Defibrilatör Kullanımı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ELEKTROKARDİYOGRAFİ Doç. Dr. Ebru Akgül Ercan.
Advertisements

Elektrokardiyografi nedir?
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
YENİLİKLER CPR ama Yüksek KALİTE ( yeterli hızda ve derinlikte göğüs basısı sağlanması, her bir basıdan sonra göğüsün tam olarak geri donmesine izin verilmesi,
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ BECERİSİ
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON ve OTOMATİK EXTERNAL DEFİBRİLATÖR
Kardiyak Acillere Yaklaşım
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK ARİTMİLERE YAKLAŞIM
İleri Kardiyak Yaşam Desteği
Dr. Funda K. AKARCA EÜTF Acil Tıp Anabilim Dalı Nisan 2013
CPR ( KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON )
İLERİ KARDİYAK YAŞAM DESTEĞİ ERC-2010
ERİŞKİN İLERİ YAŞAM DESTEĞİ
DOLAŞIM SİSTEMİ İLAÇLARI
Uzm. Dr. Suna SOYSAL DEÜ-SHMYO
Pediatrik Kardiyopulmoner Canlandırma
Yenidoğan Disritmileri
Travmalı hasatalara yaklaşım
Kardiyo pulmoner resusitasyon
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
EKG Tuzaklar ve ilaç etkileri
RİTİM BOZUKLUKLARI.
PEDİATRİK İLERİ YAŞAM DESTEĞİ
Pediatric Cardiac Emergencies Atriyal Flutter Atriyal Fibrilasyon.
RİTİM BOZUKLUKLARI.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Prof.Dr.Tayfun Güler
Acil Kardiyak Bakıda Kullanılan İlaçlar
BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ
Dr. F. Mutlu KUKUL GÜVEN Acil Tıp AD. Sivas
2005 KARDİYO-PULMONER RESÜSİTASYON KILAVUZU Öğr. Gör
Fontan Dolaşımı Geç Komplikasyonlar ve Tedavileri
EKG Dr. Bahri AKDENİZ.
Pediatrik Kardiyoloji Bölümü Acıbadem Maslak Hastanesi
Aritmilerde EKG.
Uzm. Dr. Suna SOYSAL DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 2002-zmir
OTOMATİK EKSTERNAL DEFİBRİLATÖR
GELİŞEBİLECEK ARİTMİLERDE OLASI SORUNLAR VE TEDAVİSİ
Acil Serviste EKG Dr.Erhan Altunbaş Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı.
Yetişkin İleri Yaşam Desteği
TEMEL ve İLERİ YAŞAM DESTEĞİ UYGULAMALARI Ayla Yavuz Karamanoğlu.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
EKG GİRİŞ Nursun ÜSTÜNKARLI Paramedik Programı.  Kalbin elektriksel akımının elektrokardiyograf denilen bir aletle özel bir kagıt üzerine aktarılmasına.
Nursun ÜSTÜNKARLI EKG 3 ARİTMİLER Nursun ÜSTÜNKARLI
ATRİYO-VENTRİKÜLER BLOKLAR
Kardiyopulmoner Resüsitasyon (CPR)
KARDİYOPULMONER RESÜSTASYON
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ TYD YDÜ SHMYO Dr. Ayşe AYKAÇ.
Pediatrik Disritmiler
ARİTMİLER Kalp kendi kendine impuls çıkarabilme ve bu uyarıyı iletebilme özelliğine sahiptir. Kalbin impuls çıkarabilme özelliğine otomasite denir. uyarı.
Göğüs Ağrılı Hastaya Yaklaşım. AMAÇLAR Göğüs ağrılı hastanın tanınması Göğüs ağrısı sonucu oluşan belirti ve bulguların ayırt edici özellikleri Miyokard.
Dar ve Geniş Kompleksli Taşikardiler
BRADİDİSRİTMİLER Dr. M. Murat Özgenç.
Hastane İ çi Kardiyak Arrestler Dr Salahi ENG İ N Prof Dr Oktay ERAY.
ÇOCUKLARDA İLERİ YAŞAM DESTEĞİ KURSU
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Öğr. Gör. Sinan YENAL DEÜ-SHMYO Paramedik programı
İLERİ YAŞAM DESTEĞİ BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ
Çocuklarda Aritmilere Yaklaşım
GEMİDE ACİL TIBBİ DURUM TEMEL EĞİTİM
ERİŞKİN İLERİ YAŞAM DESTEĞİ
ATRİAL FİBRİLASYON Dr. Volga Baştan
Çocuklarda Sık Rastlanan Ritim Bozuklukları
Çocukluk Çağı Aritmileri
Çocuklarda İleri Yaşam Desteği
TEMEL EKG (ELEKTROKARDİOGRAFİ)
Sosyal Doktorlar Kulübü
AD:Ömer Siraç Soyad:Çiçekdağ Sınıf:11/F Numara:341.
DEFİBRİLATÖR Kalp ventriküler fibrilasyona girdiğinde, dışarıdan yeterli miktarda elektrik akımı vererek normal sinüs ritmine döndürme işlemine defibrilasyon,
Sunum transkripti:

Defibrilatör Kullanımı

MANUEL DEFİBRİLATÖR VE OED KULLANIMI

Amaç Sürmekte olan ritim bozukluğunun düzeltilmesi için olabildiğince çok sayıda miyokard hücresini aynı anda depolarize etmek ve kalbe düzenli bir ritim oluşturma fırsatı tanımaktır.

Subcutaneous Implantable Defibrillator (S-ICD®) Kısa sürede kolay bir şekilde uygulanabilir. VF tespit etme başarısı %100 VF’yi normal sinüs ritmine çevirme başarısı >%98

Gereçler Defibrilatör Yapışkanlı elektrod veya defibrilatör kaşığı Ritim analizi yapmak için EKG monitörü veya kendisi analiz yapabilen Defibrilatör. Elektrod Jel (Kaşık için) Defibrilatörün kaşıkları kırıldı. Daha iyi bir fikri olan var mı? Marşa baaass!

Herkes Uzaklaşsın!

Defibrilatörler Bifazik Dalgalı Defibrilatörler Göğüs duvarına verilen akım belli bir süre pozitif yönde ilerler, daha sonra dönerek negatif yönde ilerler. Başlangıç dozu olarak 200J, ikinci ve sonraki şoklar içinse, aynı veya daha yüksek dozlar kullanabilir. Düşük doz nedeni ile myokard hasarı daha düşüktür. Monofazik Dalgalı Defibrilatörler Akım tek yönlüdür. Verilecek doz erişkin için bütün şoklarda 360 J olarak önerilmektedir. Monofazik Bifazik

Defibrilatörlerde Bulunan Düğmeler “On-off” Açma-kapama düğmesi “Enerji select” Uygun enerji düzeyini seçme düğmesi “Charge” Enerji yükleme-şarj etme düğmesi “sync” Senkronizasyon düğmesi “Lead select” Lead seçme düğmesi Paddle ile bakıldığında hızlı bakı “Hızlı Bakış” imkanını sağlar “Discharge” Enerji boşaltma-şoklama düğmeleri

Erken Defibrilasyon Hayat Kurtarır

Hayatta Kalma %. Arest 0. Dk. 4. Dk. 8. Dk. 12. Dk. Tedavi Yok % 0 Gecikmiş Defibrilasyon % 2 Erken CPR, Gecikmiş Defibrilasyon % 8 Erken Haber Verme Erken CPR, Erken Defibrilasyon % 20 Erken Haber Verme Erken CPR, Erken Defibrilasyon Erken ACLS % 40

Endikasyonlar Ventriküler Fibrilasyon Nabızsız Ventriküler Taşikardi

Normal Sinüs Ritmi Ventriküler Fibrilasyon

Defibrilasyon Aşamaları Defibrilatörü çalışır konuma getir. Monitörden ritmi değerlendir. Enerji select düğmesinden defibrilayon enerjisini seç. Lead select düğmesini paddle durumuna getir. Oksijenin uzaklaştırılmasını sağla. Göğüs üzerinde Paddle uygulanacak alanı jelle. Paddle’ları göğse yerleştir.

Defibrilasyon Aşamaları “Defibrilatör şarj ediliyor, açılın.” Şeklinde etraftaki kişileri bilgilendir. Apex paddle’ındaki “charge” düğmesine bas. Şarj sonrası şoklamadan önce kendin dahil kimsenin hastaya veya yatağına/sedyeye değmediğinden emin ol. “ben çekildim.” “sizlerde çekilin.” “herkes çekilsin.” Sadece nasıl uygulandığını gösteriyordum. Kazara defibrile ettim. Nasıl oldu anlamadım.

Defibrilasyon Aşamaları “Şok veriyorum” diye seslen. Paddle’ları yeterli miktarda göğüs duvarına bastır. Paddle’lar üzerindeki her iki “discharge” düğmesine aynı anda bas ve şoku ver. Paddle’ları monitör üzerindeki yerine güvenli bir şekilde yerleştir. Hasta ambulansta ise, hastayı defibrile etmeden önce ambulans mutlaka durdurulmalıdır!

Kaşıkların (Paddle) Yerleşimi “Anterior” veya “Sternum” yazan kaşık, sağ klavikula altına, 2-3 interkostal aralığa (İCA) “Apeks” yazan kaşık ise sol 4-5.İCA, midaksiller hatta yerleştirilir.

Kaşıkların (Paddle) Yerleşimi Kaşıklar sternum üstüne konmamalıdır. Kaşıklar göğüs duvarına sıkıca bastırılmalı ve 10-12.5 kg/cm² kuvvet uygulanmalıdır. Kaşıklar arası jel bağlantısı olmamalıdır.

Uygulanan Enerji Defibrilasyonda 2 yöntem Mümkündür Çocuklar : Başlangıç 2 Joule/kg Sonraki şoklar 4 Joule/kg Defibrilasyonda 2 yöntem Mümkündür Hemen en yüksek enerji ile defibrilasyon Enerjinin kademeli olarak yükseltilmesi

Defibrilasyonun Uygulanması Zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Başarılı defibrilasyon için ön koşul miyokardın mümkün olduğu kadar iyi oksijenlenmesidir. Defibrilasyon başlayana kadar etkili CPR uygulanmalıdır.

Defibrilatör kullanılır hale gelene kadar CPR Monitörizasyon ve Analiz Asistoli/NEA Ventriküler Fibrilasyon Nabızsız Ventriküler Taşikardi Kardiyak ritim Şok önerilmez Defibrilasyon Şok önerilmez 30/2 CPR ( 5 tur ) 30/2 CPR ( 5 tur ) Analiz Analiz

Pediatrik Defibrilasyon VF çocuklarda nadir. Kaşık (paddle) boyutu, 10 kg veya 1yaş altında bebekler için 4.5 cm’dir. 10 kg veya 1 yaş üzerinde çocuklarda yetişkinlerde kullandığımız kaşıklar kullanılır. Pediatrik hastalar için önerilen enerji düzeyleri sırasıyla; 2j/kg, 4j/kg, 4j/kg.’dur.

Komplikasyonlar Yumuşak doku yaralanmaları; Myokardial yaralanmalar; (birinci derece yanıklardır). Myokardial yaralanmalar; (elektriğe bağlı termal yaralanma olabilir. CK-MB düzeyi yükselmektedir). ST elevasyonu (Multipl şoklar yol açabilir). Kardiyak disritmiler; (defibrilasyon sonrası, ventrikuler, supraventrikuler aritmilere veya asistoli görülebilir. Ayrıca uzamış VF veya yüksek enerji uygulamalarında da disritmiler görülebilir). Sağlık çalışanlarında yaralanmalar; (Paramediklerde yaralanma oranı 1/1700 defibrilasyon olarak bildirilmiştir).

Kardiyoversiyon Defibrilatör aletinin diğer kullanım durumudur. Taşiaritmiye bağlı olduğu düşünülen anstabil (kararsız) bulgu ve belirtileri olan nabızlı VT, AF ve atrial flatter gibi supraventriküler taşiaritmilerde uygulanır.

Kardiyoversiyon Enerji Şeçimi Geniş kompleksli taşikardilerde, enerji başlangıç dozu: 120-150 J bifazik veya 200 j monofazik Dar kompleksli taşikardilerde, enerji başlangıç dozu: 70-120 J bifazik veya 100 J monofazik

Kardioversiyon işlem basamakları Hastanın durumu elveriyorsa sedasyon ve ağrı kesici yapın. Defibrilatörü açın. Monitör kablolarını hastaya bağlayın. ‘sync’ düğmesine basarak senkronizasyonu sağlayın. R dalgaları ile senkronizasyonu gösteren işaretlere bakın. Uygun enerji düzeyini seçin.

TEŞEKKÜR EDERİM