BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 1: Giriş ve Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PLN.444 Mesleki Uygulama Esasları Sunum :Fadime Ballı
Advertisements

Avrupa Birliği, Avrupa Ülkeleri, ve bugünün Avrupa'sın da ki vatandaşlar, taraflar ve araştırmacılar üzerindeki konulara odaklanan artı değerli bir bilgi.
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
MARKA YÖNETİMİ HAFTA IV. Türkiye’nin Marka Değerleri 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme çerçevesinde evrensel değerlere.
MALİ SOSYOLOJİ
MUĞLA ÜNİVERSİTESİ VE BOSAV İŞBİRLİĞİ OLANAKLARI.
DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Funda YİRMİBEŞOĞLU
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR European Destinations Of Excellence (EDEN)
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Kültür.
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Korunan Alan Kavramı Doç. Dr. Nilgül KARADENİZ
Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetiminin Kavramsal Tanımı ve Uygulama Alanları Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
GELENEKSEL KENT DOKULARININ YENİ GELİŞME ALANLARIYLA BULUŞMASI
Arş. Gör. Tolga Çakmak Hacettepe Üniversitesi – Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Sosyal Medya ile Değişen Pazarlama Anlayışları.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi
Doğal Mirası Koruma Mekansal Gelişme Kültürel Mirası Koruma KIRSAL KALKINMA DÜŞÜN GERÇEKLEŞME SÜRECİ VE KELKİT A.Faruk GÖKSU Çekül Vakfı Kelkit 2005.
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
İstanbul & Pecs. Avrupa Birliği Başkenti Olmak Ülkenin bilinirliğinin artması Gelen turist sayısının artması Ekonomik açıdan gelişim Şehrin tanıtımı için.
SANAT TARİHİ.
KARPA & VENA ORTAK GIRIŞIMI
Türk-İslam Arkeolojisi
BBY606: Araştırma Yöntemleri
İNSAN HAKLARI KAVRAMI VE İNSAN HAKLARI HUKUKU
AVRUPA.
KÜLTÜREL MİRASIN ÖNEMİ VE RESTORASYON SORUNLARI
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
18. YY OSMANLI DEVLETİ’NDEKİ YENİLİK HAREKETLERİ
REFORM HAREKETLERİ.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
EĞİTİMİN İŞLEVLERİ Bireysel İşlevleri Toplumsal İşlevleri.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 5: Dijitalleştirme Modelleri, Standartları ve Entelektüel Mülkiyet Hakları Arş. Gör. Tolga.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Web Site Yönetim Paneli Kullanım Kılavuzu.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Arş. Gör. Tolga Çakmak KOHA – Lab Çalışması ve Ödev 1 Çalışma Dokümanı.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 7: Dijitalleştirme eğitimi Arş. Gör. Tolga Çakmak.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 6: Dijitalleştirilen materyallerin tanımlanması Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
GİRİŞGİRİŞ İ Ç İ NDEK İ LER TANITIM L İ STE Türkiye'deki Milli Parklar Dünyamızdaki gelişen teknolojilerin bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımı nedeni ile.
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
İSTANBUL TABİP ODASI 21 Ocak 2017 SAVAŞ …
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
KÜLTÜR TURİZMİ.
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
SOSYAL YAPI İlin Türkiye'deki konumu Edirne haritası Çalışma alanı
Resimle İlgili Meslekler
Dijital kütüphane işlevleri
ÇEVRE KAVRAMI 1. Çevre, bugünkü anlamıyla bir çok dilde yeni bir terimdir. Yakla ş ık 50 yıl önce üretilen bu yeni sözcükler dünyanın büyük bir bölümü.
BİTKİ ÖRTÜSÜ VE UĞRADIĞI ZARARLAR
- Coğrafi konum (yeryüzü şekli, iklim…) Dinsel inanışlar
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
BÖLÜM HAKKINDA 2004 yılında kurulan bölümümüzde; dilin bir araç olarak kullanıldığı sözel anlatımlar, geleneksel gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, festivaller.
MÜZE EĞİTİMİ VE DÜNYADA MÜZE EĞİTİMİ UYGULAMALARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kentbilimin Temelleri
Uluslararası Üniversite Sıralama Sistemleri Genel Bir Değerlendirme
Siyaset Bilimi II 9. Hafta: milliyetçilik.
SOS407 – Kadın Çalışmaları
12. Hafta Ders İçeriğinin Başlıkları
Sunum transkripti:

BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 1: Giriş ve Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak

Ders Sayfası

Ders notlarını takip etmek, Kısa sınavlar ve uygulamalar, Ödev ve sunumların teslimi, Dersle ilgili iletişim Ders Sayfasına Abonelik

İlk aşama sisteme giriş yapın Hacettepe adresli e-postanız ve şifreniz ile Kullanıcı adı bölümünde ifadesi olmalı. Önceki şifreler ve kullanıcı adları artık yok Ders Sayfasına Abonelik – Yapmanız gerekenler

Profilinizi güncelleyin Ders Sayfasına Abonelik – Yapmanız gerekenler

Ders sayfasına giriş yapın Yandaki menüden «enroll me for this course» ifadesine tıklayın Ders Sayfasına Abonelik – Yapmanız gerekenler

20. yüzyıl boyunca değişim tanım, anlam ve kapsam açılarından Etki eden unsurlar: ulus devlet yapılanması, kentlerin ve kırsal alanların dönüşümü, koruma teori ve pratiklerinde yaşanan tartışmalar, uluslararası ve ulusal sözleşmeler, kültürel mirasın bir ekonomik değer olarak yükselişi Kültürel Miras

Tanım: Sadece anıtsal mimari eserler, tarihi ya da sanatsal öneme sahip yapılar ve arkeolojik sit alanları gibi taşınmaz kültür varlıkları; resim, heykel gibi sanat eserleri, kitaplar, arşivler, el yazmaları, bilimsel açıdan önemli koleksiyonlar gibi sanatsal, tarihi veya arkeolojik öneme sahip taşınabilir kültür varlıkları olarak ele alınmaktadır “Atina Tüzüğü - (Charter of Athens)” 1954 “Lahey Sözleşmesi - (The Hague Convention)” Kültürel Miras

obje odaklı ve anıtsal eser perspektifine dayanan bir kavram; imparatorluklar ve ulus-devletler çağında mirasın siyasi egemenlik göstergesi olarak değerlendirilmesi ulusal kimlik arayışı ve inşaası yeni inşa edilen ulus-devletin geçmişe uzanan temellerini göstermesi Kültürel miras eserleri ulusun geçmişine ilişkin bilgiyi geleceğe taşıdıkları için korunur ve değer atfedilen eserler. Kültürel Miras

Ulus-devletlerin kurulması geçmişin bilgisini taşıyan izleri korumak, muhafaza etmek, göstermek ve gelecek kuşaklara aktarmak yaklaşımı Nitekim, anıtların ve tarihi eserlerin tespit edilmeleri, ortaya çıkarılmaları ve korunarak gösterime sunulmalarına yönelik süreçler Kültürel Miras

Kapsam belirsizliği – Her ülkelere göre farklılıklar Toplumsal hassasiyetler – Tarihsel açıdan neyin önemli olduğu, nelerin gelecek kuşaklara aktarılmasının iyi olacağı, hangi eserlerin korunarak geleceğe miras bırakılacağı Kültürel Miras

sıradan sivil yapıların toplumsal belleğin önemli bir parçası olarak görülmesi Kentsel dokular – kültürel mirasın bir parçası Kültürel Miras

Koruma anlayışındaki farklılık Farklılaşmanın nedeni; II. Dünya Savaşı Avrupa’daki kentler «Sivil yapılar da korunmaya değer kültür varlıkları» yaklaşımı “Venedik Tüzüğü (The Venice Charter)”

Kültür mirası tanımının değişmesi Korumanın kapsamının genişletme “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Hakkında Sözleşme (Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage)”

Kapsamın genişlemesi; insan eliyle inşa edilmiş alanların yanı sıra doğanın doğa ile insanın birlikte yarattığı eserler

“Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Hakkında Sözleşme (Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage)” Kapsamın genişlemesi; insan eliyle inşa edilmiş alanların yanı sıra doğanın doğa ile insanın birlikte yarattığı eserler

1975 yılı - Avrupa Mimari Miras Yılı Avrupa Konseyi - “Avrupa Mimarı Miras Sözleşmesi Toplumla bütünleşik mimari yapılar – bütünleşik koruma prensibi – sosyal dokunun dikkate alınması “Amsterdam Bildirgesi (Declaration of Amsterdam)”

«Avrupa Peyzaj Sözleşmesi»

2000’lerde daha çok ekoloji ve çevre odaklı çalışmalar 2005 – Faro Sözleşmesi kültürel mirasa, miras ile ilişki kuracak insanlar açısından yaklaşılması Sadece uzmanlar değil vatandaşlar da bu konuda karar verici İnsanlar için koruma

Nesnenin kendinden çok ona atfedilen özellikler Toplumların geçmişleri ile kurdukları ilişki ve bu ilişkinin somutlaşması seçim, eleme ve yorumlama Neden Değerli

BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 1: Giriş ve Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak