LOGO. HÜCRE NEDİR? Vücudumuzda tüm organlar hücrelerden oluşur. Hücreler vücudumuzun en küçük yapıtaşlarıdır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KANSERSİZ YAŞAM EĞİTİM ŞUBE 2010.
Advertisements

Hatice KALKAY YEŞİL Ankara, 29/03/2014
İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2010
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
* Sigara ve alkol, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkiler. * Sigaradan en çok etkilenen organ akciğerlerdir. * Sigara, kan dolaşımını olumsuz etkiler,
OLAĞANDIŞI DURUMLARIN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BESLENME DERSİ ZEYNEP KARADERE.
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Bizi hasta eden mikroorganizmalar neler? 1- Bakteriler 2- Virüsler 3- Mantarlar 4- Parazitler.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?
Yazılım ve resimler alıntıdır!
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Sigara Ve Alkolün Zararları
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Fen Teknoloji 5.
Bitkiler damlama, terleme, yaprak dökümü ile boşaltım yaparlar.
Hepatit C 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
Meme Kanseri ve Meme Muayenesi. Meme Kanseri ve Meme Muayenesi.
p=0,005 Odds Ratio (Kanser/Diğer) 9,456 (% 95 CI 2,795-31,991)
BESLENME VE DİYETETİKTE
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
KANSER.
Serdar Erşeker Mehmet Şen
SİGARANIN ZARARLARI.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
SAĞLIKLI BESLENME.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ŞEKER HASTALIĞI.
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ ÇOCUK BESLENMESİ
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Doğum Öncesi Gelişim.
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
KANSERSİZ YAŞAM İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2010.
Beslenme İlkeleri - 5.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Sunum transkripti:

LOGO

HÜCRE NEDİR? Vücudumuzda tüm organlar hücrelerden oluşur. Hücreler vücudumuzun en küçük yapıtaşlarıdır.

HÜCRE NEDİR? Sağlıklı vücut hücreleri bölünebilme yeteneğine sahiptirler. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır.

KANSER NEDİR? Company Logo Hücrelerin kontrolsüz olarak ve sürekli çoğalmaları sonucu oluşan, tedavi edilmediğinde yakındaki ve uzaktaki organlara yayılan bir hastalıktır.

KANSER OLUŞUMU Company Logo

Company Logo

SİGARA Company Logo Kanserin en önemli nedeni sigara kullanmaktır. Sigara dumanına maruz kalmak da sigara içmek kadar risklidir.

SİGARA Akciğer kanseri başta olmak üzere,  Gırtlak  Ağız boşluğu-yemek borusu kanseri  Mide-barsak kanseri  Pankreas kanseri  Böbrek ve mesane kanseri  Meme ve rahim kanseri gibi birçok kansere neden olmaktadır. Company Logo

Alkol Alkol tek başına kanser nedeni olmakla birlikte sigara ile alındığında risk daha da artmaktadır. Company Logo

Company Logo Alkolün neden olduğu kanserler  Karaciğer kanseri  Ağız, baş ve boyun kanserleri  Yemek borusu kanseri  Gırtlak kanseri  Kalınbağırsak-rektum kanseridir Alkol

YANLIŞ BESLENME Company Logo Yanlış beslenme birçok hastalığa neden olmakla birlikte kanserinde başlıca nedenleri arasındadır.

YANLIŞ BESLENME Company Logo Hayvansal gıdaların fazla tüketimi meme, rahim, prostat, kalınbarsak-rektum, pankreas ve böbrek kanserine neden olmaktadır. Yağsız et tüketimi kanser riskini arttırmaz.

Company Logo Hayvansal besinlerin yanlış hazırlanması kansere neden olmaktadır. Kızartılmış et, Tütsülenmiş et, Kömür ateşinde pişirilmiş et, balık

YANLIŞ BESLENME Company Logo Fazla yağ tüketimi meme, prostat, testis, rahim, pankreas, kalın barsak-rektum kanser riskini arttırmaktadır. Özellikle;  Kızartmaların fazla tüketimi  Sıvı yağ yerine katı yağların tüketimi  Kanserden koruyucu yağların kullanılmaması (zeytinyağı gibi…)

YANLIŞ BESLENME Company Logo  Tuz ve salamura gibi tuzlu gıdaların fazla tüketimi mide kanseri riskini arttırmaktadır.  Şekerli gıdaların fazla tüketimi (özellikle çay şekeri) kolon, rektum ve pankreas kanseri riskini arttırmaktadır.

YANLIŞ BESLENME Company Logo  Hazır gıdalarda bulunan koruyucu katkı maddeleri kanser oluşumunda önemli bir etkiye sahiptir. Katkı maddeleri mide ve yemek borusu kanserlerini arttırmaktadır. Ör: Salam, sosis, cips, bisküvi gibi…

Company Logo  Az posalı beslenme kanser riskini arttırır. Posalı yiyeceklerin tüketimi kalınbarsak rektum kanserlerini önlemektedir. YANLIŞ BESLENME

 İyi koşullarda  depolanmayan tahıllarda,  kurutulmuş meyvelerde,  peynirlerde oluşan zararlı küfler yemek borusu ve karaciğer kanserine neden olmaktadır. Company Logo

YANLIŞ BESLENME  Besinlerin sağlıksız koşullarda saklanması,  Özellikle salça, pekmez gibi besinleri boş deterjan ve ilaç kutuları, plastik kaplarda saklanması kansere neden olmaktadır. Company Logo

Company Logo Sebze, meyve tüketiminin az olması,  Vitaminden zengin gıdaların tüketilmemesi kanserin oluşumunu arttıran faktörlerdir. YANLIŞ BESLENME

Company Logo Beslenmede Nelere Dikkat Etmeliyiz Doğru ve dengeli beslenmeliyiz. Besinleri saklamak için özel yapılmış kaplarda (boyalı olmayan cam kaplar gibi), küf oluşmayacak şekilde uygun ısıda ve sürede saklanmalıdır.

Company Logo

Company Logo Beslenmede Nelere Dikkat Etmeliyiz Besinleri doğru şekilde pişirmeliyiz. Kızartma, tütsüleme, mangal yerine fırında pişirme, haşlama gibi yöntemler kanser etkenlerinin oluşumunu önler. Besinleri hatalı pişirme vitamin kaybına yol açar. Ör: Haşlayıp suyunu dökme...

HAREKETSİZ YAŞAM Company Logo Hareketsizlik sağlığımızı birçok yönden olumsuz etkilemektedir. Günlük düzenli yapılan aktiviteler kolon, meme ve akciğer kanserine karşı koruyucudur.

HAREKETSİZ YAŞAM Company Logo Hareketsizlik şişmanlığın bir nedenidir ve şişmanlığın neden olduğu kanser risklerini de arttırmaktadır. Aşırı kilolu bireylerde özellikle meme kanseri, kalınbağırsak-rektum ve kan kanseri daha fazla görülmektedir.

AŞIRI GÜNEŞ IŞINI Company Logo  Ozon tabakasının incelmesi ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerini artırmıştır. Fazla güneş ışınına maruz kalma cilt kanserine neden olmaktadır.  Fazla solaryuma girmekte cilt kanserine neden olmaktadır.

VİRÜSLER  Helicobacter Pylori Mide kanseri  Hepatit C Virüsü Karaciğer kanseri  Ebstein-Barr Virusü Lenf kanseri  Papilloma Virüsü Serviks kanseri riskini artırır. Company Logo

RADYASYON Company Logo Röntgen gibi radyasyona neden olan etkenlere fazla maruz kalma kanser nedenidir. Fazla cep telefonu kullanmakta Kanserin etkenlerindendir.

KİMYASAL MADDELER Company Logo  Endüstride kullanılan bir çok kimyasal ajanın, kanser yapıcı özelliği vardır. Kimyasal maddeler akciğer, kemik iliği, prostat, cilt, mesane, burun-sinüs kanserine neden olmaktadır. (Plastik maddeler, temizlik maddeleri, böcek ve tarım ilaçları...)

ÇEVRE KİRLİLİĞİ  Hava kirliliğine neden olan etkenler, çöpler, sanayi atıkları, gibi nedenler kanserin oluşum riskini arttırmaktadır

 Ailede kanser öyküsü risk faktörüdür.  Birinci derece akrabalarında kanser öyküsü olan bireylerde kanser görülme sıklığı diğer insanlara göre daha fazladır.  Yaş ilerledikçe kanser riski artmaktadır.  Bu nedenle kanser etkenlerinden daha fazla sakınmalıyız. GENETİK VE YAŞ

BELİRTİLER  Vücudumuzda elle hissedilen şişlikler Siğil ve benlerde belirgin değişiklik Company Logo

 Beklenmeyen kanama ve akıntılar  Uzun süren ses kısıklığı ve öksürük Company Logo

BELİRTİLER  Uzun süren, iyileşmeyen yaralar  Yutma güçlüğü veya hazımsızlık Company Logo

BELİRTİLER  Tuvalet alışkanlıklarında ani değişiklik  Açıklanamayan kilo kaybı Company Logo

BU DEĞİŞİKLİKLER GÖRÜLDÜĞÜNDE BİR HEKİME BAŞVURMAYI İHMAL ETMEYİNİZ.

KADINLARDA SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ  Meme Kanseri  Rahim-Yumurtalık Kanseri  Mide-Bağırsak Kanseri  Akciğer Kanseri Company Logo

ERKEKLERDE SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ  Akciğer Kanseri  Prostat Kanseri  Mide Kanseri  Bağırsak Kanseri Company Logo

KANSER VE TEDAVİ  Cerrahi,  Radyoterapi,  Kemoterapi,  Hormonoterapi,  İmmünoterapi,  başlıca tedavi yöntemleridir. Company Logo

MİDE KANSERİ Mide sindirim sisteminin en önemli organıdır. Diyaframın altında bulunur.Üst ucu yemek borusuyla bağlantılıdır,alt ucu ise adına kapıcı dediğimiz halka şeklinde ki kapama kasları ile onikiparmak bağırsağına bağlıdır.Midedeki kötü huylu tümörler mukoza zarında gelişir.

Erkeklerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. ülkemizdeki kanser vakalarının %8 ini oluşturmaktadır. Kırsal bölgelerde ve sosyo-ekonomik açıdan düşük seviyelerde bulunan kişilerde daha yaygındır.

BELİRTİLER Sıklıkla görülen hazımsızlık iştahsızlık ve mide şişkinliği kusma yorgunluk halsizlik siyah dışkı ya da dışkıda görülen kan aşırı kilo kaybı başlıca belirtilerdir.

KANSERDEN KORUNMA YOLLARI Company Logo

ERKEN TANI İÇİN GEREKLİ TARAMALAR

KANSER İLE SAVAŞ  Kansere neden olan etkenlerin yok edilmesi,  Sağlıklı kişilerin düzenli taranması,  Erken teşhis ve uygun tedavi kanser ile savaşın temel ilkeleridir. Company Logo

Erken Tanı Her Zaman Hayat Kurtarıcıdır. Kanserden Değil Geç Kalınmaktan Korkulmalıdır.

Company Logo KANSER ÖMRÜNÜ, ERKEN TEŞHİS BİR GÜNÜNÜ ALIR