Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sistem Kullanım Tarifesi Değişikliği

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sistem Kullanım Tarifesi Değişikliği"— Sunum transkripti:

1 Sistem Kullanım Tarifesi Değişikliği
2016 Yılı Sistem Kullanım Tarifesi Değişikliği Ocak 2016

2 2016 yılında Sistem Kullanım Tarifesi 3 Katına çıkmıştır.
TEİAŞ Sistem Kullanım Tarifesi, 2016 yılında yaklaşık 3 kat artmıştır. Neden arttı? Üreticilerin %2,5 oranında fazladan üretim yaparak sisteme bilabedel verdikleri iletim kaybı artık TEİAŞ tarafından, TETAŞ’dan satın alınacak ve Sistem Kullanım Bedeli olarak tarifeye dahil edilecek. Sadece tüketicilerin ödediği Sıfır Bakiye Düzeltme Kalemi maliyeti Sistem İşletim Bedeli olarak hem üreticilerden hem de tüketicilerden alınacak.

3 İletim Sistemi Kayıpları Sistem Kullanım Tarifesi’ne dahil edilmiştir.
Sistem Kullanım Bedeli TEİAŞ 2016 yılında yaklaşık 7 TWh enerjiyi İletim Sistemi Kaybı olarak TETAŞ’tan satın alacaktır. Bu enerjinin maliyeti TETAŞ tarifesi göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık olarak 1,25 Milyar TL olacaktır. Önceki yıllarda yalnızca üreticilerin üretmeleri durumunda yüklendikleri sistem kaybı artık kurulu güçleri üzerinden üreticilere ve çekiş kapasiteleri üzerinden tüketicilere yansıtılacaktır. Sistem Kullanım Bedeli yıllık bazda toplamda yaklaşık 1,50 Milyar TL artırılmıştır.

4 Sıfır Bakiye yükü Sistem Kullanım Tarifesi’ne Dahil Edilmiştir.
Sistem İşletim Bedeli Türkiye’nin 2015 yılı sıfır bakiye yükü yaklaşık 1,20 Milyar TL’dir. 2009 yılından itibaren yalnızca tüketicilere tüketim miktarı bazında yüklenen Sıfır Bakiye maliyeti artık hem tüketicilere hem de üreticilere veriş-çekiş kapasiteleri üzerinden eşit olarak yansıtılacaktır. Sistem İşletim Bedeli yıllık bazda toplamda yaklaşık 1,15 Milyar TL artırılmıştır

5 Sistem Kullanım Tarifeleri 14 bölge için farklı belirlenmiştir.
Sistem Kullanım Tarifesi, Yatırım Maliyetine Dayalı Fiyatlandırma modeli uygulanması sonucu enterkonnekte sistemde noktasal sinyaller baz alınarak oluşturulan 14 tarife bölgesi bazında uygulanmaktadır. Doğu bölgelerde tüketim tarifesi düşük, üretim tarifesi yüksektir. Batı bölgelerde ise bunun tersi geçerlidir. Bölgesel Tarifeler ve Artış Oranları 1. (35binTL/MW - %3,3) 2. (36binTL/MW - %3) (36binTL/MW - %2,9) 4. 5. (37binTL/MW - %2,7) 6. (38binTL/MW - %2,6) 7. (38binTL/MWh - %2,6) 8. (40binTL/MW - %2,3) 9. (41binTL/MW - %2,2) 10. (43binTL/MW - %2) 11. (45binTL/MW - %2) 13. (47binTL/MW - %1,8) 14. (49binTL/MW - %1,7) Alkumru Pembelik Seyrantepe Uzunçayır Kirazlık YK-KK HEAŞ Tatar

6 Yeni uygulama sistem maliyetlerinin adil bölüşümü için uygun bir metot değildir!
İletim kayıplarının TEİAŞ tarafından satın alınması ve sıfır bakiye düzeltme kalemi gibi belirsiz olan bu maliyetlerin iletim tarifesine aktarımı olumlu bir gelişmedir. Ancak bu maliyetin üretici ve tüketicilere kendilerine tahsis edilmiş bulunan emre amade kapasite nispetince yansıtılması adil bir yaklaşım değildir. Üretim/tüketim kapasitesi yüksek olan fakat daha az üretim/tüketim yapan katılımcılar sistemdeki kayıpları daha fazla yüklenmiş olmaktadır. Bu bedellerin üreticilere üretimleri, tüketicilere de tüketimleri nispetince yansıtılacak bir metotla yeniden bölüştürülmesi yerinde bir yaklaşım olacaktır.

7 Yedek Slayt2: Bölgeler Bazında Sistem Kullanım Tarifeleri ( Karşılaştırma)


"Sistem Kullanım Tarifesi Değişikliği" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları