AHMET YİĞİTALP. Dünya İstatistikleri Türkiye İstatistikleri 17 3 Türkiye ve Dünyada İSG 24 İlave Çalışma Notları 1 2 İHE İGU-C İGU-B İGU-A 9 1 4 3 16.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
Advertisements

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
4857 SAYILI İŞ KANUNU MADDE 77 İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları.
Türkiye’de ve Dünyada İş Sağlığı ve Güvenliği
MESLEK HASTALIKLARI.
Dünyada, her 1000 işçide yılda 4 ile 12 arasında meslek hastalığı görülmektedir.
Maltepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı
İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik MADDE- 7
İŞ KAZALARINDA İŞVERENLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
Danimarka.
KAZA/OLAY/MESLEK HASTALIĞI
İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI. Yürürlükteki Mevzuat  22 Mayıs 2003 tarihinde kabul edilen 4857 sayılı İş Kanunu 77 ila 90 arasındaki 13 madde, iş güvenliğini.
KONU: İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARININ MALİYETİ
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞGÖREN SAĞLIĞI (KORUMA)
ERK İSG-İK –
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
EKONOMİK FALİYETLER VE MESLEKLER
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL BİLGİLER
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
İsveç.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ÜCRET BORDROSU Brüt Ücret Ödenecek Sosyal Güvenlik Kesintileri
KAZA VE HADİSE. KAZA VE HADİSE İŞ KAZASI BİLEŞENLERİ GÜVENSİZ DURUM YETERSİZ DENETİM GÜVENSİZ DAVRANIŞ İŞ KAZASI SAKAT KALMA YARALANMA ÖLÜM.
Türkiye’nin Dış Ticareti
ÜLKEMİZDE RÜZGAR ENERJİSİ.
İŞ KAZALARI ve İSTATİSTİKLERİ
GES Yatırımlarında Finansman
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Öğr. Gör. Elif ÜNALAN ÖZÇELİK
İş Güvenliği ve İşgören Sağlığı
İş Sağlığında Sık Kullanılan Epidemiyolojik Ölçütler
İŞ /MESLEK KAZALARI ve İSTATİKLERİ
İŞYERİM PAKET SİGORTALARI
Edit the text with your own short phrases. The animation is already done for you; just copy and paste the slide into your existing presentation. İş Sağlığı.
PROJE KONULARI KOBİ’lerde Kurumsallaşmanın Geliştirilmesi KOBİ’lerde Markalaşmaya Geçiş.
Amaç Öğrenme Hedefleri Katılımcıların; «İstatistikî veriler ve karşılaştırmalarla dünyada ve Türkiye’deki İSG durumu hakkında temel bilgiler kazandırmaktır.»
YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ
Amaç Öğrenme Hedefleri Katılımcıların; «İstatistikî veriler ve karşılaştırmalarla dünyada ve Türkiye’deki İSG durumu hakkında temel bilgiler kazandırmaktır.»
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Turgay BODUROĞLU Kimya Yük.Müh. İş Güvenliği Uzmanı (A) Emekli Başmüfettiş
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ KAZALARINI ÖNLEME TEDBİRLERİ
1 1 Dünyada her yıl 2 milyon 310 bin ( Günde 6300, 15 saniyede 1) insan iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmektedir
Amaç Öğrenme Hedefleri Katılımcıların; «İstatistikî veriler ve karşılaştırmalarla dünyada ve Türkiye’deki İSG durumu hakkında temel bilgiler kazandırmaktır.»
İş Kazalarının Oluş Nedenleri Nelerdir?
Sağlık Gözetimi -Meslek Hastalıkları İşle İlgili Hastalıklar
EKONOMİK FAALİYETLERİN SINIFLANDIRILMASI
Yrd. Doç. Dr. Veysel ÖZBULUR A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
Dünyada ve Türkiye’de İSG
Dünyada her yıl 2 milyon 310 bin ( Günde 6300, 15 saniyede 1) insan iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmektedir. 2 2.
BATMAN İL EKONOMİK RAPORU. İÇİNDEKİLER 1.Türkiye Ekonomisi Genel Değerlendirme 1.1.Büyüme 1.2.İstihdam 1.3.İhracat 1.4.Enflasyon 2.Batman İli Ekonomik.
İSVEÇ KRALLIĞI (2017 YILI SUNUMU)
METAL SEKTÖRÜNDE RİSK ETMENLERİ, İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARI
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine İş Kazası Nedeniyle Başvuran Kazazedelerin Sosyodemografik Özellikleri, İş Kazası Nedenleri, Oluşum.

Hayrullah DOĞAN Erdal MALKOÇ Mehmet APAN
6.2. Personel Sağlığı ve İş Güvenliği
Portekiz.
Ondokuz mayıs üniversitesi Havza meslek yüksek okulu
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ EnSaTurk Mühendislik.
Üniversite Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği
ANKARA YATIRIM TEŞVİKLERİ
İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MUSTAFA ARİF BAŞKÖYLÜ A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı.
İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Temel Prensipleri
Sunum transkripti:

AHMET YİĞİTALP

Dünya İstatistikleri Türkiye İstatistikleri 17 3 Türkiye ve Dünyada İSG 24 İlave Çalışma Notları 1 2 İHE İGU-C İGU-B İGU-A ,2 0 0,5

1 1 Dünyada her yıl 2 milyon 310 bin (Günde 6300, Bir saatte 240, Bir dakikada 4, 15 saniyede 1) insan iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmektedir Bunlardan 360 bini iş kazası, 1 milyon 950 bini ise meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirmektedir. 6 6 Her yıl 270 milyon iş kazası meydana gelmekte ve 160 milyon kişi meslek hastalıklarına yakalanmaktadır. Dünyada inşaat sektöründe her yıl ölümcül kaza yaşanmakta ve her 10 dakikada bir kişi bu kazalara bağlı yaşamını yitirmektedir. Her yıl asbest yüzünden 100 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin edilmektedir. Zehirli maddelerden dolayı 651 bin işçi yaşamını yitirmekte ve dünyada meydana gelen cilt kanseri hastalıklarının %10’nu buna bağlıdır.

(Bir takvim yılında çalışılan 1,000,000 iş saatine karşılık kaç kaza olduğunu gösterir.)

GÖRÜNÜR  Tıbbi maliyetler  Sigorta maliyetler  Tazminat maliyetleri  Tıbbi maliyetler  Sigorta maliyetler  Tazminat maliyetleri GÖRÜNMEZ İş günü ve iş gücü kaybı (yöneticilerin) Mahkeme masrafları Fazla mesai Bina, makine, alet teçhizat, üretim veya üründeki hasarın maliyeti İşin durması nedeniyle uğranılan maliyet Sipariş kayıpları Arızalı makinenin üretim dışı kalması İşyerinde yapılan denetim, araştırma ve yazışmaların maliyeti Verimin düşmesinin maliyeti Çalışanlardaki moral bozukluğunun getirdiği maliyet Kazalı işçinin yerine alınan geçici işçiye verilen eğitim maliyeti İş günü ve iş gücü kaybı (yöneticilerin) Mahkeme masrafları Fazla mesai Bina, makine, alet teçhizat, üretim veya üründeki hasarın maliyeti İşin durması nedeniyle uğranılan maliyet Sipariş kayıpları Arızalı makinenin üretim dışı kalması İşyerinde yapılan denetim, araştırma ve yazışmaların maliyeti Verimin düşmesinin maliyeti Çalışanlardaki moral bozukluğunun getirdiği maliyet Kazalı işçinin yerine alınan geçici işçiye verilen eğitim maliyeti İŞLETMELER İnşaatta proje bedelinin %8 Mandırada işletme maliyetinin %1.4 Nakliyatta firma kârının %37 Petrol aramada potansiyel üretiminin %14.1 Sağlık hizmeti veren hastane yıllık işletme maliyetinin %5 İnşaatta proje bedelinin %8 Mandırada işletme maliyetinin %1.4 Nakliyatta firma kârının %37 Petrol aramada potansiyel üretiminin %14.1 Sağlık hizmeti veren hastane yıllık işletme maliyetinin %5 1

Çalışan Sayısıİşyeri SayısıSigortalı SayısıOran Kaza (2010) ,0% , ,9 > ,6 Toplam

1.Maden9.091% İnşaat6.876% Nakliye6.581% Enerji2.004%3.10 İş Kazaları (2009) 1

İnşaat%25 Nakliyat%10 Toptan ve Perakende Ticaret%4 Kömür Madenciliği,%2 Diğer (Gıda, dokuma, makine, metal, …)%27 Sebebi Bilinmeyen%32 Toplam%100 İş Kazaları (2007) 2

İnşaat%22 Metalden Eşya İmalatı%10 Nakliyat%7 Dokuma%6 Kömür Madenciliği%5 Sebebi bilinmeyen%50 Toplam%100 İş Kazaları (2007)

Üst Ekstremiteler (omuz, kol, bilek, el, parmak) ,7 Alt Ekstremiteler (kalça, bacak, ayak) ,0 Diğer ,4 Kafa4.2395,2 Sırt2.5723,1 Gövde ve İç Organlar1.9072,3 Toplam İş Kazaları (2007) 1

Yüzeysel Yaralanmalar, Açık Yaralanmalar ,0 Ezik ve Çürükler ,1 Kırıklar ,6 Çıkıklar, Burkulmalar, İncinmeler7.4559,9 Yanmalar, Kimyasal Yanma, Kaynar Su Yanma2.5133,4 Yanmalar, Kimyasal Yanma, Kaynar Su Yanma2.5133,3 Akut Zehirlenmeler, Enfeksiyonlar2700,4 Toplam74, İş Kazaları (2007)

Ocak-Şubat-Mart-Nisan ,9 Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos ,4 Eylül-Ekim-Kasım-Aralık (Son 4 Ay) ,7 Toplam İş Kazaları – Aylar (2007)

1

Yaş Grupları 2012 KadınErkekToplamKadınErkekToplam Toplam Ağırlıklı Ortalama Yaş

Yaklaşık Gün

SNMeslek Hasta-İş Kazaları Üretim ve İmalat Sektörü İnşaat Sektörü Madencilik Taşımacılık ve İletişim Kamu ve Hizmet Sektörü Restorant, Otel, Alım-Satım Elektrik, Gaz, Su Tarım, Ormancılık, Balıkçılık Finans, Sigorta Diğer Toplam Vaka Sayısı

YAŞ GRUPLARI KadınErkekToplamKadınErkekToplam Toplam Ağırlıklı Ort. Yaş

MESLEK HASTALIĞI2007 YILI2010 YILI2011 YILI SSK’ya Kayıtlı İşçi Sayısı Saptanan Meslek Hastalığı Sayısı Beklenen Meslek Hastalığı Sayısı Saptanamayan Meslek Hastalığı Sayısı Saptanan Meslek Hastalığı Oranı%0.014%0.005 Beklenen Meslek Hastalığı Oranı Çalışanların binde 4-12 Olmalıdır. «2007 Yılı için Türkiye’de Meslek Hastası Olmalıdır» «2010 Yılı için Türkiye’de Meslek Hastası Olmalıdır» «2011 Yılı için Türkiye’de Meslek Hastası Olmalıdır» 1

TANI ZORLUĞU  Çalışana Ait Nedenler Önemsememe Başvuru yapmama Tıbbi idari takip yapmama  İşyeri Hekimine Ait Nedenler Tanı koyamama/koymama Hastalığın farkında olmama İyi anamnez almama  Çalışana Ait Nedenler Önemsememe Başvuru yapmama Tıbbi idari takip yapmama  İşyeri Hekimine Ait Nedenler Tanı koyamama/koymama Hastalığın farkında olmama İyi anamnez almama 1  İşverene Ait Nedenler Bilgi ve vizyon eksikliği Mevzuat ve sigorta yaptırımlarından çekinme  Tanı Merkezlerine Ait Nedenler Meslek hastalıkları hastaneleri yetersiz Diğer hastanelerde ekip ve ekipman eksikliği Tıbbi-idari takip yapmama  İşverene Ait Nedenler Bilgi ve vizyon eksikliği Mevzuat ve sigorta yaptırımlarından çekinme  Tanı Merkezlerine Ait Nedenler Meslek hastalıkları hastaneleri yetersiz Diğer hastanelerde ekip ve ekipman eksikliği Tıbbi-idari takip yapmama