“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan : Semiha SARAÇ
Advertisements

Meriç Belediyeler Birliği
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
Eylem Planı Sonraki Adımlar
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI
Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
Bu menü, ILL, Katalog, Konu başlıkları, Kütüphane Yönergesi dışında kalan tüm sayfalarda aktiftir Araştırma sürecinizi kolaylaştırmak, kütüphane kaynaklarına.
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
HATAY VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM M Ü D Ü RL Ü Ğ Ü Strateji Geliştirme Hizmetleri Bölümü "Fidanlar Çınarların İzinde..." Projesi
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
AB ÇEVRE FASLININ AÇILMASI VE Prof. Dr. Hasan Z. SARIKAYA
Temel Bilişim Eğitiminde Enformatik Bölümlerinin Rolü
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
Y USIF M AMMAD - ZADA : ,000 okulmuzdaki 620,000 dersliğimizi BT ekipmanları ile donatarak eğitimde öğrenci ve öğretmenlerimiz için fırsatları.
AVRUPA BİRLİĞİ VE EĞİTİM POLİTİKASI
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİK PLANLAMA.
GREEN PEARLS-YEŞİL İNCİLER LdV Ortaklık Projesi T.C. GÖLBAŞI KAYMAKAMLIĞI Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü.
Türkiye’de Açık ve Uzaktan Öğretim Temel Politikası (Çalıştay Raporu) Prof. Dr. Üstün Özen Atatürk Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Dekanı.
T. C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Başlıca e-Devlet Uygulamaları ve e-Dönüşüm Türkiye Projesi
DERS KİTAPLARINDA İNSAN HAKLARI PROJESİ TÜRKİYE BİLİMLER AKADEMİSİ TARİH VAKFI İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ 10 YILI ULUSAL KOMİTESİ TÜ RKİYE İNSAN HAKLARI VAKFI.
EŞİT BİR EĞİTİM İÇİN ENGELSİZ KAMPÜS
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
dijitalleşme ve Kütüphaneler
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN UYGULAMAYA YÖNELİK İLERLEMELERİ Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN.
ÖĞRETİM YILI TANITIM YÖNELTME TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ.
MÜZE BİLİNCİ VE MÜZELERLE EĞİTİM
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Ulusal Bilgi Sistemleri Güvenlik Programı Bilge KARABACAK 8 Haziran 2007, Ankara.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 5: Dijitalleştirme Modelleri, Standartları ve Entelektüel Mülkiyet Hakları Arş. Gör. Tolga.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
Sunum Planı 2 Kurulum Süreci Gerçekleştirilecek Çalışmalar Giriş USBS Hakkında Fizibilite Süreci Hedef & Fizibilite Çıktıları Yapılan Çalışmalar.
Ata TÜRKFİDANI Yaşar Üniversitesi, İzmir ANKOS AEKA OpenAIREplus – Zenodo Son Gelişmeler 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı.
DENİZLİ 18. TAPU VE KADASTRO BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ Denizli Horozu İyileştirme Takımı Çalışma Raporu.
İSTANBUL VALİLİĞİ İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü CULTOUR PROJE ÇALIŞTAYI.
YÖK ULUSAL AKADEMİK ARŞİV PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ NEDEN AÇIK ERİŞİM? Mart 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Gültekin GÜRDAL.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Kamunun Yeniden Yapılandırılması Eğitim Sen Eğitim Uzmanı
ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi.
Dijital kütüphane işlevleri
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
“Gizlilik, Bireysel Haklar, Kişisel Verilerin Korunması”
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı
Sunum transkripti:

“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara

İçerik Indicate Projesi Türkiye Takımı Sayısal Koruma Saha Çalışması Sayısal Koruma Anketi Sonuçlar Türkiye Avrupa ve Akdeniz Ülkeleri

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülen ve Avrupa Birliği (AB) “7. Çerçeve Programı” projelerinden birisi olan INDICATE projesine Bakanlığımız 25/11/2009 tarih ve sayılı “Makam Onayı” ile dahil olmuştur.

Proje 24 aylık bir süre içerisinde (Eylül 2010 – Kasım 2012) tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Prof. Dr. Onur Bilge KULA Proje Yöneticisi Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hakan Koray ÖZLÜKBahadır AYDINONATKültür ve Turizm Uzmanı

Indicate, Akdeniz çevresi AB üye ve diğer ülkeler dahilinde kültürel miras alanında ortak bir ağ altyapısı kurmayı amaçlayan ve alanında uzman araştırmacıların yürüttüğü bir projedir. Değişik ülkelerdeki yapıyı analiz ederek gelecek planlar hakkında strateji ve politika belirlemeyi amaçlamaktadır.

Sayısal Koruma Saha Çalışması Indicate projesi bu saha çalışması ile: –Bilgi iletişim teknoloji gereklilikleri –E-altyapı kullanımının faydaları –Karşılaşılabilecek sorunların öngörülmesi ve çözümü hakkında araştırma yapmayı amaçlamaktadır.

Sayısallaştırma ve koruma çalışmalarının ana hedefi kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılmasıdır. Indicate projesi, Avrupa ve Akdeniz bölgesindeki bilgilerin paylaşım ve dolaşımını sağlamak için e- altyapılarda kültürel değerlerin paylaşımını amaçlamaktadır. Ayrıca, sayısal korumada bağlantı, depolama gibi konularda e-altyapı imkanlarının kullanımı diğer önemli bir etmendir.

Saha çalışması kapsamında ilk olarak değişik ülkelerdeki sayısal içeriğin saklanma yöntemlerini analiz etmek için tarafımızca bir anket hazırlandı. Anket, sistemin nasıl oluşturulduğunu, nasıl yönetildiğini ve nasıl sürdürüldüğünü analiz ederek sistemin yapısını, saklama yöntemlerini, kullanılan standartları, donanım ve yazılımları sorgulamaktadır.

Giriş Sayısallaştırma ve saklama politikası Teknik Bilgiler Standart ve Metadata Depolama ve Yedekleme Geleceğe Dönük Planlar ve Sonuç Anketin Anketin Bölümleri

Anket 10 farklı ülkeden çeşitli kuruluşlara uygulanmıştır. Bu kuruluşlar, ulusal kütüphaneler ve arşivler, müzeler ve görsel işitsel içerik barındıran özel kurumlardır. Türkiye’den Milli Kütüphane Başkanlığı, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi seçilmiştir.

Anket uygulanan ülkeler İtalya, İspanya, Yunanistan, Türkiye, Slovenya, Fransa, Hollanda, Litvanya ve İsveç’dir. Anket uygulanan kurumlar genellikle o ülkenin Milli Kütüphaneleri ve Arşivleridir. Ayrıca Görsel işitsel arşivler, bilgi merkezleri, Meclis kütüphaneleri ve müzeler gibi özel kurumlara da uygulanmıştır. SONUÇLAR

1.Anket uygulanan kuruluşların kendine has sayısallaştırma ve koruma yöntemleri bulunmaktadır. Bir global standart yoktur. 2.Kapsamlı bir sayısallaştırma ve koruma politikası bulunmamaktadır. 3.Sayısallaştırılan içerik için herhangi bir derleme kanunu bulunmamaktadır. TÜRKİYE

4.Resmi kurumların yeterli bütçeye sahip olduğu görülmektedir. 5.Türkiye'den ulusal akademik aga sadece Milli Kütüphane bağlı bulunmaktadır. 6.Sayısal içeriğe erişim ve indirme izinleri üyelik sistemiyle gerçekleştirilmektedir.

7.Sayısallaştırma ve koruma genellikle basit standartlar ve metadata kullanılmıştır. 8.İlk ana kopya koruma amaçlı olarak tutulmakta ve kullanıcının kullanımına sunulmamaktadır. 9.Sayısallaştırılan içeriğe uygulanan kalite kontrol kriterleri genellikle çözünürlük, renk tonlamaları, görüntü temizleme ile ilgilidir.

10.Milli Kütüphanenin aksine Devlet Arşivleri ve Süleymaniye Kütüphanesi barındırdığı materyalin türü açısından telifli içerik bulundurmamaktadır. 11.Sayısallaştırma ve koruma işlemlerinde görülen en önemli problemler bütçe ve teknik bilgi konusundadır. 12.Sonuç olarak Türkiye’de sayısallaştırma ve koruma çalışmaları bireysel olarak yapılmaktadır. 13.Ulusal Standart, politika ve stratejiler bulunmamaktadır.

AVRUPA 1. Avrupa ülkelerinin bir çoğunda sayısallaştırma ve koruma konusunda belli bir politika ve strateji oluşturulduğu görülmektedir. 2.En iyi örnek olarak İtalya ve Fransa bu işlemlerinde belli bir standartlaşmaya gittikleri anlaşılmış ve standart kurallar ve politikalar belirlediği görülmüştür.

3.Görülen iyi örneklerde içerik sayısallaştırılıp korunmadan önce atılması gereken adımlar tek tek belirlenerek belli bir standartlaşmaya gidilmiştir. 4.Örneğin taramaların hangi çözünürlükte yapılacağı, uygulanacak kalite kontrol kriterleri, kullanılacak metadata ve standartlar gibi her detay önceden belirlenmektedir.

Saha çalışması rapor sonuçlarına göre öneriler: –Her ülkede sayısal koruma konusunda ortak hareket politikası belirlenmelidir. –Telif, erişim, veri paylaşımı vb. konulardaki yasal sorunların üstesinden gelebilmek için kanunlarda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. –İyi bir saklama sistemi için personel eğitimi mutlaka gereklidir.

–Kurumlara kendi saklama çalışmalarında yardımcı olmak üzere yayınlar ve rehberler hazırlanmalıdır. –Sayısal saklama yapan kurumlar yerel e-altyapı sağlayıcılarına başvurarak e-altyapı olanaklarının bağlantı, depolama, hız gibi faydalarından yararlanmadırlar. –Yerel adımlardan sonra uluslar arası düzeyde ortak hareket sağlanmalıdır.

Hakan Koray ÖZLÜK Bahadır AYDINONAT HER TÜRLÜ GÖRÜŞ ÖNERİ VE KATKILARINIZ İÇİN