TANZİMAT EDEBİYATI 2. DÖNEM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Advertisements

TANZİMAT EDEBİYATI ( ) Tanzimat ve ondan sonra gelen yeniliklerle edebi ve fikir hayatımız, Batı ile tanıştı yılında Tercüman-ı Ahval gazetesi.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
TANZİMAT EDEBİYATI.
YE Şİ M ÖZDEM İ R BA Ş AK Ş EH İ R ANADOLU L İ SES İ MANZUME VE ŞİİR.
Servet-i Fünun, "fenlerin zenginlikleri" anlamına gelmektedir. Servet-i Fünun, 1891 yılında Ahmet İhsan tarafından çıkarılmaya başlanmış, 1896 yılında.
ŞEHİT KAYA ALDOĞAN ANADOLU LİSESİ DERS:EDEBİYAT KONU:AHMET HAŞİM’İN HAYATI, EDEBİ KİŞİLİĞİ VE ESERLERİ HÜSEYİN AYDOĞAN 11/G 902.
DESTAN.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
ROMAN TANIMI  Olmuş ya da olabilir nitelikteki olayları ve konuları ele alan uzun edebî türlere roman denir. Di ğ er türlerden ayrılan en önemli özelli.
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
Özellikleri  1911 yılında Selanik’te çıkan “Genç Kalemler” dergisinde Ömer Seyfettin’in “Yeni Lisan” adlı makalesinin yayımlanmasıyla başlar.  Sade.
HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR ( ) Naturalizm’in temsilcisidir. Ahmet Mithat geleneğini sürdürür. Dili sadedir. Kahramanlarını çevrelerinin.
Çoşku ve Heyecanı Dile Getiren Metin : Şiir
Servet-İ fünun edebİyatI
KUŞADASI ŞEHİT KAYA ALDOĞAN ANADOLU LİSESİ BORA KAYAOĞLU KONU: FECR-İ ATİ VE AHMET HAŞİM.
iki Başlıkta İncelenir Yıllar arası Türk Edebiyatı ve sonrası Türk Edebiyatı.
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
ÖMER ERDEM. Ömer Erdem 1967 yılında Konya’nın Bozkır'a bağlı olan Harmanpınar köyünde dünyaya geldi. KİMDİR?
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU
ZILLULLAH FRANSIZ İHTİLALİ(1789) TAKVİM-İ VEKAİ(1831) TANZİMAT FERMANI(1839) TERCÜMAN-I AHVAL(1860) 1. MEŞRUTİYET (1876)
DEDE KORKUT HİKAYELERİ
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
Çağdaş Türk sanatını konu alan birçok kaynakta, ulusal ve yöresel Türk resminin kurucusu ve öncüsü olarak nitelendirilen Turgut Zaim, 1906 yılında İstanbul`da.
Nazım Biçimleri (Şekilleri)
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU Mevlana’nın beyitlik mesnevisinin asıl adı nedir?
METINLERIN SINIFLANDIRILMASI. Metinlerin Sınıflandırılması Metinler; gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçlarına göre gruplara ayrılır. Buna.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
Gezi Yazısı. Gezi yazısı bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı bir yazı türü. Gezi yazılarından oluşan esere seyâhatnâme denir.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
Nurullah Ataç.  21 Ağustos 1898’de İstanbul Beylerbeyi’de doğdu. 1957’de Ankara’da yaşamını yitirdi. Türk edebiyatında modern anlamda deneme türünde.
Mevlana Celaleddin-i Rumi. Mevlana Celaleddin-i Rumi: Mevlana hazretleri 1207 yılında Horasan'ın Belh şehrinde dünyaya geldi. Asıl adı Muhammed Celaleddin'dir.
HAZIRLAYANLAR GÖZDENUR KAHRAMAN BETÜL SOLAKOĞLU MÜJGAN DİLEK.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU’NUN EDEBİ ŞAHSİYETİ
HALİT ZİYA UŞAKLIGİL ve EDEBİ ŞAHSİYETİ ( )
EDEBİYAT ÇARKI
SERVET-İ FÜNÛN EDEBİYATI
Metinlerin Sınıflandırması
GENÇLİK ve ÇOCUK EDEBİYATINDA 49 YIL GÜLTEN DAYIOĞLU
AHMET HAŞİM ( ).
SERVET-İ FÜNUN DÖNEMİNDE ROMAN
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
ANLATIM TÜRLERİ.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
Şinasi Şair Evlenmesi.
İstiklâl Marşı şairi. Asıl adı Mehmet Ragif olan Mehmet Akif 1873 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendidir. İlk.
TEVFİK FİKRET (
ANONİM HALK ŞİİRİ.
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
HALİD ZİYA UŞAKLIGİL ( ).
NamIK KEMAL.
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
ROMAN NEDİR? Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insanlar arasındaki ilişkilerin, insan psikolojisinin uzun bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı.
Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS VX
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
<<<<<<>>>>>>
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ
SAHAFLAR DÜNYASINA YOLCULUK
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
Günlük (Günce).
MASAL Bu slayt 10.sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinin 1.dönem 2.yazılı sınavına hazırlık olması amacıyla oluşturulmuştur. Slaytta yer alan konulardaki.
Sunum transkripti:

TANZİMAT EDEBİYATI 2. DÖNEM www.dersistan.net

BİLİNMESİ GEREKENLER Sanat sanat içindir anlayışıyla eserler vermiştir. Dil ağırdır. Batı edebiyatının savunmuşlardır.Batı edebiyatı örneklerini başarıyla ortaya koymuşlardır. Romanda realizmin tesiri şiirde ise romantizmin tesiri görülür. Kölelik ,cariyelik ve yanlış batılılaşma bu dönem romanlarında işlenen konulardır. Bu dönem sanatçıları :siyaset ve toplum sorunları ile ilgilenmemişler ,yalnızca edebiyatla ilgilenmişlerdir. www.dersistan.net

RECAİZADE MAHMUT EKREM 2. DÖNEM SANATÇILARI RECAİZADE MAHMUT EKREM ABDÜLHAK HAMİT TARHAN NABIZADE NAZIM SAMİ PAŞAZADE SEZAİ MUALLİM NACİ www.dersistan.net

R. MAHMUT EKREM (1847_1914) Şiir,roman ,hikaye ,eleştiri ,edebi bilgiler ve tiyatro türünde eserler vermiştir. Şiirlerinde hüzün ve elem vardır. Hüzünlü duygular ,ölümü hatırlatan tabiat manzaraları ,solgun güller ,küçük kuşlar şiirinde işlediği konulardır. Şiirde kulak için kafiye görüşünü savunur. Şiir alanında fazla başarılı değildir,nesirde başarılıdır. Eserleri: İlk realist roman yazarıdır. Araba Sevdası eserde bilgisizce batıyı taklit eden Bihruz Bey’in ne hallere düştüğü anlatılır.Yer yer realist çizgilerle ve ince bir eleştiriye böyle insanlar göz önünde serilir. Zemzeme’lere karşı Muallim Naci Demdeme adlı kitabında yazmıştır. Şiirleri : Nağme-i Seher ,Yadigar-ı Şebap . Zemzeme bir diğer eseri de oğlu Nihat için yazdığı şiirlerini ve nesirlerini de topladığı Pejmürde’dir. Tiyatroları: Afife Anjelik ,Vuslat, Atala ve Çok Bilen Çok Yanılır. Hikaye : Muhsin Bey ve Şemsa Eleştiri : Takdir-i Elhan Edebi bilgiler: Talim-i Edebiyat Ayrıca birçok romantik Fransız şairinin şiirlerini Türkçe’ye çevirmiştir. www.dersistan.net

A. HAMİT TARHAN(1852_1937) Divan şiirini sona erdiren sanatçıdır. Batı şiirindeki yenilikleri Türk şiirine uygulamıştır. Divan şiirinin nazım şekilleriyle kafiye düzenini kullanmamıştır. Romantizmin etkisindedir. Şiirinde taşkınlık ve yücelik ,söyleyişte tezat onun şiirinin en büyük özelliğidir. Tezat sanatını çok kullanmıştır.Tezatlar şairidir. Şiirlerinde ve tiyatrolarında tarihi konular önemli yer tutar. Hayat,tabiat,ölüm,ve insanlık gibi konuları işlemiştir.Ölüm şiir estetiğini oluşturur. Önemli şiirleri:Makber, Sahra, Belde, Baladan Bir Ses ,Garam, Ölü ,Hacle Tiyatroları oynamak için değil,okunmak içindir. Tiyatrolarında insanların yanında ölüler ,ruhlar ve hayaletler de yer alır. Tiyatrolarında Milli, İslam Tarihi ile ilgili egzotik konuları işlemiştir. Bazı tiyatrolarında Shakespeare’nin etkileri görülür.Dram türünde eserler vermiştir. Tiyatroları manzum ve düzyazı şeklindedir. Şair-i Azam olarak bilinir. Eserleri: Macera’yı aşk ,Tarık ,Finten ,Liberte , Hakan ,Tezer ,Nesteren www.dersistan.net

SAMİ PAŞAZADE SEZAİ(1860_1936) Batı edebiyatında yazdığı hikayeleri tanınır. Hikayelerinde Fransız realistlerinden izler vardır. Eserleri: Sergüzeşt(roman) Dilber adındaki esir kızın çalıştığı evin oğluyla aralarında doğan mutsuz aşkı ve acı sonu anlatır.Romanda realizm ve romantizm kendini hissettirir.Gözlemlerden dolayı realist yönü ağır basar. İclal:Bu kitapta yeğeni İclal ‘in ölümü üzerine yazdığı mensur şiirlerini bazı düzyazılarını ve hatıralarını anlatır. Şir (Piyestir.) www.dersistan.net

NABIZADE NAZIM(1862_1893) Realizm ve naturalizm öncüsüdür. Roman ve hikayeleri ile tanınmıştır. Karabibik (ilk köy romanı kabul edilir.) öyküden uzun, roman kısadır. Kahramanlarını yöresel şiveleriyle konuşturur. Gözlem önemli bir tutar. Yazar , tasvir ve tahlilinde son derece başarılıdır. www.dersistan.net

MUALLİM NACİ  (1850_1893) Eski edebiyat taraftarlarının lideri durumundadır. Eski şiirin temsilcisi olarak ün yapmasına rağmen Batılı şiir tarzında da başarılı örnekler vermiştir. Dili sadedir,dili kullanmada başarılıdır. İlk köy şiiri yazarıdır. Recaizade’nin Zemzemelerine karşılık Demdemesi Eserleri: Şiirleri: Ateş-Pare ,Şerare ,Sümbüle ve fürüzandır. Edebi bilgiler: Islahat-ı edebiye Lugat: Lugat-ı Naci  www.dersistan.net