ORGANİK LABORATUVAR TEKNİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mastarlar.
Advertisements

FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
ORGANİK KANTİTATİF ANALİZ LABORATUVARI. Titrimetrik Miktar Tayini İyodometri = Potasyum Benzil Penisilin Nitritometri = p-Aminobenzoik Asid Arjantometri.
İLAÇ TRANSFERİ İlaçların firmadan eczane deposuna transferi sürecinde zarar görmesi durumunda yenisiyle değiştirilmesi ibaresinin tüm ilaç teknik şartnamelerinde.
LABORATUAR ALETLERİ Bu bölümde Laboratuar çalışmaları sırasında en çok kullanılan alet ve malzemeler incelenmektedir. 1. Cam Malzemeler . Cam Tipleri Laboratuarda.
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
BETONDA B İ YOLOJ İ K ETK İ LENMELER ve Ç İ ÇEKLENME.
ORGANİK LABORATUVAR TEKNİĞİ Yard.Doç.Dr. Belma Hasdemir.
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
HERON & ZEPLİN İbrahim KURU SİVAS.
Altı Uygulama Ayakkabısı
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
LABORATUAR KAZALARI VE ZEHİRLİ KİMYASAL MADDELER Laboratuar kazaları, genellikle dikkatsiz ve kontrolsuz çalışmalar sonucudur. Tehlikelerden uzak kalmak.
HAZIRLAYAN : Gökçe Erdo ğ du SINIF: 10-A NUMARA: 15 SÜLFİRİK ASİT (H 2 SO 4 )
Asitler ve Bazlar. Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren.
KİŞİSEL HİJYEN.
LABORATUVAR TEKNİĞİ Doç. Dr. Ebru ŞENEL
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
SU İTİCİ APRE TUĞBA DÜZAL.
Sulu Çözeltiler ve Kimyasal Denge
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI
REDOKS TİTRASYONLARI PERMANGANİMETRİ.
GÜÇ TUTUŞURLUK VE BURUŞMAZLIK APRELERİ
Çiti Kilim Örme.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
PİGMENT BOYARMADDELERLE BASKI YAPMA
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
TEMİZLİK YÖNTEMLERİ.
Yiyeceklerin soğuk ve sıcak kalmalarını sağlamak amacı ile özel saklama araçları (reşolar vb) kullanılmalıdır. Servis masaları üzerine konan yiyeceklerin.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
4. GRUP KATYONLAR (Ba+2, Ca+2, Sr+2).
V. GRUP KATYONLAR (Mg2+, Na+, K+, NH4+)
Kumaşların Sınıflandırılması/Dokuma Kumaşlar
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Baskı Devre Kartının Üretilmesi
Çözünürlük Çarpımı (Kçç)
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
TEKNİK RESİM GÖRÜNÜŞ (12. HAFTA).
Uçucu Maddelerin Zararları ve Bu Maddelerden Çocukları Koruma Semineri
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılımı)
BESİ SIĞIRCILIĞI.
Maddeler doğada karışık halde bulunur
Bitkisel Kökenli İlaç: Aspirin
MADDEYİ TANIYALIM.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
PLASTİK İŞLEME YÖNTEMLERİ
BÖLÜM 2 Potansiyometri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI
Biyohidrojen Üretimi.
KARIŞIMLAR.
GÜNEŞ BASKI «CYNOTYPE BASKI HAZIRLAMA»
ATIK ve ATIK YÖNETİMİ LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
PHB Sentezi Evreux meeting.
Sunum transkripti:

ORGANİK LABORATUVAR TEKNİĞİ Yard.Doç.Dr. Belma Hasdemir

LABORATUVARDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Kimyasal maddelerin çalışanların üzerine sıçrayarak yakıcı ve delici etkilerinden korunmak amacıyla, Laboratuvar önlüğü giymek zorunludur. Özellikle gözler kimyasal maddelerin etkilerinden korunmalı ve deneyler sırasında özel koruyucu gözlük kullanılmalıdır. Tam korumalı Yan korumalı

Katı veya sıvı kimyasallardan oluşan toz ve sıvı zerreciklerin solunmaması amacıyla Maske kullanılmalıdır. Kullanımı pratik, cilde uyumlu maskeler olduğu gibi, kullanılan kimyasallara bağlı filtreli farklı maske çeşitleri de bulunmaktadır. Tek kullanımlık toz maskesi Gaz maskesi

Kimyasal maddelerin ve çözeltilerin kullanımı sırasında ellere, yüze ve vücuda bulaşmamasına çok özen gösterilmelidir. Lateks Neopren Nitril

Kimyasal maddeleri ve çözeltileri kesinlikle tatmamalı, çıplak elle tutmamalı, doğrudan burun yaklaştırılarak koklamamalıdır. Laboratuvarlara hiçbir şekilde yiyecek, içecek getirilmemeli ve tüketilmemelidir. Koku tanımlaması

Laboratuvarda, başkalarının dikkatini dağıtıcı hareketler yapılmamalıdır. Laboratuvarda oyun oynanmamalı ve asla şaka yapılmamalıdır.

Reaksiyonlarda tehlike veya kazaya sebep olmamak için her kimyasal malzeme şişesi veya ambalajından reaksiyon ortamına aktarılırken; kendine ait temiz, kuru bir spatula, kaşık veya pipetle transfer edilmelidir. Aynı spatula, kaşık veya pipet temizlenmeden başka bir madde için kullanılmamalıdır. Dikkat!! Sıvılar pipetle aktarılırken kesinlikle puar kullanılmalı, asla ağızla emilmemelidir.

Laboratuvarda kullanılan birçok maddenin buharlarının solunulması zehirlenmelere ve solunum yollarında yara oluşumlarına yol açabilir. Özellikle bu maddelerin buharlarının zehirli olması çeker ocakta çalışmayı gerektirir. Çeker ocak içinde hava emişi yapılabilen, ön tarafı sürgülü cam ile kapatılan bir bölmedir. İçerisinde hava emişini sağlayan bir aspiratör bulunur. Çalışma süresince aspiratör çalıştırılır ve ön sürgülü cam kapalı tutulur.

ORGANİK KİMYA LABORATUVARINDA KULLANILAN MALZEMELER (a-c) Konik rodajlı cam borular d) Keck kıskacı e) Rodajlı bağlantı çiftinin Keck kıskacı ile birarada tutulması (a-c): Küresel rodajlı cam borular, (a) ve (b) Erkek bağlantı, (c): Dişi bağlantı. (d) Rodaj çiftinin özel bir kıskaç ile bir arada tutulması

RODAJLI CAM MALZEMENİN BAKIMI Kullanılmaya başlamadan önce dikkatle temizlenen rodajlı bağlantılar ucundan itibaren % 60-70 yüksekliğe kadar hafifçe ve düzgün yağlanmalıdır.

Rodajlı bağlantılardaki yağın, kimyasal maddeler ile etkileşmesini önlemek için yağın rodaj dışına taşan kısmı kloroformla ıslatılmış bir kağıt veya bez ile mutlaka alınmalıdır. Sıvılar, rodajlı kaba aktarılırken bir huni kullanılır, katılar için geniş boyunlu bir huni veya kağıttan yapılmış bir huni kullanılmalıdır. Sıvıların ve katıların rodajlı kaba aktarılması

Laboratuvarda kullanılan çeşitli malzemeler

Balonlar (a) Kısa boyunlu, geniş ağızlı ve yuvarlak dipli balon. (b) Uzun boyunlu, dar ağızlı ve düz dipli balon. (c) uzun boyunlu, dar ağızlı ve yuvarlak dipli balon. (d) Kısa boyunlu armut balon.

Balonların ağız sayısı birden fazla olabilir, bu tip balonlara çok ağızlı balonlar denir. a) Tek ağızlı balon b) İki ağızlı balon c ve d) Üç ağızlı balon e) Sabit sıcaklıkta sıvı devredilen ceketli balon

Balonların ağız sayısı birden fazla olabilir, bu tip balonlara çok ağızlı balonlar denir. a) Tek ağızlı balon b) İki ağızlı balon c ve d) Üç ağızlı balon e) Sabit sıcaklıkta sıvı devredilen ceketli balon Damıtma balonları: (a) Basit damıtma balonu (b,c) Claisen balonu (c)

Soğutucular Soğutucular: a) Hava soğutucusu b) Düz soğutucu (Liebig soğutucu) c) Boğumlu soğutucu (Allihn soğutucusu) d) Spiralli soğutucu (Graham soğutucu) e) Çift yüzeyli soğutucu (Davies soğutucusu) f) Friedrich soğutucusu g) Parmak soğutucu (Hopkins soğutucusu)

Rodajlı Soğutucular: a) Düz soğutucu (Liebig soğutucu) b) Boğumlu soğutucu (Allihn soğutucusu c) Spiralli soğutucu (Graham soğutucu) d) Dimroth soğutucu e) Çift yüzeyli soğutucu (Davies soğutucusu) f) Çift yüzeyli spiralli soğutucu

GAZ TUTUCU

Huniler, Pipetler a) Adi süzme hunisi ve kesik boyunlu huni Pasteur pipeti

Diğer Laboratuvar Araçları ADAPTÖRLER

Kalsiyum klorür tüpü

Rodajlı Cam Malzeme (a-c): Rodajlı bağlantı adaptörleri. (a) Büyük boy rodajlı bağlantıdan küçük boya geçmek için (b) Küçük boy rodajlı bağlantıdan büyük boya geçmek için (c) Konik rodajlı bağlantıdan küresel rodajlı bağlantıya geçmek için kullanılır.(d) rodajlı kapak a) Bir cam musluğun yağlanması b) metalik bir kıskaç ile sıkıştırılması c) Teflon musluk d) İki yollu musluk e) Üç yollu (T) musluk

Diğer Laboratuvar Araçları Büret kıskacı . a) Büret kıskacı b,c) Kıskaç ve kıskaç tutucu (nivo) d) Laboratuvar krikosu Laboratuvar krikosu . a) Büret kıskacı b,c) Kıskaç ve kıskaç tutucu (nivo) d) Laboratuvar krikosu supor Kıskaç ve kıskaç tutucu (nivo)

Damlatma hunileri a) Basit ve b) yan borulu damlatma hunisi

a) Rodajlı termometre b) bir adi termometrenin içine sokulacağı vidalı rodajlı bağlantı ve termometre sokulduktan sonra sıkıştırılacak teflon vidalı kapak c) Rodajlı bağlantı içine sokulmuş ve sıkıştırılılmış bir adi termometre d) Bir rodajlı bağlantı içine delikli mantar ile sokulmuş bir adi termometre a) Düz tabanlı örnek şişesi b) Kapaklı örnek tüpü c) Konik tabanlı örnek şişesi

Cam Malzemenin Temizlenmesi ve Kurutulması Sabun veya deterjan: Cam malzemenin özellikle organik kalıntıdan arındırılmasında ilk tercih edilen yöntemdir. Bu yöntemin başarısız olması durumunda, kaptaki kalıntı bazik ise sey.HCl veya sey. H2SO4 ; asidik ise sey. NaOH ile çalkalanır veya kalıntının özelliğine göre başka bir temizleyici seçilir. Kromik asit çözeltisi: 5 gram sodyumdikromat (Na2CrO7) 5 mL suda çözülür, üzerine 100 mL derişik sülfürik asit (H2SO4) katılır. Sıcaklık bu arada 70-80°C’ye yükselir. Karışım yaklaşık 40 °C’ye soğutulur ve cam kapaklı bir şişeye alınır. Rengi yeşile dönene kadar kullanılabilir.

Bazik potasyum permanganat çözeltisi: 10 gr potasyum permanganat (KMnO4) ile 10 gr sodyum hidroksit'in (NaOH), 100 mL destile su içindeki menekşe renkli çözeltisidir. Rengi koyu kahverengine dönene kadar kullanılabilir. Kral suyu: Üç hacim derişik hidroklorik asit (HCI) ile bir hacim derişik nitrik asit çözeltilerinin karışımıdır. Asit banyoları: Çok kirli cam malzemeleri içinde bir süre yatırmak için kullanılan asit banyoları, çeşitli asitlerden hazırlanabilir. En yaygın olanı içinde çok az nitrik asit içeren derişik sülfürik asit banyolarıdır. ( Organik kalıntı içeren cam malzemeler asla nitrik asit veya nitrik asit içeren bir karışım yardımı ile temizlenmemelidir. Tehlikeli bir patlama olabilir.) Organik çözücüler: Başta etanol (C2H5OH) olmak üzere cam malzemelerin organik kalıntılardan arındırılmasında, aseton (CH3COCH3), benzen (C6H6) vb. gibi bir çok organik çözücü kullanılabilir.

ETÜV