Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
Advertisements

MUSTAFA YEŞİLADA
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
Türkiye’de Yürütülen Kamu Kesimi Reformlarının Güçlükleri ve Vadettikleri Andrew N. Vorkink Ülke Direktörü 10 Ocak, 2005.
BELEDİYELERDE VERGİLENDİRME YETKİSİ
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
ORHAN YÜCEL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Emin Dedeoğlu , Eskişehir
Kurulu ş Misyon Vizyon Amaçlar ve Hedefler E ğ itim-ö ğ retim alt yapısı Fakülte Bina Proje Süreci Akademik Kadro Da ğ ılımı Eylem Planı Stratejik Plan.
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
KAMU YÖNETİMİNDE BAŞARININ TEMELLERİ AHMET ERTÜRK TMSF BAŞKANI.
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Sektörler Arası İşbirliği. Amaç: TSM Çalışanlara Yönelik Sağlığın Geliştirilmesi Eğitimi 2 Katılımcıların sa ğ lı ğ ın geli ş tirilmesi müdahalesinde.
Uzaktan Eğitim Kuramları
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
İYİ YÖNETİŞİM.
Hesap verebilirlik kavramı Visa Paajanen Finlaniya Ulusal denetim Ofisi
Çevre Sorunları “Ayamama Felaketi”nin acı biçimde gösterdiği gibi çevre sorunları, artık yaşamımızda istisna olmaktan çıkmış, gündelik yaşamın bir parçası.
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
İnsan Kaynakları İnsan kaynakları yönetimi pek çok stratejik misyon ve vizyonu temsil etmekle birlikte, klasik personel yönetiminin dar kalan idari fonksiyonlarının.
YÖNETİŞİM.
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ VE ŞEFFAFLIK
ELEKTRONİK DEMOKRASİ.
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
İNOVASYON.
STRATEJİK PLANLAMA.
Geçmişten günümüze pek çok tanım ile açıklanan bilgi politikası bilginin üretilmesine, yönetilmesine, işaretlenmesine ve kullanılmasına öncülük eden; birbiri.
 Yakın bir geçmişe kadar Avrupa’da okulların üç hatlı dikey kurulmuş sistemi, “kabiliyetlerin trinite psikolojisi” görüşüne dayandırılmaktaydı. Eski.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Yrd. Doç. Dr. Alparslan ÖZMEN
Maddeyi Oluşturan Tanecikler
ŞEHİRLER VE KENTSEL ALANLAR
KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA
TABAKALAŞMA VE SINIF.
MEDYA.
Ki ş inin ya ş amı boyunca edindi ğ i i ş e yönelik deneyim ve faaliyetlerle ilgili algıladı ğ ı tutum ve davranı ş lar dizisidir.
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
Kamu Mali Yönetimine İlişkin Sorunlar. Türkiye’de kamu yönetiminin karşılaştığı en önemli sorun alanlarının başında mali konular gelmektedir. Mali disiplinin.
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
Engelli Amerikalılar Yasası (Americans with Disabilities Act -ADA)-(1990)
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
MUHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI
KAMU YÖNETİMİNDE REFORM
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
PAZARLAMA YÖNETİMİ PAZARLAMA YÖNETİMİ • PAZARLAMAYA GİRİŞ
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
Hizmet Pazarlamasında Dağıtım Kavramı
ÖĞRENME STİLLERİ.
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK
TEST 1.
100.Yıl İlkokulu /A Sınıfı K Sesi Hece Çalışması
Sunum transkripti:

Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.

. Yöneti ş im, bir kamu hizmeti olarak e ğ itim hizmetlerinin yürütülmesinde bir yandan yerel yönetimleri, di ğ er yandan da özel sektör ve sivil toplum kurulu ş larını ön plana çıkarmaktadır(Ba ş aran, 2006)

Yöneti ş im kavramı toplumun ekonomik,sosyal,siyasi önceliklerinin belirlenmesinde katılımcılı ğ ı ve uzla ş mayı esas alan yeni bir yönetim paradigması olarak kabul edilmektedir. Kısaca yöneti ş im kavaramı, geleneksel otoriter yönetim sisteminden daha demokratik bir yönetim sistemine do ğ ru dönü ş üme vurgu yapan bir kavramdır.

Yöneti ş im yakla ş ımının 1990’larda ABD yönetim literatüründe yer almaya ba ş layan “kürek çeken de ğ il, dümen tutan devlet” Sloganı ile do ğ du ğ u ileri sürülmektedir.(Akt. Ş engün ve Yazkan, 2007)

Klasik kamu yönetimi anlayı ş ında yönetim faaliyetleri,kendili ğ inden kendilerine yasal yetki verilmi ş yöneticiler tarafından yürütülürken,yöneti ş imde bu faaliyetlerin katılımcılık esasına göre,ilgili toplumsal aktörlerle(özel sektör,sivil örgütler vs.)birlikte yürütülmesi öngörülmektedir.( Ş engül ve Yazkan, 2007)

Yöneti ş im kavramı be ş temel ilkeye dayanmaktadır.(Okçu, 2007) -Açıklık:Kurumların ş effaf bir ş ekilde hizmet sunmalarını ve kamuoyu ile anla ş ılabilir bir dille ileti ş im kurmalarını,ifade etmektedir. - Katılımcılık:Uygulanacak politikaların belirlenmesi a ş amasından uygulama a ş amasına kadar geni ş bir halk katılımın sa ğ lanmasıdır. -Hesap verebilirlik:Yasama ve yürütme süreçlerindeki rollerin açık hale getirilmesini ifade etmektedir. -Etkililik:Politikaların açık, seçik belirlenmi ş hedefler do ğ rultusunda etkin ve zamanında sunulmasıdır. -Uyum:Belirlenen politikalar ve bunların gerçekle ş tirilmesine yönelik eylemlerin uyumlu ve kolay anla ş ılır olmasını,ifade etmektedir(Okçu, 2007)

Yöneti ş im kavramı yönetim kavramından ayrı anlamda kullanılmaktadır.Yönetim toplumsal ya ş amı düzenleyip kontrol eden kurumlarla ilgilidir;yöneti ş im ise arzulanan bir takım sonuçlara ula ş ılacak faaliyetlerin bir takım araçlarla denetlenmesidir.Bu denetlenme kamu ya da özel kurumlarca veya ulusal ya da uluslar arası kurumlarca yapılabilir. Günümüzde di ğ er kurumlarda oldu ğ u gibi e ğ itim kurumlarında da yönetimden yöneti ş ime do ğ ru bir dönü ş üm ya ş anmaktadır.

Yöneti ş im, özel sektöre has bir takım uygulamaların kamu kurumlarında da uygulanmasını gerektirmektedir.Ölçülebilir performans standartları bu uygulamalardan biridir(Lindblad ve di ğ erleri,2002)

Yöneti ş im e ğ itim kurumlarında -Liderlik -Profesyonellik -Sorumluluk -De ğ erlendirme -Mü ş teri tercihi

Yönetim kavramından daha kapsamlı olan yöneti ş im kavramı, kurumlarda hiyerar ş ik yapı yerine heterar ş ik bir yapıyı öngörmektedir.Heterar ş ik yapı,kar ş ılıklı ba ğ ımlılık ili ş kileri bulunan ve i ş levsel olarak ba ğ ımsız olan örgüt veya birimlerin kendi kendilerine örgütlenmelerine imkan tanımaktadır( Ş engül ve Yazkan,2007)

Bu yakla ş ım vatanda ş ın pasif tüketici konumundan katılımcı konuma geçmesini,vatanda ş ın kendini ilgilendiren hususlarda söz sahibi olmasını öngörmektedir.Bu yönüyle,yöneti ş im kavramı katılımcı demokrasi anlayı ş ının bir ileri a ş aması olarak görülmektedir. ( Ş engül ve Yazkan,2007)

Yöneti ş im son zamanlarda farklı anlamlarda kullanılmaya ba ş lanan bir kavramdır.Bu alanlara ba ğ lı olarak üç farklı yöneti ş imden bahsedilmektedir. Küresel yöneti ş im:bireyselli ğ i ön plana çıkarmakta,gerek ulusal gerekse evrensel düzeyde klasik yöntem uygulamalarının yerini kar ş ılıklı yöneti ş im anlayı ş ının alması gerekti ğ ini öngörmektedir. Kamu yöneti ş imi:Yeni paradigma do ğ rultusunda,kamu kurumlarının yeniden yapılandırılmasını ve kamu hizmetlerinin sunulu ş ş eklinin yeniden düzenlenmesi gerekli görmektedir. İ yi yöneti ş im:Yönetimde ba ğ ımsız bir yargı sistemini, iyi i ş leyen bir hukuk sistemini,etkin,saydam ve hesap verebilir bir kamu yönetimini,toplumun kararlara etkin katılımını savunmaktadır( Ş engül ve Yazkan,2007)

İ yi yöneti ş im kavramı açık kamu politikalarını,profesyonel bir ahlak ve i ş yapma anlayı ş ına sahip bürokrasiyi,etkin bir kamu denetimini,kamu hizmetlerine etkin katılımda bulunacak güçlü bir sivil toplumu ve hukukun üstünlü ğ ünü öngörmektedir.

İ yi yöneti ş imin ş u temel nitelikleri ta ş ıması gerekti ğ ini ileri sürmektedir( Ş engül ve Yazkan,2007 ) 1. ş effaflık:Yönetilenlere,yönetim uygulamaları ile ilgili do ğ ru bilgi aktarımının sa ğ lanması. 2.Hesap verebilirlik:Rollerin açık bir ş ekilde belirlenmesi;her kurumun ulusal ve yerel düzeyde üstlenmi ş oldukları görevlerin yönetilenlere açıklanmasıdır. 3.Katılım:Yönetilenlerin,gerek do ğ rudan gerekse kendilerini temsil eden kurumlar aracılı ğ ıyla karar alma sürecine katılmasıdır.

4.Cevap verebilirlik:Yönetilenlerin istek ve ş ikayetlerinin yöneticiler tarafından dinlenerek cevaplandırılmasıdır. 5.Hukukun üstünlü ğ ü:Kurumların hukuki çerçeve dı ş ına çıkmaması,yönetimin her türlü eylem ve i ş lemlerinin hukuka tabi olması. 6.Etkinlik:Kurumların kaynaklarının etkin kullanılmasını sa ğ layacak tedbirler alınması. 7.E ş itlik:Yönetilenlere e ş it fırsatlar sunulması,aynı düzeyde hak ve sorumluluk yüklenmesi. 8.Stratejik vizyon:Liderlerin sa ğ lam bir yöneti ş im vizyonuna sahip olmaları,bu vizyonun olu ş umunda payda ş ların katkısının sa ğ lanması

Yöneti ş im anlayı ş ına, “E ğ itime bir kamu hizmeti olmaktan çok,bir ekonomik ürün olarak bakıldı ğ ı ve e ğ itim hizmetlerinin ulusal planlamayla de ğ il,küresel bir düzenlemeyle sunulmasının öngörüldü ğ ü” ş eklinde ele ş tiriler getirilmektedir.(Ba ş aran, 2006) Bu ele ş tirilerde yöneti ş im, ulus- devlet-küreselle ş me çeki ş mesinde, küreselle ş meyi destekleyen bir araç olarak görülmektedir.

Bizi dinlediğiniz için teşekkür ederiz.