Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KAN KARDEŞİM PROJESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KAN KARDEŞİM PROJESİ"— Sunum transkripti:

1 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KAN KARDEŞİM PROJESİ

2 LÖSEMİ NEDİR ? Lösemi bir diğer deyişle "kan kanseri", kemik iliğinin anormal hücreler ile dolması ve bu hücrelerin kana ve dokulara yayılması sonucu belirti veren kötü huylu bir hastalıktır. Löseminiz varsa kan dolaşımınız anormal derecede yüksek miktarda anormal veya gelişmemiş işlevsiz beyaz kan hücrelerine sahiptir. Bu kan hücreleri aynı zamanda kemik iliği çevresinde birikirler ve normal kan hücrelerinin çalışmasını önler.

3 LÖSEMİ TEDAVİSİ NASIL OLUR ?
Burada amaç, blast adı verilen kötü huylu ana hücrelerin yok edilmesidir. Ancak bu kemoterapi ilaçları, maalesef yalnızca kötü hücreleri etkilememekte, vücudumuzun iyi, faydalı hücrelerini de yok etmektedir. Bu nedenle, çocuklarımızın saçları dökülmekte, ağızlarında, bağırsaklarında yaralar açılmakta, halsizleşmektedirler. Yine, vücudumuzu enfeksiyonlara karşı koruyan savunma hücreleri de ilaçlarla yok edildiğinden immün sistem yıkılmakta, en ufak bir mikrop, hastalık etkeni dahi tüm vücuda yayılıp ağır ateşli enfeksiyonlara neden olmaktadır. Bu nedenle lösemili çocuklarımız etraflarındaki insanlardan, havadan, sudan mikrop almamak ve korunmak için maske takmaktadırlar.

4 LÖSEMİ TEDAVİSİ NASIL OLUR ?
Ayrıca bu kemoterapi ilaçları trombosit dediğimiz kan içinde bulunan, kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kanamayı durduran hücreleri de yok eder. Çocuklarımızda tedavi sürecinde trombosit eksikliği gözlenir ve trombosit bağışı ihtiyacı ortaya çıkar.

5 TROMBOSİT BAĞIŞI NEDİR ?
Trombositler iki şekilde elde edilir: 1. Bir ünite taze kandan 6 saat içinde santrifüj yöntemiyle ayrılması ile 1 ünite trombosit süspansiyonu elde edilir. 2. Aferez cihazı ile dakikalık bir işlemle elde edilen ürün taze tam kandan ayrıştırılan ünite trombosit süspansiyonuna eşittir. Elde edilen trombosit süspansiyonları oda ısısında 5 gün saklanabilir.

6 AFEREZ İŞLEMİ NEDİR ? Trombosit bağışı sırasında aferez cihazı ile gönüllünün bir kolundan kan alınır, içindeki trombosit ayrılarak diğer koldan gönüllüye geri verilir. Yani kişinin kan miktarında herhangi bir azalmaya neden olmaz. Vericinin trombosit sayısı yaklaşık 2 gün içinde eski seviyesine ulaşır. Aynı verici en erken 48 saat sonra tekrar trombosit bağışcısı olabilir. Bir verici en fazla haftada 2 ve yılda 24 kere trombosit vericisi olabilir. Tromboferez işlemi için gerekli setler steril ve tek kullanımlıktır. Her verici için yeni bir set açılır ve kullanılan set tıbbi atık olarak imha edilir.

7 KİMLER AFEREZ BAĞIŞÇISI OLABİLİR?
Damar yapısı uygun olan, Son 5 gün içinde aspirin veya türevi bir ilacı kullanmayan, Kan verebilecek herkes aferez bağışçısı olabilir. Kan vermeye engel oluşturacak herhangi bir hastalığı geçirmekte veya geçirmiş olan, kan sulandırıcı vb. ilaç kullanan, hastalık taşıyıcılık riski bulunan, kan değerleri uygun olmayan kişiler aferez bağışçısı olamazlar.

8 KAN KARDEŞİM PROJESİ NEDİR ?
Bir lösemi hastasının tedavi süresi 6 ay ile 2 yıl arasında değişir. Tedavi süresince hastanın ortalama 15 kez transfüzyona (kan aktarımı) ihtiyacı olur. İhtiyaç halinde kan bankasına bakılır. Ancak trombositlerin ömrü yalnızca 5 gündür, haliyle trombositler depolansa bile ihtiyaç halinde bulunamayabilir. Bu durumda hasta yakınlarından çevrelerinden uygun verici bulmaları istenir. Ne yazık ki uygun kan bulunana, bulunduktan sonra verilmeye hazır hale getiriline dek uzun bir zaman geçer. Ancak kaybedilen her saniye hasta çocuklar için hayati önemde. İşte bizler bu durumu ortadan kaldırabilmek için, Kan Kardeşim Projesi adı altında lösemi hastası çocuklara trombosit bağışçıları arıyoruz.

9 KAN KARDEŞİM PROJESİ NEDİR ?
Projemizi hastanemizin Kan Bankası ile ortak olarak yürüteceğiz. Proje kapsamında her hasta için düzenli olarak bağış yapabilecek 10 gönüllü bulmayı hedefliyoruz. Bu gönüllülere kendi tasarladığımız vericiye ait bilgilerin bulunduğu “Bağışçı Kartı”nı vereceğiz. İhtiyaç halinde bu kartla birlikte bağış için kan bankasına gelen birey bekletilmeden bağış yapabilecek. Böylece hastanın trombosit ihtiyacı olduğu durumda kan bankasında uygun trombosit bulunmuyorsa bağışçılarla iletişime geçilerek zaman kaybetmeden transfüzyon işleminin gerçekleşmesi sağlanacak. Bir lösemi hastasının tedavisi süresince ihtiyaç duyduğu trombosit miktarını düşünürsek, her bağışçının yılda en fazla 3 kez trombosit vermesi yeterli olacak. 1 yılda yalnızca 3 saat... Hayatımız boyunca boşuna harcadığımız saatleri düşünürsek hasta bir çocuğa ve ailesine yardımcı olduğumuz 3 saat o kadar da fazla değil. __RH(__) AD-SOYAD:___________________________________ 1.Bağış:__/__/__ Bağış:__/__/__ 2.Bağış:__/__/__ Bağış:__/__/__ 3.Bağış:__/__/__ Bağış:__/__/__

10 KAN KARDEŞİM PROJESİ NEDİR ?
TODUP A1 grubu olarak kendi fakültemizde, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda sunumlar yaparak ve stantlar açarak daha fazla bağışçıya ulaşmayı ve bu konuda farkındalık uyandırmayı planlıyoruz. Ayrıca projenin sürdürülebilirliği için KANOPE ile konuştuk ve projemizi onlarla birlikte devam ettirme kararı aldık. Şimdilik 100 bağışçıya ulaştık..

11

12 TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 1 ÖĞRENCİLERİNE PROJE TANITIMI İÇİN SUNUM YAPTIK.

13

14

15

16

17 STANDLAR AÇIP BROŞÜRLER DAĞITARAK BİLGİLENDİRMELER YAPTIK.

18 TEŞEKKÜRLER…


"KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KAN KARDEŞİM PROJESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları