Şahin GÖKÇEARSLAN. Yazılım Türleri Bilgisayar Yazılımları Yazılım türleri (İşletim sistemleri, paket programlar, programlama dilleri) Yazılım lisans türleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Donanım ve Yazılım Tacettin İnandı Halk Sağlığı. DONANIM VE YAZILIM KAVRAMLARI Bilgisayar, yazılım (software) ve donanım (hardware) olmak üzere iki bölümden.
Advertisements

Güvenlik ve Etik Şahin GÖKÇEARSLAN. Sayfa  2/19 Güvenlik ve Etik  Orijinal ve korsan yazılım kullanımı  Bilgisayar sistemine karşı tehditler ve güvenlik.
TEMEL BİLGİSAYAR DERSİ BÖLÜM 2 YAZILIM Doç. Dr. Mehmet ERTAŞ Fen Fakültesi, Fizik Bölümü 1.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri Kullanıldığı Yerler Örnekler Düzenleyen: Mehhmet Akif BARIŞ.
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
Bilgi İşlem Merkezi Bağımsız Her türlü etkiden (baskıdan) uzak Kararları uygulatma ve yaptırım gücüne sahip Bilgi sistemlerinin standartlarını koyan Ve.
Avrupa Birliği Yaşamboyu Öğrenme Proğramı Grundtvig Learning Partnership Project.
BULUT BİLİŞİM M. KÜRŞAT YILDIRIM İÇERİK  BULUT BİLİŞİM NEDİR?  BULUT BİLİŞİM ÖZELLİKLERİ  BULUT BİLİŞİM MİMARİ YAPISI  BULUT BİLİŞİM.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
Information Technology, the Internet, and You © 2013 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.Computing Essentials 2013.
Bu yaklaşımda, kullanıcıların bilişsel ve fiziksel davranışları modellenmeye çalışılır. Ayrıca, kullanıcı davranışlarının bu modele uyup uymadığı ya da.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Ümit ATİLA.  1980’li yıllardan günümüze geldikçe, bilgi toplumuna yönelişte teknolojik rota, telekomünikasyon ve iletişim.
KISIM 3 Bilişsel Gelişimi Arttırma BÖLÜM 8 Problem Çözme ve Eleştirel Düşünme.
Hazırlayan: Dr. Emine CABI
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Strogami (Storytelling+Origami)
Fikri haklar nedir Fikri hak fikir ürünlerini koruyan haklara verilen genel addır.Bu ürünler insan zekası ile ortaya çıkan edebiyat ve sanat eserleri.
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT III. İBE alanında etkileşimi anlamaya çalışan uzmanlar, özellikle şema ve zihinsel modeller üzerinde yoğunlaşırlar.
O R T L G İ M A A Ve Problem çözme.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Sosyal Ağlar Tehditler, Yanlış Kullanım ve Doğru Kullanım Örnekleri.
YÖNLENDİRME. Yönlendirme ● Statik ● Dinamik ● Kaynakta yönlendirme ● Hop by hop yönlendirme.
Özgür Yazılım Lisansları Doruk Fişek
1 ÖZGÜR / AÇIK KAYNAK KODLU YAZILIMLAR ve FIRSATLAR Türker GÜLÜM Linux Kullanıcıları Derneği 21 Nisan 2006.
Lisanslama- GPU Lisansı Avantajı ve Dezavantajı BERK YAĞıZ İMREN
ÖZGÜR YAZILIM VE ÖZGÜR LİSANSLAR
YAZILIM (SOFTWARE).
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
AVAST! FREE ANTİVİRÜS 2016.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
DİJİTAL VATANDAŞLIK Dr. Ekmel ÇETİN.
IP Licensing – Concept, Do’s and Don’ts
Kırkyama.
XPEECH SIP DECT Yazılım Güncellemesi
YAZILIM KURULUMU VE YÖNETİMİ
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
TESLİM ALMA (TESELLÜM)
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
TELİF HAKLARI.
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
HAZIRLAYAN SEDA KALKANDELEN
Güvenli İnternet Kullanımı
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Ağ İşletim Sistemleri Öğr. Gör. Arif DAŞ.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Nerede O Mis Gibi Taze Kitap Kokusu?
AĞ DONANIMLARI BARIŞ BAYRAM :
TELİF HAKKI.
ANTİVİRÜS ÇEŞİTLERİ VE ARALARINDAKİ FARKLAR
İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilişim Teknolojileri Araçlarında
DERS:BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM KONU: BİT’İN TEMEL KAVRAMLARI
Temel Bilgisayar Bilgileri
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Bilgisayar Yazılımları
“İnternette Güvenlik, Virüs, Spam Bireysel Savunma”
İÇERİK DÜZENLEME -Bilgi türleri- Fiziksel bilgi
WWW Tabanlı Çin'ce Yazma Sistemi
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilgehan Arslan, Süreyya Gülnar
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Hastane Bilgi Sistemlerinin Teknik Yönleri
Sunum transkripti:

Şahin GÖKÇEARSLAN

Yazılım Türleri Bilgisayar Yazılımları Yazılım türleri (İşletim sistemleri, paket programlar, programlama dilleri) Yazılım lisans türleri (Açık lisanslı ve ücretli yazılımlar) İnternetten indirilebilen yazılımlar (shareware, freeware ve demo yazılımlar) Yazılım kurulumu ve güncellemeler Güvenlik yazılımları Orijinal ve korsan yazılım kullanımı

Yazılım Türleri Sistem (İşletim Sistemi) Uygulama (Paket Programlar) Programlama Dilleri (Program yazmak için Program)

Yazılım Lisansı Telif Hakkı veya Fikri Mülkiyet Hakkı basitçe “Bir fikir, bilim veya sanat eserini yaratan kişinin, bu eserden doğan haklarının hepsi” olarak tanımlanabilir. Çıkış noktası eser sahibinin yaratım sürecinin korunması ve desteklenmesidir. Telif hakları sistemi matbaanın keşfi ile eşzamanlı gelişmiştir.

Yazılım Lisansı Bilgisayar teknolojisindeki gelişime paralel şekilde fiyatların ucuzlamasıyla birlikte bilgisayarların yaygınlaşması, bilgisayar programlarında korsanlığı gündeme getirmiştir. Bilgisayar programlarına ait ilk hukuki düzenleme 1980 yılında Amerika'da yapılmıştır.

Lisans Türleri The GNU General Public License (Genel Kamu Lisansı) :Özgür Yazılım Vakfı (FSF) tarafından kaleme alınan GNU Genel Kamu Lisansı, dört temel özgürlüğü güvence altına almayı amaçlar. Bu dört temel özgürlük sırasıyla şunlardır: Özgürlük 1: Programı sınırsız kullanma özgürlüğü. Özgürlük 2: Programın nasıl çalıştığını inceleme ve amaçlara uygun değiştirme özgürlüğü. Özgürlük 3: Programın kopyalarını sınırsız dağıtma özgürlüğü. Özgürlük 4: Programın değiştirilmiş halini dağıtma özgürlüğü.

Lisans Türleri The GNU Lesser General Public License (Sınırlı Genel Kamu Lisansı) LGPL bir yazılımözgür olmayan lisans çeşitlerinden biri ile lisanslanmış bir yazılım ile entegreedilebilir. Bu lisansın amacı çok kullanılan kitaplıkların, yani ara yazılımların, ticari yazılımlarda kullanılmasını serbest bırakmaktır

Lisans Türleri The GNU Free Documentation License (Özgür Belgeleme Lisansı) Lisans; el kitapları, ders kitapları ve diğer kaynak ve yol gösterici materyaller içintasarlanmıştır. Ancak, konusu ne olursa olsun herhangi bir ders temelli çalışma için kullanılabilir. Materyalin herhangi bir kopyasının, değiştirilmiş dahi olsa, aynılisansı taşımasını şart koşar.

İnternetten indirilebilen yazılımlar Bazı programları doğrudan satın almak yerine belli bir süre deneyebilir ve daha sonra beğenirseniz salın alabilirsiniz. Bu yazılımlara genelolarak shareware denir. Bir yazılımı temin etmenin tek yolu satın almak değildir. Freeware programlar size ücretsiz bir şekilde yardımcı olabilirler. Bu programlarda üretici firma ya da kişiler telif ücretlerinden vazgeçmişlerdir. Bazı yazılım üreticileri programların deneme amaçlı özel sürümlerini piyasaya sürerler ve ücretsiz olarak dağıtırlar. Bu sürümlere demo denir.

Yazılım kurulumu ve güncellemeler Kurulumdan diğer bilisayara yükleme yapılabilir mi? Güncelleme nçin gereklidir?

Güvenlik yazılımları Antivirüs Güvenlik Duvarı (Firewall) Casus Yazılım engelleyici

Spam, Sahte mail, şifre avı Spam (istenmeden alınan e-posta Sahte (fake mail) Şifre avı yöntemleri

Sorunlar Orijinal ve korsan yazılım kullanımı sorunları neler olabilir?

İşletim Sistemleri Kullanıcı Ara Birimine Göre İşletim Sistemleri : 2’ye ayrılır i. Metin Tabanlı İşletim Sistemleri : Bu tür işletim sistemlerinde görsel bir ara yüz bulunmamaktadır. Komutlar klavyeden girilir. Bu tür işletim sistemlerine M.S. DOS ve ya UNIX işletim sistemi buna örnek gösterilebilir. ii. Görsel İşletim Sistemleri: Bu tür işletim sistemlerinde görsel bir ara yüz mevcuttur. Kullanıcı işlemleri görsel öğeler kullanarak gerçekleştirir. (Windows, Linux)

Windows Linux türleri Windows: Windows 7, Windows Vista, Windows XP, windows 2000, 98, DOS Linux:Pardus, Redhat, yüzlerce....