ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SİVAS KONGRESİ EYLÜL 1919 AMASYA GENELGESİ doğrultusunda YURT GENELİ’nde SEÇİMLER YAPILMIŞ ve her ilden 3 ‘er TEMSİLCİ ‘ nin,bu kongreye katılımı.
Advertisements

ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Erzurum Kongresi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sivas Kongresi
ANADOLU KASIM İLKBAHAR 1921
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.
ERZURUM KONGRESİ.
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
AİT Ders çalışma soruları.
Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. M.Kemal ATATÜRK.
VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
KURTULUŞ SAVAŞI HAZIRLIK DÖNEMİ. Mustafa Kemal'in Samsun'a Çıkışı Samsun ve çevresinde Pontus Rum çeteler Türklere saldırmıştır. İngilizler Avrupa kamuoyunu.
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
SPOR TAHKİM MAHKEMESİ (CAS)
KEMAL ATATÜRK ( ) Milli mücadelenin önderi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, çağdaş Türkiye'nin yaratıcısı, askeri ve siyasi.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
Egemenlik Milletindir. Tam bağımsızlık ve millet egemenliği ne demektir ? Resimler neyi ifade etmektedir ?
SAKARYA ZAFERİ HAZIRLAYAN EL İ F NUR KAHRAMAN SAKARYA MEYDAN MUHAREBES İ (23 A Ğ USTOS- 13 EYLÜL 1921)
ZARARLI CEMİYETLER 1-AZINLIK CEMİYETLERİ
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
Kadir AKTAŞ YASAMA UZMANI. Katılımda ana kurum AY-74 Başvuru hakkı, inceleme ve karar verme görevi 3071 sayılı dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanun.
Demokrasinin Serüveni (Demokrasi İle)
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
K O N G R E L E R D Ö N E M İ Dersin adı :İnkılap Tarihi HAZIRLAYAN Mert ULUS Sınıfı :8/B No:8.
Çağdaş ve uygar bir Türkiye idealini taşıyan Mustafa Kemal hedeflerinden biride demokrasiyi yerleştirmekti… Bu sistemde oy verilecek herkesin bu hakkını.
Abdulkerim ÇÖMÇE Eskişehir İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ankara – 2 Mayıs 2016.
Erzurum Kongresi (23 Temmuz – 7 Ağustos  Erzurum Kongresi, Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile Trabzon Muhafaza-i Hukuk cemiyetinin katkılarıyla.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Hazırlayan:Ümit TURGUT. Kapitülasyon: Yabancı devlet ve vatandaşlarının bir ülkede sahip olduğu ayrıcalıkları, imtiyazları veya muafiyetleri ifade etmektedir.
Kazanım 6. Atatürk’ün iletişime verdiği öneme kanıtlar gösterir.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Milli Bilincin Uyandırılması
KURTULUŞ SAVAŞI HAZIRLIK DÖNEMİ
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
İl Danışma Meclisi Formatı (Basına Açık Bölüm)
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
Bandırma Vapuru.
Engin DEMİRCİ Malatya 2016.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
Fransa Eğitim Sistemi Dr. Yar Ali METE.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 ERZURUM KONGRESİ Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BAĞIMSIZLIK DÜŞÜNCESİ VE CEMİYETLER / Kuvayımilliye Hareketi Paris Barış konferansına dayanarak yunanlılar.
Sivil Toplum Kuruluşlarının Kanun Yapım Sürecindeki Rolü
YÜRÜTME.
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM ÜNİTE III - Doğu Cephesi - Güney Cephesi
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
Sunum transkripti:

ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti tarafından toplandı. Neden ilk örgütlenme doğuda? İşgal edilmemiş olması Bölgede bir Ermeni Devleti kurulma ihtimali(Mondros 24. madde) Kazım Karabekir ve 15. Kolordunun burada bulunması TOPLANIŞ AMACI Ermeni Devleti’nin kurulmasını engellemek ve yapılacakları belirlemek

ERZURUM KONGRESİ KARARLARI: Ulusal sınırlar içinde vatan bir bütündür, bölünmez. 2) Doğu illerinin ve bütün vatanın bağımsızlığını Osmanlı Hükümeti sağlayamazsa, bunun gerçekleşmesi için geçici bir hükümet kurulacaktır. Bu hükümet ulusal kongre tarafından seçilecektir. Kongre toplanmamışsa bu seçimi Temsil Kurulu (Heyet-i Temsiliye) yapacaktır. Bu maddeyle ilk kez yeni bir devlet kurma düşüncesi dile getirilmiştir. 3) Ulusal gücü etken, ulusal iradeyi egemen kılmak esastır. 4) Hrıstiyan halklara siyasal egemenliğimizi ve toplumsal dengemizi bozucu ayrıcalıklar verilemez. Ancak bu vatandaşların canlarını, mallarını ve namuslarını korumak görevimizdir. 5) Manda ve Himaye kabul edilemez. 6) İstanbul’daki Meclis-i Mebusan’ın hemen toplanmasına ve İstanbul hükümetinin bu yolla Ulusun denetimine sokulmasına çalışılacaktır. 7)Doğu illerinden gelen delegeler tarafından Temsil Heyeti oluşturuldu.

ERZURUM KONGRESİNİN ÖNEMİ: Bölgesel bir kongredir. Ancak aldığı kararlar bakımından ulusal özellik gösterir. Mustafa Kemal, Kongreye davet edilerek başkan seçilmiştir. Kongrede Doğu Anadolu’daki milli cemiyetler birleştirilmiştir. Bu kongre Batı Anadolu’daki çalışmalara olumlu etki etmiş, Balıkesir ve Alaşehir Kongreleri’nin toplanmasına ortam hazırlamıştır.

Bu kongre Batı Anadolu’daki çalışmalara olumlu etki etmiş, Balıkesir ve Alaşehir Kongrelerinin toplanmasına ortam hazırlamıştır. Balıkesir Kongresi, toplanış amacı ve kararı açısından Bölgeseldir. Yunan işgali sebebiyle toplanmıştır. Batıdaki ilk dayanışma toplantısıdır. Ege’deki direnişin örgütlenmesinde etkili olmuştur. Erzurum Kongresinde olduğu gibi bir liderin öncülüğünde Toplanmamışlardır. Alaşehir Kongresinde, Balıkesir kongresi kararları aynen Kabul edilmiştir.

SİVAS KONGRESİ (4-11 Eylül 1919) Toplanış Amacı Milli güçlerin tek elden yönetimini sağlayıp milli mücadeleyi sürdürmek Kongre’nin toplanmasından önce karşılaşılan iki önemli problem: Osmanlı Hükümeti’nin engellemesi 2) Fransa’nın Sivas’ı işgal edeceği söylentileri Kongre çalışmalarının başlamasından sonra karşılaşılan iki önemli problem: Mustafa Kemal’in Başkanlık seçimi 2) Manda ve himaye taraftarlarının varlığı

KARARLAR: 1) Erzurum Kongresi’nde alınan vatanın bütünlüğü ile ilgili kararlar kabul edildi. 2) Tüm yurttaki yararlı cemiyetler “Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti” adı altında birleştirildi. 3) Manda ve himaye kesin olarak reddedildi. 4) Temsil heyetinin yetkileri genişletilerek tüm yurdu temsil eder hale getirildi. 5) Osmanlı Mebusan Meclisi’nin toplanmasına ve Osmanlı hükümetinin denetiminin sağlanmasına karar verildi. 6) Ali Fuat Paşa Batı Cephesi Kuva-yı Milliye komutanlığına atandı. (Temsil heyeti bu kararla yürütme yetkisini kullanarak bir hükümet gibi davranmıştır.) Kongreden sonra Mustafa Kemal “İstanbul Anadolu’ya hakim değil, bağlı olmak Zorundadır” demiştir.

Sivas Kongresi Erzurum Kongresi Toplanış şekli bölgeseldir Toplanış şekli ulusaldır. Toplanış şekli bölgeseldir Kararları ulusaldır. Kararları ulusaldır. Temsil heyetinin yetkileri ulusaldır. Temsil heyetinin yetkileri bölgeseldir. Doğu Anadolu’daki Cemiyetler birleştirildi. Tüm yurttaki Cemiyetler birleştirildi.

SİVAS KONGRESİ’NİN ÖNEMİ: Toplanma şekli, amacı ve aldığı kararlar ile milli bir kongredir çünkü alınan kararlar tüm yurdu ilgilendirmektedir. İrade-i Milliye gazetesinin çıkartılması kararı ile halka bilgi vermek amaçlanmıştır. Kongre milli meclisin toplanma hazırlıklarını hızlandırmıştır. Milli cemiyetleri tek çatı altında toplayarak, milli birliği sağlamıştır.

BÖLGESEL CEMİYETLERİ BİRLEŞTİRMEK NEDEN BU KADAR ÖNEM TAŞIMAKTADIR? Dağınık güçler tek merkezden yönetilecek, Dağınık insan ve malzeme gücü birleştirilecek, Bölgesel direnişin yerini ulusal direniş alacaktır.