K-4 Kelam ilminin doğuşu ve Mutezile kelamı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Diyadin İmam Hatip Lisesi Eğitim Öğretim yılında toplamda 4 sınıf ve 146 dokuzuncu sınıf öğrencisi ile eğitim ve öğretime başlamıştır. İmam.
Advertisements

KALİTE ETİKETLERİ VE ÖDÜLLER Ayşe SAYLIK TR Ulusal Destek Servisi.
Prof. Dr. Ahmet Arıkan Gazi Ü niversitesi Gazi Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı.
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
1 K-3 AKAİD İLMİNİN GEÇİRDİĞİ MERHALELER A. Asrı Saadetteki Durumu Asr-ı Saadette itikadi konularda mutlak bir teslimiyet hakimdir. Peygamberimizin irşadının.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
HAZIRLAYAN VE SUNAN: HAYATİ İBRAHİM GÜVEN. HOŞGELDİNİZ… Konuşmamı ülkemizde misafir ettiğimiz sayın temsilcilere hoş geldiniz diyerek başlamak istiyorum.Ayrıca.
1 K-6 Kelam-Felsefe Münasebetlerinin Başlaması Ehl-i sünnet ilm-i kelâmının zuhurundan sonra İslâm dünyasında akaid konularıyla alâkalanan başlıca 4 cereyan.
(Ravi Modelleri) Sunum 2 Doç. Dr. Halis AYDEMİR. Rivayet, bir aktarıcının kaynak ile muhatabı arasında oluşturduğu bilgi akışının yahut başka bir ifadeyle,
SELANİK Mustafa Kemal Osmanlı devletinin iç karışıklıklar içinde bulunduğu ve çöküşünün hızlandığı bir dönemde 1881 de Selanikte doğdu babası alirıza efendi.
MED İ NEL İ LERLE GÖRÜ Ş ME VE AKABE ANLA Ş MALARI.
1 3. Şerh Ve Derlemecilik Dönemî  Hicrî 8. asır ortalarından başlayıp, asrımızın başına kadar devam eden bu dönem kelâm ilminin taklid, duraklama ve gerileme.
Aldatıcı hareket veya dürüstlük kurallarına aykırı ekonomik rekabetin kötüye kullanılmasıdır.  Başka bir işletmeye ait ürünlerin, markaların taklit edilmesi,
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
Dünya engelliler günü. Engelli Olmak Bir Engel Mi?
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Sözsüz İletişimin Özellikleri
ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ
M Ü ŞRİKLERİN BOYKOT İLÂNI. Mekke m ü şrikleri, İslâm n û runun s ö nmesi i ç in, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Alay, hakaret ve işkencenin her.
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri De ğ işkenler İ smail GÜLEÇ.
2015 YGS ANALİZ KAMİL ÖZBAŞ Rehber Öğretmen YGS ANALİZİ (TÜRKÇE)  YGS’nin 40 soruluk Türkçe kısmında ağırlık; sözcük, cümle ve paragraf düzeyinde.
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
Pazarlama İlkeleri.
TÜRK HUKUK SİSTEMİNDE METODOLOJİ İHTİYACI
Muhammet Onur ÖZÇELİKÇİ
Temel Tıp Eğitiminin Human Papilloma Virüs (HPV) Farkındalığı üzerine etkisinin incelenmesi Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ÖÇM 2 çalışma grubu.
Metinlerin Sınıflandırması
PARDUS 2011 İŞLETİM SİSTEMİ KURULUMU
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili engellerin kaldırılması uluslararası öncelikler arasında yer almaktadır yılına kadar okula kayıt,
Oryantalistlerin Yöntemleri ve Eleştirisi
ÇOKGENLER.
ÇAMAŞIR TOPLAMA VE DAĞITMA
SOSYAL FARKINDALIK PROJESİ
İDARİ-ASKERİ- AKADEMİK-ADLİ PERSONEL AYRIMI
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ
Bireysel Konularda İstişare
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
Kırınım, Girişim ve Müzik
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
Bugün neler öğreneceğiz?
EMPATİK İLETİŞİM 1.
İSLAM TARİHİ I.
Yrd.doç.Dr. H. Deniz GüllerOĞlu
TDB PERFORMANS ÖDEVİ HAZIRLAYAN:MUZAFFER İKİZ 9/D 1502.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
Hıristiyanlığın Kutsal Kitapları
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
UZMAN ASKERLİĞİN VE SADAKATİN ADI: KAPIKULLARI
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
C. FELSEFİ METOD 4. Felsefeciler
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.)
Hz. Ali Dönemi.
KAYNAKLAR VE ÖZELLİKLERİ
Abbasilerde Eğitim ve Öğretim
Sunum transkripti:

K-4 Kelam ilminin doğuşu ve Mutezile kelamı Mezhepler tarihçileri ile araştırıcılar İslâmda dini akideler üzerinde aklî tefekkürün Mutezile ile başladığı kanaatındadırlar. Hicrî 1. asır sonu ile 2. asır başlarındaki ilk fikrî hareketlerden sonra Mutezile mezhebi bir fikir ekolü olarak doğmuştur. Mutezilenin doğuşu ve menşei hakkında çeşitli nazariyeler ileri sürülmüştür. Yaygın olan kanaate göre, Mutezile, Vâsıl b. Ata' (v. 131/748) nın, Hasan Basrî (v. 110/728) nin ders halkasından, ayrılması ile teşekkül etmiştir.

BÜYÜK GÜNAH MESELESİ ve VASIL b. ATA Birgün bir şahıs, Hasan Basrî'nin meclisine gelmiş, büyük günah işleyenlerin Haricilerce kâfir, Mürcie tarafından ise mümin sayıldığını söylemiş, kendisinin bu konudaki fikrini sormuştur. Hasan Basrî henüz kaanatini açıklamadan, öğrencilerinden Vâsıl b. Ata ileriye atılmış, böyle bir kişinin ne mutlak bir mümin, ne de mutlak bir kâfir olacağını, iman ile küfür, arasında olan ve fısk denilen bir mertebede (menzile beyne‘l-menzileteyn) bulunacağını, söylemiştir.

MU’TEZİLE’NİN TEŞEKKÜLÜ Daha sonra Hasan Basrî'nin meclisini terk ederek, arkadaşı Amr b. Ubeyd (v. 144/761) le birlikte fikirlerini yaymaya başlamıştır. Bunun üzerine Hasan Basrî “kad i'tezele annâ Vâsıl” -Vâsıl bizi terk etti- demiştir. Bu sebeple onun meclisini terk edenler anlamına, onlara mutezile denilmiştir.

Mutezile Kelamının Temel Özellikleri Mutezile mezhebi itikadı konularda, özellikle ilahiyat bahislerinde, naklin yanında akla daha çok yer verir. Akıl ile çelişir gördüğü nassı (müteşebihleri) aklın ışığında tevil ediyordu. Gayr-ı müslim fırkaların İslama yönelik itiraz ve şüphelerini reddediyor, İslâm dinini aklî yollarla müdafaaya çalışıyordu.

Yazdıkları çeşitli risalelerde de kelâmı bid'at olmakla suçladılar. Mutezile Kelamı İslâmı aklın ışığında, muhaliflere karşı müdafaa etmek için, mutezilenin geliştirmiş olduğu bu yeni metoda kelâm metodu adı verildi. O zamana kadar herşeyi nakil ile çözen ve nassa teslimiyetle bağlı olan selef alimleri, akılcı bir tavır sergileyen Mutezileyi ve kelâm metodunu tenkit ettiler ve onun karşısında yer aldılar. Yazdıkları çeşitli risalelerde de kelâmı bid'at olmakla suçladılar.

MU’TEZİLE VE KELAM İLMİ Kelâm ilmi Mu'tezilenin elinde ve hicretin ikinci asrının başında doğmuş oldu. İslâm âlimlerinin çoğunluğunu teşkil eden Selefiyye kelâm'a cephe almıştır. Dört mezheb imamları, Imam-ı A'zam'ın büyük tilmizleri ve sair ileri gelen ulemâdan kelâm aleyhinde birçok söz nakledilegelmiştir. Çoğunlukla bu sözler «ehl-i bid'at ve dalâlet» olan Mu'tezile kelâmına aittir. Mu'tezile kaderi ve sıfât-ı ilâhiyyenin bir kısmını inkâr ediyor, mürtekib-i kebîrenin menzile beyne'l-menzileteynde olduğunu kabul ediyordu. İlahiyata aklın rolünü ve hakemliğini sokmuştu. İman esaslarını aklî deliller ve izahlarla te‘kit ve tavzîha çalışıyordu. Aklî bir fırka olan Mu'tezilenin Eski Yunan felsefesi ve yabancı kültürlerle temas ettiği kabul edilmektedir.