ORTA AKDENİZ BÖLGE KAN MERKEZİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAN VE KAN BİLEŞENLERİNİN GİRİŞİ
Advertisements

Ege Bölge Kan Merkezi Biyolog Osman KOCAKARA
15 KASIM 2013 PAZARTESİ GÜNÜ 10:30-16:30STDE
NEDEN KAN BAĞIŞI ? KAN, KAYNAĞI İNSAN OLAN VE ELDE EDİLMESİ İÇİN BAŞKA ALTERNATİFİ OLMAYAN BİR TEDAVİ ARACIDIR.
TÜRK KIZILAYI EGE BÖLGE KAN MERKEZİ
ULUS ÇANKAYA’YA BARİKAT KURDU!... Prof. Dr. Tülay Özüerman
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
* Sigara ve alkol, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkiler. * Sigaradan en çok etkilenen organ akciğerlerdir. * Sigara, kan dolaşımını olumsuz etkiler,
Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)
Return Visits to the Emergency Department: The Patient Perspective Can Bilal AÜTF Acil Tıp AD.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK YÖNETİMİ BECERİLERİ Ali DOĞAN ST Uzmanı 2016 Yılı Verimlilik Projeleri Değerlendirme.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
BOĞAZİÇİ DENİZ KAYAKÇILARI SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ. Boğaziçi Deniz Kayakçıları Spor Kulübü Derneği (BODEKA) 2006 yılında kurulduğu günden bu yana üyeleriyle,
AKP’NİN KADIN İSTİHDAM PAKETİ KİME MÜJDE ! ?. İSTİHDAM Bir ülkede çalışabilir nüfus içinde olup ücretli olarak bir işte çalışanların toplamıdır.
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
İLAÇ TRANSFERİ İlaçların firmadan eczane deposuna transferi sürecinde zarar görmesi durumunda yenisiyle değiştirilmesi ibaresinin tüm ilaç teknik şartnamelerinde.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
5 Uzun-vadeli Sadakat İlişkilerinin Yaratılması 1.
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
HAZIRLAYAN VE SUNAN: HAYATİ İBRAHİM GÜVEN. HOŞGELDİNİZ… Konuşmamı ülkemizde misafir ettiğimiz sayın temsilcilere hoş geldiniz diyerek başlamak istiyorum.Ayrıca.
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 3 Ömer Seytepe – Amina Majetic 1.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 4 CEYLAN KİY 1.
1 Caner GÖK Uzman. YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK Sayılı 11/02/2014 tarihli R.G.  Amaç Ülke genelindeki bütün.
Lisans Müfredatı ve Erken Klinik Eğitim Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 201.
ÖZÜRLÜLÜĞE YAKLAŞIM. Yanlış: Özürlü kişiler hastadır, tedavi edilip iyileştirilmelidirler. Doğru: Özürlülük hastalık değildir. Özürlü kişiler özürlü olmayan.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Boşaltım sistemi.
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
İŞ’TE GÜVENLİK PROJESİ. AMAÇ Proje; ILO ile Türkiye arasında 2015 yılında imzalanan İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi doğrultusunda;
PSİKOLOJİK DANIŞMAN H.YUSUF POLAT. İnsanların geçimlerini sağlamak için sürekli yaptıkları işe meslek denir.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ VE AFET YÖNETİMİ
SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,
ORGAN NAKLİ HAFTASI 3-9 KASIM 2004
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
ATT ve PARAMEDİKLERİN AFET ALANINDAKİ ROLLERİ
“ekonomik, sosyal ve kültürel gereksinmelerini karşılayabilmek için
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
KANSER.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Hakkında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2 Ekim 1979 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlı olarak kurulmuştur. Ülkemizde nitelikli.
İlkyardım Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya.
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
HAZIRLAYAN AYŞE FATMA DUR
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ

ENSTİTÜLERARASI ORTAK DOKTORA PROGRAMLARI
İSKELET SİSTEMİ MURAT AKYÜZ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KAN KARDEŞİM PROJESİ
Gelişim ve Temel Kavramlar
FOTOSENTEZ.
Sanal ve Şebeke Örgütleri
Beslenme İlkeleri - 5.
FEN BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ Konu:BOŞALTIM SİSTEMİ
Sunum transkripti:

ORTA AKDENİZ BÖLGE KAN MERKEZİ

TARİHÇEMİZ Kızılayımız 1868 yılında yaralı ve hasta askerlere yardım amacıyla kurulmuştur. 1876’da hilali amblemi almıştır. Derneğimize Kızılay adını 1935 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK vermiştir.

TÜRK KIZILAYI’NIN MİSYONU Toplumun güç ve kaynaklarını harekete geçirerek insan saygınlığının korunması doğrultusunda her koşulda, yerde ve zamanda muhtaç ve korunmasız insanlara yardım etmek ve toplumun afetlerle mücadele kapasitesinin geliştirilmesini desteklemek.

TÜRK KIZILAYI’NIN VİZYONU Tüm toplumu kucaklayan ve tüm toplumun kucakladığı, Ulusal ve Uluslararası düzeyde saygınlığını ve hizmet kalitesini sürekli geliştiren bir insani yardım kuruluşu olmak.

Türk Kızılayı; ülkemizin güvenli kan ihtiyacının tümünü “Gönüllü, Düzenli ve Bilinçli Kan Bağışçıları”ndan karşılamak amacıyla Sağlık Bakanlığı adına ve denetiminde 1 Haziran 2005’de tarihinde “Ulusal Güvenli Kan Temini Programı”nı başlattı.

KAN BAĞIŞI NASIL GERÇEKLEŞİR?

NEDEN KAN BAĞIŞI ? Kan; damarlarımızda dolaşarak besin maddelerini ve oksijeni hücrelere götürür. Hücrelerden karbondioksiti ve oluşan toksinleri atılacağı yada zararsız hale getirileceği organlara taşır. Kan, kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatifi olmayan bir tedavi aracıdır.

KANA İHTİYAÇ DUYULAN DURUMLAR; 1)ACİL DURUMLARDA KAN İHTİYACI Trafik kazalarında 5-10 ünite Kalça ameliyatlarında 4-6 ünite Omurga ameliyatlarında 6-10 ünite Yenidoğan kan uyuşmazlığında 1-2 ünite Böbrek naklinde 5-10 ünite By-pass ameliyatlarında 4-8 ünite Mide kanamalarında 3-20 ünite Karaciğer naklinde 20-100 ünite Bazı hastalıklarda ise 200-250 ünite kana gereksinim vardır.

KANA İHTİYAÇ DUYULAN DURUMLAR; 2)DÜZENLİ OLARAK KAN İHTİYACI Kan hastalığında (talasemi, lösemi vb.) her ay 1-5 ünite Diyaliz hastalarında her ay 1-2 ünite Kanser hastalarında her ay 1-3 ünite kana gereksinim vardır.

NEDEN KAN BAĞIŞI ? Ülkemizin deprem kuşağında yer alması, terör olayları gibi olağanüstü durumlar nedeni ile ihtiyaç haricinde depolarımızda herhangi bir felakette kullanılmak üzere belirli sayıda kan ve kan ürününü bulundurmalıyız! Ülkemizin kan ihtiyacı yıllık ortalama 2.300.000 ünite olup, Türk Kızılayı, 2015 yılında 1.937.932 ünite ile Türkiye’nin toplam kan ihtiyacının %85’ini karşılamıştır. Hedefimiz en kısa sürede bölgemizin tüm kan ihtiyacını karşılayarak, hasta ve hasta yakınlarımızın mağduriyetlerini tamamen ortadan kaldırmaktır.

KİMLER KAN BAĞIŞI YAPABİLİR ? Ağırlığı 50 kg’ın üzerinde, 18-65 yaşları arasındaki sağlıklı her birey, Erkeklerde 3 ay ara ile yılda 4 kez, Bayanlarda 4 ay ara ile yılda 3 kez kan bağışlayabilir.

KAN BAĞIŞINDAN ÖNCE; Uykusuz ve aç olunmamalı, Son 12 saat içinde aşırı miktarda alkol alınmamış olunmalı, Kullanılan ilaçlar, aşılar bağış öncesi muayenede doktora bildirilmelidir.

KAN BAĞIŞININ ADIMLARI Kayıt Doktor Muayenesi Kan Alma İşlemi İkram

KAN BAĞIŞÇISI SORGULAMA FORMUNUN DOLDURULMASI

KAYIT İŞLEMİ

KAN BAĞIŞÇISI SORGULAMA FORMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE FİZİKİ MUAYENE

KAN HEMOGLOBİN DÜZEYİNİN ÖLÇÜMÜ

KAN BAĞIŞI ALMA İŞLEMİ

KAN BAĞIŞI HAKKINDA Kan kolunuzda dirsek çukurundan alınır. Antiseptik şartlara uyularak damara iğne ile girilir. Kan bağışı işlemi nedeniyle herhangi bir hastalığın bağışçıya bulaşma riski yoktur. Tüm malzemeler tek kullanımlık ve sterildir.

KAN BAĞIŞI HAKKINDA İğnenin damara girmesini takiben kan torbası dolmaya başlar, 4-8 dakikada istenilen miktardaki kan alınmış olur. Ortalama 450 ml (yaklaşık 480 gram) kan alınır. İnsan vücudunda yaklaşık 5000-6000 ml kan vardır. Yaklaşık vücuttaki kanın 13 de 1’ i alınır. 50 kiloda bayanda aynı miktarda kan bağışı yapmaktadır. Alınan bu miktardaki kan sağlık için herhangi bir risk oluşturmaz.

KAN BAĞIŞINDAN SONRA Kan alma işlemi bittikten sonra iğne damardan çıkarılır; bir süre kanamanın durması için kolunuza başparmağınız ile bası yapmanız ve yatakta yatmanız gerekecektir. Baskıyı görevlinin size göstereceği şekilde yapınız, bu esnada iğnenin çıktığı yeri ovuşturmayınız. Kalkmak için acele etmeyiniz. Sağlığınız bizim için önemlidir.

DİNLENME VE İKRAM

KAN BAĞIŞINDAN SONRA Kan bağışı günlük yaşantınızın akışında değişikliğe yol açmayacaktır. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Sigara kullanıyorsanız kan bağışından sonra en az 30 dk geçmeden sigara içmeyiniz. Böyle bir durumda sigara kullanımı baş dönmesi, bulantı gibi şikayetlere yol açabilir.

KAN BAĞIŞINDAN SONRA İlk birkaç saat kan bağışladığınız kolunuzla ağır şeyler taşımayınız. Bu kanamaya neden olabilir. İlk 4 saat boyunca her zaman olduğundan daha çok sıvı (su, kola, meyve suyu vb) almaya çalışınız.

KAN BAĞIŞI NE KADAR ZAMAN ALIR? Kan alma işlemi ortalama 15-20 dakika sürecektir. Bağışlayacağınız kan ile 3 hayat kurtarmak için üç ayda bir bu süreyi gözden çıkarmaya değmez mi? Bağışlarınızla kurtardığınız hayatlar adına binlerce kez teşekkürler… Unutmayınız ki kan acil değil sürekli ihtiyaçtır.

SİZ KAN BAĞIŞI YAPTIKTAN SONRA KANINIZA YAPILAN İŞLEMLER Bağışlanan kanın komponent işlem ve laboratuvar birimine gelişi Otomasyon sistemine kaydedilişi Kanın üç bileşenine ayrılması

SİZ KAN BAĞIŞI YAPTIKTAN SONRA KANINIZA YAPILAN İŞLEMLER Kanın testlerden geçirilmesi AIDS (HIV) Hepatit-B (B Tipi Sarılık) Hepatit-C (C Tipi Sarılık) Sifiliz (Frengi) Bu Hastalıklar Çoğunlukla Kan Ve Cinsel Yolla Bulaşır. Kan Grubu Kanın etiketlenmesi ve ürün dağıtım birimine aktarılması Kanın hastane taleplerine göre uygun şartlarda nakli

BAĞIŞLANAN KANLARIN OTOMASYON SİSTEMİNE GİRİŞİ 28

AFEREZ

BAĞIŞLANAN KANLARIN ÜÇ BİLEŞENİNE AYRILMASI 1-Eritrosit Süspansiyonu 2-Taze Donmuş Plazma 3-Trombosit Süspansiyonu 30

TROMBOSİT SÜSPANSİYONUN MUHAFAZA EDİLMESİ PLAZMALARIN ŞOKLANARAK DONDURULMASI TAZE DONMUŞ PLAZMALARIN MUHAFAZA EDİLMESİ

BAĞIŞLANAN KANLARIN BULAŞICI HASTALIK TESTLERİNDEN GEÇMESİ AIDS (HIV) Hepatit-B (B Tipi Sarılık) Hepatit-C (C Tipi Sarılık) Sifiliz (Frengi) 32

BAĞIŞLANAN KANLARIN KAN GRUPLARININ BELİRLENMESİ

BAĞIŞLANAN KANLARDAN ELDE EDİLEN KOMPONENTLERİN KALİTE AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ 34

TÜM İŞLEMLERİN TAMAMLANMASINDAN SONRA KAN BİLEŞENLERİNİN ÜRÜN DAĞITIM BİRİMİNE İLETİLMESİ

HASTANELERDEN GELEN TALEPLER DOĞRULTUSUNDA KANLARIN NAKİL EDİLMESİ KANLARIN KALİTE STANDARTLARINA UYGUN OLARAK TAŞINMASI 36

HASTANELERDEN GELEN TALEPLER DOĞRULTUSUNDA KANLARIN KENDİ ARAÇLARIMIZ İLE HASTANELERE ULAŞTIRILMASI 37

HALK EKİPLERİ ve HEDEF 25 EKİPLERİ

YAŞAM EVLERİ

YAPARSA ADANA YAPAR kan ver hayat kurtar ! Kanraman ol

Sık Sorulan Sorular ve Söylemler 41

Kanım biter, kansız kalırım Kilo alırım Benden yaş geçti, Kilom düşük Kan bağışlarken bana AIDS bulaşır Çok kan alıyorlar Bağımlılık yapar, hep vermek zorunda kalırım İğneler çok kalın, çok can acıtıyor Kan grubum çok rastlanan bir grup, ihtiyaç yoktur.

Bağışçılara verilen madalyalar sahte çıkıyor. İşyerimizde veya internet sitesinde bir grup oluşturduk, ihtiyaç olduğunda birbirimize kan veriyoruz. Kana ihtiyaç duyan başka insanlara da yardımcı oluyoruz. Yakınıma ihtiyaç olduğunda kan bağışlayacağım

Çok uzun form doldurtuyorlar, çok özel sorular soruyorlar. Kan bağışçılarına para vermeleri lazım, bisküvi ile kandırıyorlar Kanı para ile satıyorlar Kızgınım, bana lazım olduğunda vermediler

Kan Acil Değil, Sürekli İhtiyaçtır Kan bağışlarınız için tüm hasta ve hasta yakınlarımız adına binlerce TEŞEKKÜRLER… Kan Acil Değil, Sürekli İhtiyaçtır