APİKAL REZEKSİYON.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
APİKAL REZEKSİYON Prof Dr Mehmet YALTIRIK Dt. İrem Kırlı Dt
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Mastarlar.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
Önem Testleri. Örnekleme yoluyla sağlanan bilgiden hareketle; Kliniklerde hasta hayvanlara uygulanan yeni bir tedavi yönteminin eskisine kıyasla bir farklılık.
HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
KESME ÖZELLİĞİ OLAN ÇİFT BAŞLIKLI HEMOSTATİK KLİPS APARATI Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey.
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitiminde Alan Eğitiminin Yeri ve Önemi
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
KİŞİSEL HİJYEN.
AMBALAJ MALZEMELERİ VE STERİLİZASYON
MENİSKUS YIRTIKLARI.
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
Stres Üriner İnkontinansın Minimal İnvaziv Tedavisi: Mesane Boynu Enjeksiyonu Ayse Veyhürda Dikmen, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi, Üroloji Klinigi,
Kanatlılarda kesim.
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Periodontoloji Protez İlişkisi
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
Girişimsel Tedavisi (nasıl yapıyorum ?)
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Akciğerde biriken aşırı, tıbbi tedaviyle düzeltilemeyen, nüks eden ve ciddi solunum sıkıntısı ve ağrıya sebep olan “kanserli ve/veya şilöz sıvının” tedavisinde.
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
KAN TRANSFÜZYONU VE KOMPLİKASYONLARI
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
Maddeler doğada karışık halde bulunur
Meriç ÇETİN Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
ÖĞRETİM ARAÇ-GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
Cerrahi El Yıkama.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Pedagojİk Formasyon Sertifika programI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Hafta V Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
Nitel Araştırmalar.
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
Sunum transkripti:

APİKAL REZEKSİYON

Apikal Rezeksiyon nedir? Kökün apikal parçasının kesilip alınması ve periapikal iltihabi ve nekrotik dokunun veya ufak çaplı radiküler kistin ortamdan uzaklaştırılması işlemidir.

Endikasyonları Anatomik sorunlar Protetik gereklilikler Horizontal kök kırığı sonrası apikal bölüm nekroze olduysa Yabancı cisimler Kanal tedavisine bağlı sorunlar Kanal tedavisiyle iyileşmeyen veya genişleyen periapikal lezyonlar Hasta vaktinin sınırlı oldugu durumlarda Sinüs ameliyatında veya çene kemiğinin diğer operasyonlarında kök ucu açığa çıkmışsa

Kontrendikasyonlar İdiopatik kanal tedavisi başarısızlıkları Yalnızca kök kanal tedavisiyle sonuç alınabilecekse Anatomik zorluklar Kron kök oranı Rezeksiyon bölgesinde enfeksiyon varsa Periodontal sorunlu lükse dişlerde Travmatik oklüzyonlu dişlerde Kökün 1/3 ünü aşan lezyon varlığında Fraktür apikal üçlüyü aşmışsa apikal üçlünün koronalinde kanal perforasyonu Sistemik sorunlar

Sistemik sorunlar; Akut enfeksiyon varlığı Kontrol edilemeyen iyileşmeyi geciktiren hastalıklar Kan hastalıkları Antikoagülan tedavi gören veya görmüş hastalar Hemanjiom gibi lezyonların o bölgede yer alması Fokal enfeksiyon kaynagı varsa Mental retardasyon

Tek seansta kök kanal tedavisi ve apikal rezeksiyonun yapılması;  Görüş alanı geniş,tek seansta tedavinin sonlanması  Kanama sonucu dişte renklenme,kanal dolgusunun niteliğinin bozulması Kök kanal tedavisi ve apikal rezeksiyonun ayrı seanslarda yapılması  Temiz cerrahi çalışma alanı,duvarlara iyi adaptasyon

TEKNİK Anestezi: Vazokonstrüktörlü anestezik solüsyon kullanılması cerrahi alanda kanamayı azaltır ve anestezi süresini uzatır.

İNSİZYON Dört çeşit insizyon çeşidi vardır. İntrasulkuler insizyon Submarginal insizyon Semilunar insizyon Vertikal insizyon

-kole ile insizyon arasında 5 mm’lik yumuşak doku bandı bırakılmalıdır. -insizyonun yan sınırları rezeksiyon yapılacak diş ile iki taraftaki komşu dişleri içine alacak şekilde planlanmalıdır -kemik teması alınmalı ve mukoza ile periost zedelenmeden kaldırılmalıdır.

KEMİĞİN KALDIRILMASI Mukoperiostal lambo kaldırılır. Kemiğin yumuşak olduğu bölge sondla aranır. Büyük periapikal lezyonlarda kök açığa çıkmış olabilir. Preparasyon yerini saptayamadığımız durumlarda kemik kaldırılır,radyoopak cisim konulur,radyografi alınır. Kemik rond frezlerle fırça darbesi tarzında hareketlerle ve irrigasyon altında kaldırılır.

YUMUŞAK DOKUNUN KALDIRILMASI Periradiküler küretaj düz veya açılı kemik küretleri ya da periodontal küretlerle yapılır. Kök ucunun kesilmesinden önce ya da sonra yapılabilir. Doku örneği formalin çözeltisi ile biopsiye gönderilir. Geniş lezyonlu dişlerin küretajında komşu dişlere ve anatomik oluşumlara dikkat!

KÖK UCUNUN REZEKSİYONU Görüş netliği sağlamak amacıyla kök ucu eğimli kesilmelidir. Ancak kök ucunun çok eğimli kesilmesi daha çok dentin tübülünü açığa çıkarır. Rezeksiyon açısını belirleyen faktörler; kökün eğimi, kurvatürü, kök sayısı, kemiğin kalınlığı, kökün kemik içindeki konumudur.

Kök ucu 2 şekilde rezeke edilir. Birinci yol: Kök ucu açığa çıktıktan sonra mezyodistal yönde frezlenerek kesilir.Apeksten başlayarak koronale doğru devam edilir. İkinci yol: Kesilecek kök ucu miktarına önceden karar verilir.Apikal kısım tek parça halinde çıkarılır.Biyopsi istendiğinde bu yol kullanılır.Anatomik oluşumlara yakın köklerde de bu yöntem uygulanır.Ancak bazen gereğinden fazla madde kaldırılmasına sebep olur.

Bu işlemler yapılırken gözönünde bulundurulması gerekenler Cerrahi alana giriş ve görüş alanı Kökün pozisyonu ve anatomisi İlave kanal varlığı ve pozisyonu,ilave kök bulunması Kesilen kök yüzeyi yapısı,kanal sayısı ve ilişkileri Retrograd kanal doldurmak için gerekli alan Perforasyon varlığı ve lokalizasyonu Alveol içinde kök kırığı varlığı Anatomik faktörler

İrrigasyon altında rezeksiyon yapılmazsa ve tungsten karbid frezler yerine çelik frez kullanılırsa daha kalın bir smear tabakası oluşur.Bu da istenmeyen bir durumdur.

RETROGRAD DOLGU PREPARASYONU Kök kanal dolgusunun kalitesi kanal dolgu patının çözünmesi ya da kanal anostomozlarından dolayı ideal olmayabilir.

Retrograd dolgu, Protetik restorasyonlara zarar verilmesi istenilmeyen durumlarda, Pulpanın kalsifikasyon veya kırık alet vb sebeplerle tıkandığı durumlarda, Dens in dente benzeri anomalilerde, Fosfat siman ile önceden doldurulmuş,boşaltılması durumunda perforasyon olasılığı olan dişlerde yapılır.

Kök ucunun retrograd yoldan doldurulabilmesi için yapılan preparasyonda özel dizayn edilmiş ultrasonik aletler kullanılabilir. Küçük,açılı tipleri bu işlem için uygundur. Kolay şekillendirme ve irrigasyon sayesinde etkin temizlik sağlarlar. Ancak bazı araştırmalar kök ucunda mikroçatlaklar oluşturabileceğini göstermiştir.

Kök ucu serum fizyolojik ile yıkandıktan sonra kurulanır Kök ucu serum fizyolojik ile yıkandıktan sonra kurulanır.Kurulamadan önce kök ucunun sitrik asitle yıkanması tartışmalıdır.

KÖK UCUNUN DOLDURULMASI Doldurmaya başlamadan önce kavite izolasyonu sağlanmalıdır.Bunun için; Vazokonstrüktörler Bone wax(kemik mumu) Kollagen bazlı ürünler:CollaCote,Avitene,SuperStat Kollagen bazlı olmayan ürünler:Surgicel,Oxygel,Gelfoam Ferrik sülfat içerenler:Asrigedent,Cut-Trol,ViscoStat.

İdeal bir kök ucu dolgu materyali; Biyouyumlu olmalı Radyoopak olmalı Adeziv olmalı Çözünürlüğü az olmalı Kullanımı kolay olmalı Antibakteriyel olmalı

KÖK UCU DOLGU MATERYALLERİ AMALGAM(zinc-free) SUPER EBA IRM CIS DENTİN BONDLU KOMPOZİT REZİN DIAKET MTA

AMALGAM Amalgamın geç donma süresi kontaminasyonuna izin verir. Korozyon oluşur. Dokular için steril olmayan civa ortama girmiş olur. Bu sebeplerden dolayı alternatif yöntemler geliştirilmiştir.

SUPER EBA Yüksek sıkıştırma ve gerilme kuvveti Nötral Ph Düşük çözünürlük Kan kontaminasyonundan minimal düzeyde etkilenir.

IRM ZOE simanın rezinle desteklenmiş halidir. Yüksek toz/likit oranında hazırlanırsa retrograd dolgu materyali olarak kullanılabilir.Bu durumda; Yerleştirme zamanı kısalır. Doku sıvılarındaki çözünürlük ve toksisitesi azalır.

CIS Kimyasal bağlanırlar. Biyouyumluluğu iyi. Antibakteriyel özelliktedir. .

DENTİN BONDLU KOMPOZİT REZİN Minimal toksisite Nemsiz ortamda kullanılmalı. Araştırmalarda amalgamdan daha iyi olduğu bulunmuş.

DİAKET Örtüleme kapasitesi yüksek Kök ucu dolgu maddesi olarak kullanılan diaketin kanal patı olarak kullanılan diaketin toz/likit oranından fazla olmalı

MTA(MİNERAL TRİOXİDE AGGREGATE) Biyouyumluluğu iyi Örtücü özelliği iyi Kan kontaminasyonundan etkilenmez

OPERE YERİN KAPATILMASI Doku flebinin repozisyonundan önce aksettirilen dokunun altı,çevreleyen kemik ve periradiküler kemik kavitesinde debris varlığı kontrol edilmeli,MTA’nın kök ucu dolgusu olarak kullanıldığı yerler hariç operasyon yeri serum fizyolojikle yıkanmalı Sonra doku repoze edilip primer iyileşme için dikiş atılır.

Dikiş atmadan önce flep yerleştilerek parmak basıncı uygulanması önerilir. Bu şekilde kan pıhtısının kalınlığı azalır,fibrin formasyonu başlar ve kaldırılan doku ile altta kalan doku arasında bağlantı sağlanmaya başlanmış olur.

POST OPERATİF RADYOLOJİK İYİLEŞME Operasyon bölgesi kapanmadan bir film alınır. Filmde dikkat edilmesi gereken noktalar: Geriye kalan rezeksiyona uğramamış kök yapısı var mı? Kök uçları doğru olarak doldurulmuş mu? Operasyon bölgesinde yayılmış radyopak materyal var mı? Kök ucu dolgu materyali maxsiller sinüsün ya da mandibular kanalın içine itilmiş mi? Klinik olarak görülmeyen bir kırık var mı?

Apikal rezeksiyon uygulanan hastalar belli aralıklarla kontrol edilir Apikal rezeksiyon uygulanan hastalar belli aralıklarla kontrol edilir.Bir hafta sonra dikişler alınır ve hemen post operatif dönemde 3,6,12 ve 24. aylarda filmler alınır.Bu filmler ile kemikleşme hızı kontrol edilir.Ameliyattan sonra iki yıl bulgu vermeyen semptomsuz dişler başarılı kabul edilir.

Apikal rezeksiyonun başarılı olabilmesi için kanal tedavisinin iyi yapılması,kök ucu patolojisinin iyi temizlenmesi,dişe okluzal travma gelmemesi ve komşu dişlerin zarar görmemesi gerekir!!!

Apikal rezeksiyonun başarısına kısa dönemde radyografiyle karar vermek yanlış olur.Kemikleşmenin radyolojik görüntüsü 6-12 ay süresinde tamamlanır.Hatta büyük lezyonlardan geriye kalan kavitelerde sağlıklı skar dokusu uzun süreli radyolusent görüntü verebilir.Bunun için apikal rezeksiyonun başarısına daha çok klinik bulgulara göre karar verilmelidir.

Apeks civarında şişlik,ağrı,pü akıntısı lezyonun tekrarladığının habercisidir. Başarısız apikal rezeksiyon vakalarında yeniden periapikal küretaj uygulanır.