AĞAÇ SEVGİSİ www.hayalkatibi.com1.  Atatürk'ün doğayı, ağacı sevmesinin en belirgin örneklerinden birisi de kuşkusuz Atatürk Orman Çiftliği'dir Atatürk,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ORMAN HAFTASI 21 – 26 MART
Advertisements

ULUS ÇANKAYA’YA BARİKAT KURDU!... Prof. Dr. Tülay Özüerman
Kur'an Aklımızı Kullanmamızı İster. Konuyla ilgili ayetler: 1- "Acaba onlar herhangi bir yaratıcı olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendileri mi yaratıcıdırlar?
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan biridir ve bu özelliğiyle.
Size verilen resimlerin hangi atasözüne ait olduğunu ve bu atasözünün anlamını bulabilir misiniz?
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Er Kadir AYDIN Er Lokman EKER Er Samet SARAÇ.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
 Kurultay (Kongre) Detay : Bir konuyu görüşmek üzere çeşitli ülkelerden gelen delegelerin katılImıyla gerçekleştirilen uluslararası toplantılara veya.
Coğrafya Performans Ödevi
EYÜP SULTAN. Medineli müslümanlardan ve hicret sırasında Hz. Peygamber'i evinde misafir eden sahâbidir... Bütün Müslümanlar Peygamber efendimizi kendi.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
Çöl Biyomu Ve Tundra Biyomu
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
TAMLAMALAR.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
Hikmet SIRMA.
ULU ÖNDER(LİDE R) Hikmet SIRMA. lider Toplum ya da grupları yöneten, onlara yön veren kişilere lider denir. Lider kime denir?
2 SANAYİ ALANININ ŞEHİR MERKEZİNE GÖRE KONUMU 3 Kastamonu Belediye Başkanlığı olarak şehirdeki her iki eski sanayi sitesinin şehir yerleşik alanı içerisinde.
Mustafa Kemal,Kurtuluş Savaşı ile yurdumuzu düşmanlardan kurtardı.
MISIR TARLASINDAN Mektup Var… Sesli izleyin lutfen….
TCHIBO FULYA KARAYAZI.
Metinlerin Sınıflandırması
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
Kuruluş Tchibo ,1949 yılında Max Herz ve Carl Tchillinghiryan(çilingiryan)tarafından Hamburg’da kuruldu. İkili iş hayatına öncelikle posta ile kahve satışı.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
ORMAN HAFTASI 21 – 26 MART
COĞRAFİ KONUM.
DOĞAL AFETLER.
Bandırma Vapuru.
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
AĞAÇLAR Cem Yurtsev Müzik: Elvis Presley - Can’t help falling in love with you Cem Yurtsev
Toprak nasıl oluşur Fen konusu.
HALİM GÜNEŞ.
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
Bugün neler öğreneceğiz?
Erguvan ağacı İstanbul’un bir simgesidir. En azından geçmişte öyleydi Erguvan ağacı İstanbul’un bir simgesidir. En azından geçmişte öyleydi. Beton.
VE TÜRK MALLARI HAFTASI
Prof. Dr. Fatih ATASOY Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi,
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
Haklarımı Öğreniyorum Adım Adım Türkiye Bölgemizi Tanıyalım
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Din Dersi Paylaşım Portalı
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
Masanın.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 7.SINIFLAR SINAVA HAZIRLIK SORULARI
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
Sunum transkripti:

AĞAÇ SEVGİSİ

 Atatürk'ün doğayı, ağacı sevmesinin en belirgin örneklerinden birisi de kuşkusuz Atatürk Orman Çiftliği'dir Atatürk, 1925 yılında kendi aylığından ödeyerek çiftliğin bugünkü yerini satın almıştır O yıllarda bu topraklar, ortasından demiryolu geçen bataklık ve boş bir araziydi O toprağa karşı zafer kazanabileceğini de kanıtlayarak çiftliği burada kurdu Bugün, Ankaralılar için çiftlik bir dinlenme yeri haline gelmiş, Atatürk'ün önderliğinde dikilen ağaçlar büyümüş, gölgesinde insanlar dinlenir olmuştur Ankara'yı Türkiye Cumhuriyetinin başkenti yapan ve bir bozkır kasabasında modern bir şehir kuran Atatürk, bu yönüyle de, günümüzdeki, şehircilik, çevre ve tabiat güzelliği kavramlarına, 1920'li yılların şartları içinde ışık tutan bir dehadır Bu kavramların bilinmediği ve konuşulmadığı o yıllarda, şehircilik uzmanlarını getirterek, Cumhuriyetin başkenti Ankara'yı düzene sokan, ağaç diktiren, bulvarlar açtıran, Çiftliği kuran, sefaret bahçelerinde yeşilliğe imkan veren Atatürk, diğer yönleriyle olduğu gibi, bu yönüyle de her zaman örnek alınması gereken eşsiz büyük bir önderdir Atatürk'ün kişiliğini oluşturan etkenler arasında bitki ve hayvan sevgisinin de önemli bir yeri bulunmaktadır Atatürk, yaşamının son günlerinde de yeşillikler arasında olma özlemini duymuştur Yeşilliği olduğu kadar barışı da seven Atatürk'ün Anıtkabiri'ne dünya uluslarının gönderdikleri fidanlarla meydana gelen Barış Parkı, ölümünden sonra da Ata'nın kişiliğiyle bütünleşmiştir 2

3

 Ağaç dikip gölgesinde halkı dinlendirmek gibi,insanın kıyamet gününde hesabına yarar bir erdem yoktur. Hz. Muhammed * Bir kimse bir ağaç dikerse Allah, o ağacın meyvesi kadar o kimseye sevap yazar. Hz. Muhammed * Ormanımda bir dalı kesenin başını keserim. Fatih Sultan Mehmet * Bir ulusun uygarlık düzeyi, üzerinde yaşadığı toprakları ağaçlandırmasıyla ölçülür. Franklin Roosevelt * Ormansız bir yurt, vatan değildir. Atatürk * Yeşil görmeyen gözler, renk zevkinden yoksundur. Burasını öyle bir ağaçlandırın ki,kör bir insan dahi yeşillikler arasında olduğunu anlasın. K.Atatürk * Çiçekler ağacın gözü, kuşlar dilidir. Cenap Şehabettin 4

5

 Ağaç, geçmişi geleceğe bağlar. Size sabrı öğretir. Beraber yaşamanın, faydalı olmanın zevkini verir. Marcel Prevast * Bağa geliniz, yeşil giymiş tabiatı seyrediniz. İçiniz açılır, ruhunuz neşe bulur. Mevlana Ormana nasıl haykırırsan öyle karşılık verir. (Fin atasözü) * Ağaca beşikten mezara kadar muhtacız. (Türk atasözü) * Ağaçsız memleket duvaksız geline benzer. (Türk atasözü) * Ağaç kökünden yıkılır. (Türk atasözü) * Bir kuşağın diktiği ağacın gölgesinde gelecek kuşaklar serinler. (Çin atasözü) * Yaş kesen baş keser. (Türk atasözü) * Ağaç diken, kendinden başkasın) da sevdiğin! gösterir. (Amerikan atasözü) * Ormansız yurt vatan değildir. * Ormanlar milli servettir. * Ormanı korumak, erozyonu önlemek demektir. * Toprağını kaybetmek istemiyorsan, ormanı yok etme. * Orman yurdun hem süsü, hem gücüdür. * Yaş kesen baş keser. * Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur. * Sana gölge veren ağacı kesme! * Ormana nasıl haykırırsan, öyle karşılık verir. * Yol rehbersiz; dağ ormansız olmaz. 6

7

 Ormana nasıl haykırırsan öyle karşılık verir. (Fin atasözü) * Ağaca beşikten mezara kadar muhtacız. (Türk atasözü) * Ağaçsız memleket duvaksız geline benzer. (Türk atasözü) * Ağaç kökünden yıkılır. (Türk atasözü) * Bir kuşağın diktiği ağacın gölgesinde gelecek kuşaklar serinler. (Çin atasözü) * Yaş kesen baş keser. (Türk atasözü) * Ağaç diken, kendinden başkasın) da sevdiğin! gösterir. (Amerikan atasözü) * Ormansız yurt vatan değildir. * Ormanlar milli servettir. * Ormanı korumak, erozyonu önlemek demektir. * Toprağını kaybetmek istemiyorsan, ormanı yok etme. * Orman yurdun hem süsü, hem gücüdür. * Yaş kesen baş keser. * Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur. * Sana gölge veren ağacı kesme! * Ormana nasıl haykırırsan, öyle karşılık verir. * Yol rehbersiz; dağ ormansız olmaz. * Orman, orman içinde büyür. * Bir kuşağın diktiği ağacın gölgesinde, gelecek kuşaklar serinler. * Orman, yağmur yularıdır. 8

 AĞAÇ SEVGİSİ  Kucak açarsın herkese Bu dost, şu düşman demeden İyilik yaparsın herkese Bir karşılık beklemeden. Güzel yurdumun süsüsün Bulutlara dal uzatan Kuru, yeşil örtüsüsün Gölge veren, dal uzatan, Ne kadar çok çeşidin var Elma, armut, meşe, kavak Tatsız geçer sensiz bahar Sensiz toprak olur kurak. 9

10