Bilgisayarın Tarihi Gelişimi ? ? ? ? www.bilgisayarnedir.net2.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Temel Bilgi Teknolojileri
Advertisements

İŞLETİM SİSTEMİ.
EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
Samsung (Korece: 삼성 그룹, Samseong Geurup) Lee Byung- Chul tarafından, 1938 yılında kurulmuş olan Güney Kore merkezli bir şirkettir. Yönetim Kurulu Başkanı.
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Tanıtım Günleri Temmuz 2005.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri Kullanıldığı Yerler Örnekler Düzenleyen: Mehhmet Akif BARIŞ.
Cep telefonunun mucidi o dönemde Motorola’da mühendis olarak çalışan Martin Cooper’dır yılında ilk cep telefonunu geliştirmiştir. İlk cep telefonu.
Tolga GÜYER ©2006. Donanım Gelişimi Tolga GÜYER ©2006.
KULLANILABİLİRLİK.  ‘Bir kapıyı açmasını öğrenemeyen insan bu dünyada ne diye yaşar bilmem ki…’ Aziz Nesin ‘ İSTANBUL’UN HALLERİ’
Donanım Birimleri.
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği 11. Teknik Müşavirlik Kongresi Etkili Süreç Yönetimi ve Teknoloji Yönetim Yeteneği Dr. Ahmet Tunçay 28 Nisan.
WhatsApp,Instagram,Skype ile Kurulan İletişim Hazırlayan İlker Kireççi
HARİCİ VERİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ
Diyarbakır İli Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Küme Yol Haritasının Oluşturulması Projesi Diyarbakır.
Information Technology, the Internet, and You © 2013 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.Computing Essentials 2013.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Ümit ATİLA.  1980’li yıllardan günümüze geldikçe, bilgi toplumuna yönelişte teknolojik rota, telekomünikasyon ve iletişim.
DONANIM VE YAZILIM.
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 DR. TUĞRUL TAŞCI. Dersin Amacı Bilgisayar sistemlerinin temel organizasyonunu tanımak İşletim sistemlerinin ana bileşenlerini.
İÇİNDEKİLER GRID COMPUTING NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? GRID COMPUTING YAPISI
ARDA KIRTASİYE. İ nsano ğ lunun ilk hesap makinesi abaküsdür ve abaküse benzeyen ilk araçlar bundan 3,000 sene önce kullanılmı ş tır. Otomatik hareketlerden.
HARİCİ VERİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ. HARİCİ VERİ DEPOLAMA NEDİR?  Harici Veri Depolama: Verilerimizi saklamak ve gelecekte kullanmak amacıyla kullanılan.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DONANIM VE YAZILIM.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN EVRİMİ
DİJİTAL VATANDAŞLIK NEDİR?
Sanayi ve ticaret limiteD şirketi
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
ERP YAZILIMLARI ERKAN KARATAŞ
Hız felaket mi? 32-Bit/64-Bit işlemciler üzerine örnek bir çalışma
PARDUS 2011 İŞLETİM SİSTEMİ KURULUMU
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Uluslararası Pazarlama Araştırması
BİLGİSAYAR ÖLÇÜ BİRİMLERİ
Bilgisayar Donanım ve Sistem Yazılımı
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
EKRAN KARTLARI.
BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Nerede O Mis Gibi Taze Kitap Kokusu?
DOSYA BÜYÜKLÜKLERİ İkili Sistem Dosya Büyüklükleri ve Hesaplamalar
Bilgisayar Donanım ve Sistem Yazılımı
Kapasite Birimleri Depolama Birimleri
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilişim Teknolojileri Araçlarında
Bilgisayarlara komut verme Remzi ÖZ
Temel Bilgisayar Bilgileri
Hız felaket mi? 32-Bit/64-Bit işlemciler üzerine örnek bir çalışma
BİLGİSAYAR NEDİR?.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ BİLGİ SİSTEMİ ANDROİD UYGULAMASI
Bilgisayar Yazılımları
Akıllı kart teknolojisini Dünya’da ve Türkiye’de kurumsal harcamalar ve maaş dışı ödenekler alanında kullanan ilk şirket olan Multinet, bu kez okulları.
Prof. Dr. Eşref ADALI Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sürüm-B
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Temel Kavramlar Bilgisayar Çalışma Mantığı
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
Optik Disk & Optik Sürücüler CD – DVD - Blu-ray Disk & Sürücüler
Prof. Dr. Eşref ADALI Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sürüm-B
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
İşlemciler.
İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım
Veri Saklama Birimleri
Bilgehan Arslan, Süreyya Gülnar
Bilişim Güvenliği: Güvenli Hesaplama
Bellek içi raporlama sistemleri için denormalizasyon uygulaması
Sunum transkripti:

Bilgisayarın Tarihi Gelişimi ? ? ? ?

Bilgisayarın kolay bir şekilde tarihçesine bakalım:

Daha detaylı bakmak gerekirse:

Devasa büyüklükteki bilgisayarların modern teknolojiye dönüşmesi gerçekten de uzun ve bir o kadar da garip bir yolculuğun sonucu. 1940larda karmaşık sayı hesaplayıcısından 2011de iPad 2ye yapılan yolculuktan bahsediyoruz. Peki odaları dolduran dev makineler bugüne dek hangi aşamalardan geçti ve nasıl elimizde taşıyabildiğimiz cihazlar haline geldi?

Hewlett Packard Kaliforniyada kuruldu: HP200A Audio Oscilattor adındaki ilk popüler cihazı, Walt Disney Pictures filmi olan Fantasia için ses efektleri üretmekte kullanılmıştı Karmaşık Sayı Hesaplayıcı (CNC): Araştırmacı George Stibtz tarafından tasarlanmış, Bell Telefon Laboratuvarı tarafından tamamlanmıştı.

Z3 Bilgisisayarı / Bombe: Z3, Alman mühendis Konrad Zuse tarafından, diğer geliştirmelerden izole olarak meydana getirilmişti Atanasoff - Berry Computer (ABC): ABC, Profesör John Vincent Atanasoff ve öğrenci Cliff Berry tarafından tasarlanmış ve meydana getirilmişti.

Kasırga Projesi / Relay Interpolator: Kasırga Proejesi, tren bombalayıcı ekiplerini simüle etmek için çalışıyordu. Relay Interceptor, M-9 silah yönlendiricisini test etmekte kullanılıyordu Harvard Mark - 1 / Colossus: Harvard Mark - 1, oda boyutunda bir hesap makinesiydi. Colossus, İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından kullanılan Lorenz şifrelerini kırmak için tasarlanmıştı.

"EDVACda ilk rapor taslağı": Program yönergelerini saklayan bilgisayarın taslağını çizen rapor, bugünkü bilgisayarların ortaya çıkmasına neden olacaktı ENIAC / AVIDAC: ENIAC, benzerlerinden kat daha hızlı hale getirildi.

IBM SSEC: Seçici dizi elektronik hesap makinesi, aya 1969da yapılan Apollo uçuşunun konum tablolarını çizmekte kullanmıştı EDSAC / Manchester Mark I: Yönergeleri saklayan ilk pratik bilgisayardı. Manchester Mark I, bellek olarak Williams tüpünü kullanan tam teşekküllü bir sistemdi.

ERA 1101 / SEAC / Pilot ACE: ERA 1101, ticari olarak üretilen ilk bilgisayardı. SEAC ise tüm-diyot mantığını kullanan ilk bilgisayardı MITWhirlwind: Güvenilir bir işletim sistemine sahip ilk bilgisayardı. Haftada 35 saat yüzde 90 performans ile çalışıyordu. Bellek olarak ise elektrostatik tüp belleğine sahipti.

LEO / UNIVAC I: İngilterenin ilk ticari bilgisayarı Leo, büro işleriyle ilgili sorunları çözmüştü MANIAC: John von Neumannın IAS bilgisayarını baz alıyordu.

IBM 701: IBM, ilk elektronik bilgisayarı 701in dağıtımına başladı IBM 650: Dünyanın toplu olarak üretime geçen ilk bilgisayarıydı. Bir yıl içerisinde 450 adet satış yaptı.

MID TX0: MITte transistörlerle meydana getirilen genel amaçlara yönelik ilk programlanabilir bilgisayar NEAC 1101: Japon firma NEC, ülkenin ilk elektronik bilgisayarını üretti.

IBM STRETCH: IBMin 7000 serisi ana bilgisayarları, şirketin ilk transistörlü bilgisayarlarıydı.

DEC PDP-1: Mini bilgisayarların müjdecisiydi IBM 1401: 1401, vakum tüpüünü daha küçük ve güvenilir transistörlerle değiştirmişti ve manyetik çekirdek belleği kullanıyordu.

LINC (Laboratory Instrumentation Compter / Laboratuvar aletlendirme bilgisayarı): İlk gerçek zamanlı lavoratuvar verisi işleme makinesi IBM System 360: 6 uyumlu bilgisayar ve 40 çevre birim beraber çalışabiliyordu.

CDC 6600: Zamanının en iyi bilgisayarı olan CDC 6600, saniyede 3 milyon talimatı yerine getirebiliyordu. Bu ise IBM Strecthten 3 kat hızlı olduğu anlamına geliyordu DEC PDP-8: Ticari başarı kazanan ilk mini bilgisayar.

ILLIAC IV: İlk büyük ölçekli sıralı bilgisayar HP-2115: Hewlett- Packard, HP-2115 ile genel amaçlara yönelik bilgisayar sektörüne giriş yaptı.

Nova: 32 kilobayt belleğe sahip Nova, 8000 dolar fiyatla tanıtıldı Apollo Guidance Computer: Apollo Rehber Bilgisayarı, Apollo 7nin dünyanın yörüngesiyle ilgili hesaplarında kullanılmıştı.

Kenback 1: İlk kişisel bilgisayar, 750 dolar fiyatla ortaya çıktı HP-35: HP-35, hızlı ve doğruluk oranı yüksek elektronik bir hesap makinesiydi.

TVTypewriter / Micral: Alfanümerik metinleri ilk kez sıradan TV ekranına yansıtmıştı. Micral ise mikro işlemci tabanlı bir kişisel bilgisayardı Xerox Alto /Scelbi 8H: Entegre fareye sahip ilk bilgisayar iş istasyonuydu.

MITS Altair / Tandem-16: Altair, Intelin 8080 mikroişlemcisini baz alıyordu ve BASIC üzerinde çalışıyordu. Tandem, ilk hata toleranslı bilgisayardı ve çevrimiçi alışverişleri işlemede kullanılıyordu Apple I / Cray I: Apple I Steve Wozniak tarafından tasarlanmıştı. Cray I ise ticari olarak başarı kazanan ilk vektör işleyiciyidi.

Commodore PET: Commodore PET, 1977de piyasaya sürülen birkaç kişisel bilgisayarın ilkiydi Apple II / TRS- 80: Apple II 1977de yayınlandığı zaman aniden ün kazandı. TRS-80, Tandy Radio Shackın ilk masaüstü bilgisayarıydı.

VAX 11 / 780: VAX 11 / 780, 4.3GB sanal belleği adresleyebiliyordu. Bu rakam ise birçok mini bilgisayarın 100 katı fazla kapasiteye denk geliyordu Atari 400 ve 800: Atari, oyun özelliklerine sahip 400 ve 800 modellerini tanıttı.

IBM PC / Osborne I: Adam Osborne ise ilk taşınabilir bilgisayar olan Osborne Ii yayınladı. Osborne Iin fiyatı dolar, ağırlığı ise yaklaşık 10 kgdı Cray XMP / Commodore 64: Cray XMP, rakip makinelerin işletim sistemlerini neredeyse ikiye katlamıştı. Commodore 64 ise 595 dolar fiyatla satışa çıkmıştı. Cihaz 64KB RAM ve etkileyici grafiklere sahipti. Satışları 1993e kadar 22 milyona ulaştı.

Apple Lisa: Grafik kullanıcı ara yüzüne sahip ilk kişisel bilgisayar Compaq PC: Compaq, IBM PC ile aynı yazılımı kullanan ilk kişisel bilgisayarını tanıttı.

Apple Macintosh: Apple, fareye ve grafiksel ara yüze sahip ilk başarılı bilgisayarı tanıttı IBM PC Jr.: PC Jr. başarısız olsa da, PC-AT orijinal PCden birkaç kat daha hızlı idi.

Amiga 1000: Commodoreun Amiga 1000i monitörü hariç dolar fiyatla satılıyor, diğer PClerin ses ve grafik kapasitelerini geride bırakıyordu Connection Machine: Thinking Machinesden Daniel Hills, çok sayıda makinelerin paralel işleme konseptini meydana getirmişti.

IBM PS/2: IBM, ilk PS/2 makinelerini tanıttı. Bu bilgisayarlar 3,5 inç disket sürücüsüne ve video grafik dizi standardına sahipti NeXT: Optik depolama alanına sahip ilk kişisel bilgisayar NeXT, nesne yönlü dilleri destekliyor ve programlamayı kolaylaştırıyordu.

Macintosh IIfx / Amiga 3000: 68030un 40MHz sürümünü temel alan IIfx, 10 MIPSe ulaşabiliyordu. Commodore ise ilk 32 bit Amiga olan Amiga 3000ini piyasaya sürdü CDTV: Commodore, disket sürücüsüne sahip olmayan ancak bir CD-ROM barındıran çokluortam cihazını piyasaya sürdü.

PowerPC 601: PowerPC 601, PowerPC işlemcilerinin ilk jenerasyonuydu P5 Pentium: Intel, P5 tabanlı Pentium sürücüsünü 60 ve 66MHzlik sürümler olarak piyasaya sürdü.

MHz Pentium işlemci: Intel, Pentium işlemcisinin 100MHzlik sürümünü ortaya çıkardı Sony Playstation: Sony, ilk PlayStationını yayınladı. Cihaz bugüne dek 100 milyon satış yaptı.

Toshiba Libretto: PC uyumlu en küçük bilgisayardı Pentium 2 / Deep Blue: Pentium I, daha büyük ön belleğe ve genişletilmiş komut setine sahipti. IBMin Deep Blue PCsi ise, Garry Kasparovu satrançta yenen ilk bilgisayardı.

iMac: Apple iMaci duyurdu PowerMac G4 / AMD Athlon 750MHz: Apple tarafından üretilen PowerMac G4, Motorolanın G4 çipine sahipti. AMD ise 750MHz hızındaki Athlon işlemcisini piyasaya sürdü.

GHz Pentium ve Athlon / Playstation 2: AMD ve Intel, 1GHzlik işlemcilerini yayınladı. Sony ise PlayStation 2yi piyasaya sürdü Mac OS X / Windows XP / Linux 2.4.0: Önde gelen üç işletim sisteminin yeni sürümleri yayınlandı.

Blackberry: RIM, ilk BlackBerry akıllı telefonunu piyasaya sürdü PowerPC G5, Athlon 64: Apple PowerPC G5i piyasaya sürdü. AMD ise Athlon 64 işlemcisini yayınladı.

NVIDIA GeForce 6800: GeForce 6800, piyasadaki diğer kartlarla karşılaştırıldığında üretkenlikte yüzde 100 artış sağlıyordu Pentium D / Athlon 64 X2 / Microsoft XBOX 360: Intel ve AMD ilk çift çekirdekli 64 bit masaüstü işlemcilerini piyasaya sürdüler. Microsoft ise oyun konsolunu Xbox 360ı piyasaya sürdü.

MacBook Pro / Intel Core 2 / Playstation 3 / Wii: MacBook Pro, Appleın Intel tabanlı çift çekirdekli ilk bilgisayarıydı. Sony PS3ü, Nintendo ise Wiiyi piyasaya sürdü iPhone / ASUS Eee PC: İlk iPhone, Apple tarafından tanıtıldı. Netbook kategorisindeki İlk ASUS Eee PC tanıtıldı.

HTC Dream / Google Android: Googleın Android işletim sistemi ile çalışan ilk ticari telefon HTC Dream yayınlandı iPad: Apple, akıllı cepler ve laptoplar arasındaki boşluk üzerinde bir köprü vazifesi gören tablet bilgisayarını yayınladı.