ADDIE. ADDIE MODEL İ (JENER İ K MODELLEME) 2 Analiz (Analysis) Tasarım (Design) Geliştirme (Development) Uygulama (Implementation) De ğ erlendirme (Evaluation)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Program Geliştirme “uzmanlık eğitimi”
Advertisements

EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
Sabancı Vakfı Hibe Programı
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
MODÜL 4 Organizasyon.
Proje Hazırlık Aşamaları Sabancı Vakfı Hibe Programı.
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI.
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
ÖĞRETİM ANALİZİ Amaçların Sınıflandırılması Bilişsel Öğrenmeler
Eğitim Öğretimde Planlama
ASSURE Modeli Hayrettin Binzet.
ÖĞRETİM TASARIMI MODELLERİ
Prof.Dr. Mustafa Ergün Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi
BOLOGNA SÜRECİNDE ÖĞRENME ÇIKTILARINA DAYALI EĞİTİM
İLKÖĞRETİMDE EĞİTİM PROGRAMLARI
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİ GELİŞTİRME Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları
BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI
PROBLEME DAYALI ÖĞRENME
OKUL GELİŞİMİ YÖNETİM EKİBİ (OGYE) TOPLANTISI
ÖĞRETİM TASARIMI MODELLERİ
AYŞEGÜL KAYA.  Çekirdek Modeller (addie, gagne, briggs,wagner mod.)  Doğrusal Modeller (dick and carrey)  Esnek Modeller (assure, morrison, ros mod)
UZAKTAN EĞİTİM Uz. Fezile ÖZDAMLI.
UZAKTAN EĞİTİM Uzaktan Eğitim Nedir? Uzaktan Eğitim Etkili mi?
Hazırlayanlar : Elmas SOFU Müjde BALBAROS
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ
ÖĞRETİM HEDEFLERİ ve ÖLÇME ARAÇLARINI GELİŞTİRME
PROGRAM GELİŞTİRME VE ÖĞRETİM
Bloom’un (bilişsel) Taksonomisi
BEP GELİŞTİRME BİRİMİNİN GÖREVLERİ
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI
Bu BEP’in Geliştirildiği BEP Toplantısı
Uluslar arası Dil Eğitimi Konferansı Sonraki Adımlar ve Kapanış Konuşması.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
YÜKSEKOVA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler BÖLÜM 4 Öğretimin Değerlendirme ile Yapılandırılması.
EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ VE ÖĞRETİM TASARIMI
ARCS Modeli.
BE P BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI. BEP ; özel eğitim gereksinimi olan her birey için yazılı olarak geliştirilmiş ve özel eğitim gereksinimi olan.
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
EĞİTİM BİR KÜLTÜRLEME ARACIDIR Kasıtlılık: Planlı olma.
BASAMAKLI ÖĞRETİM PLANI
2 .BÖLÜM ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ MEB PROGRAMI Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak İhsan Yılmaz.
REKLAMCILIK Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN. Reklamda Kampanya Süreci ve Strateji  Kampanyanın amacı açık ve doğru bir biçimde saptanmalıdır.  Pazarlama.
BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME. BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME.
UZAKTAN EĞİTİM Uzaktan Eğitim Nedir? Uzaktan Eğitim Etkili mi?
ARAÇ - GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
21. YY BECERİLERİ.
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
Sunum transkripti:

ADDIE

ADDIE MODEL İ (JENER İ K MODELLEME) 2 Analiz (Analysis) Tasarım (Design) Geliştirme (Development) Uygulama (Implementation) De ğ erlendirme (Evaluation)

3

4 Analiz (Çözümleme) ihtiyaçları belirleme Ö ğ renen analizi Kurumsal analiz Öncelikleri belirlemeTasarım (Tasarımlama) Ö ğ retim amaçları içerik seçme ve düzenleme Strateji geliştirme Ölçme araçlarını hazırlamaGeliştirme Uygulama planı Ö ğ renci kitabı E ğ itimci kılavuzunu geliştirme Materyalleri üretmeUygulama Zaman çizelgesi Bütçe Ortam Ö ğ retmenlerin e ğ itimi De ğ erlendirme Ara de ğ erlendirme Düzeltme Son de ğ erlendirme Gelece ğ e yönelik kestirimler De ğ erlendirme - Düzeltme

AşamaGerekenler Analiz Hedef kitle kimdir? Neyi öğrenmeye ihtiyaçları var? Bütçe nedir? Ulaştırma olanakları nedir? Ne gibi sınırlılıklar vardır? Proje ne zaman tamamlanacak? Öğrenciler yetenekleri konusunda ne söylüyor? Tasarım Bilişsel becerilerin kazandırılmasına en uygun (web) ortamını seçin (Driscoll, 1998). Öğretimsel hedefleri yazın, ders planına ve modüllere göre bir yöntem seçin (Hall, 1997). Dersin içeriğine uygun etkileşimli bir (elektronik) ortam tasarlayın (Porter,1997). Geliştirme Gereken ortamı yaratın (İnternetin güçlü yanlarını kullanarak) öğrenenlerin tercihleri ile örtüşecek farklı çoklu ortam bileşenleri kullanarak bilgileri sunun (Porter, 1997). Uygun etkileşim yöntemlerini belirleyin. Bunlar, öğrenenleri yaratıcı, yenilikçi ve geleceği araştırmaya istekli kılsın (Porter,1997). Sosyal bir ortam yaratacak ve öğrenenlerin işbirliği yapmasını sağlayacak etkinlikler planlayın (Simonson ve diğerleri, 2000). Uygulama Gereken materyalleri çoğaltıp dağıtın. Teknik aksaklıklardan kaynaklanabilecek problemlere karşı yedek bir plan hazırlayın (Simonson ve diğerleri, 2000). Değerlendirme Öğrenenleri hedefler doğrultusunda sınayın. Süreci öğretimsel standartlara göre test edin.

A Analiz (Analysis) ihtiyaç Analizi (Needs Analysis)  Problem nedir?  Problemi nasıl çözeriz? Görev Analizi (Tasks Analysis)  içerik nedir? Yapılacak görev nedir? Öğretim Analizi (Instructional Analysis)  Ne öğrenilmelidir? D Tasarım (Design)  Hedefler nelerdir?  Hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını nasıl anlarız?  Hedefleri başarabilmek için öğretim stratejileri ne olmalıdır?  Hangi öğretim ortamı (media) ve yöntemler (method) etkilidir? D Geliştirme (Development) Taslak Materyaller (Draft materials)  Materyallerin mesajı nedir? Öğretim Ortamının Üretimi (Media Production)  Materyallerin görünümü ve sesleri nasıldır? Süreç Değerlendirme (Formative Evaluation)  Materyaller kalite standartlarını karşılıyor mu?  Öğrenciler materyallerden öğreniyorlar mı?  Materyaller nasıl iyileştirilebilir? I Uygulama (Implementation)  Öğrenen, öğretim (ders için) sorumluluğunu almaya hazır mı? E Değerlendirme (Evaluation)  Problem çözüldü mü?  Etkileri nelerdir?  Hangi değişikliklere ihtiyaç vardır? 6

A Analiz Ne öğretileceğini tanımlama süreci  ihtiyaç analizi  Görev analizi  Öğretim analizi  Problem durumu  Davranışsal görev durumları  Öğrenenin giriş özellikleri D Tasarım Öğrenmenin nasıl oluşacağını belirleme süreci  Hedeflerin yazılması  Testlerin geliştirilmesi  Öğretimin planlanması  Ölçülebilir hedefler  Ölçüt (kriter) odaklı testler  Tasarım özellikleri D Geliştirme Materyal üretme süreci  Öğretim ortamını oluşturan ekiple çalışılması  Öğretim materyallerinin geliştirilmesi  Materyallerin denenmesi  ilan tahtası  Senaryo  Alıştırmalar (uygulamalar)  Öğrenci performansına dayalı gözden geçirme I Uygulama Gerçek dünya bağlamında projeyi uygulama (kullanma) süreci  Öğretmenlere ve yöneticilere eğitim verilmesi  Kaynakların dağıtımını planlama  Bakım (sürdürme) sisteminin geliştirilmesi  Öğretmen ve öğrenci rehberi  Öğrenci ilerlemelerini izlemek için sistemler  Kaynak kullanımını izlemek için işlemler E Değerlendirme Öğretimin etkisini belirleme süreci  Mezunların izlenmesi (araştırılması)  Yönetim, sürdürme (bakım) ve maliyetin izlenmesi  Değişiklik için öneriler  Proje raporu 7

A Analiz  Problem nedir?  Problemi çözmek için ne yapmalıyız?  Görev veya içerik nedir?  Ne öğretilmelidir? D Tasarım  Hedefler nelerdir?  Hedefler ulaşabilmek için ne yapmalıyız?  Hedefleri başarabilecek öğretim stratejileri nelerdir?  Uygun maliyetli medya ve metotlar nelerdir? D Geliştirme Taslak materyaller  Materyaller ne söyleyecek? Öğrenme ortamı (medya) üretimi  Materyallerin görünümü ve sesleri nasıldır?  Öğrenciler materyallerden öğreniyorlar mı?  Materyaller nasıl iyileştirilebilir? I Uygulama  Öğrenen, öğretim (ders için) sorumluluğunu almaya hazır mı? E Sonuç Değerlendirme  Problem çözüldü mü?  Etkileri nelerdir?  Hangi değişikliklere ihtiyaç vardır? Görev Analizi ihtiyaç Analizi Hedefler ve De ğ erlendirme Ö ğ retim Stratejisi Da ğ ıtım Sisteminin Seçimi Ö ğ retim Ortamının Üretimi Süreç De ğ erlendirme Uygulama Sonuç De ğ erlendirme Materyallerin Tasla ğ ının Hazırlanması Ö ğ retim Analizi 8

TEŞEKKÜRLER.