Yönlendirme Komitesi Toplantısı Su Tahsis Modeli Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok Su Kaynakları Uzmanı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 13 Nisan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
“ UFRS İLE UYUMLU FİNANSAL RAPORLAMA ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER: TÜRK VE AVRUPA SİGORTA ŞİRKETLERİ ” Dr. Can Öztürk 1 Ankara, 6-7 Haziran.
Advertisements

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA BELGELERİ Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanlığı.
Türkiye Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Planının UNCCD 10 Yıllık Stratejisi ve Raporlama Sürecine Uyumlaştırılması Projesi FAO Project Symbol: GCP/TUR/060/GFF.
Dr. Bülent SÖNMEZ Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü TARIM ALANLARINDA ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE POLİTİKALARI.
28 Nisan 2014 EDİRNE Prof. Dr. Naim SAĞLAM Fırat Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü 23119, Elazığ.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM ve GİRİŞİMCİLİK EĞİTİM PROGRAMI TÜRKİYE İŞ KURUMU.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK YÖNETİMİ BECERİLERİ Ali DOĞAN ST Uzmanı 2016 Yılı Verimlilik Projeleri Değerlendirme.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI YAPIMI PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL.
Sunum Planı 2 Yazılım Geliştirme ve İş Süreçleri Yazılım Geliştirme Süreçleri İş Süreçleri SYGM Projeleri ve Üretilen Veriler Su Kalitesi Yönetimi Bilgi.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü AB Taşkın Direktifi Kapsamında Yürütülen Çalışmalar Işıl SAKIN Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Daire.
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği 11. Teknik Müşavirlik Kongresi Etkili Süreç Yönetimi ve Teknoloji Yönetim Yeteneği Dr. Ahmet Tunçay 28 Nisan.
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
OKUL GELİŞİM YÖNETİM EKİBİ (OGYE).
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Metodoloji 13 Nisan 2016 Su Yönetimi.
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
1 Caner GÖK Uzman. YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK Sayılı 11/02/2014 tarihli R.G.  Amaç Ülke genelindeki bütün.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARINA ETKİSİ PROJESİ IV. Yönlendirme Kurulu Toplantısı İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SU KAYNAKLARINA ETKİSİ PROJESİ IV. Yönlendirme.
Coğrafya Performans Ödevi
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
Tanıtım Sunum. PROJENİN ADI TR83 Bölgesinde Endüstriyel Tasarım Alanında Genç İstihdamının Artırılması Projesi PROJENİN KAPSADIĞI BÖLGE TR83 Bölgesi (Samsun,
1 Şubat 2014 Başbakanlık Müsteşarlık Makamına ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Çölleşme İle Mücadele Ulusal Eylem Programının(ÇMUEP) Yenilenmesi ÇEM ÇMUEP Hazırlama Ekibi Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Koordinasyon Birimi Toplantısı,
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Ulusların Rekabet Üstünlüğü. Küresel rekabetin öneminin artması ulusların önemini yitirmesine mi sebep oldu? – Ulusal değerler, kültür, ekonomik yapılar,
1. İçerik Su Çerçeve Direktifi’ne göre Çevresel Hedefler ve Önlemler Programı Büyük Menderes Havzası Örneğinde Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi ve Önlemler.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı.
ENERJİ ve ÇEVRE.  Bir toplumun gelişmişlik ölçülerinden önemli bir tanesi de harcadığı enerji miktarıdır. İnsanlık medeniyet tarihine bir göz atılırsa.
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
Stratejik plan çalışmaları kapsamında yapılan akademik Personel Anket SONUÇLARI.
Kırsal Kalkınmada Ortaya Çıkan Değişimler
GİRİŞİMCİLİK, SOSYAL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Başkanlığı
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Kariyer Yönetimi ve İKY Sistemi
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
WEB PROJE YÖNETİMİ Ahmet TAŞTAN.
Proje Risk Yönetimi YRD. DOÇ. DR. KENAN GENÇOL.
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için Strateji Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi TR2014/AG/10-A1-01/001 Bu proje, Avrupa Birliği ve Türkiye.
Sebze Tohumu Değerlendirme Toplantısı
Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
KALKINMA EKONOMİSİ DERS KONULARI
TÜRKİYE’DE YENİLENEBİLİR ENERJİ Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzmanı
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ BİLGİLENDİRME SUNUMU
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
İnsan Kaynakları Yönetiminin
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
Devlet Maliyesi Açık Veri Uygulaması
Sunum transkripti:

Yönlendirme Komitesi Toplantısı Su Tahsis Modeli Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok Su Kaynakları Uzmanı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 13 Nisan 2016

Stratejik Kurumsal Çerçeve 1. Organizasyon Yapısı 2. Teknik 3. İdari Yönetim 4. Ekonomik Planlama Araçları Eğitim ve Bilinçlendirme Araçları

Sektörel Su Tahsis Yönetim Planı Temel Bileşenleri Ulusal Su Kaynakları Kalkınma Politikası Ulusal Su Kaynakları Tahsis Politikası Havza ölçekli Su Kaynakları Tahsis Yönetim Politikası Su Kaynakları Tahsis Risk Değerlendirmesi Havza ölçeğinde su tahsisinde sektör ölçekli hedeflerin belirlenmesi -Su tahsisine bağlı olarak oluşabilecek risklerin azaltılmasına yönelik opsiyonların belirlenmesi -Havza koşullarına uygun olan yöntemin seçimi Havza ölçekli Sektörel Su Tahsis Yönetim Planı Su Tahsis yönetiminin sosyal, ekonomik ve çevresel koşulların oluşumuna etkisi Seviye 2 - Sentez Çevre, Sosyo-Ekonomik Etkiler İklim değişikliği tabanlı etkiler Sektörel Su İhtiyaçları Gözlem Havza ölçekli Sektörel Su Tahsis Yönetim Planı Uygulama Stratejisi Seviye 1 - Analiz Topoğrafya Hidroloji, Meteoroloji, Jeomorfoloji, Çevre Sosyo-Ekonomik faktörler Altyapı Tahsis Yönetim Politikası 2. Risk Değerlendirmesi 3. Sektör ölçekli hedefler 4. Senaryolar ve Havzaya özgü yöntem 5. Sektörel Su Tahsis Yönetim Planı 6. Uygulama Stratejisi

Sektörel Tahsis Uygulama Adımları Durum değerlendirme Nihai plan ve Uygulama Karar ve Onay Farklı senaryoların etkisini değerlendirme Senaryo oluşturma Su kaynaklarıÇevresel Akımın Su KullanımıKaynak Paylaşımının MevcudiyetiDeğerlendirilmesi ve TalebiTemel Prensipleri Opsiyonların ve Önceliklerin Belirlenmesi İhtiyaçların, Değişkenlik ve Belirsizliğin Değerlendirilmesi Çevre Sosyal Eşitlik Ekonomi / Kalkınma Tercih edilen opsiyonlara karar verilmesi Su Verimlilik Planları -Altyapı Planları -Kalkınma planları -İşletme planları -Su Tahsis Planları -Havza ve Ulusal Planlar -Sektörel ve Bölgesel Planlar -Farklı arz ve tahsis opsiyonlarının belirlenmesi -Su bütçesi/işletme çalışmaları ile modelleme -Mevcut Kaynakların belirlenmesi -Talebin yönetiminin belirlenmesi -Altyapı geliştirme opsiyonları -Stratejik Çevresel varlıkların belirlenmesi -Gerekli olan akımın belirlenmesi -Mevcut su kullanımı ve verimliliğininin belirlenmesi -Gelecek taleplerin belirlenmesi -Suyun paylaşımı için öncelikler ve prensiplerin belirlenmesi

Zamantı Göksu Seyhan Sektörel Tahsisler

İçme-Kullanma + Çevresel Akım Enerji Tarım Sektörel Tahsisler

Değerlendirilmesi yapılan dönemler

Su Kaynakları Değerlendirme ve Planlama Sistemi Entegre su havzası hidrolojisi ve su planlaması Veri yönetimi ve senaryo analizi araçları Arz ve talebe göre entegre analiz Benzer kullanıcı ara yüzleri ve terminolojiler Devletler, Üniversiteler, Danışma Şirketleri, Kamu Kurumları ve STK’lar tarafından yaygın kullanım: dünya çapında yüzlerce kullanıcı Gelişmekte olan ülkelerdeki kar amacı gütmeyen akademik ve devlet kurumlarınca hiçbir ücret ödemeksizin ulaşılır

Entegre İşletme Yönetimi Tüm su kaynaklarını geliştirme ve yönetme seçeneklerini, ve su kaynakları sistemlerinde birden çok ve rekabet halindeki su kullanımlarını değerlendirme

KURAKLIK

Standart Yağış İndisi (SPI)

Kısa, Orta ve Uzun Dönemler 3-aylık indis değerleri Meteorolojik kuraklık, 6-aylık ve 9-aylık indis değerleri Tarımsal kuraklık ve 12 ve 24-aylık indis değerleri Hidrolojik kuraklık değerlendirmeleri kapsamında kullanılmaktadır. Kaynak: WMO, 2012

MGM Kuraklık İzleme Sistemi

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

- Bölgesel Konsantrasyon Yolu (RCP) senaryolarından RCP 4.5 (iyimser) ve RCP 8.5 (kötümser) senaryolarına dayanarak çalıştırılan - Küresel modeller; MPI-ESM-MR (Almanya) HadGEM2-ES (İngiltere) GFDL-ESM2M (ABD) İklim Projeksiyonları

RCP 8.5 Senaryosu RCP 4.5 Senaryosu Yağış Sıcaklık %5-10 % %5 % MGM (2014) Yeni Senaryolar ile Türkiye İklim Projeksiyonları ve İklim Değişikliği

SYGM Yağışlardaki Değişim (%) ( )

SYGM Sıcaklıklardaki Değişim ( o C) ( )