DİNLER EVLİLİĞE ÖNEM VERİR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AİLE: Hayata Açılan Pencere. AİLE: Hayata Açılan Pencere.
Advertisements

AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
Aile Okulu Dersleri-1 Hoş geldiniz.
Hz. Peygamber ve İnsanlık Onuru
AİLE VE AKRABALIK İLİŞKİLERİ
RAHMAN'IN HAS KULLARINDAN
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 12
HİNDUİZM GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
KUR’AN-I KERİMİN İÇERİĞİ
ADALET.
11.SINIF 5.ÜNİTE AİLE VE DİN Pedagojiformasyon.com.
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
EVLİLİK ÖNCESİ DANIŞMANLIK
İSLAM DİNİNDE BAYAN ERKEK İLİŞKİSİ
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
AİLE VE DİN 11. SINIF 5. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
BURSA-Mustafakemalpaşa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Öğretmeni
ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU
VAHYE DAYALI DİNLER.
DİNLERİN VE İSLAM’IN EVRENSEL ÖĞÜTLERİ – 2
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
Hristiyanlık Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım
RABBİMİZİN KADINA RAHMETİ
YAHUDİLİK GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
2. Ünite: İslam’da İman Esasları
EVLERİNİN YANIDAKİ TAPINAKLAR
EŞLERİNE İHANET EDEN NUH (AS) VE LUT (AS)’UN HANIMLARI
DİNLERDE İBADET YERLERİ
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Sorumluluk Bilinci.
4. İYİLİĞİ EMREDİP KÖTÜLÜĞE ENGEL OLMALIYIZ
İslam Hz.Muhammed (s.a.v) Allah c.c. Kuran-ı Kerim M.S. 6. yy'da Hilal
AİLE İÇİ İLETİŞİM.
İlahi Kitaplara İman -Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
İncil kelime olarak müjde, talim ve öğretici anlamlarına gelmektedir. Allah (C.C.) Teala Hz. İsa aracılığıyla Yahudilere gönderilmiştir. Ancak Yahudiler.
AİLE HUKUKU KONULAR AİLE HUKUKU HISIMLIK İKAMETGAH TABİİYET Nişanlanma
TANRI İNANCI YAHUDİLİK ÜNİTE 5 - DİNLERDE İNANÇ
ADALETİN DİNİMİZDEKİ YERİ
HANGİ KONULARI GÖRECEĞİZ
Hacer ÖZKAN DKAB2.
DİNLERDE TEMEL AHLAK İLKELERİ
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
11. Sınıf 5. ünite : Aile ve Din
KAMU HUKUKU DEVLETİN YAPISI VE İŞLEYİŞİ. ANAYASA DEVLETİN TEMEL YAPISINI-DİĞER KANUNLARIN UYMALARI GEREKEN ANA ESASLARI-TEMEL HAK VE HÜRRİYETLERİ BELİRLEYEN.
KURAN. Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan KURAN-I KERİM, Son peygamber Hz.Muhammed’e indirilmiştir. Sözlükte toplamak,okumak,biraraya.
Aile Hayatımız T.C. ŞEHZADELER MÜFTÜLÜĞÜ. Aile Hayatımız T.C. ŞEHZADELER MÜFTÜLÜĞÜ.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
EVLENME EVLENMENİN HUKUKİ NİTELİĞİ
İslam Medeniyeti ve aile
Türk Medeni Kanununun Kabulü (17 Şubat 1926): Evlenme, boşanma, miras ve aile hukuku ile ilgili kanunlar medeni hukuk kapsamındadır. Avrupa devletlerinde.
SOYBAĞININ KURULMASI KAN BAĞINA DAYANAN SOYBAĞININ KURULMASI
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
Alıştırma Hocası: Mr.Muhittin KAHVECİ.  Aile psikolojisi; birey, eş ve ailelerin ilişkilerinde yaşadığı duygu, düşünce ve davranışlara odaklanır. Ve.
Kötü Alışkanlık ve Davranışlardan Nasıl Korunalım
Hıristiyanlığın İnanç Esasları
ZEKÂT; Kelime anlamı: ‘Artma, çoğalma, arınma ve bereket’
Kur’an-ı Kerim’in Belli Başlı Konuları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi.
KÜLTÜRÜMÜZDE H.Z MUHHAMMED SEVGİSİ. Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi: Bir çocuğa bir ad, çocuğun o adin manasını yasaması veya o ada sahip bir şahsin.
Hukukta bir hüküm vermek için delil gereklidir. Yani hâkimin hükme nasıl ulaştığını gösteren meşru bir dayanağın olması gerekir. Bu delilin de bir kaynağı.
YAHUDİLİK BÜNYAM İ N KARAN. Yahudiler bu günkü Mısır ve Filistin bölgesinde yaşamaktadırlar. Yahudilik Hz. Musa’ya gönderilen ilahi bir dindir ve kitabı.
İ slamda ibadetin amacı ve önemi. İ badetin insanlar için önemi nedir?  Kur’an-ı Kerim’in temel konularından biri de ibadettir. İbadet; Allah’a sevgi,
6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BİLGİ YARIŞMASI
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
YARGI KARARLARI.
AİLE NEDİR ? Aile, evlilik ve kan bağına dayanan; anne, baba, çocuklardan oluşan en küçük sosyal gruptur. Toplum, ailelerden oluşur. Bu nedenle, aile.
Aile Hukuku-20. Hafta.
Asil Aşk Ezgisi Lesson 6 for May 11, 2019.
Sunum transkripti:

DİNLER EVLİLİĞE ÖNEM VERİR www.herodevyapilir.com www.herodevyapilir.com

EVLİLİK NEDİR? Evlilik iki kişinin aile kurmak üzere kanunların uygun gördüğü şekilde, ruhen ve bedenen bir ömür boyu sürecek şekilde bir araya gelmesidir. Evlilik tabii bir ihtiyaçtır. Çoğalma ve neslin sağlıklı açıdan devam etmesinin bir şartıdır. Tarihin bütün dönemlerinde evlilik kutsal bilinmiş ve önemsenmiştir. Toplumun inanç ve kültürüne göre de belirli esas ve şartları da oluşmuştur. Evlilik dinler tarafından da önemsenmiştir. Hem beşeri hem de ilahi dinlerde bazı farklılıklar olsa da evlilik bütün dinlerce teşvik edilmiştir. www.herodevyapilir.com

BEŞERİ DİNLERDE EVLİLİK 1. Konfüçyüsçülük ve Taoizm: Çinin millî dinleri arasında yer alır. Evlilik nesli devam ettirme ve aile ocağını tüttürme anlayışı üzerine kurulan bir ittifaktır. Bu inanca göre insanın evlenmeden ölmesi büyük bir günah olarak görülür. Tek evlilik esastır. Zina haramdır. Evlenmede kadın tarafına belli hediyeler verilir. 2. Hinduizm: Evlilik kadın ile erkek arasında ölüme kadar süren bir bağdır. Meşru sebepler olmadıkça boşanma olmaz. Çok eşli evlilik normal kabul edilir. Zina ciddi bir suç kabul edilmekte ve boşanma sebebi sayılmaktadır. 3. Şintoizm: Aile toplumun bir birimidir ve evlilikle kurulur. Evlilik neslin devamı için şarttır. Evlilikler fiinto tapınaklarında rahipler gözetiminde yapılır. Zina yasaklanmıştır. Zina yoluyla boşananların yeniden evlenmesi yasaktır. www.herodevyapilir.com

Konfüçyüsçülükte Evlilik Töreni www.herodevyapilir.com

Hinduların Evlilik Töreni www.herodevyapilir.com

YAHUDİLİKTE EVLİLİK ANLAYIŞI www.herodevyapilir.com YAHUDİLİKTE EVLİLİK ANLAYIŞI Evlilik aile hayatının en önemli olayıdır. Nikahla başlayan bir anlaşmadır. Tevrat’ta “….semereli olun, çoğalın ve yeryüzünü doldurun” prensibine göre evlenme dinî ve millî bir görev kabul edilir. Evlenmek övülür. Bekarlık ise yerilir. Evlenme nikahla başlar. Yahudilikte evlilikte bekaret aranır. Bakire olmayanlar baba evine gönderilirler Boşanma hakkı tamamen kocaya aittir. Zina, aldatma yasaktır. Ailede sadakat ve samimiyet aranır. Yahudilikte nesli devam ettirmenin yolu meşru evliliktir.

Yahudilerin Evlilik Törenleri www.herodevyapilir.com

HRİSTİYANLIKTA EVLİLİK ANLAYIŞI www.herodevyapilir.com HRİSTİYANLIKTA EVLİLİK ANLAYIŞI Hristiyanlıkta Tanrı’nın insanı bir kadınla bir erkekten yaratmış olması, evlenmenin ilk kaynağı kabul edilir. Hristiyanlıkta da iffeti korumanın ve nesli sürdürmenin yolu evlilikten geçmektedir. “Evlenen kadın kocasına, Rabb’ine tabi olduğu gibi tabii olacaktır. Boşanma, zina sayılmakta ve kesin olarak yasaklanmaktadır.Katolik kiliselerde zina dışında boşanmaya müsaade edilmez. Protestanlar da bu durum daha yumuşaktır. Günümüzde bu dinî kuralların dışına da çıkılmaktadır.

Hristiyanlarda Evlilik Töreni www.herodevyapilir.com

İSLAM DİNİNDE EVLİLİK ANLAYIŞI İslam her hükmünde olduğu gibi evlilik konusunda da diğer dinlerdeki aşırılıkları gidermiş ve orta yolu benimsemiştir. İslam’da evlilik insani ve medeni bir muamele, dinî bir vazifedir. Evlilik hem neslin devam etmesi için bir vesile hem de kişiyi dince günah sayılan şeylerden koruyan bir vasıtadır. Allah (c.c.) Kur’an’da: “Kaynaşmanız için size kendi cinsinizden eşler yaratıp, aranızda sevgi ve merhamet peyda etmesi de onun delillerindendir. Doğrusu bunda iyi düşünen kavimler için ibretler vardır.” buyurmasıyla insan için sevip bağlanılacak eşler yarattığını belirtmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.)’de “ Kadınlarla evlenirim. Her kim benim bu yolumdan gitmezse, ondan yüz çevirirse benden değildir.” buyurarak evliliği teşvik etmiştir. Bir başka hadisinde de “Günahtan arınmış olarak Cenab-ı Hakka mülâkî olmasını murat eden kimse evlenmelidir buyurmuştur. www.herodevyapilir.com

Dinîmizde neslin devamı ve korunması için evlilik esastır Dinîmizde neslin devamı ve korunması için evlilik esastır. Bunun dışındaki ilişkiler zina olarak isimlendirilmiş ve haram kılınmıştır. Bu şekilde bir yaşantı hem aileleri dağıtmakta hem de neslin bozulmasına yol açmaktadır. Kur’an-ı Kerim, insanları uyararak “Zinaya yaklaşmayın. Zira o bir hayasızlıktır ve çok kötü bir yoldur, yine zina edenlerle ilgili olarak da zina eden bir erkeğin zina eden bir kadınla evlenebileceğini, bu tip insanların eş olarak müminlere haram kılındığını beyan eder. Başka bir ayette de kötü ahlaklı insanların eş olarak ancak birbirlerine yaraşacakları uyarısında bulunur www.herodevyapilir.com

www.herodevyapilir.com İmam Nikahı

Resmi Nikah www.herodevyapilir.com

SON www.herodevyapilir.com

www.herodevyapilir.com www.herodevyapilir.com www.herodevyapilir.com