Alacak ve Stok Yönetimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖRNEKLER Önce, eğilim yüzdeleri tekniğinin bilanço ve gelir tablosunun bütününde uygulanışı ve aralarında ilişki kurulabilecek kalemlerin eğilimlerinin.
Advertisements

İşletmelerde Üretim Faaliyetleri 10 Devam
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
FİNANSAL ANALİZ.
NAKİT BÜTÇESİ İşletmenin gelecekteki çalışmaları ile ilgili olup,belirli bir dönem(genellikle bir yıl) nakit giriş ve çıkışlarının gösterildiği bir tablo.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
Çalışma Sermayesi Yönetimi
Sabit sermaye yatırım giderleri
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
3. HAFTA KONULARI TEST VE BİLGİ SORULARI. TEST SORULARI #1 Bir işletmenin mal ve hizmetlerinin sonradan ödenmesi karşılığında satılmasıyla ne oluşur?
BÜTÇE RASYOLARI.
Çalışma Sermayesi Finansmanı
MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ
İŞLETME FİNANSININ ( FİNANSAL YÖNETİMİN) KAPSAMI
1.durum: x 6 = TL x 0.09 = TL MALİYET 2.durum: x 4 = TL
Nakit bütçesi, gelecek bir dönem içinde, (“genellikle bir yıl” veya “altı ay”) nakit giriş ve çıkışlarını gösteren bir tablodur. Bu tablonun yöneticinin.
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
Duran Varlıklar Rasyosu
Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması. Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması Küçük işletmelerde muhasebe ve nakit akışı Tanımlama.
ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ
Örnek 1: Bayram Gıda Market’in Mayıs ayı kasa bakiyesi TL’dir. Şirket gelecek 7 ay içerisinde aşağıda yer alan nakit akımlarına sahip olacağını.
Ortalama Sermaye Maliyeti
Örnek 1: Bayram Gıda Market’in Mayıs ayı kasa bakiyesi TL’dir. Şirket gelecek 7 ay içerisinde aşağıda yer alan nakit akımlarına sahip olacağını.
Finans Yönetimi Örnek Sorular
Örn: Dönen varlıkları: 40 TL
Planlama Nedir? Planlama, işletmenin tümünü ya da herhangi bir birimini ilgilendiren, gelecekteki hareket tarzının ilkelerini saptama süreci veya işlerin.
Çalışma Soruları.
Getiri Ltd. Şir.’nin Ocak 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. İşletme 7/A maliyet.
Maliyet Hacim Kar Analizleri ve Başabaş Noktası
MuhaseBENİN TEMEL DENKLİĞİ VARLIK – KAYNAK DENGESİ
FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ
Dikey yüzdeler analizi
BALANCED SCORECARD – DENGELİ BAŞARI GÖSTERGESİ
EĞİLİM YÜZDELERİ (TREND) ANALİZİ İşletmenin uzun dönemler yada seneler itibariyle finansal durumunu ve çeşitli kalemlerin değişim trendini belirli bir.
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
BAŞABAŞ ANALİZLERİ AMAÇ;
VARLIKLARIN YÖNETİMİ ÖRNEK SORULAR
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
Oran Tekniği Oran tekniği, mali tablo kalemleri arasındaki ilişkilerin, yüzdeler veya birbirinin katı şeklinde ortaya konmasıdır.
Karşılaştırmalı Tablolar Tekniği. Analizi yapan kişi analiz tekniklerini uyguladıktan sonra, mali tablolardaki değişimleri ve nedenlerini ortaya koymalıdır.
(SERMAYE BÜTÇELEMESİ) (NAKİT VE NAKİT BENZERİ VARLIKLARIN YÖNETİMİ)
Slayt 0 SEKİZİNCİ BÖLÜM VARLIKLARIN YÖNETİMİ. İşletme Sermayesinin Finansmanı Örn: X A.Ş.’nin satışları cari dönemde TL’dir. Aynı dönemde işletmenin.
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi. BÖLÜM 15 İşletme Sermayesi Yönetimi.
Ticari Risk Yönetimi ve Ticari Alacak Sigortası
SENETSİZ VE SENETLİ TİCARİ ALACAKLAR
Çalışma Sermayesi Finansmanı
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
FİNANSAL YÖNETİM.
NET NAKİT AKIŞLARININ HESAPLANMASI
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
SEKİZİNCİ BÖLÜM VARLIKLARIN YÖNETİMİ.
15 Stoklar 15 Stoklar 150 İlk Madde Malzeme 151 Yarı Mamüller – Üretim
DURAN VARLIKLARA AİT ÖZELLİKLİ YATIRIM KARARLARI
Aktif Nitelikli Dönem Ayırıcı Hesaplar
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
Ticari Alacaklar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri.
Çalışma Soruları.
Çalışma Soruları.
Sunum transkripti:

Alacak ve Stok Yönetimi

Kredinin 5 K’sı Karakter Kapasite Kapital Karşılık Koşullar

Kredi Standartlarının Değiştirilmesi Satış hacminin değişimine Alacaklara yapılan yatırım miktarının değişimine Değersiz alacak giderlerinin değişimine neden olur.

Satış Fiyatı 100/birim Nakit Çıkışı Gerektiren Giderler Birim Değişken Gider 60 Yıllık Sabit Giderler 1,200,000 Geçmiş Yıl Satışları 60,000 XYZ firması sadece A mamulünü üreten bir işletmedir. Bu yıl kredi standartlarını gevşetmeyi düşünmekte ve geçen yıl 30 gün olan ortalama tahsilat süresini 45 güne çekmeyi planlamaktadır. Bunun sonucunda satışların %5 artmasını bunun yanında değersiz alacak oranının %1’den %2’ye çıkmasını beklemektedir. Alacaklara bağlanan fonların fırsat maliyetinin %20 olduğu varsayımıyla bu politikanın uygulanmasını konusunu değerlendiriniz.

Kredili Satış Koşullarının Değiştirilmesi Kredili satış koşulları, kredili mal alan müşterilerin borçlarını ödeme vadelerini ve erken ödeme halinde yararlanacakları nakit indirimini gösterir. Firmanın kredili satış koşulu 2/10 net 30 ise, bunun anlamı 10 gün içinde ödeme yapılması halinde %2 nakit indiriminden yararlanılacağıdır. Kredili satış koşulu Nakit indirim yüzdesi Nakit indirim süresi Vadeyi içerir.

Nakit İndirim Oranının Arttırılmasının Etkileri Değişken Değişiklik Yönü Kara Etkisi Satış Hacmi Alacaklara Bağlanan Para Kötü Alacak Giderleri Birim Başına Kar

ABC Şirketi nakit indirimi uygulamamaktaydı ABC Şirketi nakit indirimi uygulamamaktaydı. Şimdi ise ilk 10 gün içinde ödeme yapacak müşterilere %2 indirim uygulamaya karar vermiştir. Nakit indirim politikasının yıllık satış hacmini 63000’e yükselteceği ve bu satışların %60’ının 10 günlük süre içinde tahsil edeceği, böylelikle ortalama tahsilat süresinin de 15 güne ineceği tahmin edilmektedir. Kötü alacak giderlerinin ise %1’den %0,5’e inmesi beklenmektedir. Bu politikanın karlılık üzerindeki etkisini inceleyiniz.

Nakit indiriminin Maliyeti Ayşe Hanım XYZ firmasının müşterisidir. Firmanın nakit indirimi uygulamaya başladığını görünce 1000TL tutarındaki siparişini nakit ödemek ya da vadeli ödemek konusunda kararsız kalmıştır. Nakit indiriminin Ayşe Hanım’a sunacağı avantaj ne kadardır?

Nakit İndirim Süresinin Karlılık Üzerinde Etkisi Değişken Değişiklik Yönü Kara Etkisi Satışlar Alacaklara Bağlanan Para Kötü Alacak Giderleri Birim Başına Kar

Ödeme Vadesinin Uzatılmasının Karlılık Üzerindeki Etkisi Değişken Değişiklik Yönü Kara Etkisi Satışlar Alacaklara Bağlanan Para Kötü Alacak Giderleri

Tahsilat Politikası Tahsilat politikası vadesi gelen alacakların tahsilinde uygulanacak prosedürleri içerir. Tahsilat politikasının etkinliğini anlamanın bir yolu kötü alacaklar miktarına bakmaktır. KLM şirketi 2/10 net 30 koşulu ile satış yapmaktadır. Şirketin 31 Aralık 2015’te alacak miktarı 400,000’dir ve bu alacakların yaşlarına göre dağılışı şöyledir. Alacağın Yaşı (gün) Aralık 0-30 Kasım 31-60 Ekim 61-90 Eylül 90+ Ağustos Toplam Alacak Tutarı (bin tl) 120 80 132 52 16 400 Alacak %si 30 20 33 13 4 100

Stok Yönetimi Stoklar bir işletmenin üretim ve/veya satış faaliyetlerinin hiçbir aksamaya uğramadan devam edebilmesi için tutulması gereken dönen varlık kalemleridir. Uygun stok miktarının ne olması gerektiği konusunda finans, pazarlama, satın alma ve üretim müdürleri arasında görüş ayrılıkları olabilir. Finans yöneticisinin amacı fırsat maliyetini düşük tutmak amacı ile stoklara aşırı miktarda para bağlanmamasıdır.

Stok Yönetim Teknikleri Periyodik Kontrol Metodu: Stok düzeyleri belirli aralıklarla kontrol edilir. Minimum-Maksimum Metodu: Her stok kalemi için minimum ve maksimum düzeyler tespit edilir. Çift depo Metodu: Ucuz ve/veya önemi az stok kalemlerine uygulanır. Otomatik Sipariş Metodu: Stok seviyesi önceden saptanmış minimum miktara indiğinde otomatik olarak yeni sipariş verilir. Ör: ABC Planı

Ekonomik Sipariş Miktarı Bu modelin esası stoklarla ilgili maliyetlerin toplamını minimum kılacak sipariş miktarını ve sıklığını belirlemektir. Stoklara ilişkin maliyetler Sipariş maliyetleri Stok Taşıma maliyetleri

A maddesine ilişkin yıllık ihtiyaç 4000 birim, sipariş maliyeti 625 TL, stok taşıma maliyeti ise birim başına 5TL olduğu bildiriliyor. Bu durumda ekonomik sipariş miktarı kaçtır?

Ekonomik Sipariş Miktarının Hesaplanması Yıllık İhtiyaç 4000 Sipariş Sayısı Sipariş miktarı Ortalama Stok Sipariş Maliyeti Stok Taşıma Maliyeti Toplam Maliyet

Ekonomik Sipariş Miktarı Toplam Sipariş Maliyeti: 𝑌𝚤𝑙𝑙𝚤𝑘 İℎ𝑡𝑖𝑦𝑎ç 𝑀𝑖𝑘𝑡𝑎𝑟𝚤 𝑆𝑖𝑝𝑎𝑟𝑖ş 𝑀𝑖𝑘𝑡𝑎𝑟𝚤 𝑥𝐵𝑖𝑟 𝑆𝑖𝑝𝑎𝑟𝑖ş 𝑀𝑎𝑙𝑖𝑦𝑒𝑡𝑖 Toplam Stok Maliyeti: 𝑆𝑖𝑝𝑎𝑟𝑖ş 𝑀𝑖𝑘𝑡𝑎𝑟𝚤 2 𝑥𝐵𝑖𝑟 𝑏𝑖𝑟𝑖𝑚 𝑠𝑡𝑜𝑘 𝑡𝑎ş𝚤𝑚𝑎 𝑚𝑎𝑙𝑖𝑦𝑒𝑡𝑖 ESM= 2𝑥𝑌𝚤𝑙𝑙𝚤𝑘 İℎ𝑡𝑖𝑦𝑎ç𝑥𝑆𝑖𝑝𝑎𝑟𝑖ş 𝑀𝑎𝑙𝑖𝑦𝑒𝑡𝑖 𝑆𝑡𝑜𝑘 𝑇𝑎ş𝚤𝑚𝑎 𝑀𝑎𝑙𝑖𝑦𝑒𝑡𝑖