Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Lenfoid Doku ve Trafikler 2015-2016, Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, 26.02.2016 Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
Advertisements

TİMUS.
LENFORETİKÜLER SİSTEM HİSTOLOJİSİ
İnsanda Dolaşım Sistemi & Kan Dolaşımı ve Lenf Dolaşımı
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
Humoral yanıt mekanizması
DOĞAL BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI
DOLAŞIM SİSTEMİ HAZIRLAYAN: Uğur ÖZEL Fen ve Teknoloji Öğretmeni.
EGZERSİZ VE KAN.
KAN DOKU.
Lenfoid öncülü NK İL-15 TİMUS İL-2, İL-4, İL-7 İL-7
BAGIŞIKLIK SİSTEMİ.
İmmunite.
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ Dolaşım Sistemi 10 – 17 Mart 2014.
İMMÜNOLOJİ Tıbbın bir alt dalıdır, Türkçe’ye bağışıklık bilimi olarak geçmiştir. Canlının immün sistemi (bağışıklık sistemi) ile ilgilenir. Organizmanın.
SOLUNUM SİSTEMİNİN SAVUNMA MEKANİZMALARI
HEMATOPOEZ Kan Hücrelerinin Yapımı
Dolaşım Sistemi
2 3 Kılcal damarlarda çıkan kan sıvısının tamamı tekrar damarlara geri döne- mez.Bir miktar sıvı,dokular arasındaki boşlukta birikir.
Lenfoid öncülü NK İL-15 TİMUS İL-2, İL-4, İL-7 İL-7
Kanatlılarda immun sistem
LÖKOSİT FİZYOLOJİSİ Doğal bağışıklık Özgün bağışıklık
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ XIII
NÖTROFİL AKTİVASYONU BAKTERİ KEMOATRAKTAN UYARISI SALGI KOMPLEMAN
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
HÜCRE.
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
Hücresel ve Hümoral Immünite
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
Kan ve Kalp Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
Kardiovaskuler sistem
İMMÜNOLOJİ VE İMMUNOPATOLOJİ
Lipitlerin Sindirim ve Emilimi
BAĞIŞIKLIK.
İNSANDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Neşe Akış İmmünoloji dersleri için ders kitabı: Lippincott ve ark. İmmünoloji. 2.baskı Çev: Deniz ve ark. Nobel Tıp Kitapevi, İstanbul, TL (Öğrenciler.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Savunma eylemcileri ve üretilmeleri , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Adenovirüs çiDNA , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Arbovirüsler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Antijen İşleme ve Sunma , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
SERUMLAR. Damardan dışarı alınan kan, kısa bir süre sonra pıhtılaşır. Pıhtılaşan kısım çökünce üstte sarımtırak bir sıvı kalır. Bu sıvıya kan serumu denir.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dolaşıma verilen deneyimsiz lenfositlerin kaderleri ve deneyimli hale geçme , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı
Antijen tanıyan reseptörler
Kısa Sınav Sonuçları Öğrenci sayısı Doğru yanıt Sınav almayan 0/3 1/32/33/3.
SerdarSARICI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ SerdarSARICI
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Gastroenterit etkeni virüsler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
Lenfosit Ne Görür?.   Herhangi bir antijene özgül az sayıdaki lenfosit herhangi bir yerden vücuda girebilen mikropları nasıl bulabilmektedir?  İmmün.
Dolaşım Sistemi ve Hastalıkları
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ 6\F ECEM POLAT SİNEM GÖKDERE BUSE BAŞKURT
İNSAN VÜCUDU İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
PLAĞA BAĞLI PERİODONTAL HASTALIKLARIN PATOGENEZİ
Bağışıklık Sistemi ders kitabı: Abbas ve ark. Temel İmmünoloji. 4
KILCAL DAMARLARLA DOKU HÜCRELERİ ARASINDA MADDE ALIŞVERİŞİ
Antijen tanıma ve tahribat kimyası
Trafik Bağışıklık Sistemi dersi-4
Deneyimli B'nin ileri olgunlaşması
Somatik reseptör üretimi
Endositoz ve Ekzositoz Prof. Dr
Savunma eylemcileri ve üretilmeleri
Temel İmmunoloji İmmun Sisteme Giriş
Deneyimli lenfosit üretim süreci
KAN VE EGZERSİZ.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 9. HAFTA.
TEMEL İMMÜNOLOJİ (I) Prof Dr Cengiz ÇAVUŞOĞLU
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
İmmün Sistem Vücudumuz, çevremizde bulunan çeşitli hastalık yapıcı infeksiyöz ajanlara karşı hücreler, doku ve organları ile birlikte(immün sistem) çalışır.
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Sunum transkripti:

Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Lenfoid Doku ve Trafikler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

1 BAĞIŞIKLIK SİSTEM ANATOMİSİ-1: LENFATİK DOLAŞIM, Lenf üreten NON-LENFOİD DOKU ve LENF sıvısı

Lenf sıvısının içeriği İnterstisyel alanda plazma İnterstisyel alanda doku atıkları ve girmiş antijenler Sindirim kanalında şilomikronlar Dokuyu terk eden lenfositler

Sol subklavian ven (%5) Sağ subklavian ven (%10) Torasik duktus (%85) Lenf sıvısının kana boşalması: 3-4 L/gün

Lenf sıvısının dolaşım enerjisi lenf damarının valfleri ile sağlanır Kör lenf damarları kapilerle yanyana yer alır EMME VALFI KÖR LENF DAMARI

2 BAĞIŞIKLIK SİSTEM ANATOMİSİ-2: LENFOİD DOKUNUN BİRİNCİL ORGANLARI

Birincil organlarda bağışıklık sistem hücreleri gelişir Tüm lökositler kemik iliğinde gelişir T lenfositler timusda olgunlaşır (sadece eferent lenf damarı çıkışı vardır)

3 BAĞIŞIKLIK SİSTEM ANATOMİSİ-3: LENFOİD DOKUNUN İKİNCİL ORGANLARI

Mukoza ilişkili lenfoid doku = MALT

İkincil organlarda edinsel bağışıklık hücreleri programlanır Kandan gelen antijenlere karşı programlama dalakta yapılır (sadece eferent lenf damarı çıkışı vardır) Mukozalardan gelen antijenlere karşı lenf düğümlerinde yapılır Lokal yangı ve hafızalı hücre kullanım kararı MALT’ta verilir

Lenfoid doku organizasyonu T hücre alanı B hücre alanı Plazma hücresi yapım alanı giriş

3-4 kat paralel labirentli özgün lenfoid doku

KARACİĞERden GEÇİŞ EKSTREMİTEDEN ve GENİTAL YOLDAN GİRİŞ SİNDİRİM KANALINDAN GİRİŞ BOĞAZ ve AĞIZDAN GİRİŞ

Pelvik kavite düğümleri Abdominal kavite düğümleri Aksilar düğümler Inguinal düğümler Servikal düğümler MALT: Mukozadaki lenfoid doku

BALT GALT UGALTDeri BALT: Bronkoalveolar lenfoid doku; GALT: Gastrointestinal lenfoid doku; UGALT: Urogenital lenfoid doku

lümen bakteri Lenfoid dokuda lenfositler Makrofaj

ANTİJEN TRAFİĞİ 4

Dendritik hücrenin lümenden mikrop avlaması Mikrop LÜMEN 2a) Mukozadaki mikropları DENDRİTİK HÜCRELER toplar

2b) Periodontal cepteki mikropların toplanması

Lümende IgA 3) Tehlikeler lümende IgA ANTİKORLARI tarafından nötralize edilerek poli Ig reseptör ile MALT’a nakledilir IgA üreten lenfosit bakteri enterosit MALT alanı Dokuda IgA

Apoptoz sonrası kaçakla transfer LÜMEN 4) Mukoza tabakasında hücre kaybı olursa açık yerden mikroplar MALT’a girdiğinde makrofaj ve dendritik hücreler tarafından toplanır mikrop Dendritik hücre enterosit

HücreLER HEDEFLENEN YERLERİNE KEMOKİN VE ADEZYON MOLEKÜLLERİ İLE VARIR 5

TRAFİK SİSTEMİ VÜCUTTA HER HÜCRENİN NEREDE BULUNACAĞINI DÜZENLEYEN BİR TRAFİK KODLAMASI MEVCUTTUR. SİSTEM, HÜCRE YÜZEYİNDE İFADE EDİLEN KEMOKİN VE YAPIŞMA MOLEKÜL RESEPTÖRLERİ ve BUNLARIN LİGANDLARINDAN OLUŞUR.

TRAFİK SİSTEMİ –devam 1 SALGILANAN KEMOKİNLER ÇAĞRI YAPAR. KARŞI TARAF MESAJI RESEPTÖR ARACILIĞIYLA ALGILAR. GELEN HÜCREYİ YERİNE YAPIŞMA MOLEKÜLLERİ SABİTLER. MEMBRANA YAPIŞIKTIR. Yapışma molekülleri kalıcı veya geçici ifade edilebilir.

KEMOKİNLER KEMOKİNler BİYOKİMYASAL olarak sistein sıklığına göre üçe gruplanmıştır: 1.CXC kemokinler 2.CC kemokinler 3.CXXXC kemokinler

YAPIŞMA MOLEKÜLLERİ YAPIŞMA MOLEKÜLLERİ KİMYASAL YAPISINA GÖRE 3’e gruplanmıştır: 1.SELEKTİNLER 2.İNTEGRİNLER 3.İMMÜNOGLOBULİN SÜPER AİLE ÜYELERİ 4.ADRESİNLER