İletişim, Metinlerarasılık ve Gülün Adı. BÖLÜM I. Umberto Eco ve Gülün Adı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Advertisements

Evet arkadaşlar şimdi ben size bir kaç metin vereceğim. Size de anladıklarınızı soracağım.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Higgs bozonu nedir? Hasan AVCU. Evrenin başlangıcı kabul edilen Büyük Patlama'nın hemen saniyenin milyonda biri kadar ertesinde ilk parçacıklar da etrafa.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Metin içi özellikler metin dışı özelliklerle yakın ilişki içerisindedirler. Bunlar çeviri stratejilerinde kolaylıkla belirlenebilirler. Örneğin Felsefe.
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF PROJE ÖDEVİ
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
SIFIRIN TAR İ HÇES İ NESL İ HAN KAPLAN Haluk Bingöl CMPE 220-Fall 2010/ /11.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
MORFEMLER. MORFEM TÜRLERİ Şu örneklere bir göz atalım: Boyacının elleri beyaz. Öğrencilerde hefer olmalı.
S. R. Ranganathan ve Bilgi Hizmetlerinin Geleneksel İlkeleri
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
Aldatıcı hareket veya dürüstlük kurallarına aykırı ekonomik rekabetin kötüye kullanılmasıdır.  Başka bir işletmeye ait ürünlerin, markaların taklit edilmesi,
Dünya engelliler günü. Engelli Olmak Bir Engel Mi?
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
KONUŞMA VE BİZ Emin ÖZDEMİR. Bizi biz kılan konuşma gücümüzdür.Bu gücü yitirdiğimizde, dilsizleştiğimizi düşünelim. Suskunun dayanılmaz köleliğine düşeriz.Dış.
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
KONULAR BÖLÜM: Kesirler, Ondalık Kesirler, Yüzde
VETERİNER HEKİMLİK MESLEĞİNİN DOĞUŞU VE ADLANDIRILMASI.
B E D İ A C E Y L A N G Ü Z E L C E "Devrim, kadınların gözlerinde başlar. Bir kadın gözlerini deviriyorsa, bir şeyler değişecektir.’’
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
Metinlerin Sınıflandırması
yapIlarIna göre fİİller
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
GÖKTÜRK KİTABELERİ.
ANLATIM TÜRLERİ.
7.SINIFLAR TEKNOLOJİ TASARIM
ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ VE ÖĞELERİ
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
Zaman ve Gölgesi Prof. Dr. Şafak URAL
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Raporlaştırma
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
VETERİNER HEKİMLİK MESLEĞİNİN DOĞUŞU VE ADLANDIRILMASI.
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
OKUMA-YAZMA BECERİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
BİLİM TARİHİNE GENEL BİR BAKIŞ
Yazı Sistemleri.
Tezin Olası Bölümleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım
ANALİTİK EĞİTİM FELSEFESİ YAKLAŞIMI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Aşk: Ölüm kadar masum değil !!!
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Çevribilim Açısından Metin Türü Metin türlerini kendi aralarında toplumsal iletişim işlevlerine göre bölümlemek, çevirinin hem öğretimi hem de uygulaması.
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
DİFERENSİYEL DENKLEMLERİN TARİHSEL GELİŞİMİ
I. Hafta Dil Nedir? Dilin Kökeni
SESBİLGİSEL GELİŞİM Dil EdİNimi-4. Hafta.
5. SINIF 1. ÜNİTE ALLAH İNANCI.
Sunum transkripti:

İletişim, Metinlerarasılık ve Gülün Adı

BÖLÜM I. Umberto Eco ve Gülün Adı

30 dilde çevirisi bulunan Gülün Adı, dünya genelinde yaklaşık 50 milyon kopya satmıştır.

«Eğer tek bir yazardan etkilenmiş olsaydım, bugün bir aptal olurdum». Umberto Eco

Metinlerarasılık Julia Kristeva tarafından icat bu bir terim belirli bir metin diğer metinlerle arasında olabilir çeşitli ilişkileri belirlemek için kullanılır. Metinler «harici» bir gerçek yerine aslında diğer metinlere atıfta bulunurlar.

Metinlerarasılık

"Kitaplar her zaman diğer kitaplarla konuşurlar ve her hikaye zaten önceden söylenmiş olan bir hikaye anlatır". Umberto Eco. Gülün Adı.

Metinlerarasılık… «Kitaplar tek başlarına bir anlama gelmezler» Borges. Babil Kitaplığı. 70 Adso: Bir kitabın ne demek istediğini anlamak için başka kitaplar okumamız gerekir mi? (…) William: Kitaplar çoğu kez başka kitaplardan söz ederler (…) Şimdi, kitapların oldukça sık başka kitaplardan söz ettiklerini ya da kendi aralarında konuştuklarını fark ediyorum. (Eco, Gülün Adı, S. 328). Alıntılardan başka ne kaldı geriye? Dil bir alıntılar dizgesidir. (Borges: Yorgun Bir Adamın Düşülkesi, s.79).

Palimpsest. Parşömen Yeniden yazılmış parşömen. Silinmiş parşömen. Eski zamanda üzerindeki yazı silinerek yeniden başka yazı yazılmış parşömen (İsim) yeniden yazılmış parşömen.

İşaretler ve metinlerarasılık. Bir kitap imlerden oluşur, bu imler başka imlerden söz ederler. Onu okuyan gözler olmazsa, bir kitap kavram üretemeyen imler taşır; bu nedenle dilsizdir. (Umberto Eco, Gülün Adı: S )

Arşimed Parşömeni Milattan önce 3’üncü yüzyılda yazılan kitabede, Arşimed’in matematik teorileri için yaptığı mekanik deneyleri anlattığı ‘Mekanik Teoremler’ ve suyun kaldırma gücünü tartıştığı ‘Yüzen Nesneler Üzerine’ başlıklı iki bölüm de yer alıyor. Bu yazılar şimdiye dek okunamamış, varlıkları diğer metinler üzerinden tanımlanmıştı. Metin, 10’uncu yüzyılda bir rahip tarafından temize çekilmişti. Metnin temize çekilmesinden 200 yıl kadar sonra bir başka rahip, kopya metnin yazılı olduğu parşömen kağıdın üstüne bir başka kitap yazmaya kalktı. Bu rahibin, Arşimed’in metninin üzerine ikinci bir kitap yazmasıyla parşömen iki kez kullanılmış ve özelliğini yitirmiş oldu. O yıllarda kurutulmuş hayvan derisinden imal edilen parşömen oldukça pahalı bir malzemeydi ve ortaçağda Arşimed eskisi kadar okunmuyordu.

ARŞİMED PARŞÖMENİ Dolayısıyla rahibin masraftan kaçınmak için böyle bir yola başvurduğu düşünülüyor. Parşömen metnin başına gelen kaza mı yoksa ideolojik temelli kasıtlı bir yok ediş mi, bu tartışmaya açık bir konu... Arşimed’in metnini içeren parşömen kağıdı, 1998 yılında 2 milyon dolara adı açıklanmayan bir antikacı tarafından satın alınmış ve Baltimore’daki bir galeriye (The Walters Gallery) teslim edilmişti yılında günışığına çıkan Arşimet’in palimpsestini (silinmiş eski parşömen ya da kâğıt) okuyabilmek için dört yıl boyunca en son görüntüleme ve röntgen tekniklerinin kullanıldığı yoğun bir çalışma gerekmiştir. Teknik adı "palimpsest" olan ve 13. yüzyıla tarihlenen eşsiz parşömende, Arşimet'in bazı çalışmalarının bilinen tek elyazması kopyası yer alıyor. "Arşimed’in sırlarını parçacık çarpıştırıcı çözecek". NTV. 31 Mayıs "Arşimet'in çözülemeyen yazıları görücüye çıkıyor".Radikal. 13 Eylül "Kerem Cankoçak. Tarihi değiştirecek el yazmaları". Akşam. 12 Temmuz

Palimpsest Uzun, yüzyıllar süren bir mırıltı, bir parşömenle başka bir parşömen arasında görünmez bir söyleşiydi demek ki kitaplık; canlı bir nesne, bir insan zihninin yönetemeyeceği güçlerin barınağı, birçok zihinden çıkmış, onları üreten ya da iletenlerin ölümünden sonra da varlığını sürdüren bir gizler hazinesi. (Eco: Gülün Adı, S. 328)

Dil, Anlatı, Palimpsest ve iletişim. Alberto Manguel

Alberto Manguel… Dil, Anlatı ve Palimpsest Dil bizim ortak paydamızdır […] Dil gerçekliği taşa çevirerek değil […] «kehanetler, rastlantılar ve işaretler» aracılığıyla sürekli devingen ve […] olarak yeniden inşa ederek ele geçirir […] Üzerine üst üste yazılar işlenmiş bir parşömenin kat kat temizlenişi gibi, dilin anlattığı gerçekliği her katmanıyla görürüz, öyle ki, her hikaye altında başka yerlerde başka hikayelerin yattığını ima eder ya da ileri sürerken ve hiçbir hikaye nihai hakikat olduğunu idda etmezken, bu hikayeleri okuyuşumuz, gerçekten de, sonu olmayan bir hal alır. (Manguel, Kelimeler Şehri, S. 31).

Tarihin Dokuma Tezgahı ve Eric Hobsbawm

Tarihin Dokuma Tezgahında Örülen Metinlerarasılık Palimpsest, ya da metinler arasılık, dünyevi bir dokudur. Tarihsel süreçte mütemadiyen örülen bütünsel bir dokudur. Bu dokunun motifleri tarihin dokuma tezgahında örülür. Bunun sebebi İngilizce’de «text» diye ifade edilen metin kavramının etimolojisine bakmaktır. Metin sözcüğü - yani text - Latince texere, "dokumak, örmek" fiilinden türetilmiştir. Dolayısıyla, anakronik de olsa, çok katmanlı bir metni yorumlarken «tarihin dokusu, onu bozmadan ipliklerine ayırmaya olanak verme[z]...». (Eric Hobsbawm Devrim Çağı: Avrupa , önsöz). Hatta biraz daha ileri gidersek, yazarın Gülün Adı'nda dediği gibi, bu bütünlük “tinsel bir labirent olduğu kadar, dünyasal bir labirenttir o. İçeri girebilirsiniz, ama dışarı çıkamazsınız». (S. 59).

BÖLÜM II Gülün Adı: Anakronik bir Örgü

Italo Alighiero Chiusano ve L'ordalia (1979)

L'ordalia (1978) ve Gülün Adı (1980)

Baskerville’li William

Sir Arthur Conan Doyle. Sherlock Holmes, Baskerville Tazısı. (1902)

Sherlock Holmes ve ve yardımcısı Doktor Watson

Ockham’lı William (1287 – 1347)

Ockham’lı William + Baskerville Tazısı hikayesinin Sherlock Holmes'u = Baskerville’li William

Melk’li Adso

Sherlock Holmes’in Doktor Watson’ı ve Baskerville’li William’ın Melk’li Adso’su.

Galileo Galilei, Simplicio ve Melkli Adso

Simplicio, Galileo Galilei ve İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog

Melk Manastırı. Avusturya

Borges ve Burgos Arjantinli yazar Jorge Luis Borges ( ) Eco’nun Jorge de Burgos’u. Gülün Adı

Jorge Luis Borges ve Ulusal Kütüphane (Buenos Aires). ( )

Kitap ve Labirent. Jorge Luis Borges. Babil Kitaplığı (1941). Evren, (kimileri kitaplık diye anıyorlar) birbirinden engin hava sütunlarıyla ayrılmış, çok alçak parmaklıklarla çevrili, sayısı belirsiz, belki de sonsuz, altıgen dehlizlerden oluşmuştur. Altıgenlerin hangisinden bakılırsa uçsuz bucaksız üst katlarla alt katlar görülebilir… Döner bir merdiven dipsizliklere inerek … Zira ben Kitaplık’ın sonunun gelmeyeceğini ileri sürüyorum (S ).

Borges. Babil Kütüphanesi (1941) ve Gizli Mucize (1943)

Gülün Adı: Kütüphane, labirentler, aynalar, mezhepler ve karanlık el yazmaları Hunc mundum tipice laberinthus denotat ille. (Bu dünya tipik bir labirent gibidir) … Kitaplık kocaman bir labirenttir. Dünya labirentinin simgesi içine girersin, ama dışarı çıkamayacağını bilemezsin (Umberto Eco, Gülün Adı, S. 186).

Labirent ve Metinlerarasılık Bir labirentler labirentiydi düşündüğüm; geçmişle geleceği kuşatacak … Bütün bunlardan bir kitap ve labirent kurmak. 82, 84. (Jorge Luis Borges. Yolları Çatallanan Bahçe. 77)

Gülün Adı: Kütüphane, labirentler, aynalar, mezhepler ve karanlık el yazmaları

Labirent, Ölüm ve Pusula (1942). Scharlach vs Erik Lönnrot

Death and the Compass (1992) (Ölüm ve Pusula).

Kitapla gelen ölüm. Zehirli Safya Alexandre Dumas‘nın La Reine Margot (1845) romanı.

Gülün Adı. Kitapla gelen ölüm. (Berengar).

Aristo, Kipling, Wittgenstein …

Dolaylı da olsa romanda göndermede bulunulan bazı isimler: Alessandro Manzoni, Mikhail Bakhtin, Ronald Barthes, Roger Bacon …,

Dolaylı da olsa romanda göndermede bulunulan öteki isimler: Yuri Mikhailovich Lotman, Aziz Thomas Aquinas, Charles Sanders Peirce …

Eco, optik mercek, el yazmaları, aydınlatma, müzik, tıp, rahipler, otorite, bilimsel keşif ve bağımsız düşünceye karşın Kilisenin tutum gibi temalara dokunurken bir yandan Rudyard Kipling'in kısa öyküsü "Allah'ın Gözü"ne de gönderme yapıyor. Gerek kitap, gerekse film boyunca, gerçek ve apokrifal Latince alıntılara göndermede bulunur. Bunların yanısıra, Aristoteles (Cinayetlere sebep olan Poetika'nın İkinci Kitap'ının mevcut tek kopyası) ve millenarist sapkınlıklara, özellikle Fraticelli ile ilişkili çeşitli felsefe tartışmalara da yer verir. Mesela Wittgenstein da dahil olmak üzere, kitap boyunca çok sayıda diğer filozoflar (genellikle anakronik olarak) sık sık anılır.

Çesenalı Michael (Casaleli Ubertino)

Engizisyoncu Bernard Gui

Engizisyon Rehberi: Practica Inquisitionis Heretice Pravitatis

Salvatore Quasimodo

Victor Hugo ( )

Victor Hugo - Notre-Dame'in Kamburu

Bolognalı Umberto??????

Son