Dizinlemede Tutarlılık ve Nitelik  Dizinlemede tutarlılık nedir?  Tutarlılığın ölçümü  Tutarlılığı etkileyen faktörler nelerdir? DERS İÇERİĞİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Erasmus Birimi
Advertisements

Emel ŞAHİN Gülhan ŞAM Recep OFLAZ Tuba KORKMAZ
Kalite Kavramı.
Yeni TTK ve Doküman Yönetim Süreçleri Nasıl Dönüştürülüyor?
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Temel Kavramlar
Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/
Bilginin Tanımlanması ve Diğer Bilgi Erişim Uygulamaları
Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi
VERİTABANLARININ ETKİN KULLANIM TEKNİKLERİ
AB 2010, MuğlaAyhan Alkan, Melih Kırlıdoğ Kurumsal Kimlik Yönetiminde Güncel Sorunlar AB 2010, Muğla Ayhan Alkan – Sun Microsystems Melih Kırlıdoğ – Marmara.
BELGELEME Ian Sommerville, “Software Documentation”,
ISO 9001:2008 Değişiklikleri Mart Madde No ve Değişiklikler Madde 1.2 “ürünün veya kuruluşun yapısı gereği bu standardın bir veya birkaç maddesinin.
Nasıl Öğreniriz?. Hepimiz vücudumuza dışarıdan gelen etkileri içsel olarak ifade etmek amacıyla kullandığımız beş duyuya sahibiz.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci 4.Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar.
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY MTS 3022 TÜNEL AÇMA
Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
Doç.Dr. İnayet Pehlivan AYDIN
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
Yeterlilik Tetkiki ve Ayrıntılı Planlama ve Tetkik Stratejileri Vildan Mevsim.
TRANSİSTÖR.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İİBF TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ DERS NOTLARI
METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
Bilgi Erişim Performans Ölçüleri
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü
5 Esneklik BÖLÜM İÇERİĞİ Talebin Fiyat Esnekliği
İNTERNETTE ARAMA MOTORLARI
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
Stratejik Hedefler;  Yeterince açık ve anlaşılabilir ayrıntıda  Ölçülebilir  Zaman çerçevesi belirlenmiş  İddialı Ancak imkansız olmamalıdır! Olmalıdır.
Meta Analizinde Son Gelişmeler
WEB 2.0 VE EĞİTİM CEM UÇAN
1 - ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR VE EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ UYGULAMALARI
Chapter 11: Dosya Sistem Arayüzü
Sistem Analizi Sistem Analisti
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
Strateji, yöntem ve teknik kavramlarını açıklayabilme, Strateji, yöntem ve teknik kavramları arasındaki ilişkiyi kavrayabilme,
11.1 GİRİŞ Bu ünitede sosyal sürdürülebilirliğin bireysel seviyede incelenebilmesinin bir yolu olan yaşam kalitesi (quality of life- QoL) ölçeğini.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
Veri Madenciliği Kümeleme Analizi: Temel Tanımlar ve Algoritmalar
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
DERS İÇERİĞİ  Dizinlerin Türleri  Dizinlerin Bileşenleri  Temel Dizinleme Terimleri BBY 306 D İ Z İ NLEME VE ÖZ HAZIRLAMA
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Hafta 5: Dizinleme Yaklaşımları ve Dizinleme Dilleri ve Dizinlerin Değerlendirilmesi BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
Eğitim bilimlerinde yeni araştırma araçları ve katkıları: Niteliksel (kalitatif) analiz yazılımları ve ATLAS.ti örneği Mehmet Cüneyt Birkök - Sakarya Üniversitesi.
ANAHTAR KELİMELER Arama Robotları, günümüzde en çok kullanılan arama sistemleridir. Bu tip sistemlere girildiğinde, ilk önce, anahtar kelimeleri yazabileceğimiz.
FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ 1. FİZİĞİN UĞRAŞ ALANLARI
İrem Soydal ~ Yurdagül Ünal
Ders içeri ğ i I.Öz Hazırlama ve De ğ erlendirme Süreçleri  Öz hazırlama süreçleri  Özlerde nitelik ve tutarlılık  Öz de ğ erlendirme adımları
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
Hafta 4: Dizinleme Süreçleri ve Dizinleme İşlemleri BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN519T STRATEJİK YÖNETİM 11. Hafta Stratejik Kontrol Yrd. Doç. Dr. Pınar FALCIOĞLU.
METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR
Akademik Kütüphaneler için Basit Arama Kullanım Kılavuzu
Ölçme Sonuçları Üzerinde İstatistiksel İşlemler
METRAJ.
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
Structure of an IR System
Öğretim Yazılımı Tasarımı Rehberi
Hipotez Testleri (Model Hipotezinin Testi, Uyuşumsuz Ölçüler Testi)
Değerlendirme Çalışması Raporlama
Kelime Anlamları (Word Semantics) Doç.Dr.Banu Diri
Sunum transkripti:

Dizinlemede Tutarlılık ve Nitelik  Dizinlemede tutarlılık nedir?  Tutarlılığın ölçümü  Tutarlılığı etkileyen faktörler nelerdir? DERS İÇERİĞİ

 Dizinlemenin niteliği.  İyi bir dizinleme nasıl olmalı?  Dizinlemede yapılacak hatalar.  Dizinlerin niteliğini etkileyen faktörler nelerdir? DERS İÇERİĞİ

Kaynaklar Lancaster, F.W. (2003). Indexing and abstracting in theory and practice. (Chapter 5-6) Cleveland, D.B. (2001). Introduction to indexing and abstracting. (chapter-12 p )

Tutarlılık nedir? (Lancaster, chapter 5) Dizinlemede tutarlılık, bazı dokümanlar için kullanılan terimlerdeki uyuşmanın büyüklü ğ ünü gösterir. Tutarlılık iki veya daha fazla dizincinin çalışmalarını birbiri ile ilişkilendiren bir ölçüdür.

Tutarlılık nedir?  Dizincinin tutarlılı ğ ı (Intra-Indexer consistency), bir dizincinin kendi tutarlılı ğ ını gösterir.  Dizinciler arasındaki tutarlılık (Inter-Indexer consistency) ise, dizincilerin oluşturdukları dizin girişlerinde birbirleri arasındaki tutarlı ğ ı ifade eder.

Tutarlılı ğ ın ölçümü Tutarlılı ğ ın farklı pek çok ölçümleri önerilmektedir. Karşılaştırma (tutarlılık), çift tutarlılık (consistency pairs[CPs]) basit olarak hesaplanabilmektedir. CPs=AB/(A+B) şeklinde formüle edilir. A, a dizincisinin belirledi ğ i terimleri, B, b dizincisinin terimlerini, AB ise a ve b’nin ortak kullandıkları terimleri gösterir

Tutarlılı ğ ın ölçümü abcde AAAAA BBCBB CEDCD DFEDE EFHF GG I J 5 farklı dizinci %100 % 60 (%80-%20 ) % 20 (%60-%40) (a,b ) CPs=3/6=0,5(intergroup consistency)gruplararası tutarlılık= 0,47 ( İ nter-indexer consistency) Dizinciler arasındaki tutarlılık

Tutarlılı ğ ı etkileyen faktörler nelerdir? 1- Belirlenen terim sayısı, 2- Dizinleme dili, 3- Kelimelerin boyutu ve özgüllü ğ ü, 4- Konunun karakteristi ğ i ve terminolojisi, 5- Dizinci faktörü, 6- Dizincinin kullandı ğ ı araçlar, 7- Dizinlemede ö ğ enin uzunlu ğ u.

Dizinlemenin niteli ğ i (Lancaster, chapter 6 and Cleveland p )  Dizinlemenin niteli ğ i taramalardaki erişimle de ğ erlendirilebilir ve taramaların niteli ğ ini etkiler.  Dizinlemenin niteli ğ i taramaların niteli ğ i ile ölçülür. Dizinlemenin niteli ğ i dizinlemede oluşturulan dokümanla ilgili profilin niteli ğ ine büyük ölçüde ba ğ lıdır.  Tarama stratejisine ba ğ lıdır.  Dizincinin niteli ğ ine ba ğ lıdır.  Erişilebilirlik, kullanışlılık, talebi karşılama, tatmin olma

İ yi bir dizinleme nasıl olmalıdır? 1. Kolay okunur. 2. Ayrıntılıdır. 3. Kullanıcının bakış açısını yansıtır. 4. Bir fikir için birden çok giriş noktası vardır.

Dizinlemede yapılabilecek hatalar:  Analizleme hataları: 1-Kullanıcı grubunu yeterince dikkate almamaktan kaynaklanan hatalar. 2- Dokümanın içerdi ğ i bilginin yanlış yorumlanması sonucunda uygun olmayan terim veya terimlerin kullanılmış olması.

Dizinlemede yapılabilecek hatalar:  Çeviri hataları: 1- Konuyu tanımlayacak terimin kullanılmasında yapılan hatalar. 2- Dizincinin konu ile ilgili bilgi eksikli ğ i veya dikkatsizli ğ i sonucunda uygun olmayan terimin kullanılması.

Dizinlemenin niteli ğ ini etkileyen faktörler : 1- Dizinci faktörü: Konu bilgisi Deneyim Yo ğ unlaşma Okuma yetisi ve anlama

Dizinlemenin niteli ğ ini etkileyen faktörler: 2- Doküman faktörü: Konunun önemi Karmaşıklık Dil Uzunluk Sunuş ve özetleme

Dizinlemenin niteli ğ ini etkileyen faktörler: 3- Sözcük (vocabulary) faktörü: Özgüllük/Söz dizimi Anlam kargaşası yada tutarsızlık Sözcük girişlerinin niteli ğ i Yapısının niteli ğ i İ lgili araçların bulunabilirli ğ i

Dizinlemenin niteli ğ ini etkileyen faktörler: 4- Süreç faktörü: Dizinlemenin tipi Kurallar ve talimatlar Gerekli verimlilik Dizininin ayrıntılandırılması

Dizinlemenin niteli ğ ini etkileyen faktörler: 5-Çevresel faktörler: Isıtma/So ğ utma Aydınlatma Gürültü