Dr.Neslihan GÜLÇİN.  Hastalıkların önceden saptanması,  Bazı durumlarda fetal tedavi şansını sağlaması,  Doğum yeri, şekli ve zamanının belirlenmesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Ürolojisi Olguları Ulusal Bilinçle Güncel Üroloji İstanbul
Advertisements

DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
DR. NAHİDE GÖKÇE ÇAKIR KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
KESME ÖZELLİĞİ OLAN ÇİFT BAŞLIKLI HEMOSTATİK KLİPS APARATI Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey.
Kalıtımsal Bakteri Virüs Parazit Mantar
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 4 CEYLAN KİY 1.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
1 HASTA UYUMU UYUMU Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
OLGU 1 Dr Fatih Tufan.
Boşaltım sistemi.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
PNÖMONİ.
FRAJEL-X
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
Gestasyonel diyabetli olan ve olmayan gebeler ile gebe olmayan kadınlarda dolaşımdaki fetuin-A düzeyleri ile QUICKI - insülin duyarlılığı arasındaki ilişki.
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
İkiz Meckel-Gruber sendromu: Olgu sunumu
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Stres Üriner İnkontinansın Minimal İnvaziv Tedavisi: Mesane Boynu Enjeksiyonu Ayse Veyhürda Dikmen, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi, Üroloji Klinigi,
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
Dışa Atım Bozuklukları
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
Girişimsel Tedavisi (nasıl yapıyorum ?)
PAPP-A, İzole Oligohidroamniosta Doğum Şeklini ve Fetal Distressi Öngördürebilir mi? SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA.
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
Yenidoğanın fizyolojik özellikleri ve ekstrauterin yaşama uyumu 1
Proje Oluşturma ve Yönetimi
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Öğretimin Uyarlanması
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
POSTTERM GEBELİKLER.
Ektopik tubal koryokarsinom: Her ektopik gebelik benign midir?
MEME İLE İLGİLİ DURUMLAR
İnteraktif Olgu Sunumu
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
L.Mollamahmutoğlu, E.Demirdağ, E.Karahanoğlu, R.Dur, B.Yeşil,
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
KORDOSENTEZ Doç. Dr. Başak Baksu.
KANSER.
Çocuklarda Korozif Madde alımı
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Silajda fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
ŞEKER HASTALIĞI.
MEME KANSERİNDEN KORUNMA
Tezin Olası Bölümleri.
Vakum ve forseps uygulamaları Forseps tiplerinin tanıtımı Uygulamada temel noktalar Dr. Yusuf Taner KAFADAR
Tiroid Nodülü Rehberi Fizik muayene ile veya rastlantısal olarak saptanan tiroid nodülü için uygun değerlendirme yöntemi nedir? Öneri 1 [A] Serum.
Dört yaşında kız hasta. Tekrarlayan üriner enfeksiyon.
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
İnsan Kaynakları Yönetiminin
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Sunum transkripti:

Dr.Neslihan GÜLÇİN

 Hastalıkların önceden saptanması,  Bazı durumlarda fetal tedavi şansını sağlaması,  Doğum yeri, şekli ve zamanının belirlenmesi açısından,  Ailenin bu konu hakkında yeterli ve doğru bir şekilde ilgili branş hekimleri tarafından bilgilendirilmesi ÖNEMLİ..

 Prenatal tanılı yenidoğanlarda patolojinin önceden bilinmesi nedeniyle gereken önlemlerin erkenden alınarak,  Preoperatif hazırlıkların kısa sürede tamamlanmasıyla,  Postnatal dönemde yenidoğan yoğun bakım şartlarının sağlanması ile  Postnatal morbidite ve mortalite oranlarının azalacağı bir gerçektir.

 Polihidramnios:  Amnion sıvısı gebeliğin 12.haftasında ortalama 50 ml,  Gebelik ortasında 400 ml,  haftada ortalama 1000 ml’dir. GİS TIKANIKLIKLARI….  Oligohidramnios:  Amnion sıvısının gebeliğin sonunda 200 ml’ den az olması  GÜS SORUNLARI….

 Özofagus atrezisinde fetus amnios sıvısını yutamaz ve polihidramnios gelişebilir. Polihidramnios özellikle distal trakeoözofageal fistülü olmayan olgularda belirgindir.  Prenatal dönemde tanı sıklıkla polihidramnios saptanan bebeklerde eşlik eden diğer anomalilerin de ultrasonografide görülmesi ve özofagus atrezisinden şüphe edilmesi ile konur.  Mide cebinin görülmemesi!!!  Antenatal tespit edilme yüzdeleri %39 ila %56 arasında değişmektedir.

 Polihidramnios önemli bir bulgudur. Geç intrauterin dönemde yapılan ultrasonografide genişlemiş mide şüpheyi artırır.  Duodenal atrezi, her doğumda 2,5–10 oranında görülen konjenital bir malformasyon olup fetüste saptanabilen ince barsak obstrüksiyonunun en sık nedenidir.

 Duodenal atrezinin prenatal tanısında ultrasonografi (US), karyotip analizi ve fetal ekokardiyografi yer almaktadır.  Ultrasonografide fetal abdomen transvers planda çalışılarak mide ile beraber dilate olan duodenumun ilk bölümünün içi sıvı dolu, birbiri ile ilişkili iki ayrı kistik yapı olarak görülmesi (double-bubble bulgusu) tanıda kullanılmaktadır.

 Literatürde en erken prenatal tanı 14.gebelik haftasında…  Genellikle 24 hafta civarı tanı alır.

 Olguların yaklaşık 1/4’ünde polihidramnios görülür.

 İnsidansı 1/2200 canlı doğumda bir,  % oranında konjenital yapısal anomalilerle birliktelik gösterir.  Bunlar arasında kardiak anomaliler (% 20), renal anomaliler (% 6), santral sinir sistemi anomalileri (% 7) ve gastrointestinal anomaliler (% 9) sayılabilir.  Genellikle gestasyonun 24. haftasından sonra ultrason incelemesinin KDH’yi yakalama oranı %59’dur.

 Sol konjenital diafragmatik hernilerde en tipik sonografik özellikler abdomende normal pozisyonda sıvı dolu midenin olmayışı,  Kalbin mediasten boyunca sağ tarafa yer değiştirmesi,  Sol göğüste barsak ve karaciğer, sol akciğeri belirlemede güçlük ve sıvı dolu midenin kalbe komşu tespit edilmesidir.

 Gastroşizis  Omfalosel omfaloselgastroşizis kesevaryok ek anomalisıknadir defektumbikusumbikusun sağı anne yaşıortagenç doğum şeklic/s ve ya vaj.vajinal cerrahi tedaviacil değilacil prognostik faktek anomalilerbarsakların durumu

 Fetal hidronefroz 1/100 gebelik  Klinik olarak obstrüksiyon 1/500 gebelik  Prenatal anomalilerin %50’si hidronefroz  Hidronefrozda E>K  20 haftadan önce AP çap > 6mm  haftada AP çap > 8mm  30 haftadan sonra AP çap >10 mm

 Fetal ultrasonografinin (USG) rutin kullanımı birçok intrauterin anomalinin erkenden tespit edilmesine olanak sağlamaktadır.  Bu anomaliler içinde en sık görüleni hidronefroz olup, tüm konjenital anomalilerin %50’sini teşkil etmektedir.

 Binlerce hamile kadının dahil edildiği prospektif çalışmalarda, fetüslerin % ’ünde antenatal hidronefroz izlendiği tespit edilmiştir.

 Antenatal hidronefrozların yaklaşık %60’ı geçici ve fizyolojik hidronefrozlardır.  Erkek/dişi oranı 2/1 olup,  Olguların %20-40’ı bilateraldir.  Etkilenen fetüslerde %8’e varan oranlarda pozitif aile öyküsü (renal agenezi, multikistik böbrek, reflü nefropatisi, polikistik böbrek) mevcuttur.

 Neonatal hidronefroz, çoğu olguda cerrahi gerekmeksizin kendiliğinden kaybolmakta veya iyileşmektedir.  Asıl problem, hangi böbreklerin ameliyat edileceği, hangilerinin takip edilmesinin daha uygun olacağı konusudur.

(Toplama göre %)  Geçici hidronefroz 48  Fizyolojik hidronefroz 15  Üreteropelvik darlık 11  Vezikoüreteral reflü 9  Megaüreter (obstrükte veya obstrükte olmayan) 4  Multikistik displastik böbrek 2  Üreterosel 2  Renal kistler 2  Posterior üretral valv 1

 Prenatal değerlendirme  Antenatal hidronefrozun prenatal dönemde USG ile dikkatli ve doğru bir şekilde değerlendirilmesinin iki faydası vardır:

 1) Fetüsün renal fonksiyonlarının prognozunun belirlenmesine yardımcıdır.  Antenatal hidronefrozun derecesi arttıkça, postnatal renal anormallik oranı da artmaktadır.  Bir çalışmada, AP çap >20 mm olduğunda, %94 olguda cerrahi ya da uzun süre yakın takip gerektirecek derecede renal fonksiyonlarda anormallik tespit edilmiştir.  Bu oranın AP çapın mm arasında olması halinde yarıya indiği; AP çap <10 mm olduğunda ise sadece %3 olduğu bulunmuştur.

 2) Antenatal hidronefrozun olası etyolojisini tahmin etmede faydalıdır.  Örneğin hafif hidronefrozlarda tanı sıklıkla vezikoüreteral reflüyken, şiddetli hidronefrozun en sık sebebi üreteropelvik darlıktır (özellikle AP çap >15 mm ise).

Hidronefroz derecesini tanımlamada renal pelvisin maksimum antero-posterior (AP) çapının ölçümüne dayalı sınıflama AP çap Hidronefroz derecesi 5-8 mm Hafif hidronefroz 9-12 mm Orta şiddette hidronefroz >12 mm Şiddetli hidronefroz Bu sınıflamaya göre AP çapın cut-off değeri 8 mm olarak alınırsa, Klinik anlamlı hidronefrozları yakalayabilmedeki duyarlılık oranı %91,özgüllük oranı %72’dir.

 Fetal mesaneden aspire edilen idrarda, idrar proteinleri (albumin ve beta2-mikroglobulin) ve elektrolitlerin (sodyum, klor,osmolalite) bakılması da prognozu belirlemeye yardımcıdır.  İdrar protein düzeylerinin düşük olması (total protein <20 mg/dL) ve tübüler emilimin olduğuna dair bulgular (fetal idrarda sodyum <100 mmol/L, klor <90 mmol/L, osmolalite <210 mOsm/L) iyi prognozu göstermektedir.

 Fetal idrar kalsiyum düzeyinin yüksek olması renal displazinin en hassas göstergesidir.  Ayrıca beta2-mikroglobulin düzeyinin 13 mg/dL’den yüksek olması halinde fetal ölüm riski vardır.

 Klinisyenlerin en sık karşılaştığı tablo, prenatal USG’de başka bir patoloji olmaksızın rastlanılan antenatal hidronefrozdur. Çoğu olguda ciddi oligohidramnioz veya başka ciddi fetal anomali yoktur.  Bu durumda doğuma kadar beklenilmeli ve normal doğuma izin verilmelidir.

 Amniotik Sıvı  Renal pelvis ve kaliksler  Tek-çift taraflı tutulum  Mesanenin durumu-Anahtar deliği görünümü  Cinsiyet

 Prenatal Hidronefroz saptanan bebekler de hidronefroz 34. haftaya kadar gerilemezse bu bebekler kendi içinde 2 grupta incelenebilir.  1. grupta erken dönemde iki taraflı ciddi obstrüksiyona bağlı hidronefroz saptanan bebekler vardır. Bu bebeklerde yakından amnion sıvısı takibi yapılır.  2. grupta ise tek taraflı hidronefrozu olan bebekler dahil edilir, bunlarda yine de amnion sıvısı ve AP çaplarla takip yapılmak kaydıyla doğuma kadar izlenebilir.

 1- Tek taraflı hidronefrozu olan ve amnion sıvısı ölçümlerinde sorun yaşanmayan olgular, doğuma kadar izlenir ve doğum gerçekleştirilir.  2- Bir veya iki taraflı hidronefrozu olan, amnion sıvısı izlemlerde azalma gösteren, AP çaplarda artış görülen olgularda doğum erkene alınır.

 3- Perkütan dekompresyon. Uygulanması güç bir işlemdir.  1. grupta yer alan bebeklere uygulanır. Burada doğumu erkene almak özellikle bebeğin akciğer gelişimi yeterli olmadığından uygun değildir. Bebeğin yaşamasını sağlamak amacıyla uygulanır.  Komplikasyon oranı oldukça yüksektir. Amaç hidronefrozu özellikle darlıklara bağlı oluştuysa geçici yöntemlerle gidermektir. (İntrauterin vezikostomi, perkütan nefrostomi, vezikoamniotik şantlar vb).

 4- Açık fetal cerrahi: Ciddi obstrüksiyonlarda uygulanması düşünülen, ancak henüz mortalite oranı yüksek olduğundan deneysel olarak kalan düzeltici işlemdir.  5- Mevcut patoloji erken saptanmış ve bebeğin doğum sonrası yaşamını mümkün kılmıyorsa gebelik sonlandırılır.

 Antenatal tanılı hidronefrozların %5-10  Erkek bebeklerde, tek-çift taraflı hidronefroz, kalın mesane duvarı, posterior üretrada genişleme (anahtar deliği görünümü)  PUV DÜŞÜNÜLMELİ…  Hızlı USG ve VCUG ve erken cerrahi girişim  Mesane direnajı  Antibiyotik profilaksisi

 Yapılacak intrauterin girişimlerden biri perkütan yolla veziko-amniotik kateter yerleştirilmesidir.  Bir diğer teknik de üretral valflerin perkutan in utero ablasyonudur.  Her iki tekniğin böbrek fonksiyonlarını ne kadar düzelttiği tartışmalıdır.

 PUV tespit edilen 14 fetüslük bir seride, intrauterin valf ablasyonu ile %43 fetal mortalite olduğu bildirilmiştir..

 Radyolojik Yöntemler  Nükleer Tıp Yöntemleri  Basınç-Akım Çalışmaları

 ULTRASONOGRAFİ  İlk basamaktır.  Doğumdan hemen sonra, yenidoğanda geçici oliguri olduğundan tercihen > 72.st  Böbrek uzunluğu  Pelvis renalis dilatasyon derecesi  Parankim kalınlığı  Üreterin dilate olup olmadığı  Mesane

 Antibiyotik profilaksisi verilmeli mi? Amoksisilin Alfasilin Trimetoprim-Sülfometaksazol  Ne zaman VCUG?  Sintigrafiler ne zaman çekilmeli?

 VCUG (Voiding sistoüretrogram)  Antenatal hidronefrozların %14’ü VUR  VUR diğer üriner sistem anomalileri ile birlikteliği  İnvazif bir işlem  Tedavide değişiklik yapmamıza neden olup olmayacağı sorgulanmalı

 DİÜRETİKLi SİNTİGRAFİ  MAG3, Tc99mDTPA, EC  UPJ darlığı ve rölatif böbrek fonksiyonları  YD’da immatür böbrek fonksiyonu  Sintigrafi zamanı  (VUR varsa 3.ayda DMSA)  (VUR yoksa 3. ay ve ya 6.ayda MAG3)

 PROGNOZ  haftadan önce tanı konulan olgularda renal displazi gelişme riski %30-50  24. haftadan sonra kısmi obstrüksiyon gelişen olgularda minimal böbrek hasarı beklenir prognoz kısmen iyidir.  32. haftadan sonra obstrüksiyon gelişen vakalarda prognoz çok iyidir.

 1. Hidronefrozlu olgularda prenatal tedavi amaçlı girişim çok nadiren gereklidir. İyi seçilmiş olgularda bile, yapılacak prenatal girişimin faydası tartışmalıdır.  2. Postnatal hidronefroz obstrüksiyonla eş anlamlı değildir. Obstrüksiyonu ayırt edebilmek için görüntüleme yöntemlerine başvurulmalıdır.

 3. Postnatal görüntülemede, unilateral hidronefrozlu olguda günde renal USG, 1. ayda VCUG yapılmalıdır. Hidronefroz çok belirgin ise MAG-3 sintigrafisi tercih edilmelidir.  4. Prenatal değerlendirmede mesane çıkımında obstrüksiyon düşünülüyorsa, doğumdan sonraki 48 saat içerisinde renal USG ve VCUG yapılmalıdır.  5. Bebek doğduğunda reflü ekarte edilene kadar oral amoksisilin (10 mg/kg/gün) ile antibiyotik profilaksisine başlanmalıdır.

 6. Cerrahi tedavi endikasyonları;  Azalmış diferansiyel böbrek fonksiyonu (<%40),  Baseline değere göre böbrek fonksiyonunda >%5 azalma,  Hidronefrozda progresif artış,  Şiddetli unilateral hidronefroz (AP çap >5 cm),  Soliter böbrekte şiddetli hidronefroz,  Şiddetli bilateral hidronefroz (AP çap >3 cm),  Ateşli tekrarlayan enfeksiyonlar ve ailenin tedaviye uyumsuzluğudur.

 7. Şiddetli hidronefrozu olanların (AP çap >3 cm) %25’i cerrahi gerektirmektedir.

 TEŞEKKÜRLER