KADINLARIN YÜKSEK POZİSYONA GELEMEME NEDENLERİ Araş. Gör. M. Berrin BULUT Ahi Evran Üniversitesi (Psikoloji) Nisan 2014, Kırşehir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Motivation for SPI? Orhan Kalaycı Halil Şengonca Harun Öztürk
Advertisements

Çocuğunun Koçu olarak Aile
KYF II. DÖNEM HİBE PROGRAMI ETKİ DEĞERLENDİRMESİ
Prof. Dr. Gülçimen YURTSEVER Yaşar Üniversitesi İşletme Bölümü
Liderlik ve Örgütsel Adalet
KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ VE SİYASİ KATILIM
ENGELLİLERİN EĞİTİMİ VE İSTİHDAMINDA YENİ PERSPEKTİFLER
DUYGULARIN YÖNETİMİ.
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
Uluslararası Gençlik Ödülü yaş arasındaki gençlerin katılabilece ğ i, onların bireysel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefleyen gönüllülük.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARINA AİLE KATILIMININ ÖNEMİ
SUPREME Çalışma Aracı Giriş: Mentörün Rolü “Mentörün öğrencinin hayatına etkisi ve mentörden beklenen roller” Tool developed based on the presentation.
DÖNEMLERE GÖRE GELİŞİM GÖREVLERİ
İzmir İktisat Kongresi 30 Ekim – 1 Kasım Ekonomik büyüme tek başına kadınları da kapsayıcı kalkınma için yeterli değil Örnek: Türkiye Ekonomik.
KADIN ÇALIŞANLAR VE ÖRGÜTSEL İLETİŞİM Ders Adı: Kurumsal İletişim Prof. Dr. Nursel TELMAN Hazırlayan Melis VARAN
Kadın Parlamenterlere Yönelik İhtiyaç Analizi UNDP Türkiye Türkiye’de Kadının Yerel Siyasete Katılımı.
ÇEVRİMİÇİ VE ÇEVRİMDIŞI İLETİŞİM VE SONUÇLARI.  Teknolojik imkânlar ve bu bağlamda internet imkânları sayesinde sosyal, psikolojik ve nörogelişimsel.
PERFORMANS DEĞERLENDİRME
Yeditepe Üniversitesi Bütünleşik Pazarlama İletişimi Yüksek Lisans Cultural Barriers & Marketing Communication Sunumu YASEMİN KINAY
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
TAHSİN YENTUR İLKOKULU
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
Mutlu bir çocuk yetiştirmek için…
ÖZGÜVEN GELİŞTİRME EĞİTİMİ
İLETİŞİM ENGELLERİ.
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR.
KARİYER YÖNETİMİ RAQİF QASIMOV.
Bolum 4- 2.
Performans Değerlendirme
Kantitatif Araştırma Özeti 8 Mayıs 2015
Mentör Öğretmenlik.
YETKİNLİK NEDİR? Yetkinlik; mükemmel performansın elde edilmesinde ayırt edici bilgi, beceri ve tutumları kapsayan gözlemlenebilir davranışlardır. Yetkinlik;
Hızlandırma Programı ‘Fikirden Girişime En Hızlı Yol’
Kazanım 6. Üretime katkıda bulunma konusunda görüş oluşturur.
Öğrenci Koçluğu Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi.
BÖLÜM 5 CİNSİYET. BÖLÜM 5 CİNSİYET CİNSİYET Cinsiyet Üzerindeki Biyolojik, Sosyal ve Bilişsel Etkiler Cinsiyet Kalıp Yargıları, Benzerlikler ve Farklılıklar.
SINAV KAYGISI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
GİRİŞ  Cinsiyet deyince aklımıza hangi girişimciler geliyor. (Pozitif ayrımcılık)  Kadının yeri evi mi?  Kadın erkek eşit mi ROLLERİ FARKLI MI? (A.Tomor)
Lİderlİk * Liderlik, belirli şartlar altında kişisel ve grup amaçlarını gerçekleştirmek üzere, bir kimsenin başkalarının faaliyetlerini etkilemesi ve yönlendirmesi.
KİŞİLİK,SOSYAL, DUYGUSAL VE AHLAKSAL DEĞİŞİM
BÖLÜM 3 İş Analizi. BÖLÜM 3 İş Analizi E/Ö psikolojisinin bir örgütün insan kaynaklarına Personel Psikolojisi E/Ö psikolojisinin bir örgütün insan.
İstihdam Zara Todd. İstihdam Engelli kişiler, ücretli istihdama erişimde dünyanın her tarafında engellemelerle karşılaşmaktadır. Pek çok ülkede, engelli.
Kişisel Rehberlik.
Yeni Kariyer Yaklaşımları
Bireysel Kariyer Planı Oluşturma
1.Sınıfımızdaki arkadaşlarımızla benzerlikleriniz veya farklılıklarınız nelerdir ? Söyleyiniz.
Örgütsel Kariyer Planlaması
KADIN ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİ
Uzm. Dr. Çiğdem AYDEMİR Kriz Dergisi 7(1):
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Manavgat RAM Yetenek : Bir duruma uyma konusunda organizmada bulunan ve doğuştan gelen güç, kapasite Yaratıcılık : Bir şeyi herkesten farklı yollarla.
GİRİŞİMSEL KARAR VERME SÜRECİ GİRİŞİMCİLİĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
KARİYER GELİŞTİRME.
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ
YÖNETİCİ BULMA ve YERLEŞTİRME
İLETİŞİM ENGELLERİ.
ÇATIŞMA VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ
Araş. Gör. Meryem Berrin BULUT ve Doç. Dr. Nuri BALOĞLU
PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Kadın Girişimciler.
ŞİDDET.
TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ. TOPLUMSAL CİNSİYET-1 Toplumsal cinsiyet, bireyin belirli bir cinsten olduğuna ilişkin bilgiye, bu bilgi dahilinde olmak üzere.
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
TANIMLAR EĞİTİM «Bireyin davranışlarında kendi yaşantıları yoluyla, «kasıtlı (amaçlı-bilinçli) olarak istendik (toplumca uygun görülen-istenilen yönde)
Sunum transkripti:

KADINLARIN YÜKSEK POZİSYONA GELEMEME NEDENLERİ Araş. Gör. M. Berrin BULUT Ahi Evran Üniversitesi (Psikoloji) Nisan 2014, Kırşehir

Yüksek pozisyonlar için önemli olan özellikler; - Dışadönüklük (Barrick & Mount, 1991 ve Tokar, Fischer, & Subich, 1998) - Sorumluluk sahibi olma ve genel zihinsel kapasite (Judge, Higgins, Thoresen, & Barick, 1999) - Özgüven, yaratıcılık, hırs, sonuç odaklılık, girişimcilik ve risk alma (Cascio & Aguinis, 2005)

Kadınların ve erkeklerin işyerinde değerlendirilmeleri - Rosen & Jerdee (1974): Cinsiyet ön yargısı - Powell & Butterfield (1994): Kariyer gelişimleri - Hurley & Sonnenfeld (1998): Uzun çalışma süresi - Wolfram, Mohr, & Scyns (2007): Yöneticiler için mesleki saygı

Genel olarak kadınların ve erkeklerin özellikleri - Fischer (1998) - Kadınlar: DOING THINGS RIGHT - Erkekler: DOING THE RIGHT THINGS

Örgüt Kültürü Standartları Kadınsı StandartlarErkeksi Standartlar Toplulukçuluk, çalışma arkadaşlarına önem verme, olumlu geri bildirim/ kişisel gelişim/ iş-özel yaşam dengesinin önemi, bağımlı olmak, hırslı olmamak ve duygularını belli etmek Bireycilik, yarışma, maddi ödülün önemi, yüksek performans baskısı, yüksek zaman harcama, hırs ve girişimcilik Kaynak: Matsumoto & Juang, 2004 ve Fischer, Rojahn & Struyk, 2007

Kadın ve Erkek Yöneticiler Kaynak: Catalyst (2006; 2007) Kadın yöneticilerErkek yöneticiler İnsan odaklı davranış (destekleme, ödüllendirme ve mentorlük yapmak İş/görev odaklı davranış (delege etme, yukarıdan etkileme ve problem çözme)

‘ We think of CEO’s, we think of men’ ‘ Think-leader-think-male’

Yüksek pozisyonlara ulaşmayı engelleyen faktörler - Cam Tavan (Glass Ceiling)

Yüksek pozisyonlara ulaşmayı engelleyen faktörler - Kadınlar= ev işi yapıcılar - Erkekler= ekmek kazanıcılar - Yaşlı erkekler iletişim ağı kültürü (Old Boy’s Network) - Ayrımcılık / önyargılar - Evdeki iş dağılımının eşit olmaması - Yüksek pozisyonda kadınların eksikliği

Guillaume & Pochic (2007) göre dört mit vardır; 1.Mit. Bu oyunu oynamak için sadece bir yol bulunmaktadır- erkeksi yol; 2.Mit. Kadınlar bunu yapamazlar. Bir kadın bir hata yaptığı zaman, ikinci bir şansı bulunmamaktadır. 3.Mit. Erkekler ‘ekmek kazanıcıdırlar’. 4.Mit. İyi bir anne her zaman çocuğunun yanında bulunur.

- 17 yüksek pozisyondaki yönetici (Nkadın=9; Nerkek=8) - Yaş ortalaması M=46,65 ve standart sapma SD=6,07 (38-63 yaş arası) - Görüşme yöntemi (yapılandırılmış)

- Yüksek pozisyonlar için önemli olan özellikler? - Yüksek pozisyonlarda az sayıda kadın bulunmasının nedenleri? - Kadınların gelişimlerinin nasıl teşvik edileceği?

Yüksek pozisyona ulaşmada rol oynayan faktörler - Merak - İletişim ağı - Girişimcilik - Özgüven - Çok çalışma - İyi bir aile ortamı - Enerji - Azim

Yüksek pozisyonlar için vazgeçilmez olan özellikler - Hızlı olma - Değişime uyum sağlayabilme - İyi iletişim becerileri - Zeka - Hedef odaklılık

Az sayıda kadının yüksek pozisyonda olmasının nedenleri; - Kadınların kendi tercihleri - Çocuk sahibi olma - Ayrımcılık

Kadınların gelişimlerini teşvik edebilecek yöntemler - İyi bir çocuk bakımı - Esnek çalışma saatleri - Eşit ev işi dağılımı (kadın-erkek arasında) - Çok sayıda genç kadının işe alınması - Doğum sonrası işe dönüş düzenlemeleri

Daha fazla kadının yüksek pozisyona gelebilmeleri için öneriler - Orta yönetim pozisyonu - % 100 hazır olmak - Mentörler ve koçlar - Eşit şans - Eşit ev işi dağılımı - Çocuklar için yatırımlar - Esnek çalışma saatleri - Kaliteli çocuk bakımı - Basında göz önünde olmaları

Uygulama için sonuç

Uygulama için sonuç Kadınlar için önyargılar ve yapısal engeller bulunmaktadır; fakat bir kadın yüksek pozisyona gelmeyi gerçekten isterse, her şeye rağmen bunu başarabilir (Bunu daha önce yapmış olan yüksek pozisyondaki kadınlar gibi).

İlginiz için çok teşekkür ederim…