SIFIRIN TAR İ HÇES İ NESL İ HAN KAPLAN Haluk Bingöl CMPE 220-Fall 2010/12.10.2010 1/11.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Higgs bozonu nedir? Hasan AVCU. Evrenin başlangıcı kabul edilen Büyük Patlama'nın hemen saniyenin milyonda biri kadar ertesinde ilk parçacıklar da etrafa.
Advertisements

Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan biridir ve bu özelliğiyle.
YAZIM KURALLARI.

ROBOT.
ALPER KABASAKAL 6/A 95 SOSYAL BİLGİLER.
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
Metin içi özellikler metin dışı özelliklerle yakın ilişki içerisindedirler. Bunlar çeviri stratejilerinde kolaylıkla belirlenebilirler. Örneğin Felsefe.
% A10 B20 C30 D25 E15 Toplam100.  Aynı grafik türü (Column-Sütun) iki farklı veri grubu için de kullanılabilir. 1. Sınıflar2. Sınıflar A1015 B20 C3015.
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
MISIR UYGARLIĞI Mısır’da MÖ 3000 yıllarında Nil havzasında ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB Yrd.Doç.Dr. Cengiz Tepe.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Örnek 1 Kullanıcının girdiği bir sayının karesini hesaplayan bir program yazınız.
Arama Motorları Şifreleme Teknikleri Mustafa TEZCAN Ocak, 2016.
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT III. İBE alanında etkileşimi anlamaya çalışan uzmanlar, özellikle şema ve zihinsel modeller üzerinde yoğunlaşırlar.
BSE 207 Mantık Devreleri Sayı sistemleri Sakarya Üniversitesi.
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
Italya. İ talya, 1861 yılında birli ğ ini sa ğ layana dek tek bir ülke de ğ ildi. İ talya topraklarındaki küçük devlet ve krallıklar birbirleri arasında.
Dünya engelliler günü. Engelli Olmak Bir Engel Mi?
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
ARDA KIRTASİYE. İ nsano ğ lunun ilk hesap makinesi abaküsdür ve abaküse benzeyen ilk araçlar bundan 3,000 sene önce kullanılmı ş tır. Otomatik hareketlerden.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
 15.ve 16. yüzyıllarda İtalya’da başlayan ve daha sonra Avrupa’da yayılan edebiyat,güzel sanatlar ve bilim alanındaki gelişmelere Rönesans(Yeniden doğuş)
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
MERKANTİLİZM NEDİR?. Bu dönem bir keşifler çağıdır. Bulunan yeni ülkelerden Avrupa’ya değerli madenler getirilmiştir. Gelen değerli madenler Avrupa’da.
OYUNUN TARİHÇESİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
SAYILAR ve RAKAMLAR.
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
GÖKTÜRK KİTABELERİ.
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
Oryantalistlerin Yöntemleri ve Eleştirisi
TAM SAYILAR.
Sayı Sistemleri.
Koray Torun 6 / F 429 İyi seyirler 
Aşağıdaki sayılardan hangisi “Bin bir” diye okunur?
Problem Çözme ve Algoritmalar
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
C Programlama Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM211-H05
DOĞAL SAYILAR TAM SAYILAR
BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİ (2016)
Çözülemiyen Matematik Soruları
NBP103 Programlama Temelleri Öğr. Gör. Mahmut Kılıçaslan
Neden sevilmez.
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
Yazı Sistemleri.
Yüksek öğretim KURUMLARI sınavı
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
BİLİM TARİHİNE GENEL BİR BAKIŞ
SAYI ÖRÜNTÜLERİ ANAHTAR KAVRAMLAR MODELLEME ÖRÜNTÜ SAYI ÖRÜNTÜSÜ ÜS
Yazı Sistemleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
WWW Tabanlı Çin'ce Yazma Sistemi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
ÖZEL ATACAN ANADOLU LİSESİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS)
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
Prof. Dr. Eşref ADALI Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sürüm-B
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇAĞDAŞ MATEMATİĞİN DOĞUŞU
Sunum transkripti:

SIFIRIN TAR İ HÇES İ NESL İ HAN KAPLAN Haluk Bingöl CMPE 220-Fall 2010/ /11

Eski Uygarlıklarda Matematik 2/11

H İ NT UYGARLI Ğ INDA MATEMAT İ K  Hint yarımadası'nda bu rakamın yer aldığı bilimsel metinlere ve hesaplamalara ilk kez M.S 630 yılında rastlanıyor.  Hintli matematikçi Brahmagupta ( ), rakamları sıfıra bölme işlemini bir türlü çözümleyememişti.  Ondan tam 1000 yıl sonra bir başka Hinti matematikçi Bhaskara bir rakamın "0" a bölümünün sonsuz olduğunu söyledi. Bunun tek istisnası, kesin bir sonuç olmayan sıfırın sıfıra bölünmesiydi. 3/11

SIFIRIN GEL İ Ş İ M İ  Eski Hint Bilginleri, aritmetik işlemleri, özel bir harf ve işaret belirtmeden, sadece 1’den 9’a kadar olan rakamlardan yararlanarak yazarlardı.  Hint bilginleri, boş kalan basamağa "nokta" şeklinde yeni bir simge verdiler. Bu sayı işareti, yani "0" veya "." (nokta) anlamındaki işaret, miladın 400. yılında, ilk kez Hint yazılı eserleri içinde görülmeye başlar. 4/11

Arap Dünyasında Sıfır  Şunu belirtmek de fayda var ki sıfırın varlığını ilk kez Hintliler hissetmiş ve rakamları yazarken sıfır yerine boşluk kullanmışlardır.Bu ise hiç de pratik değildir. Ancak ona bir sembol veren ve kimlik kazandıran ve eserinde 9 rakam ve bu yeni sembol ile tüm işlemleri yapmak mümkündür diyen Harezmi sıfırın gerçek kaşifidir. 5/11

Harezmi'nin Katkıları  Sıfırı tam olarak icat etmemiştir fakat bir sayının sıfıra bölünemeyeceğini ve sıfırın bütün cebirsel özelliklerini o bulmuştur.  Eserinde şöyle bahsetmiştir: "sekiz diğer sekizden çıkınca geriye bir şey kalmaz.boş kalmaması için bir dairecik koy! " 6/11

Harezmi ve Algoritma  Harezmi, denklemleri çözerken yapılacak işlemleri ve bu işlemlerin sırasını doğru bir biçimde veren ilk matematikçidir. Bu nedenle bilgisayar biliminin temeli olan algoritmanın dolayısıyla bilgisayar programcılığının kurucusu kabul edilir.  Algoritma sözcüğü el- Harezmi’nin Avrupadaki yazılışı olan al-Kourism den türemiştir 7/11

Sıfırın Kronolojik Tarihi  M.Ö yılları : Mezopotamyalılar, sadece astronomi metinlerinde, sıfır anlamına gelecek,özel bir işareti kullanmışlardır.  M.S. 2. yüzyıl : Eski Yunan'da, Batlamyos'un astronomi metinlerinde, Yunan alfabesinde görülen, içi boş anlamını ifade eden "0" şeklinde bir harf kullanmışlardır.  M.S. 400 yılları : Eski Hint Dünyasında, ilk defa, bugünkü ifadeyle sıfır anlamına gelen, "0" ve "." şeklinde işaret (sembol) görülmeye başlamıştır. 8/11

Sıfırın Kronolojik Tarihi  M.S. 632 : Eski Hint alimi Brahmagupta'nın astronomi ile ilgili olan Siddhanta adlı eserinde, dokuz ayrı ve sıfır rakamı ile hesap yapmayı gösteren kaideler belirtilmiştir.  M.S. 830 : İslam Dünyasının önde gelen matematik alimi Harezmi tarafından, dokuz ayrı rakam dahil sıfır rakamı ile birlikte aritmetik işlemlerin nasıl yapılacağı açık olarak gösterilmiştir.  M.S yılları : Avrupa matematik dünyasında, yaygın olarak kullanılmaya başlar. 9/11

Avrupa ve Sıfır  1299 Floransa tarihli bir kararnamede, Italyan Floransa kambiyo loncalarının, Arap rakamlarını, özellikle de "sıfır"ı kullanmayı yasakladığını görüyoruz. Kararın altına da küçük bir not düşülmüş: "Bu çok yaygın olmayan rakamın, Arap ülkeleri dışında kullanımı, ticarette çok büyük kargaşaya yol açabilir..." Ne var ki, Floransa kambiyo loncasının bu kararına karşılık, o tarihlerde kağıt üzerinde hesap yapmaya başlayan Avrupalı tüccarlar, yoğun bir biçimde Araplardan gelen sıfır rakamını kullanmışlardır 10/11

Kaynaklar   11/11