Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan"— Sunum transkripti:

1 GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
NOTE: Want a different image on this slide? Select the picture and delete it. Now click the Pictures icon in the placeholder to insert your own image. Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi

2 DURAN VARLIKLAR Bir yıl veya bir faaliyet dönemi içerisinde elden çıkartılması veya tüketilmesi öngörülmeyen; işletme faaliyetlerinde kullanılmak üzere veya ortak olmak amacıyla edinilmiş her türlü varlık, duran varlık olarak adlandırılmaktadır. 22 TİCARİ ALACAKLAR 26 MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR 23 DİĞER ALACAKLAR 27 ÖZEL TÜKENMEYE TABİ VARLIKLAR 24 MALİ DURAN VARLIKLAR 28 GELECEK YILLARA AİT GİDERLER VE GELİR TAHAKKUKLARI 25 MADDİ DURAN VARLIKLAR 29 DİĞER DURAN VARLIKLAR

3 TİCARİ ALACAKLAR İşletmenin esas faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışından doğan alacaklarına ticari alacak adı verildiğine değinmiştik. 220 Alıcılar Hesabı 221 Alacak Senetleri Hesabı

4 220 ALICILAR HS. İşletmemiz, X1 tarihinde peşin değeri TL olan ticari malını 13 ay vadeli olarak TL TL KDV ile Ayşe Yılmaz’a veresiye olarak satmıştır. KDV tutarı nakit olarak tahsil edilmiştir. Dönem sonlarında ticari alacaklar vadelerine göre tekrar değerlendirilir ve eğer vade bir yılın altına inmişse söz konusu alacak dönen varlıklar arasındaki 120 Alıcılar hesabına aktarılır.

5 221 ALACAK SENETLERİ HS. İşletmemiz, X1 tarihinde peşin değeri TL olan ticari malını 13 ay vadeli olarak TL TL KDV ile Ayşe Yılmaz’a senet karşılığı satmıştır. KDV tutarı nakit olarak tahsil edilmiştir.

6 MALİ DURAN VARLIKLAR İşletmeler, başka işletmelere ortak olmak amacıyla hisse senedi veya vadesinin sonuna kadar beklemek ve faiz geliri elde etmek için tahvil satın almaktadır. Bu tarz menkul kıymet yatırımlarının elde tutulma süresi bir yıldan uzundur. 240 Bağlı Menkul Kıymetler Hesabı 242 İştirakler Hesabı 245 Bağlı Ortaklıklar Hesabı

7 %10’dan daha düşükse; Bağlı Menkul Kıymet %10 ile %50 arasındaysa; İştirak %50’den fazlaysa; Bağlı Ortaklık, olarak nitelendirilmektedir. İşletmenin vade sonuna kadar beklemek amacıyla edindiği tahviller de bağlı menkul kıymet olarak nitelendirilmektedir.

8 240 BAĞLI MENKUL KIYMETLER HESABI
İşletmemiz, X1 tarihinde aynı gün ihraç edilmiş TL nominal değerli 2 yıl vadeli %15 faiz oranına sahip devlet tahvilini vadeye kadar elde tutmak amacıyla satın almıştır. Satın alma bedeli işletmemizin banka hesabından tahsil edilmiştir.

9 242 İŞTİRAKLER HS. İşletmemiz, X1 tarihinde ortak olmak amacıyla Karabük Çelik A.Ş.’nin nominal değeri 10 TL olan her bir hisse senedi için 30 TL ödeyerek toplam hisse senetlerinin %30’una tekabül eden adet hisse senedini satın almıştır. Ödeme işletmenin banka hesabından yapılmıştır.

10 245 BAĞLI ORTAKLIKLAR HS. İşletmemiz, X1 tarihinde, hisse senetlerinin %30’una sahip olduğu Karabük Çelik A.Ş.’nin hisse senetlerinden %35’ini daha TL ödeyerek satın almıştır. Ödeme banka hesabımızdan yapılmıştır. Bu satın alma ile birlikte işletmemizin ortaklık payı %65’e yükselmiş; yatırımın toplam değeri de TL olmuştur.

11 645 MENKUL KIYMET SATIŞ KARLARI HS.
İşletmemiz, X1 tarihinde elinde bulunan TL değerindeki Karabük Çelik A.Ş. Hisse senetlerini TL’ye başka bir işletmeye satmıştır. Satış tutarı banka hesabımıza yatırılmıştır. Bu satışla birlikte işletmemizin ortaklık payı %45’e düşmüştür.


"GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları