Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL Bir destana benziyor senin bugünkü halin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL Bir destana benziyor senin bugünkü halin."— Sunum transkripti:

1 FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL Bir destana benziyor senin bugünkü halin.
Okurken duyuyorum sesini ihtilalin. Övün ey Çanakkale, ki sen Mustafa Kemal'in, Yüz milletle yüz yüze ilk görüştüğü yersin! FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL

2 İngiltere ve Fransa 18 Mart 1915 günü büyük ve güçlü bir donanma ile Çanakkale Boğazı’na hücum etti. Her ikisi de Boğaz’ı kolaylıkla geçeceklerini düşünüyordu. Onlara göre Boğaz’a 18 Mart öncesi yapılan hücumlarla savunma tamamen çökertilmişti… O gün 150 top, düşman donanmasının 506 topunu çaresiz bıraktı. Akşam saatlerinde “Yenilmez Armada” Çanakkale Boğazı’ ndan kaçarken bir Fransız iki İngiliz zırhlısı denizin dibinde yatıyordu. Havranlı Koca Seyit’in 276 kiloluk mermiyi kucaklayıp namluya sürmesi , Erenköy Koyu’na dökülen 26 mayının düşman gemilerindeki felaketli patlayışları, kaybettiği gözleri için “Üzülme kumandanım, göreceklerini gördüler” diyen Ömer, Çanakkale Boğazı’nın sonsuza kadar gururla seyredeceği tablolar oldu. (Recep Şükrü Apuhan_Son Kahramanlar)

3 25 Nisan 1915 Düşman kuvvetleri karaya çıkıyor…
(Conkbayırı’nda Mustafa Kemal Paşa ve askerler arasında geçen konuşma…) -Niçin kaçıyorsunuz? -Efendim düşman… -Nerede düşman? -İşte… (261 rakımlı tepeyi gösterirler.) -Düşmandan kaçılmaz! -Cephanemiz kalmadı… -Cephaneniz yoksa süngünüz var. Süngü tak! Yere yat! Erler yere yatınca düşman da yatar ve Gazi Mustafa Kemal’e göre “Kazandığımız an bu andır.” (R.E.ÜNAYDIN_MUSTAFA KEMAL İLE MÜLAKAT’tan)

4 Düşman ne yapacağına karar verinceye kadar 57
Düşman ne yapacağına karar verinceye kadar 57. Alay Conkbayırı’na yetişti. Mustafa Kemal 19. Tümenin öteki alaylarını da Arıburnu’na yöneltti. Daha önceden orada tutunmuş olan 27. Alayı da emrine alarak saldırıya daha da çetinlik verdi: “Size ben saldırı emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zamanda yerimizi başka kuvvetler ve kumandanlar alabilir.” Savaş gece de sürdü ve düşman kıyının son sırtlarına kadar geri atıldı. (FALİH RIFKI ATAY_ÇANKAYA) Ve… 57. Alaydan geriye sadece SANCAK kalır…Savaştan sonraki bir madalya töreninde 57. Alayın tamamı şehit olduğundan madalya SANCAĞA takılır…

5 Arıburnu kahraman, Conkbayırı Atatürk Nusret’te her bir mayın vallahi Müslüman-Türk! Kefenimin rengidir kükreyen her şelâle “Ya Allah, ya Bismillâh! Geçilmez Çanakkale!” Diyerek, yurt uğruna cephede ölen benim. …………Bin melek kanadıyla göğe çekilen benim… MUSTAFA CEYLAN

6 Kanlı boğuşmanın ardından düşmanın büyük bir kısmı çekilirken,cephe gerisinde savaş emri bekleyen 2. Tabur Komutanı olan biteni anlamak için Emir subayını ileriye gönderdi. Emir subayı siperler arasında dolaşan Ömer Çavuş’a sordu: “Vaziyet nasıl Ömer Çavuş?” “Tabur subaylarımızdan kimse kalmadı” dedi Ömer Çavuş. Sonra bir an duraklayıp yutkundu. Gözleri dolu doluydu. Dedi ki: “Erlerimizden de pek kimse kalmadı” ve hüzünle öne yıktığı başını kaldırdı: “Ama sağlam İngiliz de bırakmadık.” (Recep Şükrü Apuhan_Son Kahramanlar)

7 Sanders, Cemil Bey'e şöyle der:
Bir anekdot… Birinci Ordu Komutanı iken Alman General Liman Von Sanders Paşa, Cemil Bey (Conk) ile birlikte Çanakkale'deki birlikleri denetlemeye gider. Mehmetçiklerin tüfek kayışları ve bellerindeki palaskalar sicimdendir. Sanders, Cemil Bey'e şöyle der: "Ne millet be, bizde olsa bu malzeme ile askeri talime çıkaramazsınız ‘belime palaska bağla çıkayım’ der. Bırak şimdi palaskayı sicimi, vücuduna saplanan kurşunları çakı ile çıkarıyor ve üzerine bez basıp sipere dönüyor ve ölümü hiçe sayarak, ölümle dans ederek savaşıyor... İşte bunu izah edemezsiniz, hiçbir milletin tarihinde örneğini gösteremezsiniz! ”

8 Türk’ün ezecek kudreti var kendi ezilmez
9 Ocak 1916’da kalan düşman askerleri de cepheden çekildi ve Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa ve cesur Mehmetçiğin ünü dünyaya yayıldı… Türk’ün ezecek kudreti var kendi ezilmez Dünya şunu bilsin ki ÇANAKKALE GEÇİLMEZ!


"FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL Bir destana benziyor senin bugünkü halin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları