DEPRESYON.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Dr. Mehmet KONYA
Advertisements

KADIN CİNSEL İSTEK BOZUKLUKLARINDA TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
MS ve Ruhsal Sorunlar Dr. Levent Tokuçoğlu 2004.
Doç. Dr. Derya İREN AKBIYIK Toplum Ruh Sağlığı Bilim Doktoru
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri.
ZİHİNSEL ENGELLİLİK VE BAZI RUHSAL BOZUKLUKLAR
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
Ergenlerde En Sık Görülen Psikopatolojiler
Yrd. Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül Psikoloji Yüksek Lisans 1
YEME BOZUKLUKLARI Dr. Aslıhan Polat Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
DSM-IV'e göre duygudurum bozuklukları
LÜTFEN CEP TELEFONLARIMIZI KAPATMAYI UNUTMAYALIM
DEPRESYON Depresyon bireyin duygu durumunda kederlilik ve huzursuzlukla seyreden bir bozukluğudur. Birey bir taraftan kendini değersiz görürken diğer taraftan.
Yaşlılık Döneminde Depresyon
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
KANSER VE PSİKİYATRİ Prof Dr Behcet Coşar
HAZIRLAYAN Mevsim ÖZDEMİR.
PSİKOLOJİ VE PSİKİYATRİDE TEMEL KAVRAMLAR
Psikolog Oya KARAALİ AKTAŞ
TİK BOZUKLUKLARI.
BESLENMEYLE İLİŞKİLİ DAVRANIŞLAR VE YEME BOZUKLUKLARI
1.Basamakta Depresyon ve Anksiyete Bozuklukları
Kanserli hasta ve iletişim becerileri
Yönetimde stres kaynakları
Şizofreni Pratiği Prof. Dr. Ali Kemal Göğüş
UYKU BOZUKLUKLARI UZM. DR. CAHİT ÖZER KASIM 2000.
GUATR.
Çocuk Psikiyatrisinde acil durumlar
DSM-IV tanı ölçütlerine göre Major Depresyon
SINAV KAYGISI.
ÇOCUK VE GENÇLERDE DUYGUDURUM BOZUKLUKLARI
Travma nedir? Travma sonrası tepkiler nelerdir?
ÇOCUĞU SINAVA HAZIRLANAN AİLELER
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI
Psikiyatri Klinikleri
TÜRKİYE’ DE YAŞLI İNTİHARLARI. Yapılan son sayımda elde edilen verilere göre Türkiye’ de 70 milyon 586 bin 256 kişi yaşamakta ve bunların % 7.1’ i 65.
ÇOCUKLARDA TİKLER İLKNUR NURKAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
YEME BOZUKLUKLARI.
Çocuklarda Panik Bozukluğu ve Sınav Korkusu
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
Travma Nedir? Post Travmatik Stres Bozukluğu.
PATOLOJİK PSİKOLOJİ DERSİ
OTİZM.
Bölüm 8 Depresif Bozukluklar, Bipolar Bozukluklar ve Okul Çağındaki Çocuk ve Gençlerde İntiharın Önlenmesi.
Cinsel Uyum Sorunları Cinsel Kimlik; Bireyin kendi bedeni ve benliğini belli bir eşeylik içinde algılayışı, kabullenişidir. Cinsel Yönelim; Bireyde duygu,
Anksiyete ve depresyonla karışan durumlar Prof. Dr. Kültegin Ögel Acıbadem Üniversitesi
Suisit-İntihar-Özkıyım
Kişilik Yapısı Kesin bir kişilik yapısı tanımlanamamakla birlikte, dikkate değer ölçüde narsisistik özellikler taşıyan ve yalnızlığa eğilimli kişiler olduğu.
Tik bozukluğu. Tik bozukluğu nedir? Tikler ani ve tekrarlayıcı kas kasılmaları sonucu yarı istemli bir şekilde ortaya çıkan hareket ve sesler olarak tanımlanabilir.
DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI, TEDAVİSİ Sıla Yıldız Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 2015 Skrik (çığlık ) Edvard Munch.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Depresyon Nedir? So ̈ zlu ̈ k anlamıyla: Bunalım- Uyaranlara karşı duyarlılığın, iş yapabilme gücünün, kendine güvenin azalarak; karamsarlığın, umutsuzluğun.
DUYGUDURUM BOZUKLUKLARI
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
Ergenlerde En Sık Görülen Psikopatolojiler
PREMENSTRUAL SENDROM DAHA YÜKSEK ORANDA CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞU VE CİNSEL STRES İLE İLİŞKİLİDİR DR GÜLŞAH İLHAN, DR FATMA FERDA VERİT ATMACA, DR HÜRKAN.
Prof Dr Süheyla Ünal İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD
Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları Şubesi
BAĞIMLILIK YAPICI MADDELER VE ETKİLERİ
Fiziksel hastalıklara ruhsal tepkiler
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU (TSSB)
DEPRESYON NÖROBİYOLOJİSİ
Duygudurum Bozuklukları
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
NORMAL DIŞI DAVRANIŞLAR
Sunum transkripti:

DEPRESYON

Depresif bozukluklar 1.Major depresif bozukluk 2.Distimik bozukluk 3.Bipolar bozukluk'taki depresyon. 4.Genel bir tıbbi duruma bağlı depresyon. 5. Depresyonlu uyum bozukluğu.(depresyon+uyum bozukluğu) 6. Başka türlü adlandırılamayan depresif bozukluk. a- Premenstrüel disforik bozukluk. b- Minör depresif bozukluk.(hafif seyirli en 2 kriter fakat5 den az) c- Yineleyen kısa depresif bozukluk.

Etiyoloji Başlıca 3 faktör etkilidir. Psikososyal Genetik Biyolojik

Depresyonda biyokimyasal etkenler Biyojenik aminler: Norepinefrin,serotonin,dopamin Asetilkolin Gaba Nöropeptitler Somatostatin Trombosit mao aktivitesi Glutamat Elektrolit bozuklukları: İntraselüler Na artar.

Nöroendorinolojik çalışmalar Hipotalamik-pituiter-adrenal aks: Kortizol fazla salınımı Hipotalamik-pituiter-tiroid aks: Hipotiroidizm Melatonin düşük. Büyüme hormonu az. Uyku bozuklukları

Nöroanotomik çalışmalar Amigdala Prefrontal korteks Hipokampus Bazal ganglia Talamus Korteksteki konuşma alanı Hipotalamus Beyin sapı etkilendiği gösterilmiştir.

İlaçlar Rezerpin Metildopa Steroidler Alkol Barbitüratlar Oral kontraseptifler Amfetamin Propranolol

Hastalıklar Tiroit hastalıkları DM Addison hastalığı Cushing hastalıkları MS SLE Demans Pankreas kanseri Karsinomlar Enfeksiyonlar

Major depresif bozukluk Majör depresif bozukluk, Majör depresyon, Ağır depresyon veya Klinik depresyon, kişinin sosyal işlevlerini ve günlük yaşama dair etkinliklerini rahatsız edecek, bozacak dereceye ulaşmış üzüntü, melankoli veya keder durumudur. Yaşam boyu yaygınlığı %17-19, bir yıllık yaygınlığı ise %1-9 arasındadır. Kadınlarda daha sık görülür.

Hastalık esnasında kişide ruhsal açıdan, ani sinir bozuklukları, deporsanalize olma, aşırı kaygı ve korku, özsaygı yitimi görülür. Fiziksel etkileri ruhsal semptomlara bağlı olarak, aşırı kilo kaybı, sinirsel mide bozuklukları, kusma, aşırı terlemedir.

Dsm V Kriterleri Ağır depresyon diyebilmek için aşağıdaki belirtilerden en az beşinin en az iki haftadır sürüyor olması gerekir: Depresif duygu durumu 2 si mutlaka olmalı Aktivelere olan ilgi azalması Uyku bozuklukları Yeme sorunları Değersizlik, umutsuzluk ve suçluluk duyguları Konsantrasyon güçlüğü, karar verme güçlüğü Enerji azlığı, sürekli yorgun hissetme, herşeye karşı isteğini kaybetme, duygusal olarak birşey hissedememe. Ölme isteği İntihar düşünceleri veya intihar girişimi olabilir.

Major depresyon alt grupları Kronik seyirli depresyon  Psikotik belirtiler Atipik depresyon(çok yeme,çok uyuma) Melankolik depresyon Doğum sonrası başlayan depresyon (post partum depresyon) Katatonik belirtiler(hareketsizlik,negativite)

Atipik depresyon Belirli bazı semptomlar gösterir. Bunlardan biri olumlu olaylar karşısında duygu durumun geçici olarak neşeli olmasıdır. İyi bir haber aldıktan ya da dışarıda arkadaşlarla vakit geçirirken kendinizi iyi hissedebiirler. Yine de, duygu durumdaki bu artış dalgalıdır. Atipik depresyonun diğer belirtileri arasında kilo artışı, artmış iştah, aşırı uyuma, kol ve bacaklarda ağırlık hissi, reddedilmeye karşı hassaslaşma vardır.

Melankolik depresyon Bedensel belirtilerle karakterize olan ve özellikle farmakoterapiye ve elektrokonvülsif tedaviye cevap verdiğine inanılan major depresyonun şiddetli bir formudur. 1) stres tarafından presipite edilmeyen 2) biyolojik bir etiyolojiye sahip olan 3)çevresel olaylara tepkisizlikle seyreden 4) psikoterapiye değil somatik tedavilere cevap veren 5) kişilik patolojisi olmayan bireylerde görülen 6) özel bir belirti kaybıyla karakterize bir depresyon tipidir.

Postpartum depresyon Depresif durum, normal sayılan bir hüzünlülük halinden, psikotik depresyona kadar giden bir gelişim gösterebilir ve belirtileri doğumu takip eden bir yıl içinde,genellikle il 1 ay herhangi bir zaman diliminde ortaya çıkabilir.

Katatonik depresyon Ambitandans Otomatik uyum=Pasif uyum=Komut otomatizması (Abartılı kooperasyon) Aversiyon Katalepsi İmmobilite Mutizm Negativizm Stupor Postür alma Rijidite Bakakalma Balmumu esnekliği

Distimik bozukluk Çoğu zaman erken başlangıçlıdır. Depresif duygu durumu+ Aşağıdakilerden en az 2 tanesi Yeme bozuklukları Uyku değişikleri Düşük enerji Düşük özgüven Konsantrasyon azalması Umutsuzluk hissi

Çifte Depresyon Çifte (double) depresyon: Distimi+MDD

Tedavi 1)İlaç tedavisi: Trisiklik antidepesanlar: : İmipramine ( tofranil), clomipramine ( anafranil ), amitriptiline ( laroxyl ) SSRI: Fluoxetine (prozac), citalopram (cipram), sertraline (lustral), paroxetine (paxil), essitalopram (cipralex) SNRI:Vernafaksin(efexor),duloksetin(Cymbalta) SARI:Desyrel(trazodone),mirtazapine(remeron) Bupropion(wellbutrin,zyban)

2. Değişik psikoterapi yöntemleri 3. Grup tedavileri 4 2. Değişik psikoterapi yöntemleri  3. Grup tedavileri  4. Elektro konvulsif tedavi (elektro şok tedavisi)  5. Fototerapi (özel bir ışık tedavisi)