PATATESTE AKRİLAMİT KONSANTRASYONUNUN GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Caner Yavuz, İlknur Tındaş, Ufuk Demirel, Mehmet Emin Çalışkan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Fatma ÇANKA KILIÇ, Durmuş KAYA, Süleyman SAPMAZ, Muharrem EYİDOĞAN, Volkan ÇOBAN, Selman ÇAĞMAN Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi Umuttepe / Kocaeli.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
NEPETA MEYERİ ESANSİYEL YAĞLARI İÇERİSİNDEKİ ALLELOPATİK POTANSİYELLİ TRANS-PİNOCARVEOL KİMYASALININ ALLELOPATİK ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Veli İLHAN a, Salih.
Beşinci Bölüm EKONOMİK ORGANİZASYON
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
İşletmelerde Tesis Yönetimi
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
B.KENANOĞLU1, T. ÇELİKKOL1, S.AKAN1, H.YETİŞİR2, D.KELEŞ3, İ. DEMİR1
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
S.MİS, B.B.KENANOĞLU, İ.DEMİR
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
Biyoinformatik.
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 13. Ders Çıktı Analizi
Bitki Doku Kültürlerini Etkileyen Bitkisel Faktörler
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
Gelişim ve Temel Kavramlar
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FOTOSENTEZ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sosyal Bilgilerde Değer Eğitiminde Biyografi Kullanımı
Sunum transkripti:

PATATESTE AKRİLAMİT KONSANTRASYONUNUN GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Caner Yavuz, İlknur Tındaş, Ufuk Demirel, Mehmet Emin Çalışkan Niğde Üniversitesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü ÖZET: Daha önce yapılan bir çalışma ile bitki kökenli yiyeceklerde farklı oranlarda akrilamit varlığına rastlanmıştır. Patatesin yanı sıra bir çok bitkide, yüksek sıcaklıklarda glukoz ve früktoz gibi indirgen şekerlerin ortamdaki amino asitlerle özellikle asparajin ile reaksiyona girdiğinde akrilamidin oluştuğu görülmüştür. Hayvan modellerinde yapılan çalışmalarda, belli orandaki akrilamidin detoksifiye edilebileceği ama önemli bir kısmının kansere, nörolojik ve üreme ile ilgili hastalıklara neden olabileceği görülmüştür. Bu çalışmada, patatesde akrilamid konsantrasyonunun genetik çeşitlilik ve çevresel faktörler açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Akrilamit Konsantrasyonu Etkileyen Çevresel Faktörler 1) Depolama: Sürgün oluşumunu azaltmak için genellikle düşük sıcaklıklarda depo edilirler fakat düşük sıcaklıkta depolama beraberinde patates yumrularının indirgen şeker miktarında artışa neden olmaktadır. Her iki tarafı da dengeleyebilmek için patates yumrularının optimum depolama sıcaklığı C olarak belirlenmiştir. Düşük sıcaklıkta akrilamit oluşumu geri döndürülebilir bir reaksiyondur. Yumrular, 3 hafta boyunca 15 0 C sıcaklıkta bekletildiğinde indirgen şeker miktarında önemli miktarda azalma olduğu görülmüştür. 2) Hasat Zamanı: Yeşil aksamı tamamıyla olgunlaşmamış bitkiler erken hasat edildiğinde akrilamit içeriğinin daha fazla olduğu görülmüştür çünkü genç yumrulardaki glikoz ve früktoz içeriği oldukça yüksektir ve bitki yaşlandıkça bu oran azalmaktadır. 3) Sıcaklık: Patatesi kızartırken, C’de (bazı kaynaklara göre C) akrilamit oluşumu hızlanmaya başlar ve C’ye kadar bu seviye artar fakat bileşiklerin sıcaklığa bağlı parçalanmasından dolayı akrilamit oluşumu bu sıcaklık noktasından bir süre sonra durmaktadır. Sonuç Yetiştirme olanaklarının ve depolama koşullarının iyileştirilmesiyle kısa vadede akrilamid oranı daha düşük çeşitler elde etmek mümkündür. Uzun vadede ise düşük miktarda asparajin ve indirgen şeker miktarına sahip yeni çeşitlerin elde edilmesi amaçlanmalıdır. ÇeşitAkrilamit miktarıKızartılma koşuluReferans Agria 6350  g/kg BelirtilmediShojaee-Aliabadi et al Sante 8825  g/kg C 4.15 dakikaShojaee-Aliabadi et al Nicola 2020  g/kg C 40 dakikaAmrein et al Charlotte 1700  g/kg C 40 dakikaAmrein et al Saturna 1995  g/kg C veya C 3 veya 5 dakikaWilliams et al ) Kimyasallar: Yetiştirme esnasında yüksek miktarda azot kullanımının, yumrulardaki akrilamit konsantrasyonunu önemli ölçüde azalttığı fakat düşük azot miktarının ise akrilamit oranını arttırdığı görülmüştür. Onun için günümüzde yapılan gübrelemelerde, azot miktarı için bir eşik değeri belirlenmiştir ve gübreleme bu değere göre yapılmaktadır. Tablo 1. Bazı çeşitlerin kızartıldığı koşula bağlı olarak oluşan akrilamit miktarı. Akrilamit Konsantrasyonu Etkileyen Genetik Faktörler Aynı çeşit bakımından lokasyon, hava koşulları ve diğer kimyasal nedenlere farklı olarak akrilamit oranı değişmektedir. Çevresel ve kimyasal faktörlerin yanı sıra patates çeşitleri kendi aralarında da akrilamit miktarı açısından farklılık göstermektedirler. Bir çeşidin akrilamit miktarını belirlemek amacıyla farklı koşullarda kızartma yapılmış olmasından dolayı aynı çeşide ait değişik akrilamit değerleri elde edilmiştir. Bunun yanında ancak sınırlı sayıda patates çeşidinin akrilamit miktarı tespit edilmiştir. Akrilamit miktarının belirlenmesinde bir standardın bulunmaması ve az sayıda çeşide ait akrilamit bilgisinin olması nedeniyle detaylı ve güvenilir bir liste yapmak mümkün olmamaktadır. Çeşit İndirgen şeker miktarı Asparajin miktarı Referans Agria2547 mg/kg478 mg/kg Singhal et al Amrein et al Charlotte2942 mg/kg1877 mg/kg Singhal et al Amrein et al Desiree3750 mg/kg2080 mg/kg Singhal et al Amrein et al Hermes4030 mg/kg395 mg/kg Singhal et al Amrein et al Lady Rosetta2378 mg/kg169 mg/kg Singhal et al Amrein et al Nicola3684 mg/kg2849 mg/kg Singhal et al Amrein et al Saturna3520 mg/kg293 mg/kg Singhal et al Amrein et al Tablo 2. Çeşitlerin indirgen şeker miktarını ve asparajin miktarları Akrilamit oranı artmaktadır Referans Tripathi, J., Variyar, P. S., Singhal, R. S., Sharma, A Radiation Processing for Sprout Inhibiton of Stored Potatoes and Mitigation of Acrylamide in Fries and Chips. Processing and Impact on Active Components in Food Amrein, T. A Systematic Studies on Process Optimization to Minimize Acrylamide Contents in Foods. PhD Thesis. Swiss Federasl Institute of Technology, Zurich, Switzerland. Shojaee-Aliabadi, S., Nikoopur, H., Kobarfard, F., Parsapour, M., Moslehishad, M Acrylamide Reduction in Potato Chips by Selection of Potato Variety Grown in Iran and Processing Conditions. Journal of Food Science and Agriculture. 93(10):