09 - 10 Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Advertisements

Web sitemizden kütüphane hizmetleri ve kaynaklarının kullanımı konusunda tüm bilgilere erişebilirsiniz.
Hazırlayan : Semiha SARAÇ
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Prof.Dr.Erdal BEŞER ADÜ Tıp Fakültesi ADÜ SEM Müdürü
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
RDA Resource Description and Access
“IP Universities” Istanbul, May 16 to 18, 2012 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logo FM Ofisi – Üniversite İlişkisi Salih.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
Halk Kütüphaneleri. Halk kütüphaneleri, kadın-erkek, her yaştan her düzeyde ve her meslekten okuyucunun çeşitli konulardaki fikir ürünlerinden ücretsiz.
Güssün Güneş & İlkay Holt 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Denizli
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
BELGE SAĞLAMA HİZMETLERİ
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI
ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNDE HUKUK KOLEKSİYONLARI
KULLANICI / KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUP ÇALIŞMALARI ANKOS 5. Yıllık Toplantısı Haziran 2005 Süleyman Demirel Kütüphanesi, Sakarya.
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
Tarihçe  Milli Kütüphane kuruluş çalışmaları, 15 Nisan 1946 'da başlatılmış,  1 Nisan 1947'de koleksiyon adedi 'e ulaşmıştır.  Bugün Ankara İl.
SORULARLA MERAK ETTİKLERİMİZ
ANKOS AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER ÇALIŞMA GRUBU PROF.DR. UĞUR DEMİRAY (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ - DANIŞMAN) GÜLSEVİL AĞCA (YAŞAR ÜNİVERSİTESİ) YASEMİN.
HUKUK KÜTÜPHANECİLİĞİ
Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Ankara Üniversitesi Kütüphaneciliğin Destanı Sempozyumu Ekim 2004, Ankara KÜTÜPHANECİLİKTE SÜREKLİ EĞİTİM.
ANKOS FİYATLANDIRMA MODELLERİ
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
TÜBESS (TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ); Ulusal Belge Sağlamada Yeni Bir Boyut 25 Mayıs 2011 Antalya Mehmet BOZ
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Hazırlayanlar : Elmas SOFU Müjde BALBAROS
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi STRATEJİK AMAÇLARIMIZ Vizyon ve misyonumuza dayalı olarak oluşturulan.
İDARİ BİRİMLER GENEL DEĞERLENDİRME TOPLANTISI Mayıs Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı.
İYİ UYGULAMALAR: SİNOP ÜNİVERSİTESİ Hazırlayan Müslüm Yurtseven 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yüksek Öğrenim Kurulu Başkanlığı Ekim 2014, ANKARA.
LOGO YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ.
URQUHART YASASI.  Urquhart Yasası bilimsel dergilerin “kütüphane ötesi kullanımı”nın (supralibrary use), bu dergilerin her kütüphanenin “kütüphane içi.
Elektronik Bilgi Kaynaklarına Yatırım ile Yayın Sayısı Arasındaki İlişki Üzerine Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
ÜNAK 2015, 1-3 Ekim 2015, Hacettepe Üniversitesi, Ankara
dijitalleşme ve Kütüphaneler
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
Geleceğin Kütüphanelerinde Değişen Hizmetler ve Kütüphanecilerin Yeni Rolleri Emre Hasan Akbayrak ODTÜ Kütüphanesi 51. Kütüphane Haftası, Geleceğin Kütüphaneleri.
YÖK ULUSAL AKADEMİK ARŞİV PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ NEDEN AÇIK ERİŞİM? Mart 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Gültekin GÜRDAL.
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi Alev AyaokurTolga Çakmak Müzelerde Bilgi Hizmetleri: Müze Eğitimi, Müze kütüphaneleri.
BBY 204 Derme Geliştirme II
Kütüphane ve Dokümantasyon
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi.
Akademik Değerlendirme Koordinatörlüğü
Dijital kütüphane işlevleri
Bibliyometrik Analiz Örneği: Bilgi Dünyası Dergisi
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Öğretim Yılı Oryantasyon Programı
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Kaynak Gösterme Teknikleri
Çukurova Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi Çalışması
Sunum transkripti:

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ ÇALIŞMA GRUBU KOLEKSİYON

2 Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA KAPSAM Bilgi Kaynakları Kütüphaneler Konunun Önemi Günümüzde Kütüphaneler Koleksiyon Oluşturma Politikalar Standartlar Ülkemizdeki Durum

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon İlk insandan günümüze bilginin önemi giderek artıyor... BİLGİNİN ÖNEMİ VE BİLGİ KAYNAKLARI

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon BİLGİ KAYNAKLARI DEĞİŞİYOR MU?

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon Kütüphane, belli bir sisteme göre düzenlenen kitap ve kitap dışı bilgi kaynaklarının toplandığı, saklandığı, okuyucu ve araştırmacıların hizmetine sunulduğu yer. Bodleian Library Oxford University KÜTÜPHANE NEDİR?

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon GÜNÜMÜZDE KÜTÜPHANELER British Library

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon Üniversitenin amaç ve işlevlerine paralel olarak üniversitede yapılan öğretimi, araştırmayı, akademik çalışmaları doğrudan destekleyen, sürekli yeni bilgi kaynakları ile gelişen ve bilimin son verilerini kullanıma sunan kurumlardır. *Çukadar, Sami ve diğerleri, Türkiye'de Üniversite Kütüphaneleri: Mevcut Durum ve Gelecek, Uluslararası Yükseköğretim Kongresi: Yeni Yönelişler ve Sorunlar Harvard Library ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon KONUNUN ÖNEMİ Kütüphane, üniversitedeki eğitim, öğretim ve araştırma etkinliklerini destekleyebilmek için uygun bir koleksiyona sahip olmalı, kullanıcılarının gereksinim duyduğu her türlü bilgi kaynağını (basılı, elektronik, görsel-işitsel) nitelik ve nicelik açısından değerlendirerek kütüphaneye kazandırmayı hedeflemelidir.

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon BİLGİ KAYNAKLARI

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon KAYNAK SEÇİMİ Otorite: kaynağın yazarı ya da yayınevi Güncellik: kaynağın güncel olması Objektiflik: konunun yansız olarak ele alınmış olması Geçerlilik: kaynaktaki bilgilerin geçerliliğini koruması Kullanıcı grubu: kaynağın hitap ettiği kullanıcı grubuna uygunluğu

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon KOLEKSİYON OLUŞTURMA YOLLARI  Satın alma  Bağış  Değişim

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon YAYIN SAĞLAMA POLİTİKASI Yayının konusu (üniversitenin eğitim-öğretim politikasına uygunluğu) Bilimsel niteliği Disiplinlerarası kullanımı Yayınevinin niteliği Yayının konusunun koleksiyon içindeki oranı Fiyatı Yayının dili Fiziksel özellikleri

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon DÜNYA GENELİ

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon STANDARTLAR 1995 yılında hazırlanan uluslararası standartlara göre bir üniversite kütüphanesinde bulunması gereken koleksiyon miktarı öğrenci, öğretim elemanı ve aktif program sayısından yola çıkılarak hesaplanmaktaydı. Nicelik ön planda tutulmaktaydı. *Standards for Libraries in Higher Education, ACRL

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon STANDARTLARA GÖRE KOLEKSİYONLAR  Üniversitenin misyonuna uygun olarak güvenilir, çok çeşitli ve güncel kaynak sağlamalıdır.  Üniversite programlarında yer alan disiplinler ve yeni eklenen konularda yeterli olmalıdır.  Üniversitenin akademik program ve araştırmalarına uygun olarak koleksiyon haritası çıkarılmalı ve koleksiyon geliştirme bu harita üzerinden devam etmelidir.  Koleksiyon geliştirme politikalarına uygun olarak belli periyodlarda kullanım istatistikleri baz alınarak ayıklama işlemleri yapılmalıdır.  Koleksiyonun niteliği, sayısı ve çeşitliliği yanında kullanımıyla da ölçülmelidir.

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon DÜNYA GENELİ-ÖRNEK

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon DÜNYA GENELİ-ÖRNEK Standards for Canadian College Libraries, CTCL Standards Committee 2004.

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon ÜLKEMİZDEKİ DURUM: SORUNLAR Üniversitelerimizin genelinde kütüphaneler için stratejik planın olmaması, Üniversitenin eğitim-öğretim programına göre kütüphane koleksiyonunun geliştirilmesi ve güncel tutulması için yeterli bütçe ayrılmaması, Üniversiteler arasında kütüphanelerine ayrılan bütçe konusunda farklılıklar görülmesi, Ülkemizde 104’si devlet, 72’ü vakıf olmak üzere toplam 176 üniversite vardır. Kütüphanelere ayrılan bütçeler konusunda farklılıklar görülmektedir. Üniversite kütüphaneleri arasında hizmet ve imkânlar açısından önemli farklılıklar vardır ve ulusal üniversite kütüphaneleri standartı oluşturulamamıştır.

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon ÜLKEMİZDEKİ DURUM: SAYILAR

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon ÜLKEMİZDEKİ DURUM: ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİNDEKİ SAYILAR

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon Üniversitelerin kuruluşunda, kitaplık bir çekirdek koleksiyon FTE sayısı 1.000’e ulaştığında kişi başı en az 37 kitap KOLEKSİYON STANDARTLARI

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon OLMASI GEREKENLER-1  Her kütüphanenin yazılı bir koleksiyon geliştirme politikası olmalı, bu politika belli aralıklarla güncellenmeli,  Kütüphane koleksiyonu oluşturulurken başlangıçta çekirdek koleksiyona (core collection) ağırlık verilmeli,  Kaynak seçiminde öğretim üyeleri ile iş birliği yapılmalı, çekirdek koleksiyon oluşturulduktan sonra kurumun eğitim, öğretim politikalarını ve faaliyetlerini destekleyen güncel koleksiyon için öğretim üyelerinin profilleri oluşturularak kütüphane servis ve hizmetlerinden yararlanmaları ve yeni yayın seçiminde bulunmaları sağlanmalı,

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon OLMASI GEREKENLER-2  Kütüphane koleksiyonu, kayıtlı bilginin bütün biçimlerini içermeli; koleksiyonda kitap ve dergilerin yanı sıra elektronik kaynaklar ve görsel-işitsel materyaller bulunmalı, kullanıcılarının gereksinim duyduğu her türlü bilgi kaynağına erişim sağlamalı,  Bütün koleksiyonlar kolay erişimi sağlamak için kataloglama, meta- data sistemleri /standartları konusunda iyi organize edilmeli,  Ortaklık ve işbirliği çalışmaları ulusal düzeyde oluşturulacak bir merkezden koordine edilmeli ve yürütülmeli,

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon OLMASI GEREKENLER-3  Üniversite kütüphanelerinde bulunan yazma ve nadir eserlerin tamamının standartlara uygun olarak dijitalleştirilmesi ve elektronik ortamda serbest olarak tüm araştırmacıların hizmetine sunulması,  Yayın alım süreçleri iyileştirilmeli,  Kütüphane, kurumun tarihine ait dokümanları toplama, koruma ve erişilebilir hale getirmede liderlik rolünü üstlenmeli,  Üniversite kütüphaneleri, bulunduğu şehrin ve bölgenin sosyal ve kültürel tüm bilgi kaynakları için bir merkez konumunda olmalıdır.

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon SORULAR - CEVAPLAR

Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Üniversite Kütüphanelerini Yeniden Düşünmek: Koleksiyon TEŞEKKÜRLER