218 91 5 000000 24 73 129 106 151 212 24 129 118 183 205 235 64 65 193 2 218 5 53 162 Template Theme Colours Secondary + Chart Colours Başlık Text WordArt.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ETRM Türkiye Elektrik Piyasası ve ETRM TRADE © EĞİTİMİ
Advertisements

İZMİR GÜNEY KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
Türkiye Enerji Arzı Risk İncelemesi Barış Sanlı 5 Mayıs SDE.
Doğal Gaz Piyasası Sektör Araştırması
Elektrik Piyasası Kanunu
ENERJİ KAYNAKLARI.
GÜNDEM 1. Elektrik Piyasası ve TEİAŞ 2. DUY’un Temel Özellikleri
ARZ VE TALEP I: PİYASALAR NASIL İŞLER?
Barış Sanlı 18 Mayıs 2009 – DEK Gençlik Çalıştayı
Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi 0 TEİAŞ PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ (PMUM) Ö.Metin GÖKGÖZ Uzlaştırma ve Piyasa İşletme Müdürü DENGELEME VE UZLAŞTIRMA.
Elektrik Sektöründe Reform
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
SERBEST TÜKETİCİ KARARLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
İçerik Genel Olarak Elektrik Sektöründe Özelleştirme
GLOBAL EKONOMİK KRİZİN ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
 Avrupa Birliği’ne giriş sürecinin hızlanmasına paralel olarak TEK 1993 yılına bölünerek Türkiye Elektrik Üretim ve İletim A.Ş (TEAŞ) ile Türkiye Elektrik.
SOLAREX GENSED-GÜNDER OTURUMU Türkiye’de PV Sektörü ve Geleceği
TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİ
TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMİNİN FİZİKSEL YAPISI
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
TÜRKİYE ELEKTRİK SEKTÖRÜNDE REKABET VE DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR 4 Mart 2005 Esat Serhat Guney *The views are solely those of the author and should.
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
Yenilenebilir Enerji Dün, Bugün ve Yarın
OSBÜK ENERJİ ZİRVESİ VAN 30 EKİM 2010  BÖYLE OLMASINA RAĞMEN, DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAYAN ABONELERİYLE, AYNI DAĞITIM BEDELİNİ ÖDEMEK.
İTÜ Temiz Enerji Günleri İstanbul, 9 Mart 2015
DOĞAL GAZ PİYASASI DAĞITIM MEVZUATI İŞLEYİŞİ. Enerji Sektöründe 1990’ların Serbestleşen Piyasaları; Kuzey Amerika Kıtası (ABD ve Kanada) Avrupa Kıtası.
1)-Enerji Arz Güvenliği ve Talep Güvenliği - Anıl Köroğlu
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
ÜLKEMİZDE RÜZGAR ENERJİSİ.
GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
Dağıtım Şirketleri ARGE Öncelikleri ve İşbirliği Beklentileri
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
Enerji Piyasalarını Anlamak
YERLİ ÜRETİM DERİNLİĞİNİN ÜLKE VE SANAYİMİZE KATKILARI
Eksik rekabetçi bir firma
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
Türkiye Elektrik Piyasaları CIGRE 2015
Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmeleri Piyasa Yapıcılık Uygulamaları
2007 Yılı Tarifelere Göre Tüketici Sayıları (Aralık sonu itibarı ile) Tarife / DönemLefkoşaMağusaGirneGüzelyurtİskeleToplam 01. GECİCİ AKIM , ,785.
Türkiye’de Elektrik Üretim ve Tüketiminin Gelişimi DAKA Yenilenebilir Enerji Sempozyumu – 3 / VAN 28 Kasım 2013.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) 24/12/09.
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Mehmet Fatih TORAMAN Enerji Uzmanı Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı.
Türkiye’de İşletmede Olan Organize Elektrik Piyasalarının İşlem Hacimleri* 2 Gün Öncesi Piyasası Dengeleme Güç Piyasası * Dayanak ürüne göre Vadeli İşlem.
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI Hazırlayan: Melis kaçmaz.
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
TÜRKİYE’DE ENERJİ TİCARETİNİN
KOOPERATİFLERDE DOĞRU YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMI NASIL SEÇİLİR?
LİMAK ENERJİ Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali / Genel
TARİFESİNİN BELİRLENMESİ
Elektrik Piyasalarında Sorun Ne?
Sistem Kullanım Tarifesi Değişikliği
Nükleer enerji, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi arasında ki farklar?
Depolama Tesİslerİnİn mevzuat açIsIndan durumu
10. MONOPOLCÜ REKABET PİYASASI
KIŞ DÖNEMİNDE OLUŞABİLECEK ARZ GÜVENLİĞİ SENARYOLARI
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
AKSAK REKABET PİYASALARI
10. MONOPOLCÜ REKABET PİYASASI
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ.
YENİLENEBİLİR YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİ HAZIRLAYAN:KAĞAN ÖZKAN 6/C.
İKTİSADA GİRİŞ I DERS 6 Y.Doç.Dr.Umut Öneş.
TERMIK SANTRAL. TERMIK SANTRAL NEDIR? ana işletici makinesi buhar gücüyle çalışan güç santralıdır. Isıtılan su buhara dönüştürülerek bir elektrik üretecini.
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

Template Theme Colours Secondary + Chart Colours Başlık Text WordArt Başlık Grafik Renk-1 + Shapes Grafik Renk-2 Grafik Renk-3 Grafik Renk-4 Grafik Renk-5 + İçerik Koyu Hyperlink Footer + İçerik Açık SERBESTLEŞMEDE SON AŞAMA Türkiye Elektrik Piyasası 01 Nisan 2016

Template Theme Colours Secondary + Chart Colours Başlık Text WordArt Başlık Grafik Renk-1 + Shapes Grafik Renk-2 Grafik Renk-3 Grafik Renk-4 Grafik Renk-5 + İçerik Koyu Hyperlink Footer + İçerik Açık BU ÇALIŞMA APLUS ENERJİ DANIŞMANLIK TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR. DEĞER ZİNCİRİ Kamu Santralleri Doğal Gaza Bağımlılık Arz Fazlası Yenilenebilir Kaynaklar Sistem Kısıtları Tarife Fiyatın Öngörülebilirliği Risk Yönetimi Tarife YEKDEM Maliyeti Rekabet ELEKTRİK FİYATLARI ÜRETİM İLETİM DAĞITIMTİCARET TEDARİK & SON TÜKETİCİ

Template Theme Colours Secondary + Chart Colours Başlık Text WordArt Başlık Grafik Renk-1 + Shapes Grafik Renk-2 Grafik Renk-3 Grafik Renk-4 Grafik Renk-5 + İçerik Koyu Hyperlink Footer + İçerik Açık BU ÇALIŞMA APLUS ENERJİ DANIŞMANLIK TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR. TAHMİN VARSAYIMLARI * Yıl sonu itibariyle olan değerleri göstermektedir. Girdiler Elektrik Talebi (TWh) 263,4272,3284,9 Doğal Gaz Fiyatı (USD/1000 Sm3) 295,0268,8268,5 İthal Kömür Fiyatı (USD/Ton) 64,251,046,4 Brent Petrol Fiyatı (USD/varil) 52,4 40,5 46,1 Kurulu Güç (GW) 1 73,176,479,5 Kurulu Güç (GW) Yenilenebilir 2 31,433,234,7 İthal Kömür6,47,7 Yerli Kömür9,610,210,5 Doğal Gaz24,824,625,8 Diğer 3 1,00,7 Toplam73,176,479,5 Not: 2015 yılı gerçekleşen değerleri göstermektedir. 1 Yıl sonu değerlerini göstermektedir. Fiyat Tahmini için Kullanılan Girdiler ve ÖngörülerKurulu Gücün Kaynak Bazında Dağılımı 2 Yenilenebilir, hidro, güneş, biokütle ve jeotermal enerji santrallerini içermektedir. 3 Diğer kategorisi fuel oil ve atık ısı santrallerini kapsamaktadır.

Template Theme Colours Secondary + Chart Colours Başlık Text WordArt Başlık Grafik Renk-1 + Shapes Grafik Renk-2 Grafik Renk-3 Grafik Renk-4 Grafik Renk-5 + İçerik Koyu Hyperlink Footer + İçerik Açık BU ÇALIŞMA APLUS ENERJİ DANIŞMANLIK TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR. TAHMİN SENARYOLARI Kamu santrallerinin 2017 yılında fiyattan bağımsız çalışmaya devam edeceği öngörülmüştür Senaryosu TETAŞ’ın YİD, Yİ ve İHD anlaşmalı santrallerinden kısıt bölgesinde yer almayan santraller ile EÜAŞ’ın Ambarlı Doğal Gaz santrali hariç diğer termik santrallerinin 2017 yılında bir serbest üretim santrali gibi fiyata bağımlı olarak işletilmesi öngörülmüştür. Strateji Değişikliği Senaryosu

Template Theme Colours Secondary + Chart Colours Başlık Text WordArt Başlık Grafik Renk-1 + Shapes Grafik Renk-2 Grafik Renk-3 Grafik Renk-4 Grafik Renk-5 + İçerik Koyu Hyperlink Footer + İçerik Açık BU ÇALIŞMA APLUS ENERJİ DANIŞMANLIK TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR. STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİ SENARYOSUNUN ETKİLERİ Kamu santralleri serbest üretim şirketleri gibi çalışır. Doğal gaz tüketimi azalmaktadır. Arz fazlası devam etmektedir. Ancak arz fazlasının fiyatlar üzerindeki gerçek etkisi gözükebilir. Kamu santrallerinin piyasaya uygun çalışması kayıp-kaçak ve aydınlatma tedarikinin de piyasaya uygun yapılabilmesi anlamına gelir. Bunun tarifeler üzerinde olumlu etkisi olabilir. Fiyatın öngörülebilirliği artar. Tarifeler artmaz tam tersine bir düşüş gerçekleşir. PTF’nin yükselmesiyle YEKDEM maliyeti düşer. ÜRETİMDAĞITIMTİCARET TEDARİK & SON TÜKETİCİ

Template Theme Colours Secondary + Chart Colours Başlık Text WordArt Başlık Grafik Renk-1 + Shapes Grafik Renk-2 Grafik Renk-3 Grafik Renk-4 Grafik Renk-5 + İçerik Koyu Hyperlink Footer + İçerik Açık BU ÇALIŞMA APLUS ENERJİ DANIŞMANLIK TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR. FİYATTAN BAĞIMSIZ KONULAR TEİAŞ’ın hat yatırımlarını yapmasıyla sistem kısıt maliyetleri düşecektir. Öngörülebilir bir piyasa ortamının yaratılmasıyla birlikte piyasa oyuncuları risk yönetiminde daha kolay hareket edebilir bir alana sahip olurlar. Yenilenebilir enerji santralleri ile ilgili YEK mevzuatı piyasa yapısını bozmayacak şekilde yeniden düzenlenmeli ve bu yapılana kadar sıfır bakiye gibi dağıtım tarifesinin içine alınmalıdır. Son kaynak tarifesi haricindeki tüm tarifeler kaldırılmalıdır. Karşı taraf risklerini de içerek bir premium içermesi nedeniyle tarifenin yüksek olması gerekmektedir. Serbest tüketici limiti kalkmalı ve tam rekabet koşulları yaratılmalıdır. İLETİMTİCARET TEDARİK & SON TÜKETİCİ

Template Theme Colours Secondary + Chart Colours Başlık Text WordArt Başlık Grafik Renk-1 + Shapes Grafik Renk-2 Grafik Renk-3 Grafik Renk-4 Grafik Renk-5 + İçerik Koyu Hyperlink Footer + İçerik Açık İLETİŞİM Süleyman Seba Caddesi, BJK Plaza A-Blok Kat 1 Beşiktaş/İstanbul Tel: Fax: