SÖZCÜKTE ANLAM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Advertisements

EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1-GERÇEK ANLAM (TEMEL-İLK-SÖZLÜK) Bir sözcüğün ilk söylendiğinde aklımıza gelen anlamına gerçek anlam denir. *Biberin tadı acıydı. Dili yakan tat/ Gerçek.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Sonunda süreksiz sert ünsüzlerden (p-ç-t-k) biri bulunan sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında sonundaki sert ses yumuşar P B kita p ı >kita b ı Kal.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan biridir ve bu özelliğiyle.
Prof. Dr. Rana Özen Kutanis İLETİŞİM ÇEŞİTLERİ A.Kişi-Kişi (İnsan - İnsana) İletişim B.Kişilerarası İletişim C.Kişi – Grup ve Gruplar Arası İletişim D.Örgüt.
YAZIM KURALLARI.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
SES BİLGİSİ MUSTAFA DEMİRCAN.
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
Strogami (Storytelling+Origami)
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
MORFEMLER. MORFEM TÜRLERİ Şu örneklere bir göz atalım: Boyacının elleri beyaz. Öğrencilerde hefer olmalı.
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
Hazırlayan:Yasin Tantürk,Alaattin Dalkıran
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
2015 YGS ANALİZ KAMİL ÖZBAŞ Rehber Öğretmen YGS ANALİZİ (TÜRKÇE)  YGS’nin 40 soruluk Türkçe kısmında ağırlık; sözcük, cümle ve paragraf düzeyinde.
FIRAT OZTURK Konu: Basit Cümle.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
TÜRKÇE EŞ ANLAMLI KEL İ MELER. EŞ ANLAMLI KEL İ MELER NED İ R EŞ ANLAMLI SÖZCÜKLER (Anlamdaş Sözcükler) Sesleri farklı, anlamları aynı olan sözcüklere.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
İran ile birlikte Mısır ve Suriye’de de faaliyet gösteren Haşhaşiler, dinî tarikat ve aynı zamanda siyasi hedefleri olan bir terör örgütü gibi hareket.
KONULAR BÖLÜM: Kesirler, Ondalık Kesirler, Yüzde
Metinlerin Sınıflandırması
MORFEMLER.
. , ; : … ? ! - ′ / ( ) − ″ “ ” TÜRKÇECİNİN AŞKI Sevgilim( )
PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.
HİN 304- PURANALAR Konu:Bhāgavata Purāṇa’dan Örnek Efsaneler I
EŞ & ZIT (KARŞIT) VE EŞ SESLİ KELİMELER
FİİLLERDE ÇATI.
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Sözcükte Anlam Tek Anlamlılık: Tek bir kavramı karşılayan, başka anlamlar kazanmayan sözcüklerdir. Çok Anlamlılık: Bir sözcüğün temel anlamının yanında.
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER (ADILLAR).
BENLİK VE KİMLİK.
KABUL DİLİ.
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Sözcük hazinemizi geliştirmenin en iyi yolu KİTAP OKUMAKTIR….
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
Sunum transkripti:

SÖZCÜKTE ANLAM

1.Eş Sesli (Sesteş) Kelimeler Yazılışları ve söyleyişleri aynı,anlamları farklı olan sözcüklere sesteş ya da eş sesli sözcük;bu ilişkiye de sesteşlik diyoruz. Örnekler;”Yüz”sözcüğünü değişik anlamlarda kullanalım. *Yüzümü yıkamadan kahvaltıya oturmam(Organ adı) *Kardeşim yüze kadar sayabiliyor(Sayı adı) *Nehirde zevkle yüzdüm(Yüzmek fiili)

2.Eş Anlamlı(Anlamdaş)Kelimeler Eş anlamlı sözcüklerin var oluşunda,dilimize yabancı dillerden girmiş sözcükler etkili olmuşlardır.Bu sayede dilimiz daha da zenginleşmiş ve canlılık kazanmıştır.Yinede karşılığı olan eş anlamlı sözcüklerden Türkçe olanını kullanmamız yerinde olur. TÜRKÇE YABANCI yanılgı hata istek arzu ak beyaz öykü hikaye

3.Karşıt(Zıt)Anlamlı Kelimeler Anlamca birbirinin zıttı olan sözcüklerdir.Bu tür sözcüklere, Karşıt anlamlı sözcükler adı verilir. Örnek; *”Deli dostun olacağına akıllı düşmanın olsun.” ”akıllı”ve”deli” “dost”ve”düşman”sözcükleri zıt iki kavramlardır.

4.Mecaz Anlamlı Kelimeler Bu sözcük zamanla gerçek anlamından uzaklaşarak başka anlam kazanabilir.Böyle sözcüklere Mecaz Anlamlı Sözcükler denir. Örnek: *”O kadar çok test çözdüm ki annem artık piştiğime karar verdi.”cümlesindeki “pişmek”olgunlaşmak,o konuda yeterli bilgiye sahip olmak anlamında kullanılmıştır.

5.Deyim Anlamlı Kelimeler Belli bir kavram, olayı veya duyguyu dile getirmek için kurulmuş, ilgi çekici bir anlatım özelliği taşıyan,kalıplaşmış sözcük gruplarına Deyim denir. Örnekler; *”Uyuyan yılanın kuyruğuna basmak.” (Kötülük yapmak durumunda olduğu halde kimseye dokunmayan kişiyi incitip saldırmasına neden olmak.) *”Fırıldak çevirmek.”(Hile yapmak.)

6.Terim Anlamlı Kelimeler Sanat,bilim,meslek dallarından ve diğer olanlardan birinin konusu ile ilgili özel bir kavramı karşılayan sözcüklere Terim denir. Örnek; *”9’un kare kökü 3’tür.”cümlesinde, “kök” sözcüğü,matematik ile ilgili bir terim olarak kullanılmıştır.

7.Gerçek Anlamlı Kelimeler Bir sözcüğün kazandığı ilk anlamıdır. Herkesçe bilinen en yaygın anlamıdır.Buna, sözcüğün temel anlamı da denir. Örnek; *”Ağacın kökü her geçen gün biraz daha derinlere iniyor.”cümlesinde “kök” kelimesi”ağacın toprak altında kalan kısmı”anlamında kullanılmıştır ki bu, sözcüğün gerçek anlamıdır.

8.Yan Anlamlı Kelimeler *Kardeşimin ayakları çok küçük. *Izgaramızı üç ayaklı yaptırdık. *Ayağına pantolon çek de gidelim. “Ayak”sözcüğü; birinci cümlede, temel anlamıyla kullanılmış; diğer cümlelerde ise temel anlamının dışında yeni bir anlam kazanmıştır.”Ayak” sözcüğünün temel anlamıyla ilgi ya da benzerlik kurarak, başka varlıkları, durumları,karşılamasına Yan Anlam denir. Örnekler; * Gözüne toz kaçmış.(Temel anlam) *Dosyayı masanın gözüne koydu.(Yan anlam) *Son çalışmaları ile gözüme girdi.(Mecaz anlam)s