SU KAPLARI TAŞIMACILIKTA VE EVLERDE.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAYINDIR BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ
Advertisements

3R.
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
Çevremizde dokunduğumuz, gördüğümüz , kokladığımız birbirinden farklı varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır. Çiçekler,
1-ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
AMBALAJ VE GERİ DÖNÜŞÜM
4.SINIF KİMYA KONULARI.
İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
MADDENİN DEĞİŞİMİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
GRUP ENERJİ AYŞE SELMA DUYGULU NİHAL KURAKCI GÜLSEREN OKATAN
MADDEYİ TANIYALIM.
HAZAL GÖKOSMANOĞULLARI
ANLAMLARINA GÖRE SÖZCÜKLER.
CANLILAR 1.Bakteriler 2.protista 3. Mantarlar 4. Bitkiler 5. Hayvanlar.
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI Ve ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ
ORMAN HAFTASI 21 – 26 MART
Maddenin Tanecikli yapısı ve Isı Maddenin tanecikli yapısı geçen derslerimizde işlenmişti. Atom ve molekül tanecikleri aralarındaki boşluklardan dolayı.
Ünite : Asitler ve Bazlar
HÜSEYİN DEMİRBAŞ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Doğadaki maddelerde çeşitli.
MADDEYİ TANIYALIM.
KOLZA.
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
ISI YALITIMI.
‘ORDUNUN VAZGEÇİLMEZ BUZDOLABI’. Orta ve özellikle Doğu Karadeniz bölgesine özgü, tepesinde teker bulunan 1,5-2 metre yüksekliğindeki kazıkların üstüne.
MADDENİN ÖZELLİKLERİ.
Isı maddeleri etkiler.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
ESKİ EVLER.
ISININ MADDELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
İBRİKLER.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ, BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
MADDEYİ TANIYALIM.
1.Katılar ve sıvılar Katı maddelerin belirli bir şekli vardır. Dışarıdan bir etki olmadıkça şekilleri değişmez. Sıra, masa, sandalye Yemek yaparken kullandığımız.
Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Bütün maddeler tanecikli yapıya sahiptir. Taneciklerin hareketi ile maddenin ısınması arasında bir ilişki var mıdır?
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Murat BİÇER Fen ve Teknoloji Maddeyi Tanıyalım MADDE Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.
Maddenin Tanecikli yapısı ve Isı Maddenin tanecikli yapısı geçen derslerimizde işlenmişti. Atom ve molekül tanecikleri aralarındaki boşluklardan dolayı.
Madde,Cisim,Malzeme, Eşya,Alet
DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe.
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
MOBİLYA ÜRETİMİNDE KULLANILAN AKSESUARLAR VE GEREÇLER
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
EVSEL ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ
Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri. Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI Atom ve molekül tanecikleri.
Bir Başkadır Benim Memleketim. Burası bizim güzel ülkemiz ; bize bir anne gibi bakan, bize üzerindeki her şeyini cömertçe veren eşsiz toprak, eşsiz vatan,
3R.
HAYATIMIZDA KİMYA YAYGIN MALZEMELER.
Ambalajlama.
BÖLÜM I1. LABORATUVAR GENEL BİLGİLERİ
ORMAN HAFTASI 21 – 26 MART
Haşhaş.
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
MADDEYİ TANIYALIM.
KİMYA UYGULAMALRINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĞİ KİMYA LABORATUVARINDA KULLANILAN TEMEL MALZEMELER.
SOĞUK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ
MERDİVENLER 8. HAFTA.
YEM BİTKİLERİ. 1. Baklagil Yeşil Yemler 2. Buğdaygil Yeşil Yemler 3. Diğer Yemler.
Tüketicinin İyi Bir Çevrede
TOPLAMA VE AYIRMA TESİSİ
1. Meşale 2. Mum 3. Kandil 4. Candelabrum 5. Lykhnoukhoi 6. Laterna
 Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli,
Kök Tütün bitkisinin kökleri kazık şeklinde olup, sağlam bir yapıya sahiptir. Tütün kökleri toprağa çok iyi tutunurlar. Oldukça derinlere iner ve toprakta.
YILDIRIM BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ. ÇÖP ve ÇEVRE İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

SU KAPLARI TAŞIMACILIKTA VE EVLERDE

KÜP Su, pekmez, yağ vb. sıvıları veya un, buğday gibi tahılları saklamaya yarayan, geniş karınlı, dibi dar toprak kap.

Karpuz Tarlasından Tarihi Küp Çıktı Düzce'nin Çilimli İlçesi'nde çiftçilik yapan Servet Akyüz'ün tarlasında 140 santim boyunda, 120 santim genişliğinde Roma dönemine ait küp bulundu.

TIKIR Tıkır, tamamen ahşaptan yapılmış, eğriltilerek yassılaştırılmış tahtaların birbirine tutturulmasıyla meydana getirilir. Yapımında ahşap malzeme ve araç-gereçleri kullanılır. Süt ve benzeri gıdaların taşımında kullanılır.

TESTİ Geniş gövdeli, dar boğazlı, emzikli veya emziksiz olabilen, toprak, cam, metal vb. maddelerden yapılan su kabıdır. TESTİ

AVANOS (NEVŞEHİR)

İBRİK Eskiden kullanılan su kabı, genellikle bakırdan yapılıp kalaylanmış olarak kullanılır. Günümüzde galvanizli tenekeden, plastikten de yapılmış olanları vardır.

ÇOTURA Çankırı ve yöresinde kullanılan; genel olarak çam ağacından oyularak yapılan su testisi.

SU KABAĞI Su kabağı, kabakgiller familyasından tek yıllık bir bitkidir. Sarılıcı bir bitki olduğu için, asma kabağı olarak da bilinir. Çeşitli şekil ve boyda olan türleri vardır. Genellikle sapı dar, alt kısmı şişmandır. Eskiden süs amaçlı olarak ya da içi boşaltılarak su kabı olarak kullanılırdı ki bu son kullanımından dolayı bitki, su kabağı şeklinde adlandırılmıştır. Bunun yanı sıra baş tarafından dip tarafına doğru ortadan ikiye kesilip, sap ve kapak ilave edilerek saz yapımında da kullanıldığı görülmektedir. Günümüzde kabak lamba, süs eşyası ve heykel yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca genellikle süs amaçlı kullanılan bir bitki olmasına karşın; bazı yörelerde yemeği de yapılmaktadır.

KIRBA, eski zamanlarda sıkça kullanılan köseleden yapılan bir nevi su kabı. Bu iş için hazırlanan kösele, dört köşe bir tahtanın üzerine demir çemberlerle tutturulurdu. Yukarı doğru gittikçe daralan kırbaların bir metreye yakın boyları olurdu. Ağız kısımları iyice dar olup, sebillerde kullanılanlarına musluk takılırdı. Sakların kullandıkları kırbaların ağızları meşin ile bağlanır, ağızdan dibe kadar uzanan bir kol ile taşınırdı. Bunlar omuza takılarak istenilen yere götürülürdü. Atların iki yanına konulan kırbalarla da su taşınırdı. Böyle su taşıyan sakalara, “atlı saka” denirdi. Atın iki yanına asılan kırbalar meşin kovalarla doldurulur, hortum sokarak boşaltılırdı. Eskiden bunlarla mahalle aralarında su taşındığı gibi, kervan ve askerî nakliyatta da bunlardan istifâde edilirdi.

BODUÇ Çam ağacı veya topraktan yapılmış küçük, yuvarlak, kulpsuz testidir.

SUCU (SAKA) Eski zamanlarda hemen her evin bir kuyusu vardı. Ancak içecek su uzaktan getirilirdi. Sucu ya da saka şehir ya da kasabada su taşımacılığıyla uğraşırdı. Pınar ya da çeşmeden aldığı suyu hanelere sevk ederdi. Limonatacı ve şerbetçi gibi özellikle yaz aylarında sokakta bardakla su satan seyyar satıcılara da sucu denirdi.

Su Küpüyle Gelen Sağlık Damacanaların, plastik şişelerin sağlığa zararları ortaya çıkınca suya sağlık katan toprak su küpleri ilgi görmeye başladı.

GÜNÜMÜZ…