Dr.Altan KOLTAN EGE SERAMİK San.ve Tic. A.Ş.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği
Advertisements

RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ-1
“Çifte Mıh Gibi Duruyordu Çaycuma Köprüleri Filyos Üzerinde” Köprü Hidroliği ve Çaycuma Köprüsü Yük. İnş. Müh. Onur DÜNDAR.
DOĞRU ÖLÇÜM VE ÖLÇÜM EKİPMANLARI
Kalite Kavramı.
Spor Sakatlıklarının Nedenleri
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
YAPANLAR: EMRE ÖZER VE CEREN BAYRAKTAR
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
KAZA/OLAY/MESLEK HASTALIĞI
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 2 İDARİ VE MALİ İŞ VE İŞLEMLER HAKKINDA SORUNLAR.
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İŞ SAĞLIĞI GENEL BİLGİLER
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
2. Sağlık hizmetleri.
Reflektörler işyeri sağlığına çevrilmiş durumda Almanya: “14 yıldan bu yana ilk kez kaza sayısında artı ş kaydedildi "Psişik hastalıkların sigorta sistemine.
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI
ÖLÇÜM YÖNTEMLERİNİN SEÇİMİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
AMELİYATHANEDE RİSK YÖNETİMİ
RİSK ANALİZİ TEMEL AŞAMALARI Temel veriler Emniyetli çalışma koşulları Tehlikenin belirlenmesi Tehlikenin değerlendirilmesi Risk değerlendirmesi Risk.
İŞYERİ ORTAM ÖLÇÜMLERİ
Dr. Ali DEMİRCAN “Perşembe Buluşması” 22 Mayıs 2008.
BİR ÖZEL HASTANEDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN
Tamir Bakım Planlaması
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ
İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 4. HAFTA
ÖĞR. GÖR. ELİF ÜNALAN ÖZÇELİK
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
TAN I M LAR Ergonomi İnsan, araç - gereç, çevre
İş Sağlığında Sık Kullanılan Epidemiyolojik Ölçütler
Eşdeğer Sürekli Ses Düzeyi (Leq)
ERGONOMİK RİSKLER. Sektöre göre değişmekte Bilgisayar kullananlarda boyun ve omuz ağrısı %75 El bileği ağrısı %40 Metal işlerinde çalışanlarında bacak.
G PINAR ASLAN G GÜLLER ŞEYDA ÇEBİ.
ANTRENMAN BİLGİSİ “Sürat ve Sürat Antrenmanı” Doç.Dr. Ertuğrul GELEN
ELEKRİK SEKTÖRÜNDE EĞİTİM DÜZEYİ İLE İŞ KAZALARININ İLİŞKİSİ GÜTF HALK SAĞLIĞI ABD EPİDEMİYOLOJİ PROJE ÖDEVİ.
Konu; Psikososyal Risk Etmenleri 1.SORU 44 2.SORU 45 1.SORU 44 2.SORU 45.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ANTRENMAN BİLGİSİ “Sürat ve Sürat Antrenmanı” Doç.Dr. Ertuğrul GELEN
FİZİKSEL ÇALIŞMA ORTAMI Programı Hazırlayan ve Sunan; Cansu SÖZTANACI
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
İstanbulUzman Fiziksel Risk Etkenleri İSTANBULUZMAN.
Hem. Zerrin SAĞLAM ÜNLÜ, Dr. Hülya TOPCU ÇAĞLAR
Bir İŞ YERİ Ne Zaman Ölçüm Yaptırır?
GÜRÜLTÜNÜN ÇEVREYLE İLİŞKİSİ
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisine İş Kazası Nedeniyle Başvuran Kazazedelerin Sosyodemografik Özellikleri, İş Kazası Nedenleri, Oluşum.
KORUNMA POLİTİKALARI. KORUNMA POLİTİKALARI Korunma politikalarının amacı işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek ve çalışanların.
6.2. Personel Sağlığı ve İş Güvenliği
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
Hidrolojinin Yöntemleri
OTOMOTİV YAN SANAYİ FİRMASINDA İYİLEŞTİRME
Ameliyathanede Çalışma Koşulları Ameliyathanede çalıştığımız koşulları birkaç başlık altında inceleyebiliriz.
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
SELAMİ TURHAN Makina Mühendisi Tlf. :
Yaşam Boyu Spor ve Aerobik Egzersiz
NIOSH KALDIRMA EŞİTLİĞİ VE BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ DR.BÜLENT ASLANHAN TOFAŞ İŞYERİ HEKİMİ.
YAŞAM BOYU SPOR 2. hafta Öğr. Gör. Elif Öz
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MUSTAFA ARİF BAŞKÖYLÜ A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı.
Ergonomi, insan ile iş yaparken veya yaşam alanlarında kullanılan her türlü donanım veya ortam arasındaki ilişkileri bilimsel olarak inceleyen bir bilim.
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

Dr.Altan KOLTAN EGE SERAMİK San.ve Tic. A.Ş. MESLEKİ KAS İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARINI ÖNLEMEDE BİR ERGONOMİK YAKLAŞIM MODELİ Dr.Altan KOLTAN EGE SERAMİK San.ve Tic. A.Ş.

1975 yılında kurulan işletmemiz, İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde 1176 işçinin sürekli üretim tarzında ve üç vardiya halinde çalışması ile yılda 24 milyon metrekare yer ve duvar karosu üretmektedir.

İşyeri Sağlık Birimi Verileri   Hasta sayısı Başvuru Tedavi verilenler Hastaneye sevk edilenler Toplam istirahat (gün) Yer Değişikliği Yapılan işçi sayısı Mesleki Kas İskelet Hastalığı Prevalans hızı BEL AĞRISI 44 61 30 31 78 9 21% BOYUN,OMUZ vb 34 47 38 37 16% TOPLAM 108 68 40 115 37%

Revize NIOSH Kaldırma Denklemi Önerilen Kaldırma Limiti (ÖKL), belirli koşullar altında, tüm sağlıklı işçilerin, bir zaman periyodu boyunca (8 saate kadar) bel rahatsızlığı riski olmadan kaldırabilecekleri yük miktarıdır. ÖKL = (LC) x (HM) x (VM) x (DM) x (AM) x (FM) x (CM)

Kaldırma Eşiti (KE) KE = Kaldırılan Yük / ÖKL Kaldırılan yükün ağırlığı, formülde hesaplanan ÖKL’den büyük olduğu durumlarda(oranın 1’den büyük olması) ergonomik düzenlemeler yapılması gereklidir.

İstasyon Kaldırma Eşiti 1. Hol 1. Paketleme 2,35 1. Hol 2. Paketleme 2,31 2. Hol 1. Paketleme 2,64 2. Hol 2. Paketleme 3,72 3. Hol 1. Paketleme 2,61 3. Hol 2. Paketleme 1,69 4. Hol 1. Paketleme 2,26 4. Hol 2. Paketleme 1,98 4. Hol 3. Paketleme 2,27 4. Hol 4. Paketleme 2,3 5. Hol 1. Paketleme 2,57 5. Hol 2. Paketleme 2,89 5. Hol 3. Paketleme 2,63 5. Hol 4. Paketleme 2,9 6. Hol 1. Paketleme 1,12 6. Hol 2. Paketleme 0,31 7. Hol 1. Pak. Özel 7. Hol Dekor 2. Pak. 1,8 8. Hol 1. Paketleme 4,14 9. Hol 1. Paketleme 2,58 9. Hol 2. Paketleme 2,84 9. Hol 3. Paketleme 9. Hol 4. Paketleme 5,16 10. Hol Mozaik 2,39

Kaldırma eşiti oranlarının İşyeri Sağlık Birimi verileri ile karşılaştırılması

NIOSH ergonomik çözüm önerileri Kaldırma eşitinin tüm iş istasyonlarında 1’den büyük olması üzerine NIOSH’un önerdiği ergonomik çözüm önerileri gözden geçirilmiştir. Ancak yapılan işin özellikleri ve ağırlığı nedeniyle öneriler yetersiz bulunmuştur. Bu yüzden paketleme işlemini tamamen değiştiren, kaldırma ve taşıma işlemi içermeyen yeni bir ergonomik tasarım arayışına gidilmiştir.

Yeni ergonomik tasarımda dikkate alınan kriterler Kolgücü faktörü ve tekrarlayıcı ve zorlayıcı hareketler en aza indirgenmelidir, İşçilerin işlerini kaybetmelerine sebep olmamalıdır, Maliyetleri kabul edilebilir sınırlarda olmalıdır, İstifleme hızını ve kalitesini bozmamalıdır, Paketleme işçileri projeye dahil edilmelidir, Yeni düzenlemeler ile risklerde oluşan azalma, ölçülebilir olmalıdır.

Arayış Uzun düşünce egsersizleri sonunda; çok da iyi bilinen bir güç kaynağını yeniden keşfettik. Bu güç, ironik bir şekilde kaldırma işleri sebebiyle kas iskelet sistemimize zarar veren ancak yeryüzünün bize ücretsiz olarak cömertçe sunduğu yerçekimi kuvveti olmuştur.

Yeni tasarım Konveyör bantlara gerekli eğim ve eklentiler yapılarak kutuların yerçekimi sayesinde kaldırma, taşıma işlemi yapılmadan paletin üzerine gelmesi sağlanmıştır. Palet üzerinde ki her kat için aynı işlemin yapılabilmesi için palet altına iner-kalkar hidrolik platform konulmuştur.

Eski ve yeni düzeneğin karşılaştırılması Bel omuruna ters yönde etkileyen kuvvetlerin karşılaştırılması Zaman etüdü yapılarak dinlenmelerin karşılaştırılması Kalp atış frekansında ki artışların karşılaştırılması İş kazası olasılıklarının değerlendirilmesi

Bel omuruna ters yönde etkileyen kuvvetlerin karşılaştırılması Yeni düzenekte kaldırma işlemi artık yapılmadığı için eski ve yeni düzenekte bel omuruna etkileyen kuvvetler Newton’un 3.Hareket kanunu ile karşılaştırılmıştır.

Bel omuruna ters yönde etkileyen kuvvetlerin karşılaştırılması F4 F2 d F4 F1 c F3 a b

Sürtünme katsayısının hesaplanması A=16, tan16=0.28

Kaldırma anında bel omuruna etkiyen kuvvetler F2=W a F1 =F2 x b/a F1etki F1etki F1etki F1etki b a F1tepki F1tepki F1tepki F1tepki

İtme anında bel omuruna etkiyen kuvvetler c F4 =F3 x c / a F4etki F4etki F3=Wx  a F4tepki F4tepki

Kaldırma ve itme esnasında bel omuruna binen yükler F1 = F2 X b / a= 122 N F3 = W X  = 3.4 N F4 = F3 X c / a = 23.8 N Bel omuruna etkiyen kuvvette azalma oranı: % 80

Zaman etüdü / Yorgunlukların karşılaştırılması Yapılan iş Eski yöntemde geçen süre (sn) Yeni yöntemde geçen süre (sn) Palet getirme 4.5 En alt kata naylon getirme ve yerleştirme 4 1 1.kalite istifi 60 40 2.kalite istifi 10 Iskarta istifi 8 Çember bağlama işi 15 7,5 Karton besleme işi TOPLAM SÜRE 109,5 sn 75 sn

Dayanak 1: Fiziksel bir deney Lehmann, Karrasch ve Müller tarafından yapılan bisiklet deneyinde gösterildiği gibi; bir işin kısa aralıklarla ve bölümler halinde yapılması dolayısıyla sık aralıklarla dinlenilmesi ile daha az yorgunluk hissedilmektedir.

Dayanak 2: Anadolu’dan ergonomik bir öğüt Büyüklerimizin sıkça dile getirdikleri bir tavsiye; “ Dinlene dinlene yap ”

Kalp atış frekansları artışlarının karşılaştırılması ESKİ YÖNTEM YENİ YÖNTEM DİNLENME HALİ DEVAMLI ÇALIŞMA DURUMUNDA FARK DİNLENME HALİ 1.İşçi 78 108 30 84 6 2.İşçi 81 104 23 80 88 8 3.İşçi 76 28 12 4.İşçi 92 110 18 90 2

Kalp atış frekansları artışlarının karşılaştırılması Eski yöntemde ortalama 25 puanlık artış söz konusu iken yeni düzenekte bu artış 7 puandır. Kalp atış frekansları artışlarında % 72 oranında azalma olduğunun gösterilmesi ile yine % 72 oranında daha az yoruldukları kabul edilmiştir.

İş kazası olasılıklarının değerlendirilmesi Yeni düzenek ile bel yaralanmaları, ayağa kutu düşmesi, konveyör bantın altından / üstünden karşıya geçişlerde düşme vb iş kazası sebepleri tamamen önlenmiştir. Yapılan düzenlemeler ile 2006 yılında Paketleme bölümlerimizde oluşan 20 iş kazasından 14’ü nün (%70) önlenebileceği görülmüştür.

Çalışma düzeni ve molalar Eski yöntemde mola sistemi, üç saat aralıksız istif, bir saat aralıksız kalite kontrol yapılması şeklindedir ve amaca hizmet etmemektedir. Yeni düzenleme ile Fırın girişi ve çıkışında çalışan iki işçinin de dönüşümlü çalışmaya katılması ile çalışan sayısı 2’den 4’e çıkartıldı.

Yeni ergonomik düzenleme ve dönüşümlü çalışan işçi sayısının 4’e çıkarılması ile; Vardiya süresince bir işçinin bel omuruna binen yük toplamda % 93 oranında azaltılmıştır. Monoton çalışma önlenmiştir.

Çevresel etkenlere yönelik iyileştirmeler Aydınlatma Gürültü Termal konfor Beslenme Örgütsel stres

Aydınlatma Ortam ölçümleri Aydınlatma şiddeti Işık yoğunluğu ve refleksiyon derecesi Görme keskinliği ve derinliği Göz muayeneleri

Gürültü Ortam ölçümleri Gürültü kaynaklarının tespiti Gürültünün oluşmasının engellenmesi Gürültünün yayılmasının önlenmesi Kişisel koruyucu kullanımı

Termal konfor Ortam ölçümleri (ısı, nem, hava akım hızı) Kış mevsimi yapılan ölçümlerin İzmir’in iklimi göz önüne alınarak yaz aylarında tekrarlanması

Beslenme Kalori ihtiyacının hesaplanması, Fizyolojik ve psikolojik doyum için yapılan düzenlemeler Ortalama 300 Kcal artış Molalarda çay, ayran, bisküvi vb Porselen tabak Zeytinyağı, baharat vb Bitki, tablolar vb

İşe giriş ve işe uygunluk değerlendirmeleri Uygun BMI, İşbaşı öncesi eğitimler, Erken kontrol muayeneleri Hafta tatili kullanımı, mesaiye kalma Yer değişikliğinde işyeri hekimi onayı

Örgütsel stres Anket sonuçları değerlendirildiğinde; istifleme işçilerinin işlerini tekdüze görseler de anlamlı bularak sevdikleri, yatay ve dikey ilişkilerinde önemli çatışma bulguları olmadan katılımcılığa yakın düzen içinde çalıştıkları, yoğun tempoda çalışmalarına rağmen yükselme ve takdir görme beklentilerine yeterince destek bulamadıkları, genel olarak kendilerini sinirli ve tükenmiş hissettikleri saptandı. Endüstriyel psikolog istihdamı gerçekleştirildi.

Yine Anadolu’dan bir ergonomik temenni: KOLAY GELSİN !!