Sağlıklı Ulusal Yemekler konusunda öğrencilerin eğitilerek, onların fast food’un zararlarından korunmalarını sağlamak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA SAĞLIKLI BESLENME VE
Advertisements

İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
Fen Teknoloji 5.
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
ERGENLİK DÖNEMİ BESLENME.
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
GEBELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
OSTEOPOROZ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
MENOPOZ VE BESLENME.
KANSERSİZ YAŞAM EĞİTİM ŞUBE 2010.
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
SPOR.
Yeterli ve Dengeli Beslenme
BESLENMENİN ÖNEMİ
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Eslenme engeli.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
OKUL DÖNEMİNDE BESLENME
BESLENME REHBERİ 2.

SAĞLIKLI BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
Laboratuvar kuralları
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
OBEZİTE NEDİR ? SEBEPLERİ NELERDİR?
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
DİYABETTE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
İLKOKUL VE ORTAOKULLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Çağımızın Sağlık Problemi Obezite
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
Vücut AğIrlIğInIn Denetİmİ
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Menü Planlama.
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
BESLENME ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN SAĞLIKLI BESİNLER KAHVALTILIKLAR Peynir- Zeytin- Haşlanmış Yumurta Reçel-Bal-Domates Salatalık-Tost-Simit-Poğaça.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

Sağlıklı Ulusal Yemekler konusunda öğrencilerin eğitilerek, onların fast food’un zararlarından korunmalarını sağlamak

 2008 Yılı Teklif Çağrısı Döneminde okulumuz Comenius Proje İrtibat Kişisi ve İngilizce Öğretmeni Mehmet Akif DUMAN tarafından Fransa ve İtalya’dan okullarla birlikte hazırlanan, TR1-COM Nolu “Embracing European Cultures Through Healthy Eating Traditions (Sağlıklı Ulusal Yemekler Aracılığıyla Avrupa Kültürlerini Kucaklamak)” adlı Comenius Okul Ortaklığı Projemiz Devlet Planlama Teşkilatı Avrupa Birliği Eğitim Ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca kabul edilmiştir.

 Özellikle de bu tarz restoranların alışveriş merkezlerinde sosyal ortam olarak bulunması, hızlı yemek yiyip başka şeylere daha fazla vakit harcanmak istenmesi ve fiyatlarının çok pahalı olmaması ise bu tarz beslenmeyi bizlere daha cazip hale getiriyor.

 Bu tarz beslenmeye olan talebin de artmasıyla bugün pek çok restoranda fast food diye nitelendirebileceğimiz hamburger, pizza, patates kızartması gibi besinler satılmaktadır. Bunların yanı sıra lahmacun, pide, kebap, simit, cips ve hazır meyve suları gibi besinler de hızlı hazır yemek sistemi içine dahil olmaktadır.

 Bunların yanı sıra bu tarz hazır besinler enerji değerleri yüksek olduğu için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da hastalık olarak kabul edilen obeziteye zemin oluşturmaktadır. Özellikle de yapılan çalışmalarda çocukluk çağı şişmanlığın nedenleri arasında sağlıksız tüketilen fast food besinler yer almaktadır

Fast-food ürünlerinin özellikle çocuk ve gençler tarafından tercih edilmesi yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenme sorununu akla getirmektedir. Ayak üstü beslenmeyi oluşturan bazı menüler beslenme yönünden yetersiz ve dengesizdir. Ancak iyi bir seçimle, Fast-food ürünleri yeterli ve dengeli hale getirilebilir. Dengesiz fast-food ürünlerinin çok sık tüketilmesi ise sağlığı olumsuz etkiler. Bu etkiler şöyle özetlenebilir:

 Hızlı hazır yiyeceklerin posa içeriği düşüktür. Diyet posasının yetersizliği ise barsak kanser riskini arttıran faktörlerdendir. Ancak günümüzde salata barların fast-food restoranlara girmesiyle posa içeren ürün sayısı oldukça artmiştır

 Sağlıklı yaşamın sürdürülmesinde tüketilen besinler kadar bu besinlere uygulanan hazırlama ve pişirme yöntemleride önem taşımaktadır. Çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin kaybını ( folik asit, B12 vitamini vb.) arttırılır. Yüksek ısı ayrıca, sağlığı bozucu etmenlerin oluşmasına yol açar.

 Derin yağda kızartma yöntemi fast-food restoranlarda sıkça kullanılmaktadır. Bu yağlar saat kullanılmaları nedeniyle kimyasal ve fiziksel değişikliklere uğramakta ve çabuk bozulmaktadır. Kızartma sırasında E vitamini kaybı oluşmakta, proteinli besinlerin yanması ile de kanser yapıcı nitroz bileşiklerinin oluşumu artmaktadır.

 Fast-food beslenme şeklinde kolalı içecekler, çay ve kahve sıklıkla tüketilmektedir. Aşırı kafein alımı sonucunda sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk ve kan basıncında yükselme gibi durumlara neden olur. Bunların yerine meyve suyu, süt ve ayran tercih edilmelidir. Kolalı içecekler aşırı alındığı taktirde, sağladığı ekstra enerji nedeniyle şişmanlığa neden olabilirler

 Ayak üstü beslenme sisteminde yer alan yiyeceklerin bir bölümüne ön hazırlama sırasında tuz eklendiğinden sodyum içerikleri yüksektir. Fast-food menüler bileşiminde görünür tuzun dışında da yüksek miktarda sodyum ihtiva ettiklerinden yüksek kan basıncının oluşmasına katkıda bulunurlar. Aşırı sodyum alımı hipertansiyon, mide kanseri ve kemik erimesi riskini arttırır.

 Ayak üstü beslenmede yiyeceklere renklendiriciler, aroma artırıcı maddeler, tatlandırıcılar, antimikrobiyal maddeler vb. gibi katkı maddeleri eklenmektedir. Bu katkı maddeleri ürünlerde uygun şekilde kullanıldığında bir sağlık riski oluşturmaz. Ancak, katkı maddelerinin uygun kullanılmaması ve bu katkı maddelerini içeren fast-food ürünlerin sık tüketimleri uzun dönemde kanser riskini arttırır.

 Ayak üstü beslenme sisteminin uygun ve hijyenik koşullarda yapılmaması, enfeksiyon riskini arttırır. Yiyeceklerin hazırlanması, saklanması ve servisi sırasında hem bireysel temizliğe hem de çevrenin temizliğine dikkat edilmesi zorunludur.

 Fast-food ürünlerde hız, ucuzluk, el altında olmak gibi kriterlerin yanında besin içerikleri de göz önüne alınmalıdır. gereklidir. Fast-food restoranlarda sunulan ürünlerin seçiminde sağlıklı beslenme ilkelerinin gözönünde tutulması

 Beslenme uzmanları dinç bir gün geçirmek için kahvaltıyı şart koşuyor. Hele okula giden bir genç için kahvaltı günün olmazsa olmazı. Çünkü kahvaltı okulda başarıyı getiriyor.Hele

 Cezbeden lezzetlerine rağmen, özellikle gelişme çağındaki çocukların bu tür yiyecekleri tüketmesi kesinlikle uygun değildir.