ARAZİ ROBOTU KAVRAMSAL TASARIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
BULUT BİLİŞİM GÜVENLİK VE KULLANIM STANDARDI M. Raşit ÖZDAŞ Huzeyfe ÖNAL Zümrüt MÜFTÜOĞLU Ekim 2013.
Mastarlar.
Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES. IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
ROBOT.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Spor tesis işletmesi-2.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
6 Sigma Project, Istanbul June 2016 BORUSAN EnBW Enerji Improving the design of the Control Buildings in WEPPs.
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
Program Tasarım Modelleri
ZAMAN Ç İ ZELGELER İ İ LE VER İ ML İ L İ K ANAL İ Z İ BİTİRME ÖDEVİ.
Hangi Konular Performans Görevi Hangi Konular Proje Olarak Seçilmelidir? MEB 2008.
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
ERP YAZILIMLARI ERKAN KARATAŞ
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
1. Bernoulli Dağılımı Bernoulli dağılımı rassal bir deneyin sadece iyi- kötü, olumlu-olumsuz, başarılı-başarısız, kusurlu-kusursuz gibi sadece iki sonucu.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Hasta Taşıma Aracı Kavramsal Tasarımı
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
KANSER.
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
İnsan Kaynakları ve Kalite Yönetimi
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
TS 802 Haziran 2009 BETON TASARIMI KARIŞIM HESAPLARI
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
VARYATÖR KAVRAMSAL TASARIMI
Türk Standartlarına göre Beton Karışım Hesabı
REGÜLATÖR SU ALMA YAPISI KAPAĞI TASARIMI
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
İnovatif Bir Köfte Yapma Makinasının Kavramsal Tasarımı
PROGRAM DEĞERLENDİRME
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
Doğrusal Mantık Yapısı İle Problem Çözme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
GÖVDE ANALİZİ Bir ağacın fidan aşamasından kesim aşamasına kadar geçen süre içerisinde büyüme öğelerinde (çap, boy, göğüs yüzeyi ve hacim) meydana gelen.
Bologna Eşgüdüm Komisyonlarının
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Eğitsel Robotların Bileşenleri-2
Hangi Konular Performans Görevi Hangi Konular Proje Olarak Seçilmelidir? MEB 2008.
EŞ YÜKSELTİ (TESVİYE) EĞRİLERİNİN
Ders İçeriği Yatırım Projelerinin Kavramsal Temelleri
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

ARAZİ ROBOTU KAVRAMSAL TASARIMI Hazırlayan: Nurşen YILMAZ 031222062 Kontrol: Prof. Dr. Hüseyin R. BÖRKLÜ Mart 2008 ANKARA

KAVRAMSAL TASARIM AŞAMALARI 1- İhtiyaç tanımı (Tasarım Şartnamesi), 2- Tanımı genelleştirme ve önemli ifadelere indirgeme, 3- Tüm fonksiyonu belirleme ve gösterme, 4- Önemli alt fonksiyonları belirleme, 5- Fonksiyon yapıları geliştirme, 6- Önemli alt fonksiyonlara çözümler arama ve bir sınıflandırma şemasında gösterme, 7- Tasarım seçenekleri (varyantlar) oluşturma 8- Seçenekleri seçim çizelgesinde listeleme ve ön değerlendirme yapma, 9- Uygun bulunan seçeneklerin şematik sentezlerini (montaj) çizme, 10- Gerekli ise kaba hesaplar yapma, 11- Bir amaçlar ağacı oluşturma, 12- Amaçlar ağacında belirlenen değişken ağırlıklarına göre uygun görülen seçenekler için ikinci bir değerlendirme yapma ve en iyi iki ya da üç çözüm kavramını seçme, 13- Seçilen son kavramları,değer profil diyagramı ile değerlendirme ve en iyi tasarıma karar verme.

KAVRAMSAL TASARIM AŞAMALARI 1- İhtiyaç tanımı (Tasarım Şartnamesi), 2- Tanımı genelleştirme ve önemli ifadelere indirgeme, 3- Tüm fonksiyonu belirleme ve gösterme, 4- Önemli alt fonksiyonları belirleme, 5- Fonksiyon yapıları geliştirme, 6- Önemli alt fonksiyonlara çözümler arama ve bir sınıflandırma şemasında gösterme, 7- Tasarım seçenekleri (varyantlar) oluşturma, 8- Seçenekleri seçim çizelgesinde listeleme ve ön değerlendirme yapma, 9- Uygun bulunan seçeneklerin şematik sentezlerini (montaj) çizme, 10- Gerekli ise kaba hesaplar yapma, 11- Bir amaçlar ağacı oluşturma, 12- Amaçlar ağacında belirlenen değişken ağırlıklarına göre uygun görülen seçenekler için ikinci bir değerlendirme yapma ve en iyi iki ya da üç çözüm kavramını seçme, 13- Seçilen son kavramları,değer profil diyagramı ile değerlendirme ve en iyi tasarıma karar verme.

AMAÇ Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde bir çok alanda insan gücüne ihtiyaç azalmaktadır.Geliştirilen robotlar,maliyetleri de oldukça azaltmıştır.Bu robota,kötü doğa koşul ve zorlukları ile mücadele,orman ve engebeli arazilerin üstesinden gelebilmek için ve insanların yapamayacağı tehlikeli işlerde kullanmak amacıyla ihtiyaç duyulmaktadır…

TANIM Bu tasarım engebeli arazi,orman vb. ihtiyaç duyulan yerlerde kullanılmak üzere hazırlanmaktadır.Tasarımı oluşturulmak istenen robot,oldukça fonksiyonlu ve de doğa şartlarına karşı dayanıklı malzemeden üretiliyor olmalıdır…

TASARIM ŞARTNAMESİ İ A İ Geometri; Robotun; Tekerlek çapı max: 25cm, Hazırlandı: Mart 2008 KULLANICI TASARIM ŞARTNAMESİ Sayfa:1 Değişiklikler (Tarihler) İ A İhtiyaçlar Sorumlu İ Geometri; Robotun; Tekerlek çapı max: 25cm, Gövde eni max: 60cm, Gövde boyu max: 1m ve Yükseklik max: 1m’yi aşmamalı. İzlemeler için kullanılacak olan sensör (kamera), max: 20cm uzunluk ve de 10cm genişlikte olmalı. Kinematik; Otonom, yani kendi kendine değil, kullanıcıları tarafından kontrol edilebilmeli.

İ A Enerji; Batarya ömrü en az 12 saat olmalı. Montaj ve nakil; Boyut ve ağırlık mümkün olduğunca küçük tutulmalı. Çalışma ve bakım; Robotun kullanımı çok karmaşık yapıda olmamalı. Sistem olduğunca basit tutulmalı ve az parçadan oluşmalı. Emniyet; Sistem kullanıcı ve çevreye zarar vermeden çalışabilmeli. Hareket batmayan ve de takılmayan tekerlekler sayesinde gerçekleşmeli. Robotun tekerlek yapısı dengeyi sağlayacak şekilde tasarlanmalı.

…….sayısının yerine geçer. Maliyet; Minimum maliyet ile üretilmeli. Malzeme; Sistemde kayıt yapılırsa kayıt hafızası geniş tutulmalı. Üretim ve kalite kontrol; Parçalar kolay temin edilebilmeli ve gerektiğinde kendi atölye imkanlarında üretilebilmelidir… …….sayısının yerine geçer.

KAVRAMSAL TASARIM AŞAMALARI 1- İhtiyaç tanımı (Tasarım Şartnamesi), 2- Tanımı genelleştirme ve önemli ifadelere indirgeme, 3- Tüm fonksiyonu belirleme ve gösterme, 4- Önemli alt fonksiyonları belirleme, 5- Fonksiyon yapıları geliştirme, 6- Önemli alt fonksiyonlara çözümler arama ve bir sınıflandırma şemasında gösterme, 7- Tasarım seçenekleri (varyantlar) oluşturma, 8- Seçenekleri seçim çizelgesinde listeleme ve ön değerlendirme yapma, 9- Uygun bulunan seçeneklerin şematik sentezlerini (montaj) çizme, 10- Gerekli ise kaba hesaplar yapma, 11- Bir amaçlar ağacı oluşturma, 12- Amaçlar ağacında belirlenen değişken ağırlıklarına göre uygun görülen seçenekler için ikinci bir değerlendirme yapma ve en iyi iki ya da üç çözüm kavramını seçme, 13- Seçilen son kavramları,değer profil diyagramı ile değerlendirme ve en iyi tasarıma karar verme.

PROBLEM FORMÜLASYONU ve TÜM FONKSİYON Robot uzaktan kumanda vasıtasıyla harekete geçirilir.Gücünü sistemin içine monte edilmiş olan bataryadan alır.Sahip olduğu kamera sayesinde kullanıcısına yol gösterdiğinden gerekli komutlar verilerek yön tayini yapılır.Üzerinde bulunan ışık sistemi gerektiğinde devreye sokulur.Paletli tekerlekler sayesinde engebeleri kolayca aşar ve işlevini gerçekleştirmiş olur.

ÖNEMLİ ALT FONKSİYONLAR 1- Kumanda ile kontrolü sağla, 2- Gücü batarya ile elde ederek HARAKETE geçir, 3- Işıkları gerektiğinde EFEKT olarak kullan, 4- Kamera vasıtası ile KAYIT yap ve YOL İZLE, 5- Paletli tekerlekler ile düz veya eğimli yüzeyleri kolayca aş.

KAVRAMSAL TASARIM AŞAMALARI 1- İhtiyaç tanımı (Tasarım Şartnamesi), 2- Tanımı genelleştirme ve önemli ifadelere indirgeme, 3- Tüm fonksiyonu belirleme ve gösterme, 4- Önemli alt fonksiyonları belirleme, 5- Fonksiyon yapıları geliştirme, 6- Önemli alt fonksiyonlara çözümler arama ve bir sınıflandırma şemasında gösterme, 7- Tasarım seçenekleri (varyantlar) oluşturma, 8- Seçenekleri seçim çizelgesinde listeleme ve ön değerlendirme yapma, 9- Uygun bulunan seçeneklerin şematik sentezlerini (montaj) çizme, 10- Gerekli ise kaba hesaplar yapma, 11- Bir amaçlar ağacı oluşturma, 12- Amaçlar ağacında belirlenen değişken ağırlıklarına göre uygun görülen seçenekler için ikinci bir değerlendirme yapma ve en iyi iki ya da üç çözüm kavramını seçme, 13- Seçilen son kavramları,değer profil diyagramı ile değerlendirme ve en iyi tasarıma karar verme.

FONKSİYON YAPILARI GELİŞTİRME

KAVRAMSAL TASARIM AŞAMALARI 1- İhtiyaç tanımı (Tasarım Şartnamesi), 2- Tanımı genelleştirme ve önemli ifadelere indirgeme, 3- Tüm fonksiyonu belirleme ve gösterme, 4- Önemli alt fonksiyonları belirleme, 5- Fonksiyon yapıları geliştirme, 6- Önemli alt fonksiyonlara çözümler arama ve bir sınıflandırma şemasında gösterme, 7- Tasarım seçenekleri (varyantlar) oluşturma, 8- Seçenekleri seçim çizelgesinde listeleme ve ön değerlendirme yapma, 9- Uygun bulunan seçeneklerin şematik sentezlerini (montaj) çizme, 10- Gerekli ise kaba hesaplar yapma, 11- Bir amaçlar ağacı oluşturma, 12- Amaçlar ağacında belirlenen değişken ağırlıklarına göre uygun görülen seçenekler için ikinci bir değerlendirme yapma ve en iyi iki ya da üç çözüm kavramını seçme, 13- Seçilen son kavramları,değer profil diyagramı ile değerlendirme ve en iyi tasarıma karar verme.

KAVRAMSAL TASARIM AŞAMALARI 1- İhtiyaç tanımı (Tasarım Şartnamesi), 2- Tanımı genelleştirme ve önemli ifadelere indirgeme, 3- Tüm fonksiyonu belirleme ve gösterme, 4- Önemli alt fonksiyonları belirleme, 5- Fonksiyon yapıları geliştirme, 6- Önemli alt fonksiyonlara çözümler arama ve bir sınıflandırma şemasında gösterme, 7- Tasarım seçenekleri (varyantlar) oluşturma, 8- Seçenekleri seçim çizelgesinde listeleme ve ön değerlendirme yapma, 9- Uygun bulunan seçeneklerin şematik sentezlerini (montaj) çizme, 10- Gerekli ise kaba hesaplar yapma, 11- Bir amaçlar ağacı oluşturma, 12- Amaçlar ağacında belirlenen değişken ağırlıklarına göre uygun görülen seçenekler için ikinci bir değerlendirme yapma ve en iyi iki ya da üç çözüm kavramını seçme, 13- Seçilen son kavramları,değer profil diyagramı ile değerlendirme ve en iyi tasarıma karar verme.

TASARIM SEÇENEKLERİ Seçenek 1: 1.3, 2.1, 3.1, 4.3, 5.1 , 6.2

KAVRAMSAL TASARIM AŞAMALARI 1- İhtiyaç tanımı (Tasarım Şartnamesi), 2- Tanımı genelleştirme ve önemli ifadelere indirgeme, 3- Tüm fonksiyonu belirleme ve gösterme, 4- Önemli alt fonksiyonları belirleme, 5- Fonksiyon yapıları geliştirme, 6- Önemli alt fonksiyonlara çözümler arama ve bir sınıflandırma şemasında gösterme, 7- Tasarım seçenekleri (varyantlar) oluşturma, 8- Seçenekleri seçim çizelgesinde listeleme ve ön değerlendirme yapma, 9- Uygun bulunan seçeneklerin şematik sentezlerini (montaj) çizme, 10- Gerekli ise kaba hesaplar yapma, 11- Bir amaçlar ağacı oluşturma, 12- Amaçlar ağacında belirlenen değişken ağırlıklarına göre uygun görülen seçenekler için ikinci bir değerlendirme yapma ve en iyi iki ya da üç çözüm kavramını seçme, 13- Seçilen son kavramları,değer profil diyagramı ile değerlendirme ve en iyi tasarıma karar verme.

SEÇENEK 2 SES DÖNER TEKERLEK BATARYA SENSÖR BİLGİSAYARLA KONTROL

UZAKTAN KUMANDA İLE KONTROL IŞIK SEÇENEK 4 KAMERA (sensör) UZAKTAN KUMANDA İLE KONTROL BATARYA TEKER + PALET

UZAKTAN KUMANDA İLE KONTROL IŞIK SEÇENEK 7 UZAKTAN KUMANDA İLE KONTROL KAMERA (sensör) ELEKTRİK MOTORU PALETLER

KAVRAMSAL TASARIM AŞAMALARI 1- İhtiyaç tanımı (Tasarım Şartnamesi), 2- Tanımı genelleştirme ve önemli ifadelere indirgeme, 3- Tüm fonksiyonu belirleme ve gösterme, 4- Önemli alt fonksiyonları belirleme, 5- Fonksiyon yapıları geliştirme, 6- Önemli alt fonksiyonlara çözümler arama ve bir sınıflandırma şemasında gösterme, 7- Tasarım seçenekleri (varyantlar) oluşturma, 8- Seçenekleri seçim çizelgesinde listeleme ve ön değerlendirme yapma, 9- Uygun bulunan seçeneklerin şematik sentezlerini (montaj) çizme, 10- Gerekli ise kaba hesaplar yapma, 11- Bir amaçlar ağacı oluşturma, 12- Amaçlar ağacında belirlenen değişken ağırlıklarına göre uygun görülen seçenekler için ikinci bir değerlendirme yapma ve en iyi iki ya da üç çözüm kavramını seçme, 13- Seçilen son kavramları,değer profil diyagramı ile değerlendirme ve en iyi tasarıma karar verme.

%30 %30 %40 %10 %20 %10 %30 %10 %20 0.1 + 0.1 + 0.1 + 0.1 + 0.1 + 0.1 + 0.1 +0.1 + 0.2 = 1

KAVRAMSAL TASARIM AŞAMALARI 1- İhtiyaç tanımı (Tasarım Şartnamesi), 2- Tanımı genelleştirme ve önemli ifadelere indirgeme, 3- Tüm fonksiyonu belirleme ve gösterme, 4- Önemli alt fonksiyonları belirleme, 5- Fonksiyon yapıları geliştirme, 6- Önemli alt fonksiyonlara çözümler arama ve bir sınıflandırma şemasında gösterme, 7- Tasarım seçenekleri (varyantlar) oluşturma, 8- Seçenekleri seçim çizelgesinde listeleme ve ön değerlendirme yapma, 9- Uygun bulunan seçeneklerin şematik sentezlerini (montaj) çizme, 10- Gerekli ise kaba hesaplar yapma, 11- Bir amaçlar ağacı oluşturma, 12- Amaçlar ağacında belirlenen değişken ağırlıklarına göre uygun görülen seçenekler için ikinci bir değerlendirme yapma ve en iyi iki ya da üç çözüm kavramını seçme, 13- Seçilen son kavramları,değer profil diyagramı ile değerlendirme ve en iyi tasarıma karar verme.

Ağırlıklı değerler toplamı DEĞERLENDİRME ÇİZELGESİ SEÇENEK 2 SEÇENEK 4 SEÇENEK 7 W DEĞİŞKENLER ORAN DEĞ ER AĞIRLIK DEĞERİ DEĞER 1 Bakım kolaylığı 0.1 Sistem karmaşıklığı Orta 5 0.5 Az 8 0.8 2 Hareket kolaylığı Sarf edilen güç 6 0.6 3 Kumanda kullanım kolaylığı Karmaşıklık Fazla 7 0.7 4 Parça temin kolaylığı Üretim kolaylığı 0.3 9 0.9 Az sayıda parça kullanımı Parça sarfiyatı 0.4 Parçaların karmaşıklığı Basit montaj Standart parça kullanımı Kabul edilebilir hata Sistem hassasiyeti Fiziksel denge durumu 0.2 Denge emniyeti 1.2 1.6 1.4 ∑Wt ═ 1 ∑d2=45 ∑Ad2=5.1 ∑d4=66 ∑Ad4=7.4 ∑d7=55 ∑Ad7=6.2 x = Ağırlıklı değerler toplamı Değerler toplamı

KAVRAMSAL TASARIM AŞAMALARI 1- İhtiyaç tanımı (Tasarım Şartnamesi), 2- Tanımı genelleştirme ve önemli ifadelere indirgeme, 3- Tüm fonksiyonu belirleme ve gösterme, 4- Önemli alt fonksiyonları belirleme, 5- Fonksiyon yapıları geliştirme, 6- Önemli alt fonksiyonlara çözümler arama ve bir sınıflandırma şemasında gösterme, 7- Tasarım seçenekleri (varyantlar) oluşturma, 8- Seçenekleri seçim çizelgesinde listeleme ve ön değerlendirme yapma, 9- Uygun bulunan seçeneklerin şematik sentezlerini (montaj) çizme, 10- Gerekli ise kaba hesaplar yapma, 11- Bir amaçlar ağacı oluşturma, 12- Amaçlar ağacında belirlenen değişken ağırlıklarına göre uygun görülen seçenekler için ikinci bir değerlendirme yapma ve en iyi iki ya da üç çözüm kavramını seçme, 13- Seçilen son kavramları,değer profil diyagramı ile değerlendirme ve en iyi tasarıma karar verme.

DEĞER PROFİL DİYAGRAMI

DEĞER PROFİL DİYAGRAMI

SONUÇ Değer profil diyagramında da görüldüğü gibi 4 numaralı seçenek 7 numaralı seçeneğe göre daha fazla üstünlüğe sahiptir.Bundan dolayı, 4 numaralı seçenek uygun görülerek tasarımına karar verilmiştir.

SEÇENEK 4