VİTAMİNLER VİTAMİN NEDİR?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Advertisements

HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
Besin nedir?.
VİTAMİNLER.
FEN VE TEKNOLOJİ Mızrap Ege Durakoğlu.
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
VİTAMİN Metabolizmadaki olaylarda görev alan enzimlerin önemli bir kısmını meydana getirir.Bu nedenle de; ØSağlıklı büyüme ve gelişme için ØMetabolizmadaki.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
Canlılarda madde ve enerji
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
A VİTAMİNİ HAZIRLAYANLAR: Gökçe Selin Şahin İrem İnal Zeynep
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
BESLENME REHBERİ 1.
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
Canlı vücudunda meydana gelen bu olayların tümüne metabolizma denir.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Vİtamİnler BAŞLA.
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
HAZIRLAYAN:Zülal özek. Vücudumuzun yaşamını sürdürebilmesi ve Büyüyebilmesi için yediğimiz yiyecek ve İçeceklere besin denir.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
PROTEİNLER.
Yağlar (lipidler).
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
DERS: Fen ve Teknoloji TEMA: Besinler Ve Dengeli Beslenme SINIF: 5. Sınıf
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VİTAMİNLER.
LİPİTLER (YAĞLAR)
PROTEİNLER VE MİNERALLER
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ II Vitaminler-Mineraller-Su
VİTAMİNLER.
VİTAMİNLER.
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
B VİTAMİNİ. SUNUM PLANI  Vitaminler hakkında genel bilgi  B Vitamini hakkında bilgi  Hangi Besinlerde Bulunur?  B Vitamini Çeşitleri  Önemi ve Faydaları.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ VE İŞLETME
Beslenme İlkeleri - 7.
Sunum transkripti:

VİTAMİNLER VİTAMİN NEDİR? Vitaminler, hücrelerde çok çeşitli biyolojik olaylara katılan, az miktarları metabolizma için yeterli olan maddelerdir. Vitaminler metabolizmada düzenleyici ve direnç arttırıcı olarak rol alır.Bir çok vitamin, insan ve hayvan hücreleri tarafından yapılamadığı için dışarıdan alınır. Vitaminlerin çoğu bitkisel kaynaklıdır. VİTAMİNLERİN ÖZELLİKLERİ ŒVitaminlerin hepsinin yapısında C-H-O- N bulunur. Tüm vitamin çeşitleri bitkisel hücrelerde yapılır. ŽVitaminlerin büyük bir kısmı enzimlerin ko-enzim kısmını oluşturur. Apoenzimler tepkime sırasında değişmedikleri halde koenzimler değişir ve harcanırlar.Bu yüzden vücudun vitamin ihtiyacı süreklidir. Vitaminler enerji verici molekül olarak kullanılmazlar. ‘Vitaminler, hücre zarından geçebilecek kadar küçük olduklarından vitaminlerin sindirimi olmaz.      Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com

Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com VİTAMİNLER VİTAMİN ÇEŞİTLERİ? Vitaminler büyüme, gelişme, çoğalma gibi birçok yaşamsal olayın gerçekleşmesinde etkilidir. Bunlar çok çeşitli bitkisel ve hayvansal gıdalarda bulunur. Vitaminler iki gruba ayrılır. YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER         A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünür.Bu vitaminler insan vücudunda yeterli miktarda sentezlenemediğinden dışarıdan hazır olarak alınmaları gerekir. Yağda eriyen vitaminler fazla alındığında karaciğerde depolandıklarından eksiklik belirtileri geç görülür. Ancak yağda çözünen vitaminler çok fazla alınırsa zehir etkisi yapar. SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER         B grubu  ve C vitamini suda çözünen vitaminlerdir.Suda çözünen vitaminlerden B vitaminleri, birçok enzimin koenzim kısmını oluşturur. Bu vitaminlerin fazlası idrarla atıldığından her gün vücudun gereksinim duyduğu kadarı alınmalıdır. Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com

YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER A VİTAMİNİ GÖREVİ EKSİKLİĞİNDE BULUNDUĞU BESİNLER Sindirim, solunum, görme ve üreme organlarının dış yüzeylerinin sağlıklı olmasını sağlar. Epitel hücrelerinin fonksiyonu için gereklidir. Alacakaranlıkta görmeyi sağlar. E vitamini ile birlikte çocuklarda büyümeye yardım eder. Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır. Gece körlüğü ve önemli göz bozuklukları, körlük Hastalıklara karşı vücut direncinde azalma Çocuklarda kemik ve diş gelişiminde gecikme Kalp ve böbrek rahatsızlıkları Halsizlik ve deride kuruma Balık yağı, karaciğer, böbrek, süt ve süt ürünleri, yumurta, tereyağı, havuç, çilek, karnabahar, marul, maydanoz vb. NOT: A vitamini yiyeceklerimizde iki şekilde bulunur A vitamini şeklinde balık yağı, karaciğer, yumurta sarısı ve tereyağında bol miktarda bulunur. Provitamin (vitamini oluşturan ön madde) A şeklinde yeşil ve sarı renkli sebze ve meyvelerde karoten şeklinde bulunur. Karoten karaciğerde A vitaminine dönüştürülerek depolanır. Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com

YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER D VİTAMİNİ GÖREVİ EKSİKLİĞİNDE BULUNDUĞU BESİNLER Kalsiyum ve fosforun ince bağırsaklardan emilmesini sağlar. Kalsiyum ve fosfor metabolizmasında etkilidir. Kalsiyumun kemikte tutulmasını sağlar. Vücutta kalsiyum ve fosfor dengesi bozulur. Kalsiyum yetersizliğine bağlı olarak kemiklerde ve dişlerde bozukluklar ortaya çıkar. Çocuklarda raşitizm denilen iskelet çarpıklıkları, yetişkinlerde ise osteomalazi denilen kemik erimesi görülür. Balık , tereyağı, yumurta ve sütte bulunan D vitamininin ön maddesi, vücutta Güneş'in ultraviyole (mor ötesi) ışınlarının etkisi ile D vitaminine dönüşür. NOT: D vitamini suda çözünmediğinden fazlası vücuttan atılamaz. Bu nedenle çok alınırsa vücuda zarar verir. Özellikle eklemlerde kireçlenmeye sebep olur. Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com

YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER E VİTAMİNİ GÖREVİ EKSİKLİĞİNDE BULUNDUĞU BESİNLER Üreme organlarının gelişmesini üremeyi sağlar. A vitamininin okside olmasını ve vitamin özelliklerini kaybetmesini önler. Hücre zarının yapısını korur. Hücrelerin bozularak yaşlanmasını geciktirir. Kasların düzenli çalışmasını sağlar. Gebeliğin devamını sağlar. Kısırlık, erken ve ölü doğumların sayısı artar. Alyuvarlarda bozukluk görülür. Kaslarda zayıflamaya neden olur.                             Kalp ve damar hastalıkları görülür. Doku onarımı ve yenilemesi yavaşlar.                       Halsizlik görülür. Et, karaciğer, süt, böbrek, tahıl taneleri, bitkisel yağlar (fıstık yağı, kakao yağı), lahana, yeşil sebzeler... Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com

YAĞDA ERİYEN VİTAMİNLER K VİTAMİNİ GÖREVİ EKSİKLİĞİNDE BULUNDUĞU BESİNLER Kanın pıhtılaşmasında etkili olan provitaminin karaciğerde sentezlenmesini sağlar. Kanın pıhtılaşmasını hızlandırır. Oksidatif fosforilasyonda rol oynar. Kanın pıhtılaşmasında gecikme ya da kanın hiç pıhtılaşmaması Oksijenli solunum yavaşlar. Besinlerin çoğunda bulunur. Yeşil bitkilerde, kestanede, ısırganda,  bitkisel yağlarda, domates, yumurta sarısı, karaciğer, balık, et, süt, baklagiller, Ayrıca kalın bağırsakta bakteriler tarafından da sentezlenir. Depo edilmediğinden aşırı antibiyotik alınması, bağırsaklarda K vitamini sentezleyen bakterilerin ölmesine, dolayısıyla K vitamini eksikliğine neden olur. Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com

SUDA ERİYEN VİTAMİNLER B1 (Thiamin) VİTAMİNİ GÖREVİ EKSİKLİĞİNDE BULUNDUĞU BESİNLER Besin maddelerinin özellikle karbonhidratların enerjiye çevrilmesinde kullanılır. Sinir ve kasların normal gelişme ve çalışmasını sağlar. Sindirim sisteminin çalışmalarını düzenler. İştah açar. Koenzim oluşturur. Beriberi hastalığı görülür. Beriberi hastalığında eklemlerde şişme, kalp yetmezliği, sinir sistemi ve zihinsel işlevlerde bozukluk görülür. Karbonhidrat metabolizması yavaşlar. Sinir sisteminde bozukluklar ortaya çıkar. İştahsızlık, yorgunluk, kusma, baş dönmesi, ödem oluşturur. Karaciğer, böbrek, soya, fındık, ceviz, fıstık, yumurta sarısı, süt, tüm tahılların kabuk tabakası, bira mayası, dalak,… Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com

SUDA ERİYEN VİTAMİNLER B2 (Riboflavin) VİTAMİNİ GÖREVİ EKSİKLİĞİNDE BULUNDUĞU BESİNLER Karbonhidrat, yağ ve proteinlerden enerji elde edilmesinde kullanılır. Görmede etkilidir. Demirin ince bağırsaklardan emilmesini kolaylaştırır. Solunum enzimlerinin yapısına girer. Büyüme ve gelişmede gereklidir. Deri sağlığı için gereklidir. Göz korneasında kanlanma  Büyüme ve gelişme bozukluğu Dilde Yaralar  Ağız kenarlarında ve ciltte çatlaklıklar Mukoza kuruması  Deride kırmızı lekeler Tırnaklarda kırılmalar Sindirim sisteminde bozulmalar Bira mayası, balık, yumurta, karaciğer, et, süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, kuru baklagillerde… Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com

SUDA ERİYEN VİTAMİNLER B3 (Niasin=PP) VİTAMİNİ GÖREVİ EKSİKLİĞİNDE BULUNDUĞU BESİNLER Solunumda görev yapan koenzimlerin yapısına katılır. Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında görev alır. Deride yara Saçlarda ağarma, dökülme, kepeklenme Sinir sistemi bozuklukları Sindirim sistemi bozuklukları Karaciğer, böbrek, süt, yumurta sarısı, buğday, pirinç, sebzeler… Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com

SUDA ERİYEN VİTAMİNLER B5 (Pantotenik Asit) VİTAMİNİ GÖREVİ EKSİKLİĞİNDE BULUNDUĞU BESİNLER Besinlerden enerji temininde görev yapar. Pellegra hastalığına neden olur. Pellegra hastalığında, vücudun güneş ışığı gören bölgelerinde kırmızı deri yanığı oluşur. İlerleyen dönemde ruhsal dengesizlikler görülür. Dilde yaralar Kansızlık, uykusuzluk Bira mayası, karaciğer, böbrek, kuru baklagiller,… Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com

SUDA ERİYEN VİTAMİNLER B6 (Piridoksin) VİTAMİNİ GÖREVİ EKSİKLİĞİNDE BULUNDUĞU BESİNLER Triptotan aminoasitinin niasin'e (vitamin PP) çevrilmesinde Hemoglobin yapımında Karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında Antikor ve hormonların bazılarının oluşumunda Kansızlık                           Uykusuzluk ve yorgunluk Kas krampları                       Sinir sisteminde bozukluklar Bebeklerde merkezi sinir sistemindeki bozukluklara bağlı olarak havale Gelişmede gecikme              Deri iltihapları ve ciltte yaralar Pirinç kabuğu, bira mayası, karaciğer, yumurta sarısı, dalak, kuru baklagiller, ... Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com

SUDA ERİYEN VİTAMİNLER B7 (Biotin) VİTAMİNİ GÖREVİ EKSİKLİĞİNDE BULUNDUĞU BESİNLER Ürenin oluşumunda Yağ asitleri ve aminoasit metabolizması için gereklidir. Deri dökülmesi Yorgunluk Mide bulantısı Ruhsal depresyon Bira mayası, pirinç kabuğu, karaciğer, beyin ve yumurtada bulunur. Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com

SUDA ERİYEN VİTAMİNLER B9 (Folik Asit) VİTAMİNİ GÖREVİ EKSİKLİĞİNDE BULUNDUĞU BESİNLER Nükleik asitlerin yapımı Amino asit metabolizması Kan hücreleri yapımı Kansızlık Deride renk değişikliği, kepeklenme, iltihaplanma Dil iltihapları Ispanakta çok bol bulunur. Ayrıca yeşil yapraklı sebzelerde, karaciğer ve böbrek, … Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com

SUDA ERİYEN VİTAMİNLER B12 (Kobalamin) VİTAMİNİ GÖREVİ EKSİKLİĞİNDE BULUNDUĞU BESİNLER Protein metabolizması için gereklidir Kemik iliğinde alyuvar yapımında rol oynar Romatizma tedavisi, alerji, alkolizm tedavisinde kullanılır Folik asit ile birlikte hücre bölünmesi için gereklidir. Anemi (kansızlık hastalığı) Sinir sistemi hücrelerinin bozulması Yorgunluk, iştahsızlık Dilde paslanma Ruhsal bozukluklar Maya, karaciğer, et, balık, tavuk, süt ve süt ürünleri, (bitkisel hücrelerde bulunmaz.) Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com

SUDA ERİYEN VİTAMİNLER C (Askorbik Asit) VİTAMİNİ GÖREVİ EKSİKLİĞİNDE BULUNDUĞU BESİNLER Enfeksiyonlara ve zehirlenmelere karşı vücudu korur Kanamaları önler Kemik, diş, kıkırdak, kan damarları gibi yapıların dayanıklılığını sağlar. Demir ve kalsiyumun vücutta kalmasına yardımcı olur. Yaraların iyileşmesinde Amino asitlerin metabolizmasında Folik asidin etkin duruma geçmesinde Hücrede hidrojen taşınmasında iş gören enzimlere yardım eder. Kılcal damar çeperinin yapımı için gereklidir. İskorbüt hastalığı (yara iyileşmesinde yetersizlik, deride açık çatlaklar ve kanama, yorgunluk, kılcal damarların sertleşmesi, kemik gelişmesinde ve onarımında yetersizlik) Kemik kırılmaları Vücut direncinin zayıflaması Kuşburnu,kırmızı ve yeşil biber, turunçgiller, taze lahana, çilek, böğürtlen, yeşil yapraklı sebzeler Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com

VİTAMİNLERİN İNSAN VÜCUDU İÇİN ÖNEMİ Vitaminler temel besin maddelerinin aksine vücuda enerji vermez. Vitaminler dokuların yapısal bileşimine de girmez. Birçok vitamin (özellikle B grubu vitaminleri) enzimlere yardım eden koenzimlerin yapısına katılır. Sağlıklı yaşamak için vitaminlerin mutlaka düzenli olarak alınması gerekir. Bu da ancak yeterli ve dengeli beslenmeyle sağlanabilir. Vücuda yeterli vitamin alınmadığı zaman sağlık problemleri oluşur. Vitamin yetmezliklerinden meydana gelen hastalıklar, çeşitli gıdaların yeterli miktarlarda alınmasıyla ortadan kalkabilir. Vitaminlerle ilgili hastalıklar sadece vitamin yetersizliğinden değil, fazlalığından da kaynaklanabilir. Özellikle yağda çözünen vitaminleri içeren tabletlerin doktor önerisi olmadan fazla miktarda kullanılması vitamin zehirlenmelerine neden olabilir. A vitamininin  uzun süre fazla miktarda alınması, zehir etkisinin yanı sıra kemiklerde kırılganlığa, D vitamini fazlalığı ise dokularda kireçlenmeye neden olur. Suda çözünen bazı vitaminler vücutta depolanır. Ancak, suda çözünen çoğu vitaminlerin fazlası idrarla birlikte dışarı atıldığından vücutta birikmez. Bununla beraber suda çözünen vitaminlerin idrarla dışarı atılmaları, onların dışarıdan düzenli ve devamlı olarak alınmalarını gerektirir. Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com

VİTAMİNLERİN BAŞLICA GÖREVLERİ Büyüme, gelişme ve üremede etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudu hastalıklara karşı korur. Vücudu kansızlıktan ve kanamalardan korur. Sinir sisteminin işlevlerini yerine getirmede etkilidir. İskelet sisteminin oluşum ve gelişmesinde özellikle kemiklerin gelişmesi ve sertleşmesinde etkilidir. Serdar SARICI www.biyolojiokuryazari.com