ODTÜ – RÜZGEM Rüzgar Enerjisi Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI TAIEX ÇALIŞTAYI 03.04.2013.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
10. KALKINMA PLANINDA AR-GE VE YENİLİK POLİTİKALARI Özgür Kadir ÖZER 8. ÜSİMP Ulusal Kongresi 10 Haziran Konya.
Advertisements

KOBİLER BÜYÜR TÜRKİYE BÜYÜR! KOSGEB KONYA MÜDÜRLÜĞÜ.
28 Nisan 2014 EDİRNE Prof. Dr. Naim SAĞLAM Fırat Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü 23119, Elazığ.
Page  1 Hoşgeldiniz. TARİHODASAAT 14:00 SUNUM HAZIRLAYAN İzmir 60. Yıl Anadolu Lisesi İEÜ -EEM Konferans Salonu.
KALİTE ETİKETLERİ VE ÖDÜLLER Ayşe SAYLIK TR Ulusal Destek Servisi.
RES ve ges sorunlari Dr. Yüksel MALKOÇ
3. SONUÇ Niğde Üniversitesi bünyesinde büyük oranda Kalkınma Bakanlığı desteği ile yapımı tamamlanan ve Almanya’da üretimi gerçekleşen cihazların (güneş.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ Proje Koordinasyon ve Danışmanlık Merkezi.
T.C. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı SAVUNMA SANAYİİNDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ UYGULAMALARI Bilal AKTAŞ Sanayileşme Daire Başkanı.
UNI-SET Toplantı Notları
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
YOL HARİTASI Okul Çevre İşbirliği Etkinliklerine İlişkin Temel Kavramlar Okul Çevre İş Birliği Etkinliklerinin Temel Özellikleri Okul Çevre İş Birliği.
Page  1 BUCAK MEHMET CADIL ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ COMENIUS PROJE TANITIMI.
İNSAN-BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ. İnsan Bilgisayar Etkileşimi (İBE) alanındaki pratik ve teorik çalışmalar, bilgi ve iletişim teknolojilerinin insana ve insan.
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 3: Dijitalleştirmenin Planlanması ve Dijitalleştirmede Süreç Yönetimi Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ERASMUS+ Gençlik KA3. Yapılandırılmış Diyalog.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
Tanıtım Sunum. PROJENİN ADI TR83 Bölgesinde Endüstriyel Tasarım Alanında Genç İstihdamının Artırılması Projesi PROJENİN KAPSADIĞI BÖLGE TR83 Bölgesi (Samsun,
GRUNDTVIG Yetişkin Eğitimi ve Yaşam Boyu Öğrenme.
Ulusların Rekabet Üstünlüğü. Küresel rekabetin öneminin artması ulusların önemini yitirmesine mi sebep oldu? – Ulusal değerler, kültür, ekonomik yapılar,
İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı ve Güvenliği 2. Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
HAZIRLAYANLAR SEDA NUR GÖK KEMAL ŞAHİN. AÇILIMI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme Yönlendirme.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü
ERASMUS+ YÜKSEKÖĞRETİM HAREKETLİLİĞİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ
TTH Türkiye; EIF tarafından BST Bakanlığı, AB Türkiye Delegasyonu ve Avrupa Komisyonu Bölgesel Politika Genel Müdürlüğü işbirliğinde tasarlanmıştır.
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü
Stratejik plan çalışmaları kapsamında yapılan akademik Personel Anket SONUÇLARI.
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
TUŞBA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
KIRSAL ALANDA İNSAN KAYNAKLARINI GELİŞTİRMENİN TEMEL AMACI NELERDİR?
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
Stratejik plan çalışmaları kapsamında yapılan İdari Personel Anket SONUÇLARI.
MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
Avrupa 2020 Hedefleri Horizon 2020
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Stratejik Planı Yrd. Doç. Dr. Günver GÜNEŞ Merkez.
OKUL- ÇEVRE İLİŞKİLERİ
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘ü’
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı
Cube Organization Presents.
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II)
S.Ü.ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
GÜMÜŞOVA MESLEK YÜKSEKOKULU ÜRETİMDE KALİTE KONTROL PROGRAMI
ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Filiz KUŞKAYA MUMCU Tülin HAŞLAMAN Yasemin KOÇAK USLUEL
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BATMAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ( )
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
Isparta Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, orta öğretim kurumlarından mezun öğrencilerin 2 yıl süreyle eğitim-öğretim gördükleri, Ön lisans diploması.
SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü
Sunum transkripti:

ODTÜ – RÜZGEM Rüzgar Enerjisi Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI TAIEX ÇALIŞTAYI

İÇERİK KAMU ARAŞTIRMA MERKEZLERİ ODTÜ-RÜZGEM ÖNEMLİ BİR SORUN

KAMU ARAŞTIRMA MERKEZLERİ KAMU YATIRIMI BİLİMSEL BİLGİ TEKNOLOJİ YENİLİKÇİLİK SANAYİ GİRDİSİ REKABET GÜCÜ GELİŞİM EKONOMİK ve SOSYAL YARAR

KAÇ TÜRÜ VARDIR? Tematik İleri Araştırma Merkezleri Merkezi Araştırma Laboratuvarları (İlki 1998’de ODTÜ’de kurulmuştur)

KURULUŞ AMAÇLARI NE(LER)DİR? Ulusal Yenilikçilik Sistem oluşturulması (Araştırma Altyapıları = Kamu Kurumları, Üniversiteler, Özel sektör, Araştırma Enstitüleri) Sistem içi aktörlerin işbirliğinin sağlanması Araştırmacı insan gücü açığının giderilmesi Yerli teknoloji ürünlerinin geliştirilmesi ve ürüne dönüştürülmesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rüzgar Enerjisi Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi 6

ODTÜ-RÜZGEM, ODTÜ’deki sekiz farklı bölümden öğretim üyelerinin işbirliği ile 28 Şubat 2011 kurulmuştur. Havacılık ve Uzay, Makine, Elektrik ve Elektronik, Malzeme ve İnşaat Mühendisliği ile Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama ve İşletme Bölümleri Devlet Planlama Teşkilatı (Kalkınma Bakanlığı) tarafından desteklenen üç yıllık bir projedir ( ). Vizyon: Rüzgar enerjisi teknolojilerinde yenilikçi tasarım ve yetkin test/akreditasyon faaliyetleri ile ulusal odak noktası olmak ve uluslararası düzeyde araştırma yapmaktır. Misyon: Rüzgar enerjisi alanında bilimsel ve teknolojik araştırmalar yaparak sektörün gelişimine katkıda bulunmaktır.

Rüzgar enerjisi ve türbin teknolojileri araştırmaları için test düzenekleri ve en güncel teknolojiye sahip ölçüm araçları ile donatılmış dört ana konuda altı laboratuvar bulunmaktadır.  Aerodinamik Laboratuvarı  Yapı ve Malzeme Laboratuvarları o Kompozit Malzeme Laboratuvarı o Yapısal Mekanik ve Malzeme Laboratuvarı o Yapısal Dinamik Laboratuvarı  Elektromekanik Laboratuvarı  Yüksek Başarımlı Hesaplama Laboratuvar

Aerodinamik Laboratuvarı: Rüzgar Tüneli Binası

Yapı ve Malzeme Laboratuvarları Altyapı Çalışması

Araştırma Alanları Teknolojik Gelişme Türbin kanatlarının aerodinamik ve yapısal tasarım optimizasyonu Zamana göre değişken rotor aerodinamiği Aktif akış kontrolü Rüzgar çiftlikleri tasarım ve optimizasyonu Topoğrafik analiz ve mikro-yerleştirme Enerji depolama Yenilikçi kontrol konseptleri ve adaptif kontrol Akıllı yapılar Kompozit yapılar ve kompozit malzeme mekaniği Hasar mekaniği Yapısal optimizasyon Yapısal dinamik ve aeroelastisite Kompozit kanatlar için yenilikçi üretim teknikleri Sosyo-ekonomik İlerleme Mimari ve bölgesel entegrasyon Rüzgar enerjisi konusunda kamusal farkındalık ve sahiplenmenin arttırılması Rüzgar enerjisi konularının kamusal ihtiyaç ve tercihlere uyumu için yollar aranması

RÜZGEM 2013 Rüzgar Enerjisi Bilimi ve Teknolojisi Konferansı 3-4 Ekim 2013 – ODTÜ KKM Rüzgar çiftlikleri ve iz bölgesi etkileşimleri Rotor aerodinamiği Türbin modellemesi ve kontrolü Yapısal Tasarım Atmosferik etkiler ve gelen-akış (inflow) modellemesi Rüzgar kaynağı değerlendirmesi ve mikro konumlandırma Yapısal Mekanik ve Dinamik Kompozit malzemeler Elektromekanik sistemler Off-shore sistemler Hibrid sistemler ve enerji depolaması Yenilikçi tasarım ve ürünler Sosyo-ekonomik konular ve kamuoyu kabulü Rüzgar enerjisi üzerine eğitim

Ulusal ve Uluslararası üyelikler: Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Rüzgar Enerjisi Teknoloji Platformu (RETEP) ODTÜ Yenilenebilir Enerji, Ekosistemler ve Sürdürülebilirlik Araştırma Platformu (YESAP) EERA JP Wind (European Energy Research Alliance) (Avrupa Enerji Araştırmaları Birliği – Rüzgar Ortak Programı)

YAŞANAN ÖNEMLİ SORUN NEDİR? En önemli sorunlardan biri devlet politikası çerçevesinde bu kuruluşların sürekliliğinin sağlanmasıdır. Bu sürekliliğin en temel ayağı da İnsan Kaynakları’dır. Bilimsel Araştırma EndüstriBürokrasi

SORUN 1: İletişim Eksikliği Sözkonusu farklı çalışma kültürlerinin birbirilerini anlamaları, süreçleri hızlandırmak ve sorunlara çözüm bulmak bakımından önemlidir. Bu iletişim verimliliği arttıracaktır. Bu oyuncuların birbirleriyle iletişimi için personele daha çok yatırım yapılmalıdır. Farklı kurumlarla çalışan bürokratların ve bilim üreten kuruşluların biraraya gelmesi, olası değişimler içindeki ihtiyaçları en kısa sürede belirlemesi, süreçleri hızlandıracaktır.

SORUN 2: Var olan akademik personele yatırım Akademisyenlerin gerçekleştirdikleri projeler için bir ödüllendirme mekanizması yaratılmalıdır (prim, bonus, yarattıkları katma değerden ötürü vergi indirimi gibi). Gerçekleştirdikleri projelerin önemli bir akademik performans ölçütü olarak kabul edilmelidir.

SORUN 3: İdari personel yetersizliği İşlerin yürütülmesi ve artan iş gücünü karşılamak için personel gereklidir. Kısa süreli (yıllık) sözleşmelerden ötürü personel kaybetme riski vardır. Artan işe karşın maaşların düşürülme olasılığı bulunmaktadır.

SORUN 4: Arayüz oyuncuları (Teknoloji transfer ofisleri ve Bilgi transfer ofisleri)  Endüstri ve Üniversiteler arasındaki arayüz kuruluşlarının birer kariyer olanağı olarak ortaya konması ve insan gücü yetiştirilmesi gereklidir.  Bağlantı noktalarına endüstri deneyimi olan birinin yönetici olarak bulunması gereklidir.  AR-GE yaparken gerçekleştirilen çalışmaların BİLİMSEL ve ENDÜSTRİYEL olarak birbirinden ayrılmalı ve buna göre personel seçim ve yatırımına gidilmelidir.

SORUN 5: Bölgesel ve Uluslararası işbirliğinin arttırılması  Üniversitelerde AB mevzuatı ve proje prosedürleri üzerine insan yetiştirilmesi gereklidir.  Yurtdışı ziyaretleri ve networking çalışmaları için insan gücü yetiştirilmelidir.

TEŞEKKÜR EDERİM ERDEN GÖKTEPE ODTÜ-RÜZGEM AB&DIŞ İLİŞKİLER YÖNETİCİSİ 20