“Food Safety Aspect” Şeref TAĞI
Genellikle, Her gün 3 öğün yemek yeriz Bu amaçla aşağıedaki aktivitelerde bulıunuruz, Şeref TAĞI
Gıdanın satın alınması Saklanması Hazırlanması Tüketimi/sevis edilmesi (sunulması)
Bu aşamalardan yapılacak hatalar nedeniyle gıda kaynaklı hastalıklar ve zehirlenme potansiyeli vardır Şeref TAĞI
Gıda kaynaklı belli başlı tehlikeler Biyolojik Kimyasal (tarım ilaçları, hormonlar, hayvanlara verilen ilaçlar, metal iyonları Fiziksel (Cam, metal vs. parçacıkları) Also, emerging food contaminants (e.g. acrylamide)
Mikrobiyel alem Bakteriler Parazitler Virusler Küfler (mantarlar)
Gıdalardaki Mikroorganizmalar Patojenik (hastalık –yapanlar) Bozulma (yapanlar) Faydalı olanlar Şeref TAĞI
Gıdalara mikroorganizma bulaşma kaynakları
Foodborne illness Şeref TAĞI
Sıcaklık ve Bakteri gelişimi
Gıda satın alınırken Etiketinin okunması Güvenilir yerden alınması Gıdanın ambalajının kontrol edilmesi Gıdanın satın alınması eve getirilmesi Şeref TAĞI
Depolama Soğukta saklama Dondurularak saklanması Depolamada gıdanın kolay bozulabilir olup olmadığı Uygun kaplarda depolanması önemlidir
Hazırlama Gıdanın uygun şekilde yıkanması Gıdaya çapraz bulaşma olması Pişirme – uygun iç (merkez) sıcaklığa kadar Termometre kullanılması Dondurulmuş gıdanın çözündürülmesi Gıdanın tekrar ısıtılması
Consumption /Serving Proper holding and serving of food Şeref TAĞI
Hijyen Çalışılan yüzey/tezgah Ekipman ve gereçler Çalışanların temizliği El yıkama alışkanlığı Şeref TAĞI
Hygiene aspect When to wash hand Şeref TAĞI
Glossary Şeref TAĞI
Some samples from web resources ndex.asp Video Science/K12-Outreach/Video-and-Media/The-Great-Food- Fight.aspx Şeref TAĞI
Poster eID=283&parent=2http:// eID=283&parent=2 Şeref TAĞI