COŞKU VE HEYECANA BAĞLI(LİRİK) ANLATIM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARALIK 2007 SEVDİĞİN KADARDIR ÖMRÜN.
Advertisements

Her şey sende gizli: Yerin seni çektiği kadar ağırsın
Bu PPS, ‘’bahaŞAH’’ tasarımıdır
Lütfen SESLİ izleyin....
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Fakir Baykurt 1929’da Burdur’un Yeşiloca ilçesi Akçaköy’de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948’de Gönen Köy Enstitüsü’nü bitirdi, 5 yıl köy.
MATTA 17. İSA’NIN GÖRÜNÜMÜ DEĞIŞIYOR Altı gün sonra İsa, yanına yalnız Petrus, Yakup ve Yakup'un kardeşi Yuhanna'yı alarak yüksek bir dağa çıktı. Onların.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
SANAT ESERLERİNİN ÖZELLİKLERİ
İSİMLER İSİM: Canlı ve cansız varlıkları, duygu ve düşünceleri, çeşitli durumları bildiren kelimelere İSİM denir.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Çoşku ve Heyecanı Dile Getiren Metin : Şiir
DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF PROJE ÖDEVİ
DUYGUSAL VE ABARTILI İFADELER
Er Kadir AYDIN Er Lokman EKER Er Samet SARAÇ.
İstiklâl Marşı şâiri yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendidir. İlk tahsiline Emir Buhâri Mahalle Mektebinde.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
SANAT FELSEFESİ HAZIRLAYAN: HELİN ÖZCE KÖSE 11 FEN A.
İrem BAYSAN Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık 1.Sınıf
DEDE KORKUT HİKAYELERİ
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
Güneş ışıklarının yalnız gövdemi değil içimi ısıttığını, hislerimin galeyana geldiğini, birkaç saniye içinde yetişmezsem taşacak bir çaydanlığın içimde.
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Tatlı çocuk… Küçük Luis parkta oynarken Babasının arabasının İçinde Mari teyze olduğu halde ormana doğru Gittiğini gördü.Merak içinde arabayı takip etti.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
bizden asaf’dan sesi açınız tıklayarak geçiniz gerekince kaptanlar limanlara askerler siperlere sığınırlar aydınlar şiirlere sen bana sen desende demesende.
Tel: İstanbul'u Dinliyorum İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Önce hafiften bir rüzgar esiyor; Yavaş yavaş sallanıyor Yapraklar ağaçlarda;
METINLERIN SINIFLANDIRILMASI. Metinlerin Sınıflandırılması Metinler; gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçlarına göre gruplara ayrılır. Buna.
KÜÇÜK İTFAİYECİ lütfen sesi açıp Tıklayınız..
Verimli ders çalışma yöntemleri
KAZA VE KADER.
Metinlerin Sınıflandırması
ENGELLİ ÇOCUĞA SAHİP AİLELERİN TUTUMLARI
. , ; : … ? ! - ′ / ( ) − ″ “ ” TÜRKÇECİNİN AŞKI Sevgilim( )
MURATHAN MUNGAN’ DAN.
ANLATIM TÜRLERİ.
Arzular başka şey, Hatıralar başka
Slaytı kendi akışında ve sesli izleyiniz.
Yalnızlığı,ağlamayı bilir misin. Bilirmisin yalnızlık ne demek
BEN BİR CAN GİBİ… Can AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI.
İNANILMAZ AMA GERÇEK. > Okulun ilk gününde 5
PEPE’NİN HİKAYESİ.
KENDİNİZİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ?
Selman ÇAKIR / DKAB Öğretmeni
Yaşlanmanın ayrıcalıkları …
Yaşlı Bilge Adam Başlamak için tıklayın..
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
a) Burada gördüğünüz eserler sizde hangi duyguları uyandırdı
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
Erguvan ağacı İstanbul’un bir simgesidir. En azından geçmişte öyleydi Erguvan ağacı İstanbul’un bir simgesidir. En azından geçmişte öyleydi. Beton.
Sevgi çiçekleri.
DÜŞÜNME.
Her şey sende gizli: Yerin seni çektiği kadar ağırsın
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KRAL ve EŞLERİ Bir zamanlar, büyük ve güçlü bir ülkeyi yöneten kralın 4 eşi varmış. Kral en çok dördüncü eşini severmiş, bir dediğini iki etmez, her.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Aşk: Ölüm kadar masum değil !!!
Nasıl Genç Kalırsınız?.
Hayatta,birinin eksikliğini hissettiğimiz
HAYAT Nedret Türer Müzik Brave Heard Film Müziği.
Annesini Arayan Kardan Adam
Sunum transkripti:

COŞKU VE HEYECANA BAĞLI(LİRİK) ANLATIM

1)Lirik anlatımda dil "heyecana bağlı işlev"de kullanılır. 2)Coşku ve heyecana bağlı anlatım daha çok şiir, roman, hikâye, tiyatro türlerinde kullanılır.

3)Öyküleyici anlatımda bir olay ve durumun anlatılması; betimleyici anlatımda kişi, durum ve varlıkların betimlenmesi; lirik anlatımda ise duyguların ifade edilmesi esastır.

4)Coşku ve heyecana bağlı anlatımlarda kelimeler daha çok mecaz ve yan anlamda kullanılır. 5)Öyküleyici anlatımlarda olay ve durumlar anlatılırken duygusal düşünceler katılmaz. Coşku ve heyecana bağlı anlatımda duygular ve içinde bulunulan ruh hali yansıtılır.

SEVDİĞİN KADAR SEVİLİRSİN Her şey sende gizli Yerin seni çektiği kadar ağırsın Kanatların çırpındığı kadar hafif Kalbinin attığı kadar canlısın Gözlerin uzağı gördüğü kadar genç Ay ışığındadır sevgiliye duyulan hasret Ve sevgiline hasret kaldığın kadar ona yakınsın Unutma yağmurun yağdığı kadar ıslaksın Güneşin seni ısıttığı kadar sıcak Sevdiklerin kadar iyisin Nefret ettiklerin kadar kötü Ne renk olursa olsun kaşın gözün Karşındakinin gördüğüdür rengin Kendini yalnız hissettiğin kadar yalnızsın Ve güçlü hissettiğin kadar güçlü Kendini güzel hissettiğin kadar güzelsin İşte budur hayat! İşte budur yaşamak bunu hatırladığın kadar yaşarsın Bunu unuttuğunda aldığın her nefes kadar üşürsün Ve karşındakini unuttuğun kadar çabuk unutulursun Yaşadıklarını kar sayma Yaşadığın kadar yakınsın sonuna Ne kadar yaşarsan yaşa Sevdiğin kadardır ömrün Gülebildiğin kadar mutlusun üzülme Bil ki ağladığın kadar güleceksin Sakın bitti sanma her şeyi Sevdiğin kadar sevileceksin Güneşin doğuşundadır doğanın sana verdiği değer Ve karşındakine değer verdiğin kadar insansın Bir gün yalan söyleyeceksen eğer Bırak karşındaki sana güvendiği kadar inansın Çiçek sulandığı kadar güzeldir Kuşlar ötebildiği kadar sevimli Bebek ağladığı kadar bebektir Ve her şeyi öğrendiğin kadar bilirsin Bunu da öğren; SEVDİĞİN KADAR SEVİLİRSİN. Can YÜCEL