düşmanlarla savaşa başladı. Bu savaş, Kurtuluş Savaş’ıydı. Hükümet, kararlı tutumuyla ilk.
1.DÜNYA SAVAŞI.
GÜNEY CEPHESİ Mondros Ateşkes Antlaşması ile İngilizler Musul, Urfa, Antep ve Maraş’ı,, Fransızlar Adana ve dolaylarını işgal ettiler. İngiltere ve Fransa.
Hazırlayan Faruk KARADAĞ
ÇANAKKALE SAVAŞI
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI’DA OSMANLI DEVLETİ OSMANLIOSMANLI DEVLETİ,ÇANAKKALE DEVLETİ,ÇANAKKALE SAVAŞI sonrasında ALMANYA ‘nın teklifi üzerine BİRİNCİ DÜNYA.
GİRİŞ HAREKAT ALANI TARAFLARIN PLANLARI
Çanakkale Cephesi 1915 yılına dek hiç bir
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
Çanakale zaferi 18 mart 1915.
1.DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI DEVLETİ HANGİ CEPHEDE?
Savaştığımız Cepheler
ÇANAKKALE SAVAŞI.
I.Dünya Savaşı’nın ikinci yılında, müttefikler Çarlık Rusyası’na yardım etmek isteyen İngiltere ve Fransa, Çanakkale Boğazı’nı geçerek, Marmara’ya ve oradan.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN I. DÜNYA SAVAŞINA GİRİŞİ
Çanakkale Savaşı.
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
OTTO SCHLÜTER’İN ARŞİVİNDEN OSMANLI DONANMASI VE
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
KURTULUŞ SAVAŞINDA AKŞEHİR
ÇANAKKALE SAVAŞI(1915) HAMİDE ÜSTÜN
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
18 MART ÇANAKKALE.
I.DÜNYA SAVAŞI
HAÇLI SEFERLERİ.
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE SAVAŞLARI CEPHELER Çanakkale SavaşI’nIn Nedenlerİ DENİZ SAVAŞLARI KARA SAVAŞLARI Çanakkale SavaşI’nIn Önemİ ve SonuçlarI.
FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL Bir destana benziyor senin bugünkü halin.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
KUTÜL AMARE ZAFERİ KUTLAMA PROGRAMI [100. Yıl] ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ.
  Kut, Dicle nehrinin sol kıyısında ve Fırat ile Dicle’yi birleştiren ve eski Şattülhay Kanalı’nın Dicle tarafındaki ağzının karşısında bulunan bir.
TÜRKİYE KÜRESEL PROJELERİN HEDEFİDİR.  BÜYÜK ORTA DOĞU PROJESİ (ABD)  BİZANS PROJESİ (AB ÜLKELERİ)  SİYONİST PROJE (İSRAİL) TERÖRÜN ALTINDAKİ GERÇEK.
Tarih 29 Nisan 1916’dır. Unutulan bugün tıpkı Çanakkale gibi diline, ırkına, memleketine bakılmaksızın Müslüman Osmanlı Ordusunun Irak’ın Kut bölgesinde.
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
KUTUL AMARE! Unutulan Zaferimiz.
OSMANLI DEVLETİ’NİN SON ZAFERİ: KUT-ÜL AMARE HAZIRLAYAN: FERİDUN ESER.
1.DÜNYA SAVAŞI.
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı Devleti
1.DÜNYA SAVAŞI
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
II. DÜNYA SAVAŞINDA GÜNEY AFRİKA CEPHESİ.  10 Haziran 1940’ta savaşa giren İtalya’nın ilk amacı,güçlü bir donanmaya sahip İngiltere’nin Akdeniz’deki.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında o yıllarda Osmanlı Devleti’ne ba ğ lı olan, ş uanda Yunanistan’a ba ğ lı Selanik kentinde bu evde do ğ du.
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / DOĞU VE GÜNEY DÜŞMANA DİRENİYOR
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
1. DÜNYA SAVAŞI. 1.DÜNYA SAVAŞI’NIN TARİHLERİ I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş.
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-Almanya’nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere’ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren.
Sunum transkripti:

UNUTULAN ZAFER KUTÜL AMARE ZAFERİ 100.YIL

OSMANLI DEVLETİ 1. DÜNYA SAVAŞINA GİRMİŞTİR YIL 1915 OSMANLI DEVLETİ 1. DÜNYA SAVAŞINA GİRMİŞTİR

OSMANLI DEVLETİ TAM 11CEPHEDE SAVAŞMAKTADIR HARİTAYA BAK

BUNLARDAN BİRİSİ İNGİLTERE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ OLAN IRAK CEPHESİDİR

IRAK VE MUSUL’DAKİ ZENGİN PETROL YATAKLARI KEŞFEDİLMİŞ, İRAN’DAKİ ABADAN PETROLLERİNE SAHİP OLMAK İÇİN DE IRAK’A SAHİP OLMAK GEREKMEKTEDİR

AYRICA KAFKASLARI AŞARAK MÜTTEFİKLERİ RUS ÇARLIĞI İLE BİRLEŞEBİLİRLERSE HEDEFLERİNE DAHA KOLAY ULAŞACAKLARDIR.

Çanakkale yenilgisinden sonra ağırlıklı olarak Arap Cephelerine kuvvet kaydıran İngilizler, bölgenin kalbi Bağdat'ı ele geçirmek istiyordu.

General Tawshend komutasındaki İngiliz birlikleri, 24 Temmuz 1915 günü Bağdat'a doğru hücuma geçti. Bu ilerleyiş karşısında Irak Umum Kumandanı Nurettin Bey komutasındaki birlikler, 28 Eylül 1915 tarihinde İngiliz birlikleri karşısında Kutul Amare'den çekildi ve İngilizler burayı işgal ettiler.

. İngilizler tekrar Kutul Amare'ye geri çekilmek zorunda kaldılar. 23 Kasım günü de Türk birlikleri hücuma kalktı. İngilizleri takip ederek KUTÜL AMARE’DE kuşattı. Tamamen çember içinde kalan İngilizler zaman zaman takviye aldıysa da yeterli olmadı.

Sabis bölgesinde Ali İhsan Bey komutasındaki birliklerle de çarpışmalar meydana geldi. Sabis Meydan Muharebesi olarak da tarihe geçen bu çatışmalarda, Türkler büyük başarı elde etti. 10 Mart 1916 günü zor durumda kalan İngiliz birliklerine, Türk Komutanlığı tarafından "teslim ol" çağrısı yapıldı. İngilizler buna 6 Nisan günü büyük bir saldırıyla karşılık verdiler. Yarma harekâtına giriştiler, ancak başarılı olamadılar ve çok büyük kayıplar verdiler

İngiliz birlikleri 22 Nisan günü General Tawshend komutasında 5 bin kişilik bir birlikle hücuma geçtiler. Bundan da sonuç alamadılar. 3 bin ölü vererek geri çekildiler. Arada Hali Paşa'ya rüşvet teklif ederek kuşatmanın kaldırılmasını istediler. Hali Paşa da teklife şu anlamlı cevabı verdi: "Baltacı devirleri geride kaldı!"

Bu hücum ve tekliften sonra sonuç alamayacaklarını anlayan İngilizler teslim bayrağını çektiler. General Townshend, 29 Nisan 1919 günü Saat 13.35'te, İngiliz Avrupa Kuvvetleri Karargâhına gönderdiği telgfrafta, "Kut'daki muhafızlarımızı almak üzere bir Türk alayı yaklaşmaktadır. Hem kalenin hem de şehrin üzerine beyaz bayrağı çektim. Taburlar saat 2'de Şumran yakınındaki kampa girmeye başlıyorlar. Biz telsizi yavaşça imha ediyoruz ki, bu iş yapılmaya değer. Kut'dan bütün gemiler ve istasyonlara elvedâ ve hepinize iyi şanslar" dedi

İngiliz birlikleri ellerindeki topları imha ettikten sonra 13 general, 481'i subay olmak üzere 13 bin 300 kişilik mevcuduyla kayıtsız ve şartsız olarak Türk kuvvetlerine teslim oldular. İngilizler burada 30 bin de kayıp verdiler. Birliklerimiz ise 350 subay ve 10 bin erini şehit verdi

Türk zaferi Avrupa'da tam manasıyla şok etkisi yarattı Türk zaferi Avrupa'da tam manasıyla şok etkisi yarattı. Gazeteler "İngilizler Çanakkale'den sonra en büyük hezimete uğradı" değerlendirmesinde bulundular. Diğer cephelerdeki yenilgiler ve yanlış sevk ve idare bu zaferi başarısızlığa dönüştürdü. Bir süre sonra buradaki Türk birlikleri -Almanya'nın etkisiyle- İran cephesine gönderildi. Zayıf kalan cepheye, İngilizler 1917 yılı başında büyük kuvvetler yığarak hücuma geçti ve 11 Mart 1917 günü Bağdat'ı geri aldı. Musul'a doğru ilerlediler

ALLAH TÜM ŞEHİTLERİMİZDEN RAZIOLSUN HAZIRLAYAN :Ahmet ali öter