Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
2. Türkiye’de İçgöç Süreci ve Kentteki Sorunları.
Advertisements

TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİ.
Öykü ( Hikaye ).
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ 1.ETKİNLİK EŞLEŞTİRME.
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
TOPLUMCU GERÇEKÇİLİK (Sosyal Realizm)
DENEME Yiğit İlkkutlu.
9. Sınıf Türk Edebiyatı MART Manzum Hikaye.
PEYAMİ SAFA.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ -I
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
9 Şubat 2015Ankara, Turkey1 TARİHSEL ELEŞTİRİ. Tarihsel Eleştiri Nedir? Sanatın, zaman karşısında bağımsız olarak irdelenebilme imkanını sunan bir eleştiri.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
OTUZ BEŞ YAŞ ŞAİRİ ( ).
DENBEJLİK GELENEĞİ.
SANAYI INKILABI SÜRECI
Karanlık çağ İlk çağ Orta çağ Yakın çağ
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
FETHİYE MEHMET ERDOĞAN ANADOLU LİSESİ MÜCAHİD SERÇEK TÜRK ED. ÖĞRT.
SANAT TARİHİ.
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
ANLATIMDA SINIRLANDIRMA
MİT-(MİTOLOJİNİN KISALTMASI)
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
ROMAN.
Anlatmaya Bağlı Metinler
TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Servet-İ fünun edebİyatI
iki Başlıkta İncelenir Yıllar arası Türk Edebiyatı ve sonrası Türk Edebiyatı.
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
YAZI TÜRLERİ.
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
Cumhuriyet Döneminde Öykü ( Hikaye )
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
CUMHURİYET DÖNEMİNDE EĞİTİM ANLAYIŞI.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
Kürk mantolu Madonna romanında yabancılaşma olgusu Celal KABUL.

Karşılaştırmalı Eğitim
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN (1875_1957) Aslen İstanbullu olan babasının memur olarak bulunduğu Balıkesir’de doğdu. Mekteb-i Mülkiye’yi bitirdikten sonra Maarif.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu 1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948'de Gönen.
HÜSEYİN SUAT YALÇIN. ■Hüseyin Cahit Yalçın'ın ağabeyi. Tıbbiye'yi bitirdikten sonra (1886), bir süre Midilli ve İstanbul'da hekimlik yaptı. Uzmanlık.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
1/14 ÜNİTE-1 Psikoloji Bilimini Tanıyalım. 2/14 Psikoloji Nedir? (Etimolojik tanım) Psikoloji kavramı, “psyche” (ruh, nefes, zihin) ve “logos” (bilgi)
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908)'ten sonra memlekette başlayan ve o devirde "Türkçülük" adı verilen milliyet hareketi, "edebiyatta millî kaynaklara.
HALİDE EDİP ADIVAR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1980 SONRASI MİSTİK DUYARLILIK ŞİİRİ
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır. -Tenkitçi bakış bu dönemde de devam eder. -Değişimin ikilemi eserlerde işlenmiştir. -Cumhuriyetin ilk yıllarında milli mücadele ve Cumhuriyet işlenen ilk temalardır.

-İlk romanlarla birlikte İstanbul dışına çıkış başlamış Anadolu, Anadolu İnsanı, Anadolu’ya giden aydınlar, köylüler ve savaş bölgeleri ile konuları oluşturur. -İnkılaplar ve milli mücadele, İstanbul’dan Anadolu’nun nasıl görüldüğü anlatılır. -Bu dönemde kazanılan savaşlarda birlikte yeni umutlar tabiat, yoksul insanlar, cehaletle savaş hedefler arasındadır. -Aşk romanları ahlahsal çöküntüler ve İstanbul yine işlenmiştir. -İşçi ve işveren sorunları işlenmiştir. -Psikolojik eserler, bireyin iç dünyası işlenmiştir. ---

- Milli edebiyat zevk ve anlayışına uygun olay hikâyeleri görülür. Aynı zamanda da durum hikâyeleri de vardır. Son zamanlarda modern hikâye de ortaya çıkmıştır. -Maziye özlem, 1940 sonrası romanlarda görülür. -Demokratikleşme, siyasi partiler, ihtilal vs gibi siyasi görüşe göre de romanlar yazılmıştır. -İhmal edilmiş olan köy ve köy yaşamı ideolojik bakış açısıyla işlenmiştir. -Anadolu’dan büyük kentlere göç, gecekondu yaşamı, göçün ortaya çıkardığı sorunlar, işçi ve işveren gibi konular 1950’lerden sonra yazılmaya başlamıştır. -Tarihi romanlar yeni bakış açısıyla yazılmıştır.

-Kadın konusu kadın sanatçılarımızla birlikte işlenmeye başlamıştır ’tan sonra Almanya’ya göç ve gurbetçi insanları anlatan eserler ortaya çıkmıştır. -Dini romanlarda bu dönemlerde yazılmaya başlanmıştır ’den sonra yeni temalarda yazılmaya başlanmıştır. -Eski İstanbul’a özlem işlenmiştir. -Postmordenizm ve modernizm son yıllarda ortaya çıkan yeni konulardır.

Şu başlıklarda incelenir. 1- Milli Edebiyat Zevk ve Anlayışını Sürdüren Eserler 2- Toplumcu Gerçekçi Eserler 3- Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Eserler 4- Modernizmi ve Postmodernizmi Esas Alan Eserler