Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ergenlerde En Sık Görülen Psikopatolojiler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ergenlerde En Sık Görülen Psikopatolojiler"— Sunum transkripti:

1 Ergenlerde En Sık Görülen Psikopatolojiler
Uz Dr Mustafa Güveli

2 Depresyon 1 En Az İki Haftalık Süre İçerisinde Aşağıdaki Belirtilerden En Az Beşi Varsa DEPRESYON Sorgulanmalıdır Çökkün Bir Ruh Hali,ilgi Kaybı Yada Yaptıklarından Zevk Alamama. Günlük İş Ve Gücünü Yapamama,günlük İşlere Karşı İsteksizlik, Perhiz Yapmadığı Halde Aşırı Kilo Kaybetme Yada Kilo Alma ( Bir Ayda Vücut Ağırlığının %5 İnden Fazlasını Alma Yada Verme.) İştah Kaybı Yada Aşırı İştah. Hemen Her Gün Aşırı Uyuma Yada Uykusuzluk,

3 Depresyon 2 Sıkıntı huzursuzluk yerinde duramama
Kendini yorgun bitkin halsiz hissetme (enerjisi çekilmiş gibi hissetme). Kendini değersiz aşağılık yada suçlu gibi hissetme Dikkatini bir noktaya toplayamama Cinsel istekte aşırı azalma yada istek kaybı.

4 Sosyal Fobi Sosyal ortamlarda başkaları tarafından inceleme altında tutulduğu korkusu performans gösterilmesi gereken durumlarda eleştirilme yada küçük düşme korkusunun yaşanmasıdır.Ve kişi bu korkunun yaşanmasından kurtulmak için bu tür sosyal ortamlara girmekten kaçınır. Kaçınma nedeniyle kişinin sosyal mesleki yada aile yaşamı etkilenir.

5 Sosyal Fobi İki Farklı Şekilde Görülür
Genel: Korkular hemen her durum için geçerlidir. Özel:Yalnızca özel bazı durumlar için geçerlidir. (Başkalarının önünde imza atmak, yemek yemek vs gibi.)

6 Sosyal Fobide En Sık Karşılaşılan Belirtiler Şu Şekilde Sıralanabilir
Çarpıntı Titreme Terleme Kaslarda gerginlik Midede rahatsızlık hissi Göğüste sıkıntı hissi Sıcak yada soğuk basması Başta ağırlık hissi Baş ağrısı

7 Sosyal Fobiklerin Belirtileri Yoğun Olarak Yaşadıkları Durumlar
Topluluk önünde konuşmak. Bir işle uğraşırken seyredilmek. Başkalarının önünde yemek yemek içmek. Otorite konumundaki kişilerle temas etmek. Misafir kabul etmek Başkaları ile tartışmak Toplulukta telefonla konuşmak. Tanımadığı kişilerin gözlerinin içine bakmak, İlgi odağı olmak. Başkalarının önünde yazı yazmak.

8 Sosyal Fobide Başlangıç Yaşı
Başlangıç yaşı sosyal fobide çok erkendir. Hastaların % 40’ında başlangıç yaşı 10’un altındadır. Hastaların %95’inde ise başlangıç 20’nin altındadır. Okul fobisi olan çocukların %40’ında ise sosyal fobi olduğu belirtilmektedir.

9 Obsesyon – Kompulsiyon Saplantı
Obsesyonlar ya da kompulsiyonlar varlığı ile giden bir rahtsızlıktır.Obsesyonlar aşağıdakilerden (1),(2),(3) ve (4) ile  tanımlanır: Bu bozukluk sırasında kimi zaman istenmeden gelen ve  uygunsuz olarak yaşanan ve belirgin anksiyete ya da sıkıntıya neden olan yineleyici ve sürekli düşünceler, dürtüler ya da düşlemeler Düşünceler, dürtüler ya da düşlemler sadece gerçek yasam sorunları hakkında duyulan aşırı üzüntüler değildir.

10 Obsesyon – Kompulsiyon Saplantı
3. Kişi, bu düşünceleri, dürtüleri ya da düşlemlerine önem vermemeye ya da bunları baskılamaya çalışır yada başka bir düşünce ya da eylemle bunları etkisizleştirmeye çalışır 4. Kişi, obsesyonel düşüncelerini, dürtülerini ya da düşlemlerini kendi zihninin bir ürünü olarak görür (düşünce sokulmasında olduğu gibi değildir)

11 Kompulsiyon Kişinin, obsesyona bir tepki olarak ya da katı bir biçimde uygulanması gereken kurallarına göre yapmaktan kendini  alıkoyamadığı yineleyici davranışlar (örn: el yıkama, düzene koyma, kontrol etme) ya da zihinsel eylemler (örn: dua etme, sayı sayma, birtakım sözcükleri sessiz bir  biçimde söyleyip durma) Davranışlar ya da zihinsel eylemler, sıkıntıdan kurtulmaya ya da var olan sıkıntıya azaltmaya yada korku yaratan olay ya da durumdan korunmaya yöneliktir: ancak bu davranışlar yada zihinsel eylemler ya  etkisizleştirilmesi ya da korunulması tasarlanan şeylerle gerçekçi  bir biçimde ilişkili değildir ya da açıkça çok aşırı bir düzeydedir.

12 Panik Bozukluk Aşağıda sayılan 13 bedensel ve bilişsel belirtiden en az dördünün eşlik ettiği yoğun korku ve rahatsızlık hissi.  Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama Terleme Titreme ya da sarsılma Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma Soluğun kesilmesi Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı duyma

13 Panik Bozukluk 7.Bulantı ya da karın ağrısı
8.Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma 9.Derealizasyon ya da Depersonalizasyon (dış dünya yada kendisi gerçekliğini kaybetmiş gibi hissetme. 10.Kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu 11.Ölüm korkusu 12.Uyuşma ve karıncalanma duygusu 13.Üşüme ürperme ve ateş basması 

14 Bu Sorunların Tedavileri
Önce doğru tanı Doğru tedavi Psikoterapi İlaç tedavisi Her ikisi birlikte


"Ergenlerde En Sık Görülen Psikopatolojiler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları