 6. Hafta: Faiz Oranları ve Sıcak Para  İktisatta iki farklı «Faiz» tanımı vardır. 1.Sermaye faktörünün üretimden aldığı pay ve 2.Paranın fiyatı.  Bu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
10. BÖLÜM VADELİ TESLİM DÖVİZ PİYASALARI (DÖVİZ TÜREVLERİ)
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Mehmet Zeki Ak İktisadi İdari Bilimler Fakültesi| İktisat B.
ENFLASYON.
ENFLASYON 1. tüketici fiyat endeksi (TÜFE) İşgücü istatistik bürosu tarafından her ay tipik kentli tüketicinin satın aldığı piyasa sepetini temsil eden.
MAKRO EKONOMİ 3. HAFTA.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCISI OLUNUR ? NASIL.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
  3. Hafta: Büyüme.     GSYİH’de gerçek bir artış olması için Q’ların artması gerekmektedir.  Aşağıda temsili A ekonomisine ilişkin verileri inceleyelim…
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
 5. Hafta: İç ve Dış Borç  Kamu harcamaları, kamu gelirleri tarafından finanse edilemediğinde; 1.Para basılabilir (emisyon), 2.İç borçlanma yapılabilir,
Ulusların Rekabet Üstünlüğü. Küresel rekabetin öneminin artması ulusların önemini yitirmesine mi sebep oldu? – Ulusal değerler, kültür, ekonomik yapılar,
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
Beşinci Bölüm EKONOMİK ORGANİZASYON
BANKACILIKTA PORTFÖY YÖNETİMİ. portföy ad 1. kâğıt paraların vb. konulduğu cüzdan. 2. ECO. banka, aracı kuruluş ya da kişinin elinde bulundurduğu, üzerinde.
Dopingli büyümenin öteki yüzü:
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 8 PARASAL SİSTEM YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA.
TALEP (İstem).
Dopingli büyümenin öteki yüzü:
Makro İktisat.
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
PARA POLİTİKASI ARAÇLARI
MAKRO İKTİSAT II BÖLÜM 12 MAL VE PARA PİYASALARINDA DENGE:IS-LM MODELİ
MİLLİ GELİR.
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
ŞEHİRLERİN REKABET KRİTERLERİ
KPSS.
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Rasyonel Beklentiler: Para Politikası
FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.
IS-LM-BP MODELİ KPSS SORULARI.
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
DÖVİZ PİYASASI.
Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi
GELECEK PİYASASI İŞLEMLERİ
PAZARLAMADA FİYATLAMA
Toplam Arz- Toplam Talep
EĞİLİM YÜZDELERİ (TREND) ANALİZİ
HASAR ETKİN FON YÖNETİMİ AÇISINDAN HASAR ÖDEMESİ VE HASAR BİRİMLERİ ARASINDA KOORDİNASYON.
YATIRIM HARCAMALARI.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
Finansal sektöre bakış 2018
S.1. Aşağıdakilerden hangisi klasik makro okul için söylenemez
ENFLASYON Prof. Dr. Metin BERBER.
Uluslararası Sermaye Hareketleri
Planlanan Harcama Düzeyi: basit Keynesyen Model
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR).
HİSSE SENEDİ YATIRIMCILARI NASIL BİR STRATEJİ İZLEMELİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
ALACAKLININ TEMERRÜDÜ Alacaklının ifaya katılmadan borçlu tarafından kendisine sunulan edime haklı gerekçesi olmadan kabulden kaçınmasıdır. Borcun konusu.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
5 Esneklik BÖLÜM İÇERİĞİ Talebin Fiyat Esnekliği
Kamu Borç Stokun Yapısı ve Sorunları
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Yrd. Doç. Dr. Akın Usupbeyli
YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

 6. Hafta: Faiz Oranları ve Sıcak Para  İktisatta iki farklı «Faiz» tanımı vardır. 1.Sermaye faktörünün üretimden aldığı pay ve 2.Paranın fiyatı.  Bu bölümde incelenecek olan «faiz» kavramı ikinci anlamda kullanılacaktır, yani paranın fiyatı olarak dikkate alınacaktır.

  Parayı da bir mal olarak düşünürsek, paranın arzı bollaştığında fiyatı, yani faiz oranları düşecek, paranın piyasa arzı (piyasadaki miktarı) azaldığında fiyatı yani faiz oranları artacaktır.  Faiz oranları yükseldiğinde, paraya sahip olmanın bedeli yani maliyeti artmış demektir. Piyasada zor bulunan paraya sahip olmak için daha yüksek faiz oranlarına katlanmak zorunda kalırsınız. (Kredi faizlerinin yükselmesi gibi düşünebilirsiniz).  Gerçi bu söylediğimiz, parayı elde etmek isteyen ekonomik birim için geçerlidir. Parayı almak isteyen birim ne kadar çok maliyete katlanıyorsa, parayı veren birim de o kadar çok kazanç elde ediyor demektir. (Krediyi veren birimin faiz kazancı artar).

  Yani, yükselen faiz oranları, elinin altında zaten birikmiş para olan birimleri daha kazançlı hale getirir.  Borç vermek isteyen birimler, yükselen faizle birlikte, borç verme konusunda daha istekli davranırlar.  Şimdi uluslararası bir yatırımcı olduğunuzu düşünelim. Elinizde birikmiş bol miktarda para olduğunu, yani bir servet sahibi olduğunuzu düşünelim.  Yükselen faiz oranları elinizdeki parayı borç verme konusunda sizi daha istekli hale getirir.

  Kendi ülkenizde faiz oranları düşükse (örneğin ABD veya Japonya) bu parayı faiz oranlarının daha yüksek olduğu diğer ülkelerde (örneğin Türkiye, Brezilya, Hindistan, Endonezya gibi) borç almak isteyen kişilere veya devletlere vermek sizin açınızdan daha kazançlı olacaktır.  İşte bu eylemi yaptığınızda, yani Amerikalı bir yatırımcı olarak, faiz oranlarının daha yüksek olduğu Türkiye’ye yatırım yaptığınızda, Türkiye’ye getirmiş olduğunuz para «Sıcak Para» adını alır.  Daha formel bir tanımlama yapmak gerekirse, sıcak para, çok kısa vadeli uluslararası para hareketleridir.

  Demek ki sıcak para bir ülkeye giriyorsa, burada tek bir amacı olabilir: «Yüksek faiz oranlarından kazanç sağlamak!»  Bu kazanç hesaplanırken, gidilen ülkenin enflasyon oranları da dikkate alınmak zorundadır. Basit bir örnek üzerinde duralım  A ülkesinin piyasa faiz oranları %20, enflasyonu %15 iken, B ülkesinin piyasa faiz oranları %15 ve enflasyonu ise %5 olsun.  İlk bakışta A ülkesinin piyasa faiz oranları daha yüksek olduğu için bu ülkeye yatırım yapmak daha kazançlı gibi görünmektedir. Oysa bu ülkede enflasyon %15’tir ve yatırımcının kazancı ancak %5 olabilir.

  Oysa B ülkesinde piyasa faiz oranları daha düşük olmasına rağmen, enflasyondan arındırılmış kazanç daha yüksek olduğu için (yani %10) B ülkesine yatırım yapmak daha mantıklı bir tercih olacaktır.  İktisatta buna «Reel Faiz Oranı» denilmektedir. Enflasyondan arındırılmış faiz kazancı şeklinde tanımlamak olasıdır.  Reel Faiz = Piyasa Faizi – Enflasyon  Enflasyon oranı düşüşe geçtiğinde, piyasa faiz oranları yerinde bile saysa, reel faiz oranı yükseliyor demektir.  İşte bir ülkeye sıcak parayı çeken de zaten budur. Yüksek reel faiz oranları ! ! !

  Sıcak para bir ülkeye girdiğinde, önce o ülkenin para birimine dönüşür. (Mesela TL). Dolayısıyla, sıcak paranın girdiği ülkelerde döviz miktarı artar, döviz rezervleri yükselir, döviz bollaştığı için döviz kuru inişe geçer.  Yerli para birimine dönüşen sıcak para, faize yatırım yapar. Dönem sonunda (vade sonunda) faiz kazancını elde eden sıcak para, tekrar geldiği para birimine dönüşerek, geldiği ülkeye geri döner.  Yani sıcak para ülkeden çıkarken, geldiğinden daha fazla miktarda çıkar. Çünkü üzerine faiz kazancı eklenmiştir.

  Tekrar dövize çevrilip ülkeyi terk eden sıcak para, döviz miktarının azalmasına, rezervlerin düşmesine, döviz azaldığı için döviz kurunun yükselmesine yol açar.  Faiz kazancını elde eden sıcak para hemen anında ülkeyi terk etmek zorunda değildir. Eğer o ülkede (mesela Türkiye’de) kalmak kazançlı ise kalabilir. Yeni yatırımlara girişip daha fazla kazanma yolunu seçebilir.  Reel faiz oranları düştüğünde, yani artık o ülkede kalmanın reel getirisi azaldığında o ülkeyi terk eder.  Piyasa faiz oranlarının düşmesi ve/veya enflasyonun yükselişe geçmesi reel faizleri düşürür, yani sıcak parayı kaçırır…

  Sıcak paranın giriş yaptığı ülkelerde borsa endeksi yükselir, sıcak paranın çıkış yaptığı ülkelerde ise borsa endeksi düşer.