SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ KAPSAMINDA LABORATUVAR EL KİTABI 1 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ebru DOĞANAY Tez Danışmanı Mertkan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Advertisements

NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA BELGELERİ Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanlığı.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIZILIRMAK HAVZASI İZLEME PROGRAMI Aralık 2015 DSİ 12. Bölge Müdürlüğü-Kayseri’de yapılan Kızılırmak.
Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
EN İ Y İ LER HEP B İ Z İ MLE BÖLGEN İ N BEŞ OKUL B İ R İ NC İ S İ.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK YÖNETİMİ BECERİLERİ Ali DOĞAN ST Uzmanı 2016 Yılı Verimlilik Projeleri Değerlendirme.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
1 Temmuz 2015 Müsteşarlık Makamı ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Sunum Planı 2 Yazılım Geliştirme ve İş Süreçleri Yazılım Geliştirme Süreçleri İş Süreçleri SYGM Projeleri ve Üretilen Veriler Su Kalitesi Yönetimi Bilgi.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İSTATİSTİKLERİMİZ ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUN MU? Alper GÜCÜMENGİL Dış İlişkiler Daire Başkanlığı Projeler Grup Sorumlusu.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MARMARA HAVZASI İZLEME PROGRAMI Özge YILDIRIM Uzman Yardımcısı Haziran 2015 DSİ 14. Bölge Müdürlüğü-İstanbul’da.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE’DE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Ekim Sürdürülebilir.
SERAMİK ENDÜSTRİSİ İÇİN IPPC’ YE GÖRE MEVCUT EN İYİ TEKNİKLER (BAT): TÜRKİYE’ DEN BİR UYUMLULUK ÇALIŞMASI DANIŞMAN: Ozan Devrim YAY HAZIRLAYAN:
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
Caner GÖK Yüzey Suları İzleme Şube Müdürlüğü Uzman Yardımcısı.
Bahar Ayşe AYDIN Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı Faaliyetleri Konulu Hizmetiçi Eğitim T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Çökeltilerinden.
Mertkan ERDEMLİ Daire Başkanı 6 Mayıs 2013 Isparta T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
. Bologna Sürecinde İç Denetçilerin Rolü (YÖK Düzeyinde) Hazırlayan: Süreyya SÜZEN Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi.
Müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak kalite yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik eden ve ISO tarafından yayınlanmış.
Yönlendirme Komitesi Toplantısı Su Tahsis Modeli Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok Su Kaynakları Uzmanı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 13 Nisan.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
AYKOME 2015 PERFORMANS RAPORU. AYKOME YÖNETMELİĞİ OLUŞTURULDU Van Büyükşehir Belediyesi ve İlçelerinin sınırları içerisinde kentsel altyapı hizmetleri.
1 Sınav Güvenliği ve Sınav Yönetimi Daire Başkanlığı Ölçme, Değerlendirme Ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
1 M & M MÜŞAVİRLİK SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. TAPU ve KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SÜREKLİ KURUMSAL GELİŞİM PROJESİ TANITIM SUNUMU ADRES: Ziyabey Cad. 5. Sokak.
1 Caner GÖK Uzman. YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK Sayılı 11/02/2014 tarihli R.G.  Amaç Ülke genelindeki bütün.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVZA İZLEME PROGRAMLARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İzleme Dairesi Başkanlığı Laboratuvarlar Şube Müdürlüğü GENEL MÜDÜRLÜK MAKAMI Haziran 2013 YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI.
TEFTİŞ SİSTEMİ VE İKS İLİŞKİSİ. İlköğretim Kurumları Standartları (İKS) Teftiş Sisteminde de bazı değişimleri beraberinde getirecektir (?) İlköğretim.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
atık Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesi.
1 Şubat 2014 Başbakanlık Müsteşarlık Makamına ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Çölleşme İle Mücadele Ulusal Eylem Programının(ÇMUEP) Yenilenmesi ÇEM ÇMUEP Hazırlama Ekibi Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Koordinasyon Birimi Toplantısı,
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Program Tasarım Modelleri
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ERGENE HAVZASI İZLEME PROGRAMI 26 Ağustos 2014 DSİ 11. Bölge Müdürlüğü-Edirne’de yapılan Ergene.
1. İçerik Su Çerçeve Direktifi’ne göre Çevresel Hedefler ve Önlemler Programı Büyük Menderes Havzası Örneğinde Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi ve Önlemler.
2 SANAYİ ALANININ ŞEHİR MERKEZİNE GÖRE KONUMU 3 Kastamonu Belediye Başkanlığı olarak şehirdeki her iki eski sanayi sitesinin şehir yerleşik alanı içerisinde.
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Tıp merkezi, poliklinik, laboratuvar, müessese ve muayenehanelerin: Açılmaları,
ELEKTRONİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE ÖNEMİ.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
ARAŞTIRMANIN RAPORLAŞTIRILMASI
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI
KATI MADDELER oC de buharlaştırma-kurutma sonrası geriye kalan maddelerin tümüne KATI MADDE denir. Yüksek konsantrasyondaki KATI MADDE içerikli.
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
Algılama (Detection) Sınırları:
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
Sunum transkripti:

SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ KAPSAMINDA LABORATUVAR EL KİTABI 1 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ebru DOĞANAY Tez Danışmanı Mertkan ERDEMLİ

2 SUNUM İÇERİĞİ  Araştırma Problemi  Maksat  Yasal Dayanak  Kapsam  Türkiye’ deki Kamu Laboratuvarlarının Mevcut Durumu  Sonuçlar ve Öneriler

ARAŞTIRMA PROBLEMİ 3 Türkiye’ de su kalitesi izlemesi yapan kurum ve kuruluşların Su Çerçeve Direktifi kapsamında izleme yapmaları durumunda, kullanılacak metotlar ve cihazlar bakımından geliştirecekleri politikalar için yönlendirici bir laboratuvar el kitabının bulunmaması

MAKSAT 4 1. Su Çerçeve Direktifi (SÇD) kapsamında izlenmesi gereken fiziksel ve kimyasal parametreler için Genel ÖzellikleriAnaliz MetotlarıCihaz Çalışma PrensipleriMetot Tayin Limitleri LABORATUVAR EL KİTABI

MAKSAT 5 2.Ülkemizdeki kamu laboratuvarlarının mevcut durumunun ortaya konularak SÇD ile uyumunun irdelenmesi ve kurumsal boşluk analizinin yapılmasıdır. 3.Laboratuvarlar arasında standardizasyonun sağlanması

YASAL DAYANAK 6 Su Çerçeve Direktifi (SÇD) Madde 8, Ek V Yüzeysel Sular ve Yeraltı Sularının İzlenmesine Dair Yönetmelik (11 Şubat 2014 tarih ve sayılı R.G’ de yayımlanarak yürürlüğe giren) Su kalitesi izleme çalışmalarında standardizasyonun sağlanması İzleme çalışmalarının Su Çerçeve Direktifi ile uyumlu hale getirilmesi Su kalitesi izleme çalışmalarında standardizasyonun sağlanması İzleme çalışmalarının Su Çerçeve Direktifi ile uyumlu hale getirilmesi

YASAL DAYANAK 7 Yüzeysel Sular ve Yeraltı Sularının İzlenmesine Dair Yönetmelik Ülke genelindeki bütün yüzeysel sular ve yeraltı sularının; -Miktar, kalite ve hidromorfolojik unsurlar bakımından mevcut durumunun ortaya konulması -Suların ekosistem bütünlüğünü esas alan bir yaklaşımla izlenmesi -İzlemede standardizasyonun sağlanması -İzleme yapan kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanmasına yönelik usul ve esasları belirlemektir.

YASAL DAYANAK 8 Su Kütlelerinin, Tipolojilerinin, Referans Şartların, Baskı- Etkilerin ve İzleme Noktalarının Belirlenmesi Ulusal İzleme Ağı ve İzleme Programları Yüzeysel Suların İzlenmesi ile İlgili Esaslar Yeraltı Sularının İzlenmesi ile İlgili Esaslar Koruma Bölgelerinin ve Hassas Alanların İzlenmesi ile İlgili Esaslar Biyolojik İzleme, Hidrolojik ve Hidromorfolojik İzleme ve Gerçek Zamanlı İzleme ile İlgili Esaslar Örnekleme, Ölçüm Metotları, Ölçüm Sonuçlarının Değerlendirilmesi,Raporlama ve Standardizasyon ile İlgili Esaslar

KAPSAM 9 Bu tez çalışmasında;  İlgili Yönetmeliğin Ek – 1’ inde yer alan o Genel Kimyasal ve Fiziko-Kimyasal Parametreler o Öncelikli Maddeler o Diğer Tehlikeli Maddeler kapsamında parametre özellikleri, analiz metotları, analizde kullanılan cihazların çalışma prensipleri ve metot deteksiyon limitlerine yönelik bilgiler yer almaktadır.

KAPSAM 10  Ülkemizde su kalitesi izleme çalışmaları yürüten kamu kurum ve kuruluş laboratuvarlarının cihaz altyapıları ve izleme parametreleri irdelenmiştir.  Yönetmelikte yer alan öncelikli maddeler listesi için 2008/105/EC sayılı direktifte yer alan öncelikli maddeler temel alınmıştır. Ancak, ilgili direktif, tarihinde 2013/39/EU sayılı direktifle değiştirilmiş olup, yeni direktifte öncelikli madde sayısı yükseltilmiştir. Bu tez çalışmasında güncellenmiş öncelikli maddeler listesinde yer alan parametreler incelenmiştir.

ÇALIŞMA KAPSAMINDA İNCELENEN PARAMETRELER adet genel kimyasal ve fiziko-kimyasal parametre SıcaklıkToplam Organik Karbon (TOK)Klorür pHToplam AzotKalsiyum Elektriksel İletkenlikToplam Kjehldahl AzotuMagnezyum Çözünmüş OksijenAmonyum AzotuPotasyum RenkNitrit azotuSodyum BulanıklıkNitrat azotupV Işık Geçirgenliği-Seki DerinliğiOrganik AzotÇözünebilir Reaktif P Askıda Katı MaddeToplam fosforÇözünmüş İnorganik Azot AlkaliniteOrto FosfatToplam İnorganik Azot Toplam sertlikSülfatÇözünmüş İnorganik Fosfor Biyolojik Oksijen İhtiyacı (BOİ)Hidrojen SülfürSilisyum Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ)FlorürTuzluluk

12

13 45 adet öncelikli madde (türevleri ile birlikte 57 parametre) AlaklorDi(2-Etilheksil) FitalatOktilfenol Dioksinler ve Dioksin Benzeri Bileşikler AntrasenDiuronPentaklorobenzenAklonifen AtrazinEndosülfanPentaklorofenolBifenoks BenzenFluoranten Poliaromatik Hidrokarbonlar Sibutrin Bromlu DifenileterlerHekzaklorobenzenSimazinSipermetrin KadmiyumHekzaklorobutadienTributiltin BileşikleriDiklorvos Kloralkanlar C10-C13HekzaklorosiklohekzanTriklorobenzenlerHekzabromosiklodekanlar KlorfenvinfosİzoproturonTriklorometan Heptaklor ve Heptaklor Epoksit Klorpirifos-EtilKurşunTrifluralinTerbutrin 1,2-DikloroetanCivaDikofol DiklorometanNaftalen Perflorooktan Sülfonik Asit ve Türevleri NonilfenolNikelKinoksifen ÇALIŞMA KAPSAMINDA İNCELENEN PARAMETRELER

14

ÇALIŞMA KAPSAMINDA İNCELENEN PARAMETRELER adet diğer tehlikeli madde Yağ-Gres Kobalt Deterjanlar Demir Baryum Mangan Antimon Toplam Krom Selenyum Vanadyum Arsenik Titanyum Çinko Alüminyum Bakır Bor Kalay

16

ÇALIŞMA KAPSAMINDA İNCELENEN PARAMETRELER 17 Toplam 110 parametre Toplam 320 analiz metodu (ISO, Standart Metot, EPA, ASTM)

ÇALIŞMA KAPSAMINDA İNCELENEN ANALİZ METOTLARI 18 Deteksiyon Limiti (Limit of Detection, LOD) Deteksiyon limiti, analitin kullanılan analiz metoduyla güvenilir bir şekilde tayin edilebildiği en düşük konsantrasyondur. Ölçüm Limiti (Limit of Quantification, LOQ) Ölçüm limiti, kabul edilebilir bir tekraredilebilirlik ve doğrulukta belirlenen en düşük analit konsantrasyonudur. Doğrusal Respons Sınırı (Limit of Linear Response, LOL) Bir cihaz dedektörünün doygunluk noktasıdır; bu noktadan sonra sinyalde doğrusal bir respons üretemez.

ÇALIŞMA KAPSAMINDA İNCELENEN ANALİZ METOTLARI 19

TÜRKİYE’ DEKİ KAMU LABORATUVARLARININ MEVCUT DURUMU 20 Ülkemizde su kalitesi izleme yapan kurum ve kuruluşlar  Orman ve Su İşleri Bakanlığı o Su Yönetimi Genel Müdürlüğü o Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü o Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (Merkez ve Bölge Laboratuvarları)  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü  Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü (Merkez Laboratuvarı ve mobil araç)

TÜRKİYE’ DEKİ KAMU LABORATUVARLARININ MEVCUT DURUMU 21  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı o Tarım Reformu Genel Müdürlüğü (Mobil araç + İl Gıda Kontrol Laboratuvarı) o Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü (İl Gıda Kontrol Laboratuvarı)  Sağlık Bakanlığı o Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (Merkez ve Halk Sağlığı Laboratuvarları)  Belediyeler

22 TÜRKİYE’ DEKİ KAMU LABORATUVARLARININ MEVCUT DURUMU Türkiye’ de su kalitesi izleme konusunda -155 adet sabit laboratuvar -23 adet seyyar laboratuvar (mobil araç) 6809 adet izleme noktasında 461 parametre izlemektedir.

TÜRKİYE’ DEKİ KAMU LABORATUVARLARININ MEVCUT DURUMU 23 Kurum ve Kuruluşların İzleme Alanları

TÜRKİYE’ DEKİ KAMU LABORATUVARLARININ MEVCUT DURUMU 24 KURUMLAR TARAFINDAN İ ZLENEN PARAMETRELER

25 Parametre Grubu DSİ Genel Müdürlüğü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Sağlık Bakanlığı Çevre Şehircilik Bakanlığı Fiziksel Parametreler (Sıcaklık,pH, İletkenlik, Renk) + + (Renk Hariç) + + Oksijenlendirme Parametreleri (Çözünmüş Oksijen,KOİ BOİ) ++ (KOİ,BOİ Hariç) + (KOİ,BOİ Hariç)+ Nurtientler++++ Ağır Metaller+ + (Tarım Reformu Gn. Md. Hariç) ++ Pestisitler+-++ TÜRKİYE’ DEKİ KAMU LABORATUVARLARININ MEVCUT DURUMU

Toplam 31 parametre 26 Tüm Kurumlar için Ortak (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bak. Pestisitler Hariç) Toplam 47 parametre Toplam 19 parametre 3 Kurum Ortak İzlemekte 2 Kurum Ortak İzlemekte TÜRKİYE’ DEKİ KAMU LABORATUVARLARININ MEVCUT DURUMU

27 KAMU LABORATUVARLARININ MEVCUT C İ HAZ ALTYAPISI

SONUÇLAR VE ÖNERİLER 28 1.Tez çalışmasında yer alan parametrelerin analiz metotları incelenerek, metot kapsamında kullanılacak cihazların dağılımları grafiksel olarak sunulmuştur.

SONUÇLAR VE ÖNERİLER 29

SONUÇLAR VE ÖNERİLER 30

SONUÇLAR VE ÖNERİLER 31

SONUÇLAR VE ÖNERİLER 32 2.Yönetmelik kapsamında yer alan genel amaçlı kimyasal izleme parametreler ile Kurumlar tarafından izlenen kimyasal parametreler karşılaştırıldığında; Genel Fiziko- Kimyasal ve Kimyasal Parametreler Öncelikli Maddeler Di ğ er Tehlikeli Maddeler % 71 % 29 % 58 % 42 % 67 % 33

33 SONUÇLAR VE ÖNERİLER Ancak, bu parametrelerin deteksiyon limitleri, Ülkemiz için belirlenecek olan Çevresel Kalite Standartları ile karşılaştırılarak analiz cihazlarının yeterliliği sorgulanmalıdır.

SONUÇLAR VE ÖNERİLER 34 3.Ülkemizdeki kamu kurum ve kuruluşlarının laboratuvar cihaz alt yapıları incelendiğinde bazı cihazların genellikle bir veya birden fazla kurumun bünyesinde mevcut olduğu, ancak bazı cihazların ise hiçbir kurum bünyesinde yer almadığı görülmektedir. Örneğin analizi sadece HRGC-HRMS cihazı ile yapılabilen bromludifenileterler parametresi şu anda Ülkemizde kamu laboratuvarları tarafından analiz edilememektedir.

SONUÇLAR VE ÖNERİLER Ülkemizdeki genel amaçlı izleme nokta sayısının yaklaşık 1000 civarında olacağı öngörülmektedir.  Genel amaçlı izleme periyodu: mevsimsel (yılda 4 kez)  İzlenecek parametre sayısı: 110 (spesifik kirleticiler hariç) Yıllık 4000 numune Mevcut cihaz altyapısı gerek nitelik gerekse sayı olarak bu ihtiyacı karşılayamaz

SONUÇLAR VE ÖNERİLER 36 Örneğin, Naftalen (öncelikli madde) parametresi için Çevresel Kalite Standardı (ÇKS) 2 µg/L’ dir. Öncelikli madde olduğu için ise izleme periyodu yılda 12 kezdir. 5.Bu çalışmada yer alan bilgilerin kullanım amacına yönelik bir örnek vermek gerekirse;

37 SONUÇLAR VE ÖNERİLER

38 GC-MS 0,04 µg/L Standart Metot 6200 B GC-PID 0,04 µg/L Standart Metot 6200 C GC-MS 0,04 µg/L EPA Metot dakika dakika dakika SONUÇLAR VE ÖNERİLER

39 Numunenin cihaza verilmesi, cihazın programlanması, doğrulama çalışmaları, vs. gibi süreçler de hesaba katılacak olursa ortalama bir numunenin analiz süresi 30 dakika olarak alınabilir. Cihazın arıza vermeden sürekli çalışacağı varsayımından yola çıkılarak; 8 saatte 16 numune Haftada 80 numune Ayda 320 numune Yılda 3840 numune

SONUÇLAR VE TARTIŞMA 40 Yılda yaklaşık adet numunede sadece naftalen analizi için 4 adet aktif GC-MS 1 adet yedek GC-MS Ancak, cihazın otomatik örnekleme (autosampler) ünitesi bulunması durumunda cihaz sayısında azaltmaya gidilebilir. Böyle bir yaklaşımla her bir parametre tek tek ele alınmalı ve yapılacak fizibilite çalışması sonucunda cihaz ihtiyacı belirlenmelidir.

SONUÇLAR VE TARTIŞMA 41 Sonuç olarak;  Yönetmelik uyumunun sağlanması sürecinde Ülkemizdeki izleme altyapısının ve dolayısıyla laboratuvar altyapısının geliştirilmesi gerekmektedir. İlgili Kurumların, Yönetmelik kapsamında yer alan parametreler, Ülkemizdeki izleme noktaları sayısı ve analiz edilecek muhtemel numune sayısını da dikkate alarak;

42 1 Kurumsal laboratuvar altyapısı boşluk analizlerini yapmaları 2 Laboratuvarlarında analizi yapılmayan parametreler için metot deteksiyon limitleri ve Ülkemiz için belirlenecek olan Çevresel Kalite Standartlarını da göz önünde bulundurarak uygun cihaz seçimini yapmaları 3 Laboratuvarlarında analizi yapılan parametrelerin metot deteksiyon limitlerini de aynı şekilde Çevresel Kalite Standartları çerçevesinde gözden geçirmeleri ve gerekirse cihaz revizyonu yapmaları 4 Metotlarla ilgili gereken geçerli kılma çalışmalarını tamamlamaları 5 Laboratuvar ve teknik personel altyapısını güçlendirmeleri SONUÇLAR VE TARTIŞMA

43 1 Kurumsal laboratuvar altyapısı boşluk analizlerini yapmaları 2 Laboratuvarlarında analizi yapılmayan parametreler için metot deteksiyon limitleri ve Ülkemiz için belirlenecek olan Çevresel Kalite Standartlarını da göz önünde bulundurarak uygun cihaz seçimini yapmaları 3 Laboratuvarlarında analizi yapılan parametrelerin metot deteksiyon limitlerini de aynı şekilde Çevresel Kalite Standartları çerçevesinde gözden geçirmeleri ve gerekirse cihaz revizyonu yapmaları 4 Metotlarla ilgili gereken geçerli kılma çalışmalarını tamamlamaları 5 Laboratuvar ve teknik personel altyapısını güçlendirmeleri SONUÇLAR VE TARTIŞMA

44 1 Kurumsal laboratuvar altyapısı boşluk analizlerini yapmaları 2 Laboratuvarlarında analizi yapılmayan parametreler için metot deteksiyon limitleri ve Ülkemiz için belirlenecek olan Çevresel Kalite Standartlarını da göz önünde bulundurarak uygun cihaz seçimini yapmaları 3 Laboratuvarlarında analizi yapılan parametrelerin metot deteksiyon limitlerini de aynı şekilde Çevresel Kalite Standartları çerçevesinde gözden geçirmeleri ve gerekirse cihaz revizyonu yapmaları 4 Metotlarla ilgili gereken geçerli kılma çalışmalarını tamamlamaları 5 Laboratuvar ve teknik personel altyapısını güçlendirmeleri SONUÇLAR VE TARTIŞMA

45 1 Kurumsal laboratuvar altyapısı boşluk analizlerini yapmaları 2 Laboratuvarlarında analizi yapılmayan parametreler için metot deteksiyon limitleri ve Ülkemiz için belirlenecek olan Çevresel Kalite Standartlarını da göz önünde bulundurarak uygun cihaz seçimini yapmaları 3 Laboratuvarlarında analizi yapılan parametrelerin metot deteksiyon limitlerini de aynı şekilde Çevresel Kalite Standartları çerçevesinde gözden geçirmeleri ve gerekirse cihaz revizyonu yapmaları 4 Metotlarla ilgili gereken geçerli kılma çalışmalarını tamamlamaları 5 Laboratuvar ve teknik personel altyapısını güçlendirmeleri SONUÇLAR VE TARTIŞMA

46 1 Kurumsal laboratuvar altyapısı boşluk analizlerini yapmaları 2 Laboratuvarlarında analizi yapılmayan parametreler için metot deteksiyon limitleri ve Ülkemiz için belirlenecek olan Çevresel Kalite Standartlarını da göz önünde bulundurarak uygun cihaz seçimini yapmaları 3 Laboratuvarlarında analizi yapılan parametrelerin metot deteksiyon limitlerini de aynı şekilde Çevresel Kalite Standartları çerçevesinde gözden geçirmeleri ve gerekirse cihaz revizyonu yapmaları 4 Metotlarla ilgili gereken geçerli kılma çalışmalarını tamamlamaları 5 Laboratuvar ve teknik personel altyapısını güçlendirmeleri SONUÇLAR VE TARTIŞMA

47  Diğer yandan, bu çalışma kapsamında sadece genel amaçlı izleme kapsamında analiz edilmesi gereken kimyasal ve fiziko- kimyasal parametrelere yer verilmiştir.

SONUÇLAR VE TARTIŞMA 48 Kurumların laboratuvar altyapılarını geliştirme programları çerçevesinde; İzleme programları ile havzadaki baskı ve etkilere göre belirlenecek olan operasyonel izleme noktalarında izlenecek olan kimyasal parametreler spesifik kirleticiler Yönetmelik kapsamında yer alan bakteriyolojik parametreler, biyolojik izleme parametreleri ve hidromorfolojik izleme parametrelerinin de göz önüne alınması gerekmektedir.

SONUÇLAR VE TARTIŞMA 49  Su kalitesinin izlenmesi belli bir program çerçevesinde yürütülmelidir. İzleme programları oluşturulurken uygun laboratuvar altyapısının temin edilmesi gerekmektedir. Bu tez çalışması, izleme programlarının planlanması ve gerçekleştirilmesi sürecinde kullanılacak önemli bir rehber doküman olacaktır.

50 ARZ EDER İ M