TARİHE MAL OLMUŞ FIKRALAR -1- 1945 Senesinde M.Zeki Pakalının uzun araştırmaları sayesinde meydana getirdiği ‘’Tarihe mal olmuş fıkralar’’adlı kitabından.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMİRLER.
Advertisements

AT SIRTINDA KÜTÜPHANE.
Cumhuriyet’e sahip çıkma mitinglerinden herhangi birine katıldınız mı ?
YÖNETİCİ.
AFYONKARAHİSAR KOLORDU DAİRESİNDE SUBAYLARA HİTABEN KONUŞMA
ATATÜRK’ÜN PLANLI ÇALIŞMASI
SESLİ GAZİ ÇİFTLİĞİNDE DOLAŞIP HAVA ALIRKEN OLDUKCA YAŞLI BİR KADINA RASTLADIK. ATATÜRK ATTAN İNEREK BU İHTİYAR K K K KADININ YANINA SOKULDU. MERHABA.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Atatürk Sordu ~ Öykü ~ Kaynak : Tarih Vesikaları (Osmanlı Arşivi)
Duvar yazı ve resimleri. PPS.-27-
Bir İSTANBUL Masalı Mete GÜNERGİN
TÜRKÇE / Özel İsimlerin Yazımı 1
Vaktiyle bir Keloğlan varmış… Bütün ailece çiftlikle meşgul olurlarmış
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
(BELİRTEÇ) ZARF.
Türkçülük akımının nazariyatçısı / sosyolog / fikir adamı/ eğitimci
 Edebî metinlerde metnin yazarıyla metin arasında sıkı bir ilişki olduğunu belirtmiştik. Bu ilişki öğretici metinlerin bir kısmı için de geçerlidir.
 Yoldan geçenler bu ilginç arabaya bakıyordu.  İhtiyar adam merdivenleri yavaş yavaş çıktı.
Sevgili günlük, Bugün çok yoruldum. Neden mi bugün hem eğlendik hem öğrendik… Merak mı ediyorsun? Peki anlatayım…
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
Pehpehlerle pohpohlarla çok itleri at yaptık,
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
BİR MİLLETİN KURTULUŞ MÜCADELESİ
ZAMİRLER (ADILLAR). ZAMİRLER (ADILLAR) Bu konuda seni uyarmıştım. Şunları bahçeye bırakır mısın? Aşağıdaki cümlelerdeki zamirleri bularak türlerini.
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
KİTAPLIKTA NELER VAR ? Şeyma KURPLİKAYA. Ders kitaplarımızın dışında, bilgiye ulaşmak için çeşitli kitaplar vardır. Ansiklopediler, dergiler, şiir kitapları,
Sen hangisini seçerdin?
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Osmanlıda Lale Devri Sesli Dinleyiniz.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
Vatan aşkı ile yaşamış, bu Vatan için çalışmış gerçek vatanseverler... Gazi Süleyman Paşa ve Namık Kemal Bolayır’da yatıyorlar... Feridun ÖZHAN
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
TANZİMAT DÖNEMİ.
Bağımsızlık Savaşı
Tanzimat dönemi öğretici metinler
Hz. Muhammed (s.a.v.) Bilgiye Önem Verirdi
AHMET VEFİK PAŞA
YÖNETİCİ
 Nûmân bin Beşîr - radıyallâhu anhümâ- şöyle anlatır:
TÜRKÇE. İtalyanların Habeş Harbi sıralarında idi. Ege kıyılarında kıta ve tahkimat komutanları çok titiz davranıyorlar, kıtaya herhangi bir yabancının.
AİT Ders çalışma soruları.
Hz. Peygamberin Selâmı Dini Hikayeler serisi 2.
NAMIK KEMAL.
MİLLİ MÜCADELE.
OSMANLI DEVLETİ’NİN PADİŞAHLARI
İSİMLER (ADLAR) Varlıkları veya kavramları karşılayan sözcüklerdir.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
Gerileme Dönemi Islahatları
SULTAN ABDÜLAZIZ INTIHAR MI ETTI, ÖLDÜRÜLDÜ MÜ?
60 yıldır Türkiye’yi yıkmaya çalışıyorlar. Ancak Türkiye öylesine sağlam temeller üzerine inşa edilmiş ve öylesine deprem kirişleri atılmış ki, Şair.
GÜRKAN’IN YALANI Elif Emine BALCI. Gürkan ve Semih adında birbirlerine çok yakın iki arkadaş vardı. İkisi de sekiz yaşında ve aynı sınıftalardı. Bir hafta.
Mustafa Kemal, bir gezisinde öyle bir kişi görürki, dayanamayıp yanındaki valinin kulağına eğilerek sorar: Kimdir bu?" "Efendim, kendisi Şıh'tır, yörede.
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Osmanlı’da divan teşkilatı
AT SIRTINDA KÜTÜPHANE.
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
III. Ahmet LALE DEVRİ Yenilikleri Yenilikleri Nedim hazırlayıcısıdır?
ZAMİRLER MERHABA HAZIR MISINIZ? ...Egitimhane.com...
5.Sınıf KONUĞA İKRAM (Dinleme Metni) Hazırlayan: Ömer TÖK
NASRETTİN HOCANIN KOMİKLİKLERİ
SÜLEYMAN NAZİF ( ).
Ziya Paşa (1825 – 1880).
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Koca Kasım Mahallesi, Islahhane Caddesi’ndeki pembe boyalı 2 katlı bir evde do ğ mu ş tur.Ve 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe.
Kazanım Sosyal rollerin zaman içerisindeki değişimini inceler.
Atatürk’ün Hayatı ∞  Rahmetle Anıyoruz..
OsmanlI’da dİvan teşkİlatI
Tarım alanında GELİŞİMLER. TARIM ALANINDA İLGİLİ RESİMLER.
Lâle Devri, Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?  Eskiden devletimizin adı OSMANLI devletiydi.  Osmanlı devleti zamanın en güçlü devletiydi.
Sunum transkripti:

TARİHE MAL OLMUŞ FIKRALAR Senesinde M.Zeki Pakalının uzun araştırmaları sayesinde meydana getirdiği ‘’Tarihe mal olmuş fıkralar’’adlı kitabından seçilmiştir... Geçmişte Padişah,sadrazam,şeyhülislam ve diğer vükela makamlarındaki kişilerin birbirleri ile ilişkileri,hasedleri,kıskançlıkları ve de devlet işlerinin gidişatı hakkında tarih bilgileriniz de bir anlam kazanacaktır. Müzik : Acemaşiran saz semaisi. Sunu : Vasfi Ayaz - Sunu : Vasfi Ayaz -

583 Mithat Paşadır Abdülhamit birgün,ayni zamanda hususi doktoru olan Etfal hastanesi baş tabibi İbrahim paşayı Yıldız arayında bir odaya götürdü.İbrahim paşanın o vakte kadar görmediği bu odanın bir tarafında Mithat paşa öbür tarafındada Namık Kemalin resimleri asılı idi. Abdülhamit,paşaya bu resimleri göstererek ‘’tanıdınmı’ dedi. Vaziyetin vehametini takdir eden İbrahim Paşa belayı üzerine sıçratmamak için ‘’hayır’’demeğe mecbur oldu. Hünkar iyi bak deyince –bunu tanıdım Namık Kemal ötekini tanıyamadığını söyledi. Abdülhamit –oda Mithat Paşadır’’ dedikten sonra şunu ilave etti –’’Hürriyete çalışanlar içinde bu ikisi samimi idi, Ziya Paşa ve diğerleri menfeatperestst adamlardı’’demiştir.

Trabzon’un en iyi valisi Trabzona giden mülkiye müfettişlerinden Ziya Bey eşraftan ve idare meclisi azasından Ahmet Beyin selamlığında ‘-Trabzona gelmiş olan valilerden en iyisi hangisi olduğunu sordu. Eşraftan Taib Bey Yirmi kadar Vali hatırlıyorum dedikten sonra ilave etti -Bunlardan Allah gani,gani Rahmet Ahmet Paşaya, en iyisiydi.. Müfettiş sordu-Ne yaptı? Taip bey şu cevabı verdi. Gelirken Gümüşhanede öldü..

Şair deli Nüshet Şair Deli Nüzhet, Bursada iken, deliliği ile tanınmış bir zat valiliğe tayin oldu. Gene deli diye anılan bir başkası da kadı idi. Bir gün sokakta zaptiyelerin bir adamı sürükleyerek götürdüklerini gören Nüzhet sordu. Bunu nereye götürüyorsunuz? Zaptiyelerden biri: Delidir tımarhaneye götürüyoruz! deyince şair gülmeye başlayarak, -Ayol,dedi delinin tımarhanede ne işi var. Devlet işlerinde hiç mi boş makam kalmadı.?

MİLLET DEDİĞİN BU BALDIRI ÇIPLAKLARMI Birgün Sultan Aziz camlı köşkte otururken yangına giden tulumbacılar geçti.Sultan Aziz bunları göstererek başmabeyinci Şair Nevres paşaya sordu:- Nevres millet,millet dediğiniz bu baldırı çıplaklarmı? Nevres paşa hemen şu cevabı verdi, -Evet efendimiz! Millet bunlardır. Sarayı hümayınınız önünde demirli olan donanmayı,memaliki mahrusanızı müdafaa eden orduyu bunlar yaparlar,hazinei maliyeyi bunlar doldurur. Matbah-ı amireyi………. Başmabeyinci Paşa sözünü bitirmeye vakit bulamadan Sultan Aziz kovdu. Çık dışarı edepsiz herif.! Padişah,Nevres Paşayı birkaç ay yanına almadı.